Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2006                               Τεύχος 320

Από «Ψωροκώσταινα» περιφερειακή  δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη


Το μέγεθος της προόδου των τελευταίων 15 ετών στην ελληνική  οικονομία και τα προβλήματα που παραμένουν αναζητώντας  λύση


Aν ανατρέχαμε στις εφημερίδες της περιόδου 1990-1991 θα διαβάζαμε παντού για την έντονη αγωνία που υπήρχε για το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούσαν να επιβιώσουν εξ αιτίας της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού από την 1η Ιανουαρίου του 1992, όταν θα ξεκινούσε η εποχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι αναλυτές και οι «σοφοί» της εποχής εκείνης έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις κρατικές τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Ιονική), όσο φυσικά και για τις ιδιωτικές.
Τόσα χρόνια μετά, αποδείχτηκε ότι κανένας από τους τόσους σοφούς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν θα έκλειναν, αλλά αντίθετα θα μετατρέπονταν σταδιακά σε ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τότε, ότι τα πλέον επώνυμα διεθνή funds θα κάλυπταν με εκθέσεις τους τις ελληνικές τράπεζες και επιπλέον θα κατείχαν γύρω στο 50% του συνόλου των μετοχών τους.
Ειδικότερα μετά το deal της Εθνικής Τράπεζας με τη Finansbank, φαίνεται ότι ανοίγει σε σημαντικό βαθμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις και μια ακόμη επεκτατική διέξοδος, αυτή της τουρκικής οικονομίας, με πολλαπλά οφέλη: μεταξύ αυτών η αύξηση των κερδών των ελληνικών ομίλων, αλλά παράλληλα και η προοπτική εξομάλυνσης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Αναμφίβολα, από οικονομικής πλευράς η Ελλάδα βρίσκεται στο απώγειο της ιστορίας της, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταλαμβάνουν τα πλέον κεντρικά εμπορικά σημεία και τους πλέον νευραλγικούς κλάδους σε τόσες πολλές χώρες. Και από την άλλη πλευρά, ολοένα και μεγαλύτερα κεφάλαια να επενδύονται στις ελληνικές εταιρίες από το εξωτερικό.
Το ερώτημα βέβαια που μπορεί να τεθεί είναι το κατά πόσο αυτό μπορεί να συμβιβαστεί με τους χαμηλούς δείκτες οικονομικών προσδοκιών του πληθυσμού της χώρας, με τα τόσα λουκέτα που μπήκαν σε επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και στο γεγονός ότι η ανεργία διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα;
Πώς μπορεί να συνδυάζεται η εικόνα μιας οικονομίας που από τη μια πλευρά βλέπει τις επιχειρήσεις της να μετατρέπονται σε περιφερειακές δυνάμεις και από την άλλη, τους πολίτες της να είναι «συγκρατημένοι» όταν μπαίνουν στα super market για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης;


Ποιοτική βελτίωση
Εδώ λοιπόν έρχεται η σειρά της κυβέρνησης για να ισορροπήσει την κατάσταση και με προσοχή να εφαρμόσει μίγμα πολιτικής που αφ’ ενός να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (που γίνεται κατά τα τελευταία χρόνια) και αφ’ ετέρου να μεταφέρει τα οφέλη αυτά και στην υπόλοιπη οικονομία.
Για να είμαστε όμως δίκαιοι, κατά την τελευταία επταετία, η πρόοδος που έγινε στην ελληνική οικονομία δεν ήταν αμελητέα:
> Από το 1998 έως και το 2005 οι θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία αυξήθηκαν κατά 421.000. Ωστόσο, η ανεργία παρέμεινε στα ίδια -σαφώς ανεπιθύμητα- επίπεδα, επειδή κατά την ίδια χρονική περίοδο ισόποση περίπου ήταν και η άνοδος του εργατικού δυναμικού (ευρύτερη παρουσία γυναικών, οικονομικοί μετανάστες, κ.λπ.).
> Επίσης, κατά τη χρονική περίοδο αυτή, παρατηρήθηκε μια σαφής βελτίωση της «ποιότητας» και της «διατηρησιμότητας» των θέσεων εργασίας, με μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας στο άμεσο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και σε επιχειρηματικούς κλάδους, στους οποίους η χώρα μας έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα (κλωστούφαντουργία, ένδυση, υπόδηση, κ.λπ.).

  Περιεχόμενα
Editorial: Από «Ψωροκώσταινα» περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Αξιολογώντας την άνοδο
Επενδύσεις: Υπό δοκιμασία η ανοδική τάση των μετοχών
Θέμα: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ MANAGERS ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Αφιέρωμα: Τουρισμός: Το νέο πεδίο, μετά το 2004. Τα στοιχεία, οι στόχοι, οι τάσεις και οι προοπτικές
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ - Ανασκόπηση για το Μήνα Μάρτιο του 2006
¶ρθρο: Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ως μοχλός ανάπτυξης της σύγχρονης οικονομίας
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΥ
¶ρθρο: CROWN HELLAS CAN: ΤΟ «ΔΙΑΜΑΝΤΙ»... ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ

 Όροι και προϋποθέσεις του site