Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2009 - τεύχος 356                              

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Θεωρείται ότι τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν προβεί σε άτυπη συμφωνία για την συντονισμένη αποχώρησή τους από το κρατικό πρόγραμμα στήριξης.


από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Η θεαματική βελτίωση των συνθηκών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου ανοίγει τον δρόμο στις τράπεζες για την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων από τις αγορές, ώστε να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και στη σταδιακή έξοδό τους από το κρατικό πρόγραμμα στήριξης.
Ήδη η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών ύψους 1,25 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την  αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Η τράπεζα θα αντλήσει 986 εκατ. ευρώ από τους παλαιούς μετόχους, με τη διάθεση τριών νέων για κάθε δέκα παλαιές μετοχές προς 8 ευρώ εκάστη. Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι τα κεφάλαια θα διατεθούν αποκλειστικά για την ολική εξαγορά των 200 εκατ. προνομιούχων μετοχών, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, ύψους 940 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα επιτελεία των τραπεζών είχαν προβεί σε μια άτυπη συμφωνία για την συντονισμένη αποχώρησή τους από το σχέδιο στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι από το σκέλος της έκδοσης προνομιούχων μετοχών του προγράμματος η Eurobank και η Alpha Bank έχουν αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ εκάστη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αντλήσει 370 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική έχει εκδόσεις προνομιούχες μετοχές ύψους 350 εκατ. ευρώ.


ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Οι μεγάλες τράπεζες διερευνούν εδώ και αρκετό διάστημα τις δυνατότητες και τις τεχνικές λεπτομέρειες για αύξηση κεφαλαίου και ορισμένες προετοιμάζονται για την υλοποίηση του σχεδιασμού τους. Οι τράπεζες αφ’ ενός χρειάζονται κεφάλαια και αφ’ ετέρου θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα στις αγορές, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.  Άλλωστε η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν επιβάλλεται μόνο για την έξοδο από το κρατικό πακέτο στήριξης. Είναι βέβαιο ότι οι κυοφορούμενες θεσμικές αλλαγές θα επιβάλλουν σημαντικά αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις τράπεζες.
Το βέβαιο είναι ότι μετά πολύ καιρό το κλίμα για τον κλάδο είναι θετικό και μέρα με τη μέρα οι συνθήκες βελτιώνονται. Δεν είναι μόνο η ισχυρή άνοδος στο χρηματιστήριο (που σε μεγάλο βαθμό είναι αντίδραση στην κατάρρευση των τιμών που προηγήθηκε) ή η αισιοδοξία των ξένων αναλυτών που τις τελευταίες εβδομάδες προχωρούν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και παράλληλα σε αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές τους.
Το σημαντικότερο για τις τράπεζες είναι η επαναλειτουργία των διεθνών αγορών. Το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank προχώρησαν στην έκδοση ομολόγων οι οποίες έτυχαν εντυπωσιακής υπερκάλυψης. Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και υποβλήθηκαν προσφορές από 151 επενδυτές συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κάλυψη τέσσερις φορές του ζητούμενου ποσού.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η υπερκάλυψη για την EFG Eurobank. Αν και το ποσό ήταν μικρό, 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών -κυρίως από το εξωτερικό- ανήλθαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ επίπεδο που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 12 φορές. Το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις εκδόσεις των εγχώριων τραπεζών αντανακλά όχι μόνο τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς αλλά και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την κατάσταση και τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών.


ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΡΑΛΥ
Δεδομένων των προβλημάτων του κλάδου, οι περισσότεροι πίστευαν ότι η νέα ανοδική κίνηση του ΧΑ θα στηριζόταν σε μη τραπεζικές βάσεις. Έτσι το ράλι των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο εξάμηνο έχει εκπλήξει αρκετούς. Την ώρα που τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία συσσωρεύονται με σοβαρές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι μετοχές του κλάδου αποκομίζουν εντυπωσιακά κέρδη και τροφοδοτούν την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών εργασιών, ειδικά στον τομέα της λιανικής, που τα προηγούμενα χρόνια τροφοδότησε την ανάπτυξη των τραπεζών, η σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά και οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα δημιουργήσουν οι νέοι εποπτικοί κανόνες διαμορφώνουν, το λιγότερο, ένα δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες.
Παρ’ όλα αυτά οι μετοχές των τραπεζών κινούνται με τον προ της κρίσης ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους ο δείκτης των τραπεζών αποκομίζει κέρδη κατά 109%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει κέρδη της τάξης του 62%. Στη σκιά της χρηματιστηριακής ευφορίας τα νέα για την οικονομία και κατ’ επέκταση για τις τράπεζες δεν είναι διόλου ευχάριστα. Ο υπερδιπλασιασμός των ακάλυπτων επιταγών στο εννεάμηνο είναι ενδεικτικός της οικονομικής στενότητας στην αγορά. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στις τράπεζες προκαλεί η μεγάλη αύξηση της ανεργίας καθώς η συσχέτιση ανεργίας - καθυστερήσεων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 9,6% από 7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ τον περασμένο Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 8,6%. Σημειώνεται ότι στο πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, στα άτομα ηλικίας 25 - 34 ετών, η ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% από 10,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η αύξηση της ανεργίας έχει άμεση επίπτωση στην αύξηση των καθυστερήσεων. Στο πρώτο εξάμηνο οι καθυστερήσεις διαμορφώθηκαν στο 6,8% έναντι 6% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και 5% που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του 2008. Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έχει οδηγήσει τους αναλυτές της Τραπέζης της Ελλάδος να θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται όχι μόνο για το υπόλοιπο της εφετινής χρονιάς αλλά και κατά τους πρώτους μήνες του 2010.


  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: JOHN WILCOX
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: JUMBO, MOTOR OIL, ΕΛΙΝΟΙΛ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - INTERNET: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SAXO BANK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: XNET
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΦΟΜ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΗΜΕΡΙΔΑ MANAGEMENT KPMG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site