Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2009-Τεύχος 358                              

από τον Ad van Tiggelen*


Οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ποσά, που -αντί να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία- ανακυκλώνονται στο τραπεζικό σύστημα, όπου τοποθετούνται σε κρατικά ομόλογα και σε άλλες επενδύσεις χαμηλού κινδύνου.Το 2009 αποδείχθηκε εξαιρετική χρονιά για τους επενδυτές, αντιστρέφοντας εν μέρει τις μεγάλες ζημιές του 2008. Οι χαριτωμένες φυσαλίδες της σαμπάνιας που συνοδεύει το παραπάνω γεγονός, ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές «φούσκες» που απασχολούν τους επενδυτές. Άλλωστε, βρισκόμαστε στα μεθεόρτια μίας κρίσης, σε ένα σημείο του κύκλου το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε το σημείο γένεσης «φούσκας» σε διάφορους τομείς του χρηματοοικονομικού κόσμου. Ο συνδυασμός εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μεγάλης ρευστότητας και περιορισμένης ζήτησης χρημάτων από την πραγματική οικονομία, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε υπερεπενδύσεις σε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς τίτλους. Για αυτό οι αγορές που οδηγούνται από τη ρευστότητα έχουν μία τάση να αγνοούν τα πενιχρά οικονομικά νέα, γεγονός που αποτυπώνεται στη φράση «οι ανοδικές αγορές σκαρφαλώνουν ένα τοίχο ανησυχίας».
Πρόσφατα, αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι νέες φούσκες είναι πιθανόν να έρθουν στο προσκήνιο. Η πιο προφανής εντοπίζεται στην ακίνητη περιουσία της Ασίας. Οι τιμές ακίνητης περιουσίας σε χώρες όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη εκτοξεύονται στα ύψη, γεγονός που μπορεί εύκολα να αποδοθεί στο συνδυασμό υψηλής οικονομικής ανάπτυξης, μεγάλης αύξησης προσφοράς χρήματος και επιτοκίων που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της συσχέτισής τους με το νόμισμα των ΗΠΑ.
Στον ανεπτυγμένο κόσμο, νέες φούσκες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναδυθούν από ό,τι στην Ασία ή τη Λατινική Αμερική. Άλλωστε, τα χαμηλά επιτόκια από μόνα τους δεν θέτουν επαρκείς συνθήκες για τη δημιουργία φούσκας. Μία φούσκα χρειάζεται να τροφοδοτηθεί και από υπερβολική αύξηση της προσφοράς χρήματος. Οι δείκτες προσφοράς χρήματος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ μέτρια επίπεδα, σε πολύ χαμηλότερα από την περίοδο 2003-2007, όταν δηλαδή δημιουργήθηκε η φούσκα στην αγορά κατοικίας. Παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ποσά χρήματος, τα διαθέσιμα αυτά δεν προσφέρονται στο σύνολό τους στην πραγματική οικονομία (ο δανεισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα) και ανακυκλώνονται στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, όπου τοποθετούνται ενδεχομένως σε κρατικά ομόλογα και σε άλλες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων χαμηλού κινδύνου.


ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Πέρα από τις εξελίξεις που ήδη αναφέρθηκαν, θα πρέπει να εξετάσουμε ακόμη ένα φαινόμενο υπεύθυνο για τη δημιουργία φούσκας: το επονομαζόμενο «carry trade». Αυτή η στρατηγική ακολουθείται από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλους χρηματοοικονομικούς παίκτες, οι οποίοι δανείζονται διαθέσιμα σε νομίσματα που ενσωματώνουν χαμηλά επιτόκια και τα επενδύουν σε τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου και απόδοσης. Πριν από την κρίση, το νόμισμα που χρησιμοποιείτο στην παραπάνω πρακτική ήταν το ιαπωνικό γιεν, τώρα είναι το δολάριο ΗΠΑ. Από τη στιγμή που ο Μπερνάνκε δεσμεύθηκε να διατηρήσει το επιτόκιο των ΗΠΑ κοντά στο μηδέν για κάποιο διάστημα και λόγω του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να αντιταχθούν σε ένα «αδύναμο» δολάριο σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, οι επενδυτές νοιώθουν ασφαλείς να δανείζονται σε δολάρια ΗΠΑ, προκειμένου να τα επενδύσουν σε νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια, εμπορεύματα και μετοχές. Η πρακτική αυτή μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία φούσκας σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες.
Τι μπορούν, λοιπόν, οι επενδυτές να αποκομίσουν από όλα αυτά; Οι φούσκες δημιουργούν προσωρινές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά η χρονική στιγμή που επιλέγεται είναι καθοριστικής σημασίας. Στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη δεν αναμένεται να δημιουργηθούν σύντομα φούσκες, παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Σε άλλες αγορές, θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες για τη δημιουργία φούσκας. Η αγορά ακίνητης περιουσίας της Ασίας, νομίσματα, εμπορεύματα (συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού) και μετοχές που σχετίζονται με εμπορεύματα αποτελούν μερικά τέτοια παραδείγματα. Το δολάριο ΗΠΑ αποτελεί περίπτωση «αντεστραμμένης» φούσκας, καθώς εξασθένησε περαιτέρω λόγω της εφαρμογής του «carry trade» και σαφέστατα είναι υποτιμημένο (η δίκαιη αξία του σε σχέση με το ευρώ είναι περίπου 1,20). Επομένως, το νόμισμα των ΗΠΑ θα μπορούσε κατά ένα περίεργο τρόπο να παράσχει εξαιρετικό καταφύγιο εάν και όταν οι αγορές διορθώσουν και οι παίκτες του «carry trade» υποχρεωθούν να αγοράσουν δολάρια για να καλύψουν το χρέος τους.
* Ο Ad van Tiggelen είναι στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe


