Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2009 - τεύχος 356                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ


ΧΑ: ΑΝΟΔΟΣ
ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟΥ»


Η αγορά ανεβαίνει προεξοφλώντας ένα σαφώς θετικό σενάριο για την πορεία της παγκόσμιας, αλλά της εγχώριας οικονομίας. Γι’ αυτό πολλοί διαχειριστές βρίσκονται με το «δάχτυλο στη σκανδάλη».από τον Στέφανο Κοτζαμάνη


Σε μια περίοδο όπου πολλοί επενδυτές της Σοφοκλέους πιστεύουν ότι το «οχυρό» των 3.000 μονάδων είναι θέμα χρόνου να αλωθεί, δεν είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν στα μάτια τους, καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Σαν δηλαδή να μη βιώνουμε μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση, ή σαν να μην αμφιβάλαμε κατά τους πρώτους μήνες του έτους, για το κατά πόσο θα άντεχαν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία!
Οι τράπεζες μάλιστα σήμερα –ο κλάδος που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα- αποτελούν σήμερα και τη λοκομοτίβα της ανόδου, διεθνώς. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι τράπεζες περιμένουν το 2010 μια πολύ μεγαλύτερη κερδοφορία από φέτος, ενώ οι φόβοι για υπερβολικό ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά. Οι τράπεζες άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι ο πρώτος κλάδος που θα ξεπεράσει την κρίση και ο πρώτος που θα επανέλθει σχετικά σύντομα στις επιδόσεις του 2007 (προ κρίσης). 
Το ερώτημα όμως είναι αν όλα αυτά τα αισιόδοξα σενάρια, θα γίνουν και πράξη…
Τον «παλιό καλό καιρό» οι έμπειροι επενδυτές και διαχειριστές πορεύονταν τα γνωστά χρηματιστηριακά ρητά και –σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- καλά τα κατάφερναν.
Μπορούσαν για παράδειγμα να κάνουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους επιλέγοντας μετοχές διαφόρων κλάδων.
Μπορούσαν να μειώσουν τον επενδυτικό τους κίνδυνο, τοποθετούμενοι σε μετοχές διαφορετικών χωρών.
Μπορούσαν τέλος, και πάλι με στόχο να περιορίσουν τον κίνδυνο, να τοποθετούνται ταυτόχρονα σε αντίθετες επενδύσεις, όπως μετοχές-ομόλογα, μετοχές-χρυσός, ομόλογα-εμπορεύματα, κ.λπ.
Η τελευταία κρίση έδειξε ότι τόσο η διαφοροποίηση μετοχικών χαρτοφυλακίων σε μια χώρα, όσο και ένα διεθνοποιημένο μετοχικό χαρτοφυλάκιο δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν ουσιαστική ασπίδα προστασίας για τους επενδυτές.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα επίσης, φάνηκε ότι ούτε η τακτική των αντίθετων επενδύσεων είναι σε θέση να αποδώσει. Βλέπουμε λοιπόν:
Τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων να ανεβαίνουν ταυτόχρονα, παρά τα όσα αντίθετα μας έλεγε η θεωρία και η λογική.
Την περίοδο προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη, η τιμή του χρυσού να τραβάει την ανηφόρα και να φτάνει σε ιστορικό ρεκόρ!!! Αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα ήταν ότι ο χρυσός ανέβαινε, είτε όταν υπήρχε φόβος για έντονο πληθωρισμό (επί του παρόντος τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και ο πληθωρισμός επίσης), είτε όταν αναμέναμε έντονες οικονομικές κρίσεις (τώρα, οι αναλυτές προβλέπουν την αρχή της ανάκαμψης από τις αρχές του 2010).
Για πρώτη φορά λοιπόν, οι επενδυτές βλέπουν ένα παράλληλο ράλι όλων των επενδυτικών προϊόντων, γεγονός που φοβίζει για ενδεχόμενη «απότομη προσγείωση» σε μερικά τουλάχιστον από αυτά. Λέτε να είναι και οι μετοχές;
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, σε ό,τι αφορά τη Σοφοκλέους, όπου πέραν όλων των άλλων, έχουμε:
· Την κυβέρνηση να παραλαμβάνει τραγικούς δημοσιονομικούς δείκτες, πολύ χειρότερους και από αυτούς που αναμέναμε πριν από δέκα ημέρες.
· Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου να φοβούνται ένα νέο «βάθεμα» της κρίσης στην πραγματική οικονομία, από το Σεπτέμβριο και μετά.  
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ακολουθεί το διεθνές ράλι, φλερτάροντας και πάλι με το επίπεδο των 3.000 μονάδων. Ακόμη και οι απαισιόδοξοι της αγοράς, διαπιστώνουν ένα ισχυρό momentum, βλέποντας:
α) τους ξένους να ενισχύουν τις θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους
β) τις τράπεζες να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους, να ετοιμάζονται για μειωμένες προβλέψεις από το 2010 και να σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο
γ) το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τράπεζες και σε δέκα περίπου ακόμη μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όταν οι μισές μετοχές του ΧΑ εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά κοντά στα χαμηλά επίπεδα που «έγραψαν» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι περισσότεροι χρηματιστές βλέπουν τη συγκεκριμένη κατάσταση να συνεχίζεται στο προσεχές μέλλον, αισιοδοξώντας για ακόμη πιο ισχυρά αποτιμήσεων στους κλάδους και στις μετοχές που λίγο-πολύ έχουν έως σήμερα πρωταγωνιστήσει.
Ωστόσο, κρατούν σοβαρές επιφυλάξεις για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρίσκονται «με το ένα χέρι στην σκανδάλη»…


ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το θετικό σενάριο για τη νέα κυβέρνηση στην οικονομία, θα μπορούσε να είναι:
Α. Μια περιορισμένη αναθέρμανση της κατανάλωσης, λόγω βελτίωσης της ψυχολογίας στην αγορά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε συνδυασμό με τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και την πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης από το Σεπτέμβριο του 2008, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περιορισμένη αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων, σε αντίθεση με το πρώτο φετινό εξάμηνο, όταν η αντίστοιχη πτώση ξεπέρασε το 10%.
Β. Μια αξιοσημείωτη τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, λόγω της αυξημένης ρευστότητας που χαρακτηρίζει πλέον το τραπεζικό σύστημα. Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί γύρω στο 5%, όταν οι χορηγήσεις παρέμειναν στάσιμες (ο λόγος δανείων προς καταθέσεις έχει υποχωρήσει), ενώ επίσης υπήρξαν σημαντικές εισροές από το δημόσιο (προνομιούχες μετοχές), από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από τους επενδυτές μέσω αυξήσεων κεφαλαίου (Εθνική, Τράπεζα Αττικής, Probank, προσεχώς Aspis Bank).
Επιπλέον, σειρά αυξήσεων κεφαλαίου φαίνεται να ετοιμάζονται και από άλλες τράπεζες, ενώ η κατάσταση στη διεθνή αγορά του wholesale funding (χονδρική χρηματοδότηση) που είχε κυριολεκτικά «παγώσει» κατά την περίοδο της κρίσης, εξομαλύνεται σημαντικά μέρα με την ημέρα.
 Ήδη, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας πρόβλεψε διψήφιο ποσοστό αύξησης των χορηγήσεων το 2010. Όσο και οι άλλες τράπεζες δεν προβλέπεται να ακολουθήσουν με τόσο υψηλές επιδόσεις, οι αναλυτές βλέπουν μια πιστωτική επέκταση γύρω ή και πάνω από το 5%, ενώ τα παράπονα για μειωμένη πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό θα μειωθούν για ένα λόγο ακόμη: επειδή οι νέες χορηγήσεις θα επικεντρωθούν στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις (μεγάλες και μικρομεσαίες) και όχι προς τη λιανική τραπεζική (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, κ.λπ.).
Το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα, υπάρχουν τράπεζες που ισχυρίζονται ότι ψάχνουν για «σίγουρους»  πελάτες, αλλά δεν βρίσκουν.  Η αλήθεια επίσης είναι ότι ενώ μέχρι και την άνοιξη οι νέες χορηγήσεις ήταν ασήμαντες, κατά τους τελευταίους μήνες έχει μεν παρατηρηθεί μια κινητικότητα για νέα δάνεια, αλλά αυτό δεν φάνηκε στα υπόλοιπα των χορηγήσεων γιατί κατά την ίδια χρονική περίοδο, αρκετές επιχειρήσεις προχώρησαν σε σημαντικές αποπληρωμές υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, προκειμένου να περιορίσουν την εξάρτησή τους από αυτές.
Τέλος, μια ουσιαστική τόνωση της ρευστότητας θα μπορούσε να προέλθει από το ίδιο το κράτος, καθώς -όπως τουλάχιστον θεωρείται πολύ πιθανό- η νέα κυβέρνηση θα λάβει νέο δανεισμό προκειμένου να μειώσει δραστικά τις υποχρεώσεις του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο, στο βαθμό βέβαια που θα πραγματοποιηθεί, είναι σε θέση να επιλύσει  προβλήματα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις και να τις απεγκλωβίσει από τη «θηλιά» των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να δουν το δανεισμό τους να μειώνεται προς συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (κατασκευαστικός, ιδιωτικές κλινικές, προμηθευτές νοσοκομείων και δημοσίου γενικότερα, κ.λπ.).
Γ. Μια περιορισμένη αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών εταιρειών, λόγω της αναμενόμενης -μικρής έστω- ανάκαμψης, που αναμένεται στη διεθνή οικονομία.
Δ. Να κερδίσουμε χρόνο σε ό,τι αφορά τα γνωστά και σοβαρά προβλήματα των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας. Με το δημοσιονομικό έλλειμμα να προσεγγίζει το 10% (δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, που διαψεύδουν τα προεκλογικώς λεγόμενα του τέως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου) ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά ανύπαρκτος είναι. Και επιπλέον, όλα δείχνουν ότι για την εφαρμογή μιας πολιτικής τόνωσης της οικονομίας από το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω ο δημόσιος δανεισμός.
Ευτυχώς όμως, υπάρχουν δύο παράγοντες που είναι σε θέση να δώσουν σημαντικό χρονικό περιθώριο προσαρμογής στην Ελλάδα: Πρώτον, η αναμενόμενη τριετής περίοδος προσαρμογής που για πολιτικούς κυρίως λόγους, θα λάβουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεύτερον, η υψηλή ρευστότητα στο διεθνές σύστημα που καθιστά σχετικά εύκολη τη δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα χωρίς τόσο υψηλά spreads.


Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ»
«Η κατάσταση στο εμπόριο είναι πολύ δύσκολη και όλα δείχνουν ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον και για το επόμενο εξάμηνο. Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να συμβάλει θετικά η νέα κυβέρνηση, είναι η τόνωση της ψυχολογίας του καταναλωτή», δήλωσε βασικός μέτοχος μεγάλης εισηγμένης εμπορικής εταιρείας -και με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου- ο οποίος συνέχισε:
«Οι έμποροι γνωρίζουμε καλά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά το μόνο που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε από τη νέα κυβέρνηση είναι μια αλλαγή ψυχολογίας, μέσα από τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος. Όταν βλέπουμε τις πωλήσεις στην αγορά να μειώνονται κατά 10% ή και κατά πολύ περισσότερο σε ορισμένα καταστήματα  σε σχέση με πέρυσι, καταλαβαίνουμε ότι δεν μειώθηκε τόσο πολύ το εισόδημα των Ελλήνων, ούτε για όλη αυτή την κατάσταση αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι τράπεζες, οι οποίες έβαλαν φρένο στην καταναλωτική πίστη.
Το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι η επιδείνωση της ψυχολογίας. Ακόμη και άτομα υψηλών εισοδημάτων, σήμερα ψωνίζουν πολύ λιγότερο και για πρώτη φορά στη ζωή τους, ζητούν εκπτώσεις μεγαλύτερες από τις μεγάλες εκπτώσεις που ήδη προσφέρουμε»…
Οι επισημάνσεις των εμπόρων επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα οικονομικά δεδομένα, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 παρατηρούμε ταυτόχρονα στάσιμο εισόδημα, μεγαλύτερες καταθέσεις και μικρότερη κατανάλωση. Συγκεκριμένα:
Α. Το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας να μην υποχωρεί, αλλά να διατηρείται σταθερό.
Β. Το ύψος των καταθέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες να ανεβαίνει με μονοψήφιο ποσοστό. Ενδεικτικά αναφέρουμε (πηγή οι λογιστικές καταστάσεις) ότι ο λογαριασμός «υποχρεώσεις προς πελάτες» σε επίπεδο μητρικών εταιρειών, αυξήθηκε για την Εθνική Τράπεζα από τα 56,3 στα 59,4 δις ευρώ (+5,5%), για την Alpha Bank από τα 33,8 στα 35,5 δις ευρώ (+5%), για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 24,1 στα 25,49 δις ευρώ(+5,8%) κ.λπ.
Γ. Και τον όγκο των λιανικών πωλήσεων να υποχωρεί κατά 11,4%.
Σε συγκεκριμένους κλάδους του εμπορίου επίσης, οι επιχειρηματίες αναμένουν με ενδιαφέρον το περιεχόμενο των νέων αντικειμενικών κριτηρίων, που λέγεται ότι θα υπάρξουν, υποστηρίζοντας ότι το χειρότερο πράγμα πολλές φορές δεν είναι τα ίδια τα αντικειμενικά κριτήρια, αλλά μια ενδεχόμενη μακρά περίοδος όπου «ψήνονται» αλλά δεν ανακοινώνονται. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, η αγορά νεκρώνει…


ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μαζικό αίτημα των επιχειρήσεων -και ιδίως των μικρομεσαίων- από τη νέα κυβέρνηση είναι η ευκολότερη πρόσβαση προς τις τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Και αυτό, γιατί παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται, στο τέλος Αυγούστου το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς την ελληνική οικονομία ήταν το ίδιο με εκείνο της αρχής του έτους.  Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι σήμερα δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις!
Δεν είναι γνωστό βέβαια το πόσο και πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να παρέμβει προς μια τέτοια κατεύθυνση, ωστόσο όλα δείχνουν (βελτιωμένη ρευστότητα τραπεζών, κ.λπ.) ότι η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις θα αρχίσει γίνεται πιο άνετη από το 2010, ακόμη και χωρίς οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές -λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα- βλέπουν μια μέση άνοδο των τραπεζικών δανείων κατά 4%-6% τα επόμενα χρόνια, η οποία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη προς τις επιχειρήσεις, καθώς στην καταναλωτική πίστη οι τράπεζες θα θελήσουν περισσότερο να «μαζευτούν», παρά να ανοιχτούν περαιτέρω.


«ΣΩΣΙΒΙΟ» ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Κλάδοι ολόκληροι όπως ο κατασκευαστικός, η πληροφορική, ο μεταλλουργικός, κ.α., επιζητούν την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων προκειμένου να αρχίσει να κινείται η αγορά και να αποφευχθεί το «λουκέτο» σε πλήθος επιχειρήσεων.
Στον κατασκευαστικό κλάδο, οι εταιρείες που δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις (όλες πλην ελαχίστων δηλαδή) βλέπουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων τους να έχει συρρικνωθεί σε χαμηλά επίπεδα. Αν σ’ αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι το δημόσιο καθυστερεί επί σειρά ετών να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις εταιρείες, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι για πάρα πολλές επιχειρήσεις, η ανάληψη σημαντικών έργων μέσα στους επόμενους μήνες αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά τους.
«Να μην καθυστερήσει η δρομολόγηση των έργων πληροφορικής του δημοσίου ούτε μία ημέρα» ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι παράγοντες του κλάδου της πληροφορικής, πλην όμως προβλέπουν ότι πολύ δύσκολα θα δούμε να τρέχουν έργα πριν αρχίσει το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς. «Ανάλογα με το ποιος είναι ο φορέας του έργου και με το πόσες αλλαγές προσώπων και θέσεων υπάρξουν, θα δούμε καθυστερήσεις που ξεκινούν από λίγους μήνες και φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Αυτό τουλάχιστον, γινόταν στο παρελθόν όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά τώρα, υπάρχει ένας σκεπτικισμός για μια σειρά δηλώσεων «προεκλογικού χαρακτήρα» που αναφερόταν σε τράπεζες, στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, στη ΔΕΗ, κ.λπ. Οι αναλυτές πάντως, Έλληνες και ξένοι, κράτησαν χαμηλούς τόνους γύρω από τον εκλογικό κίνδυνο, πιστεύοντας ότι λίγα πράγματα τελικά θα άλλαζαν μετά από μια ενδεχόμενη (τότε) κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, συνέτειναν και οι δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου το βράδυ της Παρασκευής πριν την εκλογική αναμέτρηση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη σε δελτίο ειδήσεων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ


ΤΡΑΠΕΖΕΣ   Εθνική, Κύπρου, Marfin Popular
ΕΝΕΡΓΕΙΑ   ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Revoil
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ  Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΤΕ
ΚΡΑΤΙΚΟΧΑΡΤΑ  ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ
ΑΚΙΝΗΤΑ   Eurobank Properties, Trastor
ΕΜΠΟΡΙΟ   Jumbo, Fourlis Συμμετοχών
ΛΟΙΠΕΣ   Ιασώ, Coca-Cola Τρία Έψιλον


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ:
Autohellas, Γενική Εμπορίου, Στ. Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Σαράντης, Lamda Development, Ικτίνος Μάρμαρα, ΕΛΤΡΑΚ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.


ΣΧΟΛΙΑ


Η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα, αφ’ ενός έχει περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια για αμυντικές επιλογές, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει προκύψει κατά το τελευταίο εξάμηνο μια άνοδος αποτιμήσεων υψηλότερη του 50%, χωρίς συνήθως να έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι προσδοκίες για τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010 (με εξαίρεση τις τράπεζες και λίγες ακόμη μετοχές).


Α. Νέος παράγοντας άμυνας για πολλές εισηγμένες είναι οι κινήσεις περιορισμού των λειτουργικών τους εξόδων. Ενδεικτική η περίπτωση της Coca-Cola Τρία Έψιλον.


Β. Η ΕΥΑΘ έχει υποχρεωθεί σε μεγάλη υποχώρηση στο ταμπλό τους τελευταίους μήνες και φαίνεται ότι τα δυσμενή σενάρια έχουν –σε μεγάλο βαθμό- προεξοφληθεί


Γ. Οι ξένοι αναλυτές επισημαίνουν μεν πιθανά «πισωγυρίσματα» στη μετοχή της ΔΕΗ λόγω της εκλογής του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν τα αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικά.


Δ. Ο Ικτίνος διαθέτει σημαντική παρουσία σε αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει στις μέρες μας.


Ε. Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές (μεγάλες κατασκευαστικές, αλλά και ΕΛΤΡΑΚ, Γενική Εμπορίου κ.ά.) και τόνωση εξαγωγικών δραστηριοτήτων.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


JUMBO
Μπορεί πλέον το P/E της μετοχής να είναι μετά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος διψήφιο, ωστόσο η εισηγμένη θα συνεχίσει να αυξάνει και φέτος τις επιδόσεις της, όσο και δυσμενής να είναι η συγκυρία στην αγορά. Επιπλέον, έχει ακόμη 6-7 χρόνια ανάπτυξης, τα μισά λόγω επέκτασης στην Ελλάδα και τα άλλα μισά, λόγω επέκτασης σε Κύπρο-Βουλγαρία. Αν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα φρενάρει λόγω κρίσης, τότε θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη στο εξωτερικό.


ΑΝΕΚ
Η κρίση έχει επηρεάσει την ακτοπλοΐα και βέβαιο επίσης είναι ότι ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί, σε μια περίοδο όπου ο δανεισμός της εισηγμένης είναι «βαρύς». Από την άλλη πλευρά όμως, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει υποχωρήσει στα 135,3 εκατ. ευρώ), με την τιμή της μετοχής να έχει χάσει το 63% της αξίας της την τελευταία διετία και να βρίσκεται μόλις 17% πάνω σε σχέση με την αποτίμηση του Οκτωβρίου του 2004.


