Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2009-Τεύχος 358                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣαπό τον Παναγιώτη Φρεντζά


ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ... ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΣΤΑΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝΕνώ τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δείχνουν σαφώς ότι η μεγάλη οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει οριστικά, τόσο οι αγορές όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκαν έντονα ανοδικά κατά τον προηγούμενο μήνα, συνθέτοντας έτσι ένα ακόμη παράδοξο που χρήζει ερμηνείας.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πρόσκαιρες βελτιώσεις στην απασχόληση έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, και η (επίσημη) ανεργία κινείται ακόμη σε διψήφια ποσοστά. Ο δανεισμός σε επίπεδο καταναλωτή εξακολουθεί να είναι «κατεψυγμένος», οι αποπληρωμές δανείων εξακολουθούν να είναι προβληματικές (οι κατασχέσεις υποθηκευμένων ακινήτων αυξάνονται συνεχώς).
Παρ’ όλα αυτά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη για κάποιον περίεργο λόγο αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Οι δείκτες ανεβαίνουν με γρήγορους, όσο και περίεργους ρυθμούς (λοκομοτίβα είναι σαφώς οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο οποίος πρώτιστα ευθύνεται για την κρίση- εντούτοις οι μετοχές αυτές παρουσιάζουν αποδόσεις τριπλάσιες του μέσου όρου των μετοχών). Επιπλέον, οι στρεβλώσεις στην αγορά συναλλάγματος με το φθηνό δολάριο και στερλίνα και τα δυσθεώρητα ακριβά ευρώ, γιεν και (βραζιλιάνικο) ρεάλ εξακολουθούν να υφίστανται.


ΝΟΣΗΡΗ «ΑΝΘΗΣΗ»
Τα αμοιβαία κερδοσκοπικά κεφάλαια γνωρίζουν μία νέα άνθηση, παίρνοντας ώθηση από τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού και την ουσιαστική ανυπαρξία αλλαγών στο σύστημα ελέγχου των αγορών. Το πώς η «άνθηση» αυτή αντιφάσκει με το νοσηρό στάτους των χρηματοπιστωτικών οργανισμών έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη, και η ανησυχητική διαπίστωση είναι ότι οι λόγοι δεν είναι καθόλου διαφορετικοί από αυτούς που προκάλεσαν την κρίση που έφερε πριν από λίγους μήνες την αγορά στο χείλος του γκρεμού: Ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, επισφαλή δάνεια και ανεπαρκέστατος έλεγχος (το ποσοστό των assets που βρίσκεται υπό την εποπτεία των ελεγκτικών οργάνων είναι πρακτικά αμελητέο), βραδύτατοι ρυθμοί αναδιάρθρωσης των άκρως προβληματικών χαρτοφυλακίων, διατήρηση των παλιών επενδυτικών πρακτικών οι οποίες αποδείχθηκαν εκ των πραγμάτων καταστροφικές, διατήρηση της μειωμένης διαφάνειας στις συναλλαγές.
Συμπερασματικά, η νέα «φούσκα» στην παγκόσμια οικονομία έχει ήδη δημιουργηθεί, και η κατάσταση θα χειροτερεύει εφ’ όσον η ακόρεστη όρεξη για υπερκέρδη δεν χαλιναγωγείται από κάποια κοινή δέσμη αυστηρών περιοριστικών κανόνων. Ανησυχία φαίνεται να υπάρχει επί του παρόντος κύρια στις χώρες όπου διακινείται κυρίως ο χρηματιστηριακός τζόγος (Βραζιλία, Κίνα, Ασιατικές αγορές, εμπορεύματα), αλλά μέχρι στιγμής λίγες μόνο ελεγκτικές αρχές έχουν μεταφράσει αυτή τους την ανησυχία σε ουσιώδη μέτρα ελέγχου των κερδοσκοπικών κινήσεων, ενώ κατά κανόνα τα μέτρα αυτά είναι ιδιαίτερα ήπια (ποιον άραγε φοβούνται να μην εξοργίσουν οι ελεγκτικές αρχές;). Ασφαλώς οι τελευταίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση: Άνοδος των επιτοκίων θα σήμαινε την ανάσχεση των όποιων ρευμάτων ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά η διατήρησή τους από την άλλη στα σημερινά μηδενικά επίπεδα συντηρεί, και ενισχύει το κλίμα της παράλογης ευωχίας στην αγορά μετοχών και κρατικών ομολόγων.
Κανείς δεν φαίνεται (ακόμη) να παίρνει στα σοβαρά τα άκρως ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από περιπτώσεις όπως αυτή της Dubai World, η από το στόμα του διοικητή της Fed, ο οποίος έχει προβλέψει με σιγουριά ισχυρές αναταράξεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, κανείς δεν είναι βέβαιος για το που ακριβώς βρίσκεται, και προς τα πού βαδίζει η παγκόσμια οικονομία, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να έχει υιοθετήσει την «ανώδυνη» και επικίνδυνη λύση της φτηνής σπέκουλας.


