Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2009 - τεύχος 356                              

ΦΑΚΕΛΟΙ


JUMBO
ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΡΔΩΝ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ 2009-10


Η Jumbo τη χρονιά που πέρασε, αύξησε τα σημεία πώλησης των προϊόντων της με το άνοιγμα τεσσάρων υπερκαταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ προχώρησε στο κλείσιμο ενός στην Αττική, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δικτύου της.


 


Την ανάπτυξη των σημείων πώλησής της στα 52 φιλοδοξεί να πετύχει η Jumbo για τη διετία 2009-10 διατηρώντας το ρυθμό αύξησης καταστημάτων στα τρία το χρόνο παρά την κρίση. Βέβαια για φέτος τα σημεία πώλησης που θα δημιουργηθούν είναι δύο: το ένα στη Βουλγαρία στην πόλη Plovdiv και ένα στην Πρέβεζα, και θα ακολουθήσουν τέσσερα το 2010.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Απόστολο Βακάκη στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Για το θέμα της ανάπτυξης στα Βαλκάνια ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση στη Ρουμανία είναι «ασύλληπτα κακή», κάτι που δεν ισχύει για τη Βουλγαρία την οποία χαρακτήρισε «συγκροτημένη χώρα, με λαμπρό μέλλον».  Για τη σεζόν 2009-10 έκανε λόγο για «νεκρή περίοδο» καθώς οι developers πάγωσαν τα έργα τους λόγω της δυσκολίας που αντιμετώπισαν στην χρηματοδότηση. Σε ότι αφορά την ρευστότητα της εταιρίας ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι επειδή υπήρχαν κεφάλαια σε «αδράνεια» το καλοκαίρι, τώρα υπάρχει πλεονέκτημα για την Jumbo σε σχέση με άλλες εταιρίες που δεν έπραξαν αναλόγως και τώρα έχουν σημαντικό πρόβλημα να «κινηθούν» στην αγορά.
Σήμερα λειτουργούν συνολικά 44 καταστήματα Jumbo σε Ελλάδα και εξωτερικό από τα οποία τα 19 βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής, τα 22 στην Ελληνική περιφέρεια, τα δύο στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία. Η Jumbo τη χρονιά που πέρασε, αύξησε τον αριθμό των καταστημάτων με το άνοιγμα τεσσάρων υπερκαταστημάτων στην Ελλάδα ενώ προχώρησε στο κλείσιμο ενός στην Αττική, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του δικτύου καταστημάτων.
Κατά τη χρήση 2008/2009 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 15,81% στα 467,8 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας του δικτύου καταστημάτων Jumbo καθώς και της εισόδου των νέων καταστημάτων.


ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες το μικτό περιθώριο κέρδους διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα στο 54,4%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 11% στα € 139,6 εκατ. ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 16,03% στα 95,7εκατ. ευρώ
Η διοίκηση της Jumbo θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 23 ευρωλεπτών ανά μετοχή.
Επίσης η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι παρά τις συνθήκες που επικρατούν σε μακροοικονομικό επίπεδο, καθώς και η καταλυτική επίδραση που είχε στις πωλήσεις του Σεπτέμβριο η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης Ιούλιος 2009-Ιούνιος 2010 ανήλθε στο 8,35% που είναι και η εκτίμηση της διοίκησης.
Το μερίδιο αγοράς της εταιρίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 38%, ενώ στόχος για την αγορά της Βουλγαρία είναι το άνοιγμα δύο καταστημάτων μέσα στο 2010 και για την Κύπρο άλλα δύο μέσα στη διετία 2010-11. Η προτεραιότητα στα Βαλκάνια δίνεται προς το παρόν στη Βουλγαρία και ακολουθεί η Ρουμανία. Για τη χρήση 2009-10 στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων να φτάσει στο 8% και τα κέρδη μετά φόρων να ανέλθουν κατά 6%. Οι μέσες επενδύσεις της διετίας αναμένεται να φτάσουν τα 50-55 εκατ. ευρώ.


