Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2009 - τεύχος 356                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ 30Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ


Τους τελευταίους 18 μήνες δεν υπήρξε καμία χώρα στον κόσμο που να μην επηρεάστηκε από τη χρηματοοικονομική, μακροοικονομική ή γεωπολιτική κρίση μίας άλλης περιοχής.από την Jacqueline Cutler


Η 30ή χώρα στον κόσμο από πλευράς επενδυτικού ρίσκου είναι η Ελλάδα σύμφωνα με την κατάταξη του Euromoney. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις συγκεντρώνει 77,41 βαθμούς με άριστα το 100 στο συνολικό σκορ, πέφτοντας όμως τέσσερις θέσεις (ήταν στην 26η) μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται σε καλύτερη θέση από χώρες όπως η Πορτογαλία (31η), η Ταϊβάν (33η), το Ισραήλ (35η), η Ισλανδία (43η) και η Τουρκία (67η). Από τους επιμέρους δείκτες που διαμορφώνουν το συνολικό αποτέλεσμα η Ελλάδα βαθμολογείται με 19,45 (άριστα 25) στο πολιτικό ρίσκο, 11,86 (άριστα 25) στις οικονομικές επιδόσεις, 8,33 (άριστα 10) για τα επίπεδα των επιτοκίων, 5 (άριστα 5) στην πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, 4,81 (άριστα 5) στην πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, 5 (άριστα 5) στην πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και 4,41 (άριστα 5), στο forfaiting (χρηματοδότηση έναντι παραχώρησης εξαγωγικής απαίτησης).
Γενικά υπήρξαν πολλές ανακατατάξεις στην παγκόσμια κατάταξη για το επενδυτικό ρίσκο. Αυτό συμβαίνει επειδή η αλληλεξάρτηση των οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται, οπότε το γεγονός αυτό ενισχύει την διάχυση του ρίσκου από τη μία χώρα στην άλλη. Το μέγεθος και η ταχύτητα της διεθνούς χρηματοοικονομικής ενοποίησης και της παγκόσμιας κινητικότητας κεφαλαίων δημιουργούν μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Ειδικά τους τελευταίους 18 μήνες δεν υπήρξε καμία χώρα στον κόσμο που να μην επηρεάστηκε από τη χρηματοοικονομική, μακροοικονομική ή γεωπολιτική κρίση μίας άλλης περιοχής.
Από την προηγούμενη καταμέτρηση ρίσκου, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, πολλές χώρες ανέβηκαν ή υποχώρησαν στην κατάταξη σε βαθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Η επιτάχυνση των εξελίξεων είναι πραγματικά εκπληκτική. Στο παρελθόν μία χώρα για να αλλάξει δέκα θέσεις χρειαζόταν δέκα χρόνια. Τώρα μέσα σε ένα εξάμηνο μία χώρα μπορεί να μετακινηθεί κατά 30 θέσεις.
Ο Γκάμπριελ Στάιν διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Global Street Research αναφέρει σχετικά: «Ο ρυθμός αλλαγών σχετίζεται με την παγκοσμιοποίηση. Όσο οι χώρες ενσωματώνονται σε αυτήν όλο και περισσότερο, οι διαφορές μεταξύ τους αμβλύνονται. Ακόμα και ελάχιστες οικονομικές και πολιτικές διαφορές μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικές ανακατατάξεις». Με την ενισχυμένη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, σήμερα, οι αναλύσεις ρίσκου μεταξύ χωρών κερδίζουν έδαφος στη συνείδηση των διεθνών επενδυτών καθώς αυτοί αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες που είναι ταυτόχρονα ασφαλείς και κερδοφόρες σε όλο τον κόσμο.


