Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2009-Τεύχος 358                              

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ


Η αλλαγή που έχει συντελεστεί τον τελευταίο καιρό στα βασικά οικονομικά μεγέθη της Τουρκίας προσφέρει τη δυνατότητα στις διοικήσεις να χαράζουν στρατηγικές «μακράς πνοής», οι οποίες εμπεριέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό το στοιχείο του  οραματισμού.από τον Nick Kochan


Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν μακρά παράδοση στην διαχείριση νομισματικών και χρηματοοικονομικών κρίσεων. Οι κρίσεις αυτές, οδήγησαν τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων να ακολουθούν στρατηγικές που βασίζονταν στη βραχυπρόθεσμη λογική του χαμηλού κόστους. Το θέμα σε ότι αφορά τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι αν τα στελέχη της που ασχολούνται με τα επιχειρηματικά δάνεια και έχουν εκπαιδευτεί στο προηγούμενο περιβάλλον ανασφάλειας θα μπορέσουν να αλλάξουν την φιλοσοφία τους και να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες σύμφωνα με τις συνθήκες που πλέον έχουν διαμορφωθεί.
Για παράδειγμα ο Αττίλα Κοκσάλ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Standard Unlu αναφέρει σχετικά: «Στην Τουρκία δεν υπάρχουν πολλά μακροπρόθεσμα σκεπτόμενα διοικητικά στελέχη. Έχουμε χάσει αυτή την ικανότητα. Ήμασταν πάντα εστιασμένοι στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Το δικό μας «μακροπρόθεσμο» αφορούσε το χρονικό διάστημα από έναν έως τρεις μήνες. Κανείς δεν μπορεί να κάνει σχέδια δύο-τριών ή πέντε χρόνων. Σε επίπεδο πολιτικών τα στελέχη μας είναι πολύ ικανά, σε επίπεδο στρατηγικής όμως δεν είναι, και αυτό δείχνει σιγά σιγά να αλλάζει».
Η Τουρκία βιώνει μία εποχή αλλαγής στην επιχειρηματική της κουλτούρα, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες αλλάζουν την εταιρική συμπεριφορά. Η διαδικασία εκμάθησης ήδη έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τον Μποτάν Μπερκέρ , γενικό διευθυντή των αξιολογήσεων της Fitch στην Κωνσταντινούπολη. «Ο επιχειρηματικός τραπεζικός τομέας έχει ξυπνήσει σε ότι αφορά την ανάγκη επενδύσεων σε προϊόντα αντιστάθμισης του κινδύνου» τονίζει ο Μπερκέρ. «Πρώτα τα στελέχη πίστευαν ότι αυτό ήταν χάσιμο χρόνου και χρήματος γιατί πρέπει να πληρώνουν αμοιβές και προμήθειες για τέτοια προϊόντα. Αλλά η κρίση και η αστάθεια του δολαρίου, των άλλων νομισμάτων και των εμπορευμάτων δίδαξαν τους επενδυτές ότι οι θέσεις τους μπορούν να πληγούν. Οπότε αυτή είναι μία διδακτική περίοδος για τις τούρκικες επιχειρήσεις» συμπληρώνει το στέλεχος της Fitch.
Η Σενίζ Γιαρτζάν, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Βιομηχανικής ανάπτυξης της Τουρκίας υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικών αντιστάθμισης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Ο δείκτης μεταβλητότητας μεταξύ της τουρκικής λίρας και των ξένων νομισμάτων είναι πολύ υψηλός» αναφέρει η Γιαρτζάν. «Συνεπώς το κόστος μη αντιστάθμισης κινδύνου είναι αρκετά μεγάλο. Η Τουρκία είχε διψήφια επίπεδα πληθωρισμού και επιτοκίων με τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στο 45% με αποτέλεσμα η αντιστάθμιση κινδύνου να μην είναι εφικτή. Αυτός είναι ο λόγος που η τακτική της αντιστάθμισης δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Τουρκία. Αυτό όμως αλλάζει τώρα καθώς οι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σε συνάλλαγμα θα έχουν περισσότερο χώρο για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο επειδή οι διαφορές μεταξύ των επιτοκίων της τουρκικής λίρας και των ξένων νομισμάτων έχει πέσει σε μονοψήφιο νούμερο. Η κατάσταση αλλάζει» συμπληρώνει.


ΘΕΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Τζανέρ Ονέρ, χρηματοοικονομικός σύμβουλος του συνταξιοδοτικού ομίλου Oyak, συμφωνεί με την Γιαρτζάν. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε τεράστιο βαθμό την τελευταία πενταετία. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι πιο σταθερά. Έτσι μπορούμε να προστατευόμαστε σε αναπάντεχες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μέσω συμφωνιών swap, αντισταθμίσεων και όλων των ειδών ανάλογων συμφωνιών».
Οι εξαγωγικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα «ανυπόμονες» στο να ενισχύσουν την στρατηγική τους στην αντιστάθμιση κινδύνου, αναφέρει ο Κοκσάλ. «Όλο και περισσότεροι εξαγωγείς προβαίνουν σε αντιστάθμιση κινδύνου σε ότι αφορά την έκθεση τους σε ξένα νομίσματα. Οι εξαγωγείς, που δανείζονται σε ξένο νόμισμα, δημιουργούν από μόνοι τους ένα φυσικό αντιστάθμισμα. Έχουν υποχρεώσεις και ταυτόχρονα ποσά που τους οφείλονται  σε συνάλλαγμα και με αυτό τον τρόπο εξισορροπούν το ρίσκο. Έτσι δεν χρειάζεται να προσφύγουν στις διεθνείς χρηματαγορές καθώς δημιουργούν το δικό τους δίχτυ ασφαλείας, μέσω αυτού του «ισολογισμού» απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένα νομίσματα. Για παράδειγμα μία τούρκικη κλωστοϋφαντουργική εταιρεία που εξάγει στη Γερμανία και πουλάει σε ευρώ μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητα της με δύο τρόπους: Ή σε τούρκικες λίρες ή σε συνάλλαγμα. Αν χρηματοδοτήσει τον εαυτό της στο τούρκικο νόμισμα, τότε θα περιμένει να ενισχυθεί το ξένο νόμισμα έναντι της λίρας.
Αν όμως τελικά συμβεί το αντίθετο και η λίρα ενισχυθεί έναντι των ξένων νομισμάτων τότε οι υποχρεώσεις της θα αυξηθούν και οι απαιτήσεις της θα μειωθούν.
Για αυτό οι επιχειρήσεις έχουν προσλάβει στελέχη εξειδικευμένα στη διαχείριση ρίσκου στις νομισματικές συναλλαγές. «Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν dealing room και έμπειρα στελέχη για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από τις μεταβολές των επιτοκίων. Τα επιτόκια πέφτουν προς το παρόν αλλά σε λίγο καιρό θα έχουν αντίστροφη πορεία. Έτσι οι μάνατζερ πρέπει να αναρωτηθούν  «δημιουργούμε διασπορά του κινδύνου;» αναφέρει ο Κοκσάλ.
Και η Γιαρτζάν επιβεβαιώνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον για διασπορά του κινδύνου. «Σαν αποτέλεσμα των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, οι εταιρείες πελάτες θέλουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που προέρχεται από τη διαφορά του επιπέδου των επιτοκίων» και συνεχίζει λέγοντας «Θέλουν να «μετατρέψουν» τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε σταθερά επιτόκια, καθώς τα επίπεδα των σημερινών επιτοκίων είναι πολύ χαμηλά. Εμείς δανείζουμε σε επενδυτικά σχέδια με ορίζοντα 10ετίας. Οι εταιρείες ψάχνουν να εκμεταλλευτούν τα επιτόκια που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, συνάπτοντας «σταθερά» δάνεια στα επίπεδα μεταξύ 5-6%». Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες των τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων. Όπως αναφέρει η Γιαρτζάν: «Μπορεί να δούμε χαμηλά επιτόκια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αλλά στη συνέχεια θα αυξηθούν μαζί με την ανάκαμψη. Όσοι δανείζονται σε τουρκική λίρα επίσης θέλουν να μετατρέψουν σε σταθερό το επιτόκιο. Οι τουρκικές επιχειρήσεις δανείζονται σε συνάλλαγμα για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, αλλά έχουν περιορισμένο ποσό τοποθετήσεων σε τουρκικές λίρες.


ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Καθώς οι τουρκικές εταιρείες εξετάζουν τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους, οι τράπεζες τις πιέζουν να δουν την πιθανότητα να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα ώστε να εκμεταλλευτούν το φθηνό χρήμα και την όρεξη των επενδυτών για αποδόσεις.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι αρχές στην Τουρκία έχουν χαμηλώσει κάποια από τα «τεχνικά» εμπόδια στην αγορά για την έκδοση ομολόγων από επιχειρήσεις. Η Γιαρτζάν το επαληθεύει: «Εξαιτίας του προγράμματος οικονομικής  σταθερότητας στην Τουρκία, έχουμε κατορθώσει να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια» λέει η Γιαρτζάν. «Οπότε οι απαιτήσεις δανεισμού για τις δημόσιες δαπάνες χαμηλώνουν. Η κυβέρνηση διαδραματίζει όλο και μικρότερο ρόλο στις αγορές και ο δρόμος ανοίγει όλο και περισσότερο για τον ιδιωτικό τομέα». Τα επιτόκια της λίρας έχουν πέσει σε μονοψήφιο νούμερο για πρώτη φορά στην ιστορία και αυτό βοηθάει την ανανέωση της τούρκικης εταιρικής αγοράς ομολόγων. Πολλές επιχειρήσεις μιλάνε με επενδυτικές τράπεζες ή μεσιτικά γραφεία για να τις βοηθήσουν στην έκδοση εταιρικών ομολόγων σε τούρκικες λίρες. Αυτό που εμποδίζει  την αποδοχή και υιοθέτηση των νέων αγορών αφορά περισσότερο στην έλλειψη εξοικείωσης παρά στην όποια αμφιβολία ότι λειτουργούν ή αξίζουν. Η υπέρβαση όμως αυτή δεν είναι εύκολη σύμφωνα με τη Γιαρτζάν: «Ακόμα και αν η ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων υπάρχει, τα στελέχη δεν έχουν μάθει να αναλύουν τους κινδύνους που συνδέονται με τα εταιρικά ομόλογα. Είναι ένα πολύ καινούριο ζήτημα για την Τουρκία και θα χρειαστούμε πολύ καλούς «πωλητές». Τα πρώτα εγχειρήματα θα πρέπει να δομηθούν από πολύ αξιόπιστες επενδυτικές τράπεζες έτσι ώστε οι επενδυτές να μην αγοράσουν εργαλεία που ενέχουν μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο».
Οι πρώτοι που θα προβούν σε τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να έχουν μεγάλο κύρος. Θα πάρει χρόνο στους ιδιώτες επενδυτές για να αποδεχτούν τις νέες αγορές, όμως οι προοπτικές δείχνουν ότι η τάση είναι αυξητική. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ...ΛΟΓΙΚΗΣ & ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΕΣ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΩΜΑΣ ΡΟΥΜΠΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ 2010: ΕΤΟΣ... ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΡΘΡΟ: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΕΡΔΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ ALPHA BANK
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ: S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ SPRIDER STORES
ΦΑΚΕΛΟΙ FOURLIS-ΚΟΡΡΕΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ» FNAC - PUBLIC
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: CNP - MARFIN INSURANCE
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CYTA
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ... ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ LEASING
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ MEANDROS-ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site