OTE
Πριν από όχι πολύ γράφαμε ότι ο πήχης του ανταγωνισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών συνεχώς ανεβαίνει. Στο μεσοδιάστημα, η Forthnet φλερτάρει με την Wind και γνωστά funds μπαίνουν στο υπό συγχώνευση σχήμα On Telecoms με Vivodi. Παρόλα αυτά, η χρηματιστηριακή αγορά δεν δείχνει  επιφυλακτική με τη  μετοχή του Οργανισμού, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα κέρδισε πόντους στο ταμπλό της Σοφοκλέους.


MOTOR OIL
Ο τίτλος τσίμπησε για τα καλά μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Παρ’ όλα αυτά, η γενναία μερισματική πολιτική -που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί- αναμένεται να οδηγήσει σε ελκυστική απόδοση για του χρόνου. Στο 2010 αναμένονται τα οφέλη της νέας επένδυσης (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας), η προσθήκη των πρατηρίων της Shell και κυρίως η προσδοκία για αύξηση του περιθωρίου διύλισης, μετά το πολύ χαμηλό επίπεδο του τρίτου τριμήνου.


ΙΑΣΩ
Με κέρδη μόλις 7,8% το τελευταίο εξάμηνο στο ταμπλό της Σοφοκλέους, συγκαταλέγεται στους τίτλους που φαίνεται να έχουν μείνει πίσω. Στα 4,40 η τρέχουσα τιμή της μετοχής, στα 6 ευρώ η τιμή-στόχος από την Alpha Finance που τη θεωρεί ως «κορυφαία επιλογή για τον κλάδο».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
Εδώ και αρκετό καιρό σας είχαμε επισημάνει τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την κινητικότητα της εισηγμένης εταιρείας να τις εκμεταλλευτεί. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσέλκυσε δύο μεγάλα δίκτυα της πάλαι ποτέ Ασπίδας Πρόνοιας και σύναψε συμφωνία με την ING Ελλάδας, προκειμένου το δίκτυο της τελευταίας να διανέμει τα νοσοκομειακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Παρά το σημαντικό rebound του τελευταίου μήνα, η μετοχή έχει κερδίσει μόνο 34,4% το τελευταίο εξάμηνο, είναι υγιής και με κεφαλαιοποίηση 22,5 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται σαφώς κάτω από τη λογιστική της αξία.


TRASTOR ΑΕΕΑΠ
Στο 1,50 ευρώ έκλεισε η τιμή της μετοχής την Παρασκευή που μας πέρασε. Για τη χρήση του 2008 είχε διανείμει μέρισμα 0,13 ευρώ. Ακόμη και στο σενάριο που μοιράσει 0,10 ευρώ για την τρέχουσα χρήση (να κρατήσει δηλαδή κεφάλαια για επένδυση), η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 6,7%, όταν το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στις τράπεζες δεν υπερβαίνει το 2,5%.


RIDENCO
Δύσκολοι καιροί για τον κλάδο του εμπορίου και ειδικότερα για τα προϊόντα εκείνα που απευθύνονται σε υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ήταν έντονα αρνητικά και η κατάσταση στην αγορά δεν δείχνει να έχει βελτιωθεί από τότε. Σαφείς οι επιπτώσεις και στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.


ASPIS BANK
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στην τράπεζα, μέσα από τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Το ενδεχόμενο σενάριο κάλυψής της από στρατηγικό επενδυτή, όχι μόνο την ενισχύει κεφαλαιακά, αλλά παράλληλα δίνει στο νέο επενδυτή -με την καταβολή μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ- και τον πρώτο λόγο στο «τιμόνι» μιας τράπεζας που διαθέτει πάνω από εβδομήντα καταστήματα.


AUDIO VISUAL
Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας έχουν δεσμευθεί ότι θα καλύψουν την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τουλάχιστον κατά το τμήμα που τους αντιστοιχεί. Με νέο management και με μια ΑΜΚ που ενδεχομένως να ξεπεράσει και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η εισηγμένη καλείται να μειώσει το δανεισμό της και να αντεπιτεθεί βασιζόμενη στα ισχυρά πλεονεκτήματά της. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: JOHN WILCOX
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: JUMBO, MOTOR OIL, ΕΛΙΝΟΙΛ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - INTERNET: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SAXO BANK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: XNET
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΦΟΜ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΗΜΕΡΙΔΑ MANAGEMENT KPMG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site