ΕΚΤΟΣ ΔΕΚΑΔΑΣ ΟΙ ΗΠΑ
Οι χώρες που έχουν σημαντική βιομηχανική παραγωγή, παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικά σταθερές, μετακινήθηκαν στην κατάταξη εξ αιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και της απότομης ανόδου των δημοσίων χρεών τους. Για τους λόγους αυτούς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός της πτώσης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά έξι θέσεις, η οποία την «πέταξε» έξω από τη δεκάδα των επενδυτικά ασφαλέστερων χωρών παγκοσμίως.
Το ίδιο συνέβη στη βασικότερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας, αυτήν της Σιγκαπούρης, που υποχώρησε κατά οκτώ θέσεις, ενώ η Ισλανδία υποχώρησε στην 43η θέση από την 39η.
Οι θεωρούμενες οικονομικά «επικίνδυνες» χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων έπεσαν στην κατάταξη, όπως ήταν αναμενόμενο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την πΓΔ Μακεδονίας (πτώση 26 θέσεων), την Εσθονία (-15), Βοσνία Ερζεγοβίνη (-13), Ουγγαρία (-10), Ουκρανία (-6) και Ρωσία (-7). Στη Μέση Ανατολή το Ιράν υποχώρησε σημαντικά (-11), καθώς συνεχίζει να ταλαιπωρείται από πολιτική αστάθεια λόγω και των αμφισβητούμενης διαφάνειας προεδρικών εκλογών του Ιουνίου. Το ίδιο συνέβη και με τις πολιτικά ασταθείς χώρες της Αφρικής, όπως η Σιέρα Λεόνε (-22) και το Κονγκό (-10), οι οποίες έκαναν μεγάλα βήματα προς τα πίσω ως προς την αξιοπιστία τους.
Σε ό,τι αφορά τους επενδυτικούς παραδείσους, οι συνήθεις προορισμοί εξακολουθούν να είναι το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και οι σκανδιναβικές χώρες. Αξιοσημείωτη επίδοση είχε το Κατάρ, το οποίο -με άνοδο 19 θέσεων- ξεπέρασε τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Επίσης, η Λιβύη αναρριχήθηκε κατά 30 ολόκληρες θέσεις, εισερχόμενη μάλιστα για πρώτη φορά στη λίστα το Μάρτιο, ενώ και ο Λίβανος κέρδισε 22 θέσεις χάρη στην πολιτική σταθερότητα που απέκτησε μετά τις εκλογές του Ιουνίου.


ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Η Σουηδία ανέβηκες τρεις θέσεις και είναι πλέον στην πεντάδα, ενώ η Αυστραλία πέντε και μπήκε στη δεκάδα. Και οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να έχουν υγιείς δημόσιους τομείς και ισορροπημένες οικονομίες παρά την κρίση. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, είναι η πρώτη φορά που μένουν εκτός πρώτης δεκάδας. Το αβέβαιο περιβάλλον, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και τα θέματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον προϋπολογισμό και την ανεργία συνέβαλαν στην αύξηση του ρίσκου το τελευταίο έτος. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση αυτή είναι παροδική και ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Για την Σιγκαπούρη το γεγονός ότι αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ασίας συνέτεινε στο να πληγεί σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η χώρα φιλοξενεί πολλές πολυεθνικές εταιρίες και είναι εξαρτώμενη από τις διεθνείς κεφαλαιακές ροές.
Η ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, κυρίως λόγω της ασταθούς πολιτικής, οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τους κατάστασης. Σε περιόδους επιβράδυνσης το ρίσκο μεγαλώνει σε περιοχές που θεωρούνται παραδοσιακά πιο αδύναμες οικονομικά, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη να υποχωρήσουν πολλές θέσεις στον πίνακα.
Από την άλλη, χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, όπως το Κατάρ, που είναι πλούσιες και θεωρούνται πολιτικά σταθερές, έχουν έντονα ανοδική πορεία. Το Κατάρ ανέβηκε 19 θέσεις, καθώς έχει πλεόνασμα φυσικού αερίου, ανθεκτικό και πλήρως ελεγχόμενο χρηματοοικονομικό κλάδο, και χαμηλά ελλείμματα, στοιχεία που του δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα εμπόδια της κρίσης με μεγαλύτερη ευκολία από κάθε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: JOHN WILCOX
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: JUMBO, MOTOR OIL, ΕΛΙΝΟΙΛ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - INTERNET: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SAXO BANK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: XNET
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΦΟΜ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΗΜΕΡΙΔΑ MANAGEMENT KPMG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site