 


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΑΝΙΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Ανοδικά κινήθηκαν για τον μήνα Νοέμβριο οι δείκτες όλων των σημαντικών χρηματαγορών. Η άνοδος αυτή κυμάνθηκε από μηδαμινή, στην περίπτωση του Τόκιο (λόγω της συνεχούς ανόδου του γιεν και της κακής κατάστασης των ιαπωνικών εξαγωγών) έως και διψήφια, στην περίπτωση της Βραζιλίας- άνοδος που έχει προβληματίσει την κυβέρνηση, και οδήγησε στην επιβολή έκτακτων ρυθμιστικών μέτρων για την αποφυγή δημιουργίας χρηματιστηριακής φούσκας.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι επενδυτές μοιάζουν να βασίζονται περισσότερο στην διαίσθησή τους και το τυχερό τους άστρο, παρά σε κάποια συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία- τουναντίον, αυτά τα τελευταία δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την διάχυτη αισιοδοξία που επικρατεί στα χρηματιστήρια.


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΑΝΘΗΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Το ισχυρό ευρώ, σε συνάρτηση με την σχετική σιγουριά της επένδυσης και την παρατεταμένη χαμηλή πτήση των επιτοκίων, επέδρασε ευεργετικά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων (και) για τον μήνα Νοέμβριο.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν παρατηρήθηκαν μετακινήσεις θεσμικών από ομόλογα ευρωπαϊκής χώρας σε αυτά μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, με τα ιρλανδικά ομόλογα να δέχονται το κύριο κύμα των εκροών. Με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να δείχνει (ήδη) σημεία επιβράδυνσης, είναι πιθανόν στο αμέσως προσεχές μέλλον η ζήτηση στην αγορά να αυξηθεί.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξ άλλου, αναμενόταν η έκδοση μίας νέας σειράς αμερικανικών τριετών και δεκαετών ομολόγων για τις 8 και 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ,
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ...

Οι κεντρικές τράπεζες δεν φαίνονται ακόμη να ανησυχούν σοβαρά (η πιθανόν θεωρούν ότι ο έλεγχος της αγοράς δεν είναι πρώτιστα δικό τους καθήκον) από τα παράδοξα που συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, και διατήρησαν στο σύνολό τους τα επιτόκια σε μηδενική βάση για πολλοστή φορά (με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ΕΚΤ, η οποία στις 3/12 ανακοίνωσε ότι το overnight παραμένει στο 1%. Ενδιαφέρον πάντως θα έχει η μελλοντική αντίδραση των κεντρικών τραπεζών, αν τα φαινόμενα στρέβλωσης στις αγορές γίνουν πιο ανησυχητικά (αν και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς το καμπανάκι θα έπρεπε να έχει σημάνει προ πολλού).


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου κατά 35% για το 2009, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, δεν σηματοδοτεί κάποια καινοφανή επενδυτική τάση, και θα πρέπει να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων, όσο και στα μηδενικά επιτόκια, τα οποία κάνουν τις παραδοσιακές αποταμιεύσεις μη ελκυστικές για τους μικροεπενδυτές. Όμως, δεν φαίνεται ότι ο χρυσός αποτελεί δελεαστική επενδυτική πρακτική για τον θεσμικό η μέσο επενδυτή, καθώς η απόδοση της επένδυσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική.
Η τιμή του μαύρου χρυσού κινήθηκε ελαφρά ανοδικά, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ...ΛΟΓΙΚΗΣ & ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΕΣ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΩΜΑΣ ΡΟΥΜΠΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ 2010: ΕΤΟΣ... ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΡΘΡΟ: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΕΡΔΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ ALPHA BANK
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ: S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ SPRIDER STORES
ΦΑΚΕΛΟΙ FOURLIS-ΚΟΡΡΕΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ» FNAC - PUBLIC
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: CNP - MARFIN INSURANCE
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CYTA
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ... ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ LEASING
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ MEANDROS-ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site