 


MOTOR OIL
ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ
ΤΗΣ SHELL ΗELLAS


 


Σημαντικές συνέργιες και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στην εγχώρια και διεθνή αγορά δημιουργούνται για την Motor Oil από την πρόσφατη εξαγορά της Shell. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Πέτρος Τζανετάκης με την απόκτηση του δικτύου των 700 περίπου πρατηρίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με το εμπορικό σήμα Shell, ενισχύεται σημαντικά η παρουσία της Motor Oil στην εγχώρια αγορά καθώς μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνει τη διατήρηση του εμπορικού σήματος του πολυεθνικού κολοσσού.
Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, για τις δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας κατά την περίοδο 1.1.2009 - 30.6.2009, καθώς επίσης και για τους στόχους και τη στρατηγική ανάπτυξης της Εταιρείας.
Η συμφωνία με τη Shell, ύψους 245,6 εκατ. ευρώ, χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Το πρώτο αφορά στη  Shell Hellas (219 εκατ. ευρώ), που περιλαμβάνει τα πρατήρια, την εμπορία και διανομή χημικών, τα αεροπορικά καύσιμα και το lpg business (μπουκάλες αερίου), ενώ το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με την εξαγορά της Shell Gas (26,5 εκατ. ευρώ). Οι συμφωνίες τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και των επιτροπών ανταγωνισμού.
Για το θέμα της «συνύπαρξης» πρατηρίων Shell και Avin, όπου σε κάποια σημεία ίσως να βρίσκονται πολύ κοντά ο κ. Τζανετάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς αυτό συμβαίνει μόνο στην περιοχή της Πελοποννήσου όπου η Avin έχει πιο έντονη παρουσία, ενώ επιπλέον ανέφερε ότι τα δύο σήματα απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες πελατών.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες επενδύσεις, με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο κατασκευής της νέας μονάδας ατμοσφαιρικής απόσταξης δυναμικότητος περίπου 60.000 βαρελιών την ημέρα προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό εντός του 2010. Όπως ήδη είναι γνωστό, το κόστος κατασκευής της νέας CDU θα ανέλθει σε 180 εκατ.ευρώ περίπου ενώ μέχρι σήμερα έχει διατεθεί ποσό που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ


ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ
Με την προσθήκη της νέας CDU η συνολική παραγωγική δυναμικότητα του Διυλιστηρίου θα υπερβεί τα 170.000 bbl/d ή τα 9 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως γεγονός που ισοδυναμεί με 25% αύξηση σε σχέση με την υφιστάμενη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα των 7.2 εκατ. μετρικών τόνων. Πρόσθετα οφέλη αναμένονται από την υποκατάσταση εισαγωγών μαζούτ (Straight Run Fuel Oil) από ιδιοπαραγόμενο, από τη βελτιστοποίηση προμηθειών αργού και από τη δυνατότητα κατεργασίας νέων τύπων αργού.
Σχετικά με την πορεία των εργασιών και αποτελεσμάτων, κατά το πρώτο εξάμηνο 2009 τα προϊόντα της Motor Oil συνέχισαν να διοχετεύονται και στις τρεις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, δηλαδή την εσωτερική, την εξωτερική και τη ναυτιλία, μέσω ενός ισχυρού δικτύου πωλήσεων και μακροχρόνιων σχέσεων με τους πελάτες της.
Ο κύκλος εργασιών της μητρικής το εξάμηνο 2009 ανήλθε σε 1.590 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις σε όγκο ανήλθαν το εξάμηνο του 2009 σε 4,83 εκατ. μετρικούς τόνους έναντι 4,53 εκατ. μετρικούς τόνους το εξάμηνο του 2008.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ αποσβέσεων, χρηματοοικονομικών και φόρων (EBITDA) το εξάμηνο του 2009 ήταν 153,6 εκατ. ευρώ έναντι 189,1 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2008.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (EBT) διαμορφώθηκαν το εξάμηνο 2009 σε 135,2 εκατ. ευρώ έναντι 145,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους (EAT) ανήλθαν σε 105,2 εκατ. ευρώ έναντι 109,3 εκατ. ευρώ.


