Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2009-Τεύχος 357                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
Η ΣΥΛΛΗΨΗ
ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ


Οι 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ. Εμφανίζονται, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ως η γενιά των... 875 ευρώ!


Όλοι υποδεικνύουν την πάταξη της φοροδιαφυγής ως το «κλειδί» για την αντιμετώπιση χρονίων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, όπως το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα. Στην θεωρητική περίπτωση κατά την οποία η φοροδιαφυγή εντοπιζόταν και αξιοποιείτο στο σύνολό της, θα έσβηνε διά μιας το πρόβλημα «δημόσιο χρέος», καθώς το συνολικό ύψος της εκτιμάται ότι το υπερκαλύπτει. Βλέπετε, οι 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας (από υδραυλικούς της γειτονιάς μέχρι «επωνύμους» γιατρούς των βορείων προαστίων) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα, κατά μέσον όρο, 10.500 ευρώ.
Εμφανίζονται, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ως η γενιά των... 875 ευρώ! Αν, μάλιστα, κανείς υπολογίσει ότι αρκετοί από αυτούς δηλώνουν πολλαπλάσια εισοδήματα, προκύπτει ότι υπάρχουν και πολλοί εν ενεργεία ελεύθεροι επαγγελματίες (τεχνίτες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.λπ.) που «ζουν» με 500 ευρώ το μήνα ή και λιγότερα! Χωρίς να αποκλείεται ότι κάποιοι επαγγελματίες περιστασιακώς περιέρχονται σε τέτοια κατάσταση, δεν θα ήταν σοβαρό αν υποστήριζε κανείς πως ο αριθμός τους συνιστά μεγάλο μέρος των 750.000.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ως εκ τούτου, δεν μπορεί παρά να προχωρήσει στο αυτονόητο (αν και όχι απλούστατο στην εφαρμογή του) μέτρο του «πόθεν έσχες», αλλά και στην (επανα)καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, με την ελπίδα ότι ο «πτωχός» επαγγελματίας, που ζει σε βίλα στην Πολιτεία και διαθέτει κότερο και αυτοκίνητα πολυτελείας, θα δυσκολευθεί να εξηγήσει πώς τα καταφέρνει όλα αυτά με εισόδημα 1.000 ή 2.000 ή και 3.000 ευρώ το μήνα.


«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΣΤΑ… ΣΟΒΑΡΑ
Η εφορία ή άλλη ειδική υπηρεσία του Υπουργείου, λοιπόν, θα έχει πρόσβαση, θα ελέγχει και θα αντιπαραβάλλει τις φορολογικές μας δηλώσεις με τις καταθέσεις μας στις τράπεζες, τους λογαριασμούς μας των πιστωτικών καρτών και άλλα συναφή. Επισημαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές διαθέτουν σήμερα πέντε εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, ενώ το συνολικό χρέος των δανειοληπτών στις τράπεζες υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «πόθεν έσχες», μέσω ενιαίου εντύπου δήλωσης, που τώρα σχεδιάζεται και θα καθιερωθεί από το ερχόμενο έτος.
Σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάνει λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης και βελτίωσης του «ΣΔΟΕ», αντικειμενικοποίηση του συστήματος ελέγχων με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων στοιχείων και παροχή κινήτρων συμμόρφωσης. Ειδικά για τις μικρότερες, αλλά πάρα πολλές, περιπτώσεις εκούσιας ή ακούσιας φοροδιαφυγής, αναφέρει ότι προωθείται η λειτουργία point system, «που δίνει δεύτερη ευκαιρία συμμόρφωσης, χωρίς κατ’ αρχάς επιβολή σημαντικών κυρώσεων».
Η αναθεωρημένη φορολογική κλίμακα «θα είναι ενιαία για τα εισοδήματα από εργασία και από μερίσματα, προοδευτική, ώστε οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση, ώστε να προστατεύονται τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό». Ο υπουργός, πάντως, καθιστά σαφές ότι «δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, ενώ θα υπάρχει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων».
Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τονίζει ότι από το επόμενο έτος -με το νέο σύστημα, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ- θα επιβαρύνονται περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες, ενώ θα περιλαμβάνει ρύθμιση για τα ακίνητα των υπερακτίων εταιρειών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι «θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες».
Τονίζει ότι οι μόνοι έμμεσοι φόροι που θα αυξηθούν είναι στα τσιγάρα και τα ποτά, «ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν σημαντικές πολιτικές για τους πολίτες, όπως η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία».


