Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2009 - τεύχος 356                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του δείχνει πλέον να είναι αρκετά αισιόδοξη σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, με την αισιοδοξία αυτή μάλιστα να στηρίζεται στις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα μεγέθη της αγοράς.
Ήταν, λοιπόν, η πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα που μέλη της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας προχώρησαν σε δημόσιες, σαφείς προβλέψεις περί ανάκαμψης. Την άποψη αυτή φαίνονται να συμμερίζονται, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα, και οκτώ στους δέκα Αμερικανούς επιχειρηματίες.


ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ;
Ωστόσο, αυτό ήταν και (σχεδόν) το μοναδικό σημείο σύγκλισης στην συνεδρίαση. Κάποια μέλη θεώρησαν ότι υπάρχει δυναμική η οικονομία να ξεπεράσει εκ των ενόντων τις δυσκολίες, ενώ άλλα μέλη θεώρησαν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα αδύναμος, και ως εκ τούτου θα χρειαστούν και άλλα μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση Ομπάμα.
Την άποψη αυτή, την στηρίζουν κυρίως στα ισχνότατα επίπεδα δανεισμού στην αμερικανική αγορά (από τα 7,14 τρις δολάρια τον Μάιο, ο δανεισμός υποχώρησε στα 6,78 τρις τον Σεπτέμβρη). Επί πλέον, η συνεχής πτώση του δολαρίου (στα επίπεδα του 1,52 ανά ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανόν να δούμε και ισοτιμία 1:1 έναντι του καναδικού δολαρίου μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες) δημιουργεί πρόσθετους πονοκέφαλους, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για την ευρωπαϊκή αγορά.


ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ... ΑΡΓΟΤΕΡΑ
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικρατεί, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη, αν και δεν κρίνεται ότι έχει έλθει η κατάλληλη στιγμή για τη μείωση των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων πολλών από τα κράτη- μέλη της Ένωσης. Την γερμανική αυτή θέση, φαίνεται να έχει σιωπηρά υιοθετήσει και η Κομισιόν, και συνεπώς για τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει ελαστικότητα σε ότι αφορά τα ελλείμματα.
Ως προτεραιότητα, φαίνεται να τίθεται (εν όψει και της μεγάλης ανόδου του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος) ο αποτελεσματικός συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής με την νομισματική. Για την βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η αύξηση άμεσης και έμμεσης φορολογίας μοιάζει αυτή την στιγμή να είναι μονόδρομος.
Η άτυπη αυτή (επί του παρόντος) θέση των αρμοδίων οργάνων της Κοινότητας φαίνεται να έχει προεξοφληθεί και σαν επίσημη θέση από την αγορά, όπως μαρτυρά η αξιοσημείωτη άνοδος του επιπέδου δανεισμού, παρά τα όχι και τόσο πειστικά οικονομικά μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί. Δεν μένει παρά να αποσαφηνιστεί και το πότε αυτή η “περίοδος χάριτος” για τις σπάταλες κυβερνήσεις θα θεσμοθετηθεί και επίσημα, όπως και μέχρι πότε θα διαρκέσει (κατά πρόχειρες εκτιμήσεις, μέχρι την άνοιξη του 2012, τουλάχιστον).


 


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΟΔΟΣ, ΠΛΗΝ ΤΟΚΙΟ

Μόνο το ιαπωνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε την ανοδική πορεία των υπολοίπων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά τις προβλέψεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας για οικονομική ανάκαμψη. Ο λόγος, είναι η πολιτική κρίση, ίσως η σοβαρότερη στην μεταπολεμική ιστορία της Ιαπωνίας. Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αν και ελάττωσαν τους ρυθμούς τους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, κινήθηκαν ανοδικά, με ορισμένα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών να κάνουν ιδιαίτερα καλή εντύπωση με τις ψηλές τους αποδόσεις, και την σταθερότητά τους.
Για το άμεσο μέλλον, κανείς δεν αποτολμά ακόμη κάποια σαφή πρόβλεψη, γιατί μπορεί μεν ο φαύλος κύκλος των παραγραφών και πτωχεύσεων να έχει στενέψει σημαντικά, αλλά κανείς δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει με σιγουριά τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε πριν τρία, σχεδόν, χρόνια, ούτε και τον βαθμό έκθεσης του κάθε κομματιού της αγοράς σε αυτήν- έως σήμερα, ο μόνος τρόπος εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων ήταν η «νεκροψία».


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Νέο Bretton Woods θυμίζει η αγορά συναλλάγματος, με το δολάριο να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Τι δεν τολμά να πει ανοικτά η αμερικάνικη κυβέρνηση, το είπε την περασμένη εβδομάδα ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, που χαρακτήρισε την πτώση του δολαρίου “...θαυμάσιο νέο, και σοφή επιλογή...”. Η πτωτική πορεία του δολαρίου δεν αναμένεται να λάβει ουσιατικό τέλος, πριν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ή η FED αποφασίσει να αυξήσει τα (μηδενικά) overnight επιτόκια.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Στα επίπεδα του περασμένου μήνα έκλεισαν για τον Σεπτέμβρη οι αποδόσεις των κυριότερων ομολόγων. Στην Ευρώπη, η αγορά ανέμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκδοση σημαντικών ποσοτήτων κρατικών ομολόγων (πάνω από 33 δις € συνολικά) από Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές του Οκτωβρίου. Τα ομόλογα αυτά αναμένεται να απορροφηθούν γρήγορα, και σχεδόν στο σύνολό τους.
Στις ΗΠΑ επικράτησε στασιμότητα ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, στάση αναμονής για νέα στοιχεία σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και με τις προθέσεις της Τράπεζας επί της μελλοντικής της νομισματικής πολιτικής. Τα στοιχεία αυτά θα δουν το φως της δημοσιότητας αργότερα μέσα στον Οκτώβριο.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ Ο... ΧΡΥΣΟΣ

Ως άμεση συνέπεια της πριμοδοτούμενης πτώσης του δολαρίου, η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, και έφτασε και στα 1.070 δολάρια ανά ουγγιά. Η κούρσα αυτή πάντως αναμένεται να λάβει σύντομα τέλος, καθώς όσοι «τυχεροί» από αυτήν την άνοδο δεν έχουν την όρεξη να πάρουν μεγαλύτερο ρίσκο, θα κατευθυνθούν στο ταμείο...
Στα ίδια, και υψηλότερα επίπεδα από τον χρυσό, κυμάνθηκε και η άνοδος της τιμής του αργύρου, την οποία είχαμε επισημάνει από το προηγούμενο τεύχος. Η μελλοντική πορεία της τιμής του, αναμένεται να κυμανθεί παράλληλα με αυτήν του χρυσού.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ήταν περιορισμένη, ενώ σίδηρος, χαλκός, καθώς και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν πτώση.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: JOHN WILCOX
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: JUMBO, MOTOR OIL, ΕΛΙΝΟΙΛ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - INTERNET: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SAXO BANK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: XNET
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΦΟΜ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΗΜΕΡΙΔΑ MANAGEMENT KPMG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site