Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2009 - τεύχος 356                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΙΚΡΕΣ
ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΩΝ


Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 δείχνει η τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15/09/2009 έως 28/09/2009.
Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε στις 111 μονάδες από τις 107 το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη συνεχιζόμενη - αλλά συγκρατημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο -  αισιοδοξία που επικρατεί στους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή του θετικού κλίματος στους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με αυτούς των μικρών, μεσαίων και μεγάλων  επιχειρήσεων οι οποίοι συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι.
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα, στάσιμες είναι οι προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το επόμενο έτος.


ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των επιμέρους δεικτών αποτυπώνουν τις παρακάτω εξελίξεις για το τρίτο τρίμηνο του 2009:
Μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν (86% έναντι 93% το προηγούμενο τρίμηνο), δείχνοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας είναι βελτιωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η τρέχουσα αισιοδοξία δεν συνοδεύεται από θετικές προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο οδηγώντας τον δείκτη στις 279 μονάδες έναντι 292 το δεύτερο τρίμηνο του 2009.
Θετική είναι η εικόνα που έχουν οι CEOs για τον κλάδο τους, με το εμπόριο να έχει προβάδισμα έναντι των λοιπών κλάδων, αν και καταγράφεται κάμψη της αισιοδοξίας τους για τις προσδοκώμενες εξελίξεις κατά το επόμενο έτος. Το εμπόριο διαφοροποιείται και πάλι αφού οι CEOs δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση στον κλάδο τους το επόμενο έτος θα είναι καλύτερη έναντι των άλλων κλάδων.
Σε επίπεδο επιχείρησης, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο οι CEOs θεωρούν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παρουσιάζει στασιμότητα. Επί πλέον, η εκτίμησή τους για το επόμενο έτος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, αφού ο δείκτης εταιρικών προσδοκιών αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2009 μόλις κατά τρεις μονάδες.


ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Αυξημένη είναι η τρέχουσα δαπάνη για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε επίπεδο εταιρείας. Το ποσοστό των CEOs που δήλωσαν αυξημένες δαπάνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 17% έναντι 13% το προηγούμενο τρίμηνο. Αισιοδοξία επικρατεί για τη μελλοντική πορεία των επενδύσεων, αν και οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπουν ότι οι επενδύσεις των εταιρειών που διοικούν θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο από το σημερινό.
Συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 η πτωτική πορεία του δείκτη απασχόλησης, αν και η μείωση είναι ελάχιστη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων διαφοροποιούνται από την γενική εικόνα δηλώνοντας ότι η απασχόληση στις εταιρείες τους αυξήθηκε. Η προσδοκία για άνοδο της απασχόλησης κατά το επόμενο έτος, που επικρατούσε κατά τα προηγούμενα δύο τρίμηνα του 2009, δεν συνεχίστηκε στο τρίτο τρίμηνο, στο οποίο ο δείκτης μειώθηκε στις 118 μονάδες.
Το 83% των CEOs προτείνει στη νέα κυβέρνηση μείωση των φορολογικών συντελεστών και ταυτόχρονα πάταξη της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, αξιόλογο ποσοστό (13%) πιστεύει ότι οι συντελεστές θα πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το 4% δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν και παράλληλα να επιβληθούν έκτακτοι φόροι για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Το κράτος συμπαραστάτης
στην κοινή προσπάθεια

«Το κράτος θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δίκαιη φορολόγηση του πλούτου
«Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν: κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Έλληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ

Πρωτίστως ηθική η κρίση
«Η οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πρωτίστως κρίση ηθικής, αφού στην προσπάθεια για γρήγορα και εύκολα κέρδη, χάθηκε η ηθική στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτησή τους».


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πολύ νωρίς για άρση
των μέτρων τόνωσης

Είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η άρση των μέτρων τόνωσης των οικονομιών, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιό της, ενώ η οικονομική δραστηριότητα υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα επίπεδα της προς της κρίσης, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ομιλία του στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Κωνσταντινούπολη. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι για να επιτύχει διατηρήσιμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα: πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας.


ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ NEW YORK UNIVERSITY

Ασφαλείς οι επενδύσεις στην Τουρκία
Η Τουρκία «τεχνικώς» δεν χρειάζεται μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, υποστήριξε ο οικονομολόγος που είχε διαβλέψει την κρίση. Παρά ταύτα, μια τέτοια συμφωνία θα εξασφάλιζε ισχυρότερο αίσθημα ασφάλειας στους επενδύοντες στη χώρα, απ’ όση παρέχει η αναμονή ανάκαμψης στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Θα βοηθούσε, επίσης (είπε ο Ρουμπίνι), αν η Τουρκία διαφοροποιούσε τον εξαγωγικό προσανατολισμό της, στρέφοντάς τον προς περισσότερες αγορές.


ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ
ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μετά το 2010 η ανάκαμψη
Είναι πολύ νωρίς για να εφαρμόσει κανείς μία οικονομική πολιτική της «επόμενης (από την κρίση) ημέρας», θεωρεί ο «σωτήρας» της τουρκικής οικονομίας από την οξύτατη κρίση του 2001. Το παγκόσμιο εμπόριο θα αρχίσει να ισχυροποιείται μετά το 2010 και εφ’ όσον οι δείκτες απασχόλησης αποκτήσουν ανοδική τάση, λέει ο Ντερβίς, ο οποίος αναγνωρίζει ότι ο παράγων «ζήτηση» μοιάζει να έχει μεγάλη σημασία τώρα, αλλά πιστεύει ότι η σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η πλευρά της προσφοράς είναι σημαντικότερη. «Προβλέπω ότι η ανάκαμψη της προσφοράς θα είναι ραγδαία, επειδή η διάχυση της γνώσης και της τεχνολογίας γίνεται επίσης με ραγδαίο ρυθμό. Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες της αληθινής παγκοσμιοποίησης, επειδή οι νέες εφευρέσεις χρησιμοποιούνται παντού», κατέληξε ο Τούρκος οικονομολόγος.


ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ
ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Φόρος Τόμπιν» στις συναλλαγές
Την αναγκαιότητα της επιβολής φόρου στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σε μία σύγχρονη παραλλαγή του λεγόμενου «φόρου Τόμπιν», υπέδειξε ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.


ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σταδιακή η ανάκαμψη
«Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη είναι πιθανή. Η ΕΚΤ θα αποσύρει σταδιακά τα μέτρα εξυγίανσης, μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Αν και είναι πρόωρο να δηλώσουμε ότι η χρηματοοικονομική κρίση έχει τελειώσει, όταν έρθει εκείνη η ώρα, η ΕΚΤ θα αποδειχτεί ικανή να αντιμετωπίσει την έξοδο από την κρίση».


ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΕΝΤBΕΝΤΕΦ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΩΣΙΑΣ
Σύγχρονη οικονομία σε 15 χρόνια
«Η ρωσική οικονομία θα χρειαστεί 15 χρόνια για να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη οικονομία, και να απαλλαγεί από την εξάρτηση της από την αγορά πρώτων υλών. Εάν καταφέρει η ρωσική οικονομία να δέχεται έσοδα, τουλάχιστον 30%-40% εκ των συνολικών, από άλλες πηγές εσόδων, πλην αυτών των ενεργειακών, τότε μπορούμε να πούμε ότι ήδη ζούμε σε μια διαφορετική οικονομία, μια διαφορετική χώρα».


ΑΛΑΝ ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FEDERAL RESERVE
Διάσπαση των υπερβολικά μεγάλων τραπεζών
«Οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τη διάσπαση τραπεζικών ιδρυμάτων που θεωρούνται ‘υπερβολικά μεγάλα για να καταρρεύσουν’. Αν το μέγεθος τους, αποτρέπει τη χρεοκοπία, τότε είναι υπερβολικά μεγάλες. To 1911 διασπάσαμε την Standard Oil και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι νέες μονάδες αποδείχτηκαν πολυτιμότερες σε σχέση με την αρχική. Ίσως αυτό χρειάζεται να γίνει και τώρα".

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: JOHN WILCOX
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: JUMBO, MOTOR OIL, ΕΛΙΝΟΙΛ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - INTERNET: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SAXO BANK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: XNET
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΦΟΜ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΗΜΕΡΙΔΑ MANAGEMENT KPMG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site