 


ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ BERKSHIRE HATHAWAY
Τραγικά λάθη σε κακές αγορές

Η κακή αγορά σε μια κακή οικονομία είναι φίλος σου. Είναι τραγικό λάθος να παρακολουθείς τι συμβαίνει στην οικονομία και να αποφασίζεις έτσι αν θα αγοράσεις ή θα πουλήσεις μετοχές.


ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΤΝΕΡ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Θα δανειστούμε λιγότερα

Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να δανειστούμε σημαντικά μικρότερο ποσό απ΄ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, για να επανορθώσουμε την ζημιά που γνώρισε το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δημοσιονομική εξυγίανση
για κοινωνική συνοχή

Η δημοσιονομική εξυγίανση, αν είναι κατάλληλα ισορροπημένη και προωθηθεί με σθένος, θα ενισχύσει την  εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Έτσι θα περιοριστούν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου (αλλά και των επιχειρήσεων) και οι εκταμιεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν  πόροι για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση των δημόσιων επενδύσεων.


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Αναπτυξιακοί εταίροι οι τράπεζες

Οι τράπεζες είναι και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερο εταίροι στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Κύριος στόχος αυτού του Υπουργείου είναι η αναθέρμανση της Οικονομίας και η παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Βασικός εταίρος σε αυτή τη προσπάθεια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία στηρίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης.


ΤΣΑΡΛΣ ΠΛΟΣΕΡ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ FED ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Απομακρύνεται ο κίνδυνος
άμεσου πληθωρισμού
Ο κίνδυνος πληθωρισμού δεν είναι ορατός στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Ωστόσο, η Fed, θα πρέπει να δράσει άμεσα αν τα πλεονάζοντα αποθεματικά που δημιουργούνται εξαιτίας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αρχίσουν να διαχέονται με ταχείς ρυθμούς στην οικονομία.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Οι «γείτονες» έχουν περισσότερα κίνητρα

Oι Τούρκοι μεταφορείς εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ισάριθμες άδειες που δικαιούνται με τους Έλληνες συναδέλφους τους, έχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνον το αφορολόγητο των καυσίμων, αλλά και το χαμηλό εργασιακό κόστος.


ΑΞΕΛ ΒΕΜΠΕΡ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ BUNDESBANK
Χαμηλή ανάπτυξη για μία πενταετία

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν καταφέρουμε να ανακτήσουμε μέρος των ζημιών που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τα επίπεδα της ανάπτυξης του ΑΕΠ που σημειώθηκαν το 2008 είναι απίθανο να επαναληφθούν πριν το 2013.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Λύσεις για το ασφαλιστικό
Για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ανάγκη να εξοικονομήσουμε πόρους, επανεξετάζοντας το θέμα της φοροδιαφυγής και θέτοντας σε εφαρμογή τη μηχανογραφημένη συνταγογράφηση και τη λίστα φαρμάκων.


ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Αναποτελεσματική η Ελλάδα

Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ προς την Ελλάδα, σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΕ
Τελευταία ευκαιρία για τις εξαγωγές

Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών με την εφαρμογή μίας νέας εξαγωγικής στρατηγικής από μηδενική βάση, η οποία θα έχει στόχο να οδηγήσει μέσα στην επόμενη πενταετία στο διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ, FG EUROPE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: GEORGE W. GREER
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ BRANDS
ΑΝΑΛΥΣΗ BLACKROCK
ΑΡΘΡΟ: ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG: ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site