Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2009-Τεύχος 357                              

ΕΝ ΑΡΧΗΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ:
«ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»


Έλλειψις χρημάτων, στάσις... προεκλογικών υποσχέσεων. Για επικουρικές συντάξεις, μητέρες ανηλίκων, Ταμεία των τραπεζών κ.λπ. η κυβέρνηση αποσύρει μέτρα, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους και κλείσει καμιά «τρύπα».


Καταφέραμε και εξαντλήσαμε κι αυτήν την γαλατική ευγένεια του επί κεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος -σχολιάζοντας τα δημόσια οικονομικά μας- χαρακτήρισε την Ελλάδα «ακραία περίπτωση με καθόλου φυσιολογικό έλλειμμα». Προϊδέασε δε, για υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά αυστηρή επιτήρηση, παρόμοια με αυτή που θα συνόδευε προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η παροχή μη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας. Τάχθηκε, δε, υπέρ μιας πλήρως ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας, ενώ υπέδειξε την ανάγκη εφαρμογής ενός σοβαρού σχεδίου ανάταξης της οικονομίας.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, τίθενται επειγόντως και επιτακτικώς επί τάπητος, αφού ο -επί των οικονομικών και νομισματικών- επίτροπος Χοακίν Αλμούνια κατέστησε σαφές ότι τα έκτακτα, εισπρακτικά μέτρα (τα οποία, άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση απέρριπτε ως αντιπολίτευση) μοιάζουν με ασπιρίνη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει βαρύτατο νόσημα. Το νυστέρι βαθιά, λοιπόν, ζητούν οι κοινοτικοί εταίροι (και εκ των πραγμάτων προϊστάμενοί) μας, απαιτώντας τη μόνιμη και δραστική περιστολή παγίων κρατικών δαπανών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λοιπόν, δεν μπορούσε παρά να δεσμευθεί (βάσει, μάλιστα, αυστηρού χρονοδιαγράμματος) για το άνοιγμα του Ασφαλιστικού μέσα στο 2010, κυρίως με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, την οποία άλλωστε επιτάσσει σχετική καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


ΠΑΛΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Την ίδια ώρα διδασκόμεθα (ή μάλλον εμπεδώνουμε) ότι: έλλειψις χρημάτων, στάσις... προεκλογικών υποσχέσεων. Για το ύψος των επικουρικών συντάξεων, λοιπόν, και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων, που προνοούσε και ο νόμος Πετραλιά, αλλά και για πρόνοιες του νόμου Αλογοσκούφη για τα Ταμεία των τραπεζών, η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά και αποσύρει τα σχετικά μέτρα, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους και κλείσει καμιά «τρύπα».
Άλλη σημαντική δέσμευση του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για την κατάργηση περιορισμών και εμποδίων στην άσκηση επαγγελμάτων. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε στον κ. Αλμούνια ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 θα έχει προχωρήσει η ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, η ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ και η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Στο πλαίσιο της αυστηρότερης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (η Ελλάδα υπάγεται ήδη στο άρθρο 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης και μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 αναμένεται να υπαχθεί στο 104, παρ. 9), η Κομισιόν θα ελέγχει ανά τρίμηνο την πορεία του προϋπολογισμού και ουσιαστικά θα έχει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική πολιτική. Στις 3 Δεκεμβρίου, στο Ecofin, οι υπουργοί θα αποφασίσουν αν τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκή και αν η διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Η διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος θα ξεκινήσει από το 2010 και η Ελλάδα ελπίζει σε τετραετή παράταση της προθεσμίας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπάγεται για δεύτερη φορά στο άρθρο 104, παράγραφος 9, τελευταίο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, τότε κινδυνεύει να μεταφερθεί στην παράγραφο 11, όπου προβλέπεται η επιβολή προστίμου και η αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ, FG EUROPE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: GEORGE W. GREER
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ BRANDS
ΑΝΑΛΥΣΗ BLACKROCK
ΑΡΘΡΟ: ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG: ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site