 


ΕΛΙΝΟΙΛ
ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ BP ΚΑΙ SHELL


 


Τον στρατηγικό στόχο να διευρύνει τη συμμετοχή της στην αγορά βιοκαυσίμων θέτει η Ελινόιλ σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Η προσπάθεια της αυτή θα  γίνει μέσω της θυγατρικής της Ελίν Βιοκαύσιμα, η οποία παράγει βιοντίζελ. Αναφορικά με τη στρατηγική της και τις προοπτικές της Ελινόιλ, η διοίκηση της εστιάζει και στην περαιτέρω εδραίωση στη νησιωτική Ελλάδα, στην αύξηση των ελεγχόμενων από αυτήν πρατηρίων, στην ενίσχυση του μεριδίου στην αγορά λιπαντικών, στην επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και στην αύξηση του μεριδίου αγοράς στα υγρά καύσιμα.  Οι εκπρόσωποι της εταιρίας στην ΕΘΕ κκ. Γ. Αληγιζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Γ. Τσούνιας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Γ. Πατέρας, Διευθυντής Χρηματοοικονομικού & Επενδυτικών Σχέσεων, στάθηκαν ιδιαίτερα στις ευκαιρίες ανάπτυξης που προκύπτων από την αποχώρηση από την ελληνική αγορά των δύο πολυεθνικών BP και Shell.
Μάλιστα ο κ. Αληγιζάκης προέβλεψε ότι λόγω των ανακατατάξεων στον κλάδο άλλες δύο μικρές εταιρίες θα οδηγηθούν σε κλείσιμο μέχρι το τέλος του 2010.
Η Ελινόιλ έχει 6,7% μερίδιο στην εσωτερική αγορά υγρών καυσίμων και ένα δίκτυο 566 πρατηρίων διατηρώντας μακροχρόνιες συνεργασίες 40-50 ετών με τις βιομηχανίες της Ελλάδας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά μαρίνων με αποκλειστική συνεργασία με 8 μεγάλες μαρίνες στην ελληνική επικράτεια και παρουσία σε 110 παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.
Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ξεχωρίζει η επένδυση στη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων καυσίμων, καθώς διαθέτει σύστημα διαχείρισης ποιότητας καυσίμων το οποίο εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια διακίνησης προκειμένου να διασφαλίζεται το προϊόν.


«ΑΤΟΥ» ΤΑ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΑ
Στα εφόδια της Ελινόιλ πέραν της μακρόχρονης εμπειρίας συγκαταλέγονται οι τρεις μονάδες αποθήκευσης υγρών καυσίμων (36.000 m3), οι δύο μονάδες επεξεργασίας στερεών καυσίμων (130.000 ΜΤ) ενώ για τη διάθεση και διακίνηση των καυσίμων ανά την επικράτεια διαθέτει τρία χρονοναυλωμένα δεξαμενόπλοια (860 - 2.150m3) και ένα στόλο ιδιόκτητων βυτιοφόρων και οχημάτων Δημόσιας Χρήσης.
Όσον αφορά στην πορεία των οικονομικών μεγεθών, όπως σημειώθηκε ο Όμιλος το 2008 πέρασε στην κερδοφορία με συνεχή ανάπτυξη της δραστηριότητας.
Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 22,7% έναντι της χρήσης 2007 και ανήλθε σε 746,6 εκατ. ευρώ έναντι 608,3 εκατ. ευρώ το 2007.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στα 9,7 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 2007 σημειώνοντας αύξηση κατά 35,5%. ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από ζημίες ύψους 744 χιλ. ευρώ τη χρήση 2007 ανήλθαν σε κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ το 2008.
Σχετικά με την πορεία των μεγεθών του ομίλου στο 1ο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2009, ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 7,3% επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή πορεία της Ελινόιλ παρά την μείωση του κύκλου εργασιών στα 321,7 εκατ. ευρώ έναντι 375,5 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2008.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 5,2% και διαμορφώθηκαν στα 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,0 εκατ. ευρώ ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ από ζημίες ύψους 0,2 εκατ. ευρώ στο 1ο εξάμηνο του 2008.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: JOHN WILCOX
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: JUMBO, MOTOR OIL, ΕΛΙΝΟΙΛ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - INTERNET: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SAXO BANK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: XNET
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΦΟΜ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΗΜΕΡΙΔΑ MANAGEMENT KPMG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site