Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2006                               Τεύχος 321

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ


Στη διάρκεια του 2003, η τιμή κινήθηκε ανοδικά, σε σχέση με το 2002, ανακτώντας σημαντικό μέρος των απωλειών του αμέσως προηγούμενου διαστήματος. Η τιμή κινήθηκε περί τα τέλη του 2003 στην περιοχή των 350 δολαρίων ανά 1.000 board feet, και σε αυτό το ανοδικό κανάλι τιμών παρέμεινε έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2004. Η τιμή από την αρχή του 2005 κινείται σε ένα κανάλι τιμών, το πάνω όριο του οποίου οριοθετείται στα 390 δολάρια, ενώ το κάτω όριο τοποθετείται στα 290 δολάρια. Κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων μηνών του έτους 2006, η τιμή του εμπορεύματος έχει και πάλι αλλάξει τροχιά. Την παρούσα χρονική στιγμή, η τιμή του εμπορεύματος φαίνεται να επηρεάζεται από ένα ανοδικό ρεύμα, μετά από την πτώση που έλαβε χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου. Η διατήρηση της παρούσας δυναμικής στην αγορά του εμπορεύματος μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο στα επίπεδα της τιμής, όσο και στις δυνάμεις της παραγωγής και της ζήτησης του εμπορεύματος στις διεθνείς αγορές. Πέραν των θεμελιακών δυνάμεων, σημαντικοί παράγοντες για το εμπόρευμα αποτελούν το ύψος των επιτοκίων, οι ρυθμοί μεγέθυνσης και η πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας.


•  Το εμπόρευμα στην αγορά του Σικάγο (Chicago Mercantile Exchange) στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων της εβδομάδας κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 350 δολαρίων. Την Τετάρτη 26 Απριλίου του 2006, η τιμή του εμπορεύματος στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως Μαΐου του 2006, έκλεισε στα 347,10 δολάρια, πραγματοποιώντας διακύμανση της τάξεως των 9,60 δολαρίων (καθώς η τιμή του εμπορεύματος πραγματοποίησε υψηλό σημείο ημέρας στα 347,10 δολάρια και χαμηλό σημείο στα 337,50 δολάρια). Η τιμή στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως Ιουλίου έκλεισε υψηλότερα, στα 359 δολάρια ανά 1.000 board feet, αυξημένη κατά 10 δολάρια περίπου, σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Τέλος, στο συμβόλαιο λήξεως Σεπτεμβρίου του 2006, η τιμή του εμπορεύματος κινήθηκε στα 362,70 δολάρια, αυξημένη κατά 2,40%.


•  Η άνοδος στη διάρκεια των πρώτων ημερών του Απριλίου, έδωσε νέα προοπτική στην τιμή του εμπορεύματος, με αποτέλεσμα τα επίπεδα τιμών να ξεπεράσουν τα μέσα επίπεδα διαπραγμάτευσης από τις αρχές του έτους στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως Μαΐου στην αγορά του Σικάγο. Η τιμή του εμπορεύματος έχει αντιδράσει τεχνικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έπειτα από τη δυναμική κίνηση σε επίπεδα άνω των 330 δολαρίων ανά 1.000 board feet μετά τα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, χαρακτηριστικό της ψυχολογίας που επικρατεί στην αγορά της ξυλείας κατασκευών αποτελεί το γεγονός ότι τα συμβόλαια απώτερης λήξης διαπραγματεύονται με μικρό premium σε σχέση με την τιμή του συμβολαίου τρέχουσας λήξης. Επιπροσθέτως, η σημαντική αύξηση στον όγκο ανοικτών συμβολαίων στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου αναδεικνύει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά του εμπορεύματος.


•  Σε τεχνικούς όρους, η εικόνα του εμπορεύματος στην αγορά του Σικάγο χαρακτηρίζεται ως θετική, όπως δείχνει η πλειοψηφία των τεχνικών δεικτών. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του εμπορεύματος στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως του Μαΐου διαπραγματεύεται πάνω από τους βραχυχρόνιους κινητούς μέσους όρους των 9 και των 18 ημερών. Την παρούσα χρονική στιγμή, ο ταλαντωτής RSI 14 ημερών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 63,48 δείχνοντας ότι πλέον "βρίσκεται ένα βήμα" προτού εισέλθει στην υπεραγορασμένη περιοχή, γεγονός το οποίο ερμηνεύει τη διακοπή των έντονων αγορών. Σημαντικό επίπεδο στήριξης της τιμής παραμένει το επίπεδο των 330 δολαρίων ανά 1.000 board feet, ενώ σημαντικό σημείο αντίστασης αποτελεί το σημείο των 350 δολαρίων ανά 1.000 board feet, τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.


•  Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (United States Department of Agriculture), οι δυνάμεις της παραγωγής για το 2004 κινήθηκαν στα 287,583 εκατ. κυβικά μέτρα, υψηλότερα κατά 2,07% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2003. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ήταν για ένα ακόμη έτος οι Η.Π.Α., ο Καναδάς η Σουηδία και η Γερμανία. Οι προβλέψεις για το 2005, αναφέρουν ότι η παραγωγή θα κινηθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι μεγάλες παραγωγικές χώρες θα επιδείξουν μία μικρή άνοδο. Από την πλευρά της προσφοράς το 2004, το απόλυτο μέγεθος, χωρίς την παραγωγή των ΗΠΑ, υπολογίζεται στα 225,478 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι 219,846 εκατ. κυβικών μέτρων κατά το 2003, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 2,56% σε ετήσια βάση. Οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ρωσία παρέμειναν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνολική κατανάλωση για το 2004 κυμάνθηκε σε 275,028 εκατ. κυβικά μέτρα, μειωμένη κατά 0,87%, ενώ οι εξαγωγές του εμπορεύματος εκτιμάται ότι κινήθηκαν υψηλότερα στα 104,404 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι 99,825 εκατ. κυβικών μέτρων για την περίοδο του 2003. Οι εκτιμήσεις για το 2005 τοποθετούν τη ζήτηση στα 240,828 εκατ. κυβικά μέτρα χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη η ζήτηση σημαντικών χωρών όπως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.


ΑΝΑΛΥΣΗ:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΗΡ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΣΑΒΒΑΚΗΣ

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΛΛΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...
Επενδύσεις: Διεθνείς Αγορές: Εντείνονται οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αντιθέσεις
Αφιέρωμα: Βαριά Βιομηχανία: Κι όμως, έχει μέλλον
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες: ένας κλάδος γεμάτος deals
¶ρθρο: ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ...
Αφιέρωμα: Επιβατηγός ναυτιλία: Μερική απελευθέρωση της αγοράς
¶ρθρο: ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Αφιέρωμα: E-Business O «γίγαντας» που δεν ξύπνησε...
¶ρθρο: PRIVATE BANKING: «ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο: Τα νέα μοντέλα
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ: Τα Private Banking, τα Funds και η διασπορά του Κινδύνου
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
¶ρθρο: ΣΠΥΡΟΥ: ΕΝΑ «ΤΡΕΛΟ» ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
¶ρθρο:
Επενδύσεις: EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2006

 Όροι και προϋποθέσεις του site