Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2009 - τεύχος 356                              

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENTICAP GROUP: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
CREDIT RISK MANAGEMENT
ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


Σημαντική αύξηση των ασυνεπών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα  υποβαθμίστηκε κατέδειξε ειδική μελέτη της ICAP Group που παρουσιάστηκε στο 2ο Συνέδριο Credit Risk Managementαπό την Γαλάτεια Μπασέα


Περί τα 370 ανώτατα στελέχη των Οικονομικών Διευθύνσεων παρακολούθησαν το 2ο Συνέδριο της ICAP Group με θέμα την Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων ειδική μελέτη της ICAP για την Εξέλιξη της Πιστοληπτικής Ικανότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων κατά την περίοδο  Ιούλιος 2008 - Ιούλιος 2009, δηλαδή η σημερινή τους εικόνα σε σχέση με την περίοδο ακριβώς πριν από την έναρξη της κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα παρόμοια μελέτη, η οποία περιλαμβάνει τόσο επίκαιρα στοιχεία ασυνέπειας των επιχειρήσεων.
Βάσει της μελέτης, το ποσοστό των εταιρειών των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε ανέρχεται στο 15,90% σε σχέση με το ποσοστό των εταιρειών των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε  που ανέρχεται στο 11,65%. Ήτοι για κάθε μια εταιρεία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε (4.584 εταιρείες) αντιστοιχούν 1,36 εταιρείες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε (6.254 εταιρείες).
Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που υποβαθμίστηκαν είναι υψηλότερα από εκείνων που αναβαθμίστηκαν τόσο στο σύνολο, όσο και σε κάθε τομέα δραστηριότητας ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, η ίδια μελέτη κατέδειξε ότι το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων (4,63%) της περιόδου Ιούλιος 2008-Ιούλιος 2009 αυξήθηκε κατά 44,24%.
Την ίδια ακριβώς τάση ακολουθούν και τα Credit Ratings των Εταιρειών παγκοσμίως, βάσει της ομιλίας του κ. Richard Hunter, Διευθύνοντος Συμβούλου της Fitch Ratings. Ο κ. Hunter επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναστροφή αυτού του κλίματος κρύβει πολλούς κινδύνους και θα είναι μια μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι το 2012.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Ιωάννης Γούσιος, Διευθυντής Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Κεντρική ομιλία στο συνέδριο ήταν του Dr Stephen Schaefer, καθηγητή Finance ειδικού σε θέματα Credit Risk από το London Business School, η οποία επικεντρώθηκε στις αλλαγές που έχει επιφέρει η κρίση στην Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου. Συγκεκριμένα, ο Dr Schaefer επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η κρίση κλόνισε την εμπιστοσύνη μας σε Credit Ratings ειδικών κατηγοριών π.χ. mortgage ratings, derivative ratings, κ.λπ., οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις για επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης Πιστωτικού Κινδύνου όταν χρησιμοποιείται στη σωστή του διάσταση.
Στη συνέχεια, ο κ. Francois Meunier, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της COFACE Group έδωσε πρακτικές συμβουλές για την διαχείριση πιστωτικού κινδύνου σε διεθνές επίπεδο, ενώ ο κ. Ευάγγελος Καλαμάκης, Διευθυντής International Corporate Banking της Alpha Bank ανέλυσε τις προκλήσεις των εταιρειών στη Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου εκτός Ελλάδος.


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ CEOs
Καινοτομία φέτος στο συνέδριο της ICAP ήταν η συμμετοχή τριών διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων εταιρειών, του κ. Αριστείδη Αραβανή από την Toyota Hellas, του κ. Παύλου Κατσιβέλη της Pepsico Ήβη, και του κ. Απόστολου Πεταλά του Fourlis Group, οι οποίοι σε πάνελ που συντόνισε ο CEO της ICAP κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, επιβεβαίωσαν ότι το θέμα της Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου έχει πλέον ανέβει ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων και των επί κεφαλής εταιρειών.
Τέλος, ένα panel με επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών Factoring στην Ελλάδα ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τις δυνατότητες αξιοποίησης του σύγχρονου αυτού μέσου Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου.
Μετά τη λήξη του συνεδρίου, ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP δήλωσε, «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που όπως και πέρσι στο συνέδριο της ICAP στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους επαγγελματίες του χώρου. Η ICAP Group, η μοναδική ελληνική εταιρεία αναγνωρισμένη ως Αποδεκτή Πηγή Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων (ΕΟΠΑ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, επί δεκαετίες βοηθάει επιχειρήσεις και τράπεζες να μειώσουν τον πιστωτικό τους κίνδυνο, και η διοργάνωση του συνεδρίου είναι ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή τη κατεύθυνση.»


  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: JOHN WILCOX
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: JUMBO, MOTOR OIL, ΕΛΙΝΟΙΛ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η FED ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - INTERNET: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SAXO BANK
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: XNET
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CREDIT RISK MANAGEMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΦΟΜ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΗΜΕΡΙΔΑ MANAGEMENT KPMG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site