 


ΜΠΕΝ ΜΠΕΡΝΑΝΚΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ FEDERAL RESERVE

Με μέτρο η απόσυρση... μέτρων
Αν και οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται και η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την ύφεση, το έργο μας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η ανεργία στις ΗΠΑ ενδεχομένως να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν συνεχιστεί -όπως περιμένουμε- η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση της διασφάλισης της μακροχρόνιας σταθερότητας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Ο καθορισμός του κατάλληλου χρόνου για την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα απαιτήσει προσεκτική ανάλυση.


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Πλεονεκτούμε... γεωγραφικώς
Είναι δύναμη για μία χώρα να βρίσκεται στο μέσο αναδυόμενων οικονομιών, σε μία περιοχή όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να εξυπηρετηθεί μία ολόκληρη περιοχή. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι μόνον η αγορά των 10 εκατομμυρίων, είναι μία πολύ ευρύτερη αγορά την οποία μπορείς να εξυπηρετήσεις από την Ελλάδα.


ΕΡΙΚ ΡΟΖΕΝΓΚΡΕΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FED ΒΟΣΤΩΝΗΣ
Το πάθημα, μάθημα
Η Federal Reserve έκανε λάθη που συνέβαλαν στην ύφεση, ωστόσο η κεντρική τράπεζα μαθαίνει από τα λάθη της. Η Fed δεν κατάφερε να προβλέψει και να αποτρέψει όλα τα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση. Κάνουμε ωστόσο το καλύτερο για να μάθουμε από τα λάθη μας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μέτρα για φοροφυγάδες και σπάταλους
Τα μέτρα θα είναι σκληρά για όσους φοροδιαφεύγουν και σπαταλούν δημόσιο χρήμα και θα είναι δίκαια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.


ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΚΤ

Τέλος στις δημοπρασίες 12μηνων δανείων
Η δημοπρασία 12μηνών δανείων της 16ης Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία και το επιτόκιο προσφοράς δεν θα είναι σταθερό στο 1%, αλλά θα καθοριστεί με βάση τα επιτόκια της αγοράς και συγκεκριμένα σύμφωνα με το μέσο ελάχιστο επιτοκίων προσφορών.


ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΤΝΕΡ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΗΠΑ

Να μειώσουμε το έλλειμμα στο 3%
Για μια οικονομία όπως αυτή των ΗΠΑ, πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα στο επίπεδο του 3% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ

Όχι στον προσχηματικό διάλογο
Ο ΣΕΒ θα συμμετάσχει στον διάλογο για το ασφαλιστικό χωρίς προαπαιτήσεις και χωρίς προκαταλήψεις. Θα δώσει έμφαση όχι τόσο στην –πολλές φορές προσχηματικώς- ζητούμενη ειλικρίνεια του διαλόγου, όσο κυρίως στην αποτελεσματικότητά του, δηλαδή στη δυνατότητα να δημιουργήσει συναντίληψη και συναινέσεις και να οδηγήσει σε αποφάσεις και εφαρμογή λύσεων.


ΜΠΟΪΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Δεν μας συμφέρει ο αγωγός
Η συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη δεν διασφαλίζει κέρδη για τη χώρα μας και δεν προστατεύει τα συμφέροντά μας.


ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αδιάφορο προϊόν ο ελληνικός τουρισμός
Ο ελληνικός τουρισμός οδηγείται προς την τέλεια καταιγίδα. Οι εικόνες που προβάλλονταν μέχρι πρόσφατα στο εξωτερικό ήταν τουλάχιστον καταστροφικές για τη χώρα  Συνεχίζουμε να προσφέρουμε ένα αδιάφορο προϊόν διότι αντί να κτίσουμε στα θεμέλια των Ολυμπιακών Αγώνων επιστρέψαμε στην παρωχημένη νοοτροπία.


ΓΟΥΩΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ
ΙΔΡΥΤΗΣ BERKSHIRE HATHAWAY

Επενδύστε στην... κρίση
Έκανα τις καλύτερες επενδύσεις μου το 1974. Δηλαδή σε μια περίοδο μεγάλης απαισιοδοξίας, πετρελαϊκής κρίσης, στασιμοπληθωρισμού και άλλων τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Αλλά οι μετοχές ήταν φθηνές.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ...ΛΟΓΙΚΗΣ & ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΕΣ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΩΜΑΣ ΡΟΥΜΠΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ 2010: ΕΤΟΣ... ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΡΘΡΟ: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΕΡΔΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ ALPHA BANK
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ: S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ SPRIDER STORES
ΦΑΚΕΛΟΙ FOURLIS-ΚΟΡΡΕΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ» FNAC - PUBLIC
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: CNP - MARFIN INSURANCE
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CYTA
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ... ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ LEASING
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ MEANDROS-ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site