Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2006                               Τεύχος 321

ΣΠΥΡΟΥ:  ΕΝΑ «ΤΡΕΛΟ» ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ


Ο Όμιλος προβλέπει ένα ισχυρότατο turn around, σε μια περίοδο που η τρέχουσα τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία...


Η αλήθεια είναι ότι ο Όμιλος Σπύρου που κατά το απώτερο παρελθόν παρουσίαζε κέρδη αρκετών δισ. δραχμών, πέρασε μια πενταετία μεγάλης πτώσης και πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημιές 1,9 εκατ. ευρώ. Αρχικά μάλιστα, το rebound των αποτελεσμάτων είχε προϋπολογιστεί προ διετίας, αλλά το 2005 έκλεισε με ζημιές.
Πώς έγινε αυτό; Από τη μια πλευρά οξύνθηκε ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά και από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Σπύρου επέλεξε να μετατραπεί από «εισαγωγέας σπόρων» σε παραγωγό δικών του ποικιλιών-πατεντών, που θα μπορεί να τις διαθέτει σε ολόκληρη την Ν.Α. Μεσόγειο! Για το σκοπό αυτό ο Όμιλος επενδύει σε έρευνα γύρω στα 2-2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία από φέτος, και κυρίως από το 2008, θα αρχίσουν να αποδίδουν οικονομικά. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή του αρχικού σχεδίου μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση ενός σπόρου μεσολαβεί διάστημα μεταξύ επτά και δέκα ετών και ο ελληνικός Όμιλος έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για εκατοντάδες τέτοιους σπόρους στη Ν.Α. Μεσόγειο, που μόλις τώρα έχουν αρχίζει σταδιακά να μπαίνουν στην εμπορική τους φάση.
Έτσι λοιπόν, στον Όμιλο υποστηρίζουν ότι οι μετοχές των εταιριών του κλάδου δεν αξιολογούνται κυρίως με βάση τους γνωστούς χρηματιστηριακούς δείκτες (P/E, P/BV, κ.λπ.), αλλά με βάση τις εγκεκριμένες ποικιλίες που κατέχουν, με τον Όμιλο Σπύρου να διεθέτει πάνω από τετρακόσιες!


Φιλόδοξοι στόχοι
Στους στόχους είναι ένα μερίδιο αγοράς 5% έως το 2010 στη Μεσόγειο και ένα 10% έως το 2015. Πώς μεταφράζεται αυτό; Από πλευράς πωλήσεων, σε μια εκτόξευση από τα 18,7 εκατ. το 2005 στα 75,3 εκατ. ευρώ το 2010 και από πλευράς EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) από το 1,1 εκατ. ευρώ του 2005 στα 21,7 εκατ. ευρώ το 2010! Σε γεωγραφικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι από τις έντεκα χώρες που δραστηριοποιείται σήμερα ο εισηγμένος Όμιλος, το 2008 θα έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 24 χώρες!
Το σενάριο της απίστευτης αυτής προβλεπόμενης ανάπτυξης βασίζεται στα παρακάτω: 1) στο ότι κανένας πολυεθνικός όμιλος με δική του έρευνα δεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εισόδου και δραστηριοποίησης (απαιτείται όπως είπαμε προεργασία άνω των πέντε ετών) στις χώρες της Μεσογείου, 2) στο γεγονός ότι η έμφαση πλέον του γεωργικού τομέα δεν βρίσκεται ούτε στην τεχνολογία, ούτε στα λιπάσματα που έχουν εξαντλήσει τα όριά τους, αλλά στον σπόρο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο μέλλον το κόστος των σπόρων θα αυξηθεί σημαντικά ως ποσοστό του συνόλου της αγροτικής καλλιέργειας, από το 2% το 2004 στο 3% το 2007 και στο 7% το 2019...
Η κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Ν.Α. Μεσογείου προσομοιάζει με αυτή της Ελλάδας πριν από 30 χρόνια, οπότε οι νέοι σπόροι είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν την παραγωγή. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του καλαμποκιού στην Ελλάδα, όπου παλιά η μέση απόδοση του στρέμματος ήταν 450 κιλά και η σημερινή 1.650 κιλά!
Ακόμη όμως και στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος Σπύρου (Ιταλία, Ισπανία, κ.α.) θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον σπόρο, επειδή ο σταδιακός περιορισμός των Κοινοτικών επιδοτήσεων θα μετατρέψει τους αγρότες σε επιχειρηματίες, αντί για «παραγωγούς που αποβλέπουν σχεδόν αποκλειστικά στην επιδότηση». Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις χώρες αυτές. Γενικότερα πάντως, ο Όμιλος Σπύρου δεν διαβλέπει ουσιαστική ανάπτυξη εντός Ελλάδας –και γενικότερα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης- ούτε σε ό,τι αφορά τον όγκο των πωλήσεων, αλλά ούτε και ως προς το μερίδιο αγοράς που σήμερα υπολογίζεται γύρω στο 35%.


Επίλογος
Και τώρα επανερχόμαστε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε: η διοίκηση του εισηγμένου Ομίλου προβλέπει ένα απίστευτο growth κατά την επόμενη δεκαετία, όταν η κεφαλαιοποίηση σήμερα είναι μόνο 40 εκατ. ευρώ (το P/EBITDA το 2010 προβλέπεται σε λιγότερο του 2!). Στο βαθμό λοιπόν που οι προβλέψεις επαληθευτούν, τότε η απόδοση της μετοχής θα είναι απίστευτη. Κατά πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο της εισηγμένης εταιρίας; Ασφαλώς και θα υπάρξουν εμπόδια στις χώρες της Ν.Α. Ασίας, απάντησαν σε σχετικό ερώτημά μας τα στελέχη της Σπύρου, ωστόσο έχουμε βιώσει την ελληνική εμπειρία και ελπίζουμε ότι στις χώρες αυτές η διαδικασία εκσυγχρονισμού της αγοράς των σπόρων δεν θα πάρει τόσες δεκαετίες, αλλά πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα.

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΛΛΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...
Επενδύσεις: Διεθνείς Αγορές: Εντείνονται οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αντιθέσεις
Αφιέρωμα: Βαριά Βιομηχανία: Κι όμως, έχει μέλλον
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες: ένας κλάδος γεμάτος deals
Άρθρο: ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ...
Αφιέρωμα: Επιβατηγός ναυτιλία: Μερική απελευθέρωση της αγοράς
Άρθρο: ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Αφιέρωμα: E-Business O «γίγαντας» που δεν ξύπνησε...
Άρθρο: PRIVATE BANKING: «ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο: Τα νέα μοντέλα
Άρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ: Τα Private Banking, τα Funds και η διασπορά του Κινδύνου
Άρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Άρθρο: ΣΠΥΡΟΥ: ΕΝΑ «ΤΡΕΛΟ» ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Άρθρο:
Επενδύσεις: EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2006

 Όροι και προϋποθέσεις του site