Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2009-Τεύχος 357                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ


ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:
ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Το ταμπλό του χρηματιστηρίου πληρώνει πλέον τις δημοσιονομικές αμαρτίες της χώρας, καθώς το καλό κλίμα στο εξωτερικό δεν αρκεί από μόνο του για να συνεχιστεί η άνοδος στις τιμές των ελληνικών μετοχών


 


από τον Στέφανο Κοτζαμάνη


Οι οπαδοί της ανόδου του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους είχαν ξεμείνει από επιχειρήματα… Ήθελαν και οι ίδιοι τη διόρθωση, γιατί έβλεπαν πως η όλη κατάσταση βαδίζει προς αδιέξοδο. Είχαμε λοιπόν επισημάνει από τότε, ότι οι αποτιμήσεις είχαν γίνει «αλμυρές», οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη ήταν ιδιαίτερα ψαλιδισμένες, ενώ τα νέα από το πεδίο των δημοσιονομικών εξελίξεων ολοένα και χειρότερα. Επιπλέον, ελάχιστη κινητικότητα παρατηρείται σε μια σειρά από μέτωπα, όπως τα deals, όπως  η προώθηση των μεγάλων έργων που συμπεριλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ, κ.λπ.
Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι απλό: αν η Σοφοκλέους σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές ανεβαίνουν ανησυχητικά υποαποδίδει, πώς θα συμπεριφερθεί στην περίπτωση που η πτώση ξεκινήσει και στο εξωτερικό;
Το πρόβλημα είναι ότι η Σοφοκλέους στερείται σημαντικών αμυντικών μηχανισμών.
Πρώτον, γιατί ο ρόλος των μικροεπενδυτών έχει περιοριστεί δραστικά, ενώ το εγχώριο «έξυπνο χρήμα» δεν φαίνεται διατεθειμένο να τοποθετηθεί –μαζικά τουλάχιστον- κοντά στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων. Άρα, το όλο παιχνίδι εξακολουθεί να παραμένει στα χέρια των ξένων.
Δεύτερον, ενώ στο εξωτερικό παίζεται το story της ανάκαμψης, της όποιας έστω ανάκαμψης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας που να αισιοδοξεί ότι μέσα στο 2010 τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα από φέτος. Στο ίδιο άλλωστε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμάται για το 2010 μια αρνητική μεταβολή για το ΑΕΠ (-0,3%)… Ο μεγαλύτερος όμως φόβος για την περίπτωσή μας, είναι να εισέλθει η χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, ανεξάρτητη από την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση που έπληξε και τη χώρα μας.
Και τρίτον, γιατί οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών δεν διαφοροποιούνται σημαντικά έναντι των ξένων μετοχών, με αποτέλεσμα οι ξένοι να μην διαθέτουν ισχυρό κίνητρο τοποθέτησης στις ελληνικές μετοχές.
Το σχετικά ευχάριστο πάντως, είναι ότι φαίνεται να υπάρχουν κάποιες δεκάδες μετοχές που:
Α. Είτε έχουν επιδείξει ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά απέναντι στη συγκυρία λόγω της προϊοντικής γκάμας και των πολιτικών που έχουν ακολουθήσει.
Β. Είτε πλήττονται μεν, αλλά διατίθενται στην αγορά με ένα μίγμα αποτιμήσεων και οικονομικών επιδόσεων, ικανό να προσελκύσει τουλάχιστον εκείνους που τοποθετούνται με μακροπρόθεσμη προοπτική στο χρηματιστήριο.
Επί πλέον, κάτι οι κινήσεις για περικοπές των δαπανών που ξεκίνησαν φέτος και θα αποδώσουν περισσότερο του χρόνου, κάτι οι προσδοκίες για κάποια άνοδο στις τιμές των μετάλλων, κάτι το χρηματοοικονομικό κόστος που φαίνεται να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, φαίνεται ότι θα επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα αρκετών εταιρειών και θα λειτουργήσουν ίσως ως κάποιο «μαξιλάρι» απέναντι στην οικονομική συγκυρία.
Ο συνδυασμός των παραπάνω εξελίξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων με αξιοσημείωτα αμυντικά χαρακτηριστικά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα σε περίπτωση που η χρηματιστηριακή πτώση συνεχιστεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέα κέρδη.
Έχει αποδειχτεί άλλωστε, ότι στη σημερινή Σοφοκλέους, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστή επιλογή μετοχών, παρά το timing εισόδου και εξόδου από την αγορά…
 
«ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΟ 2010
Τα μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας υποχρεώνουν τα επιτελεία των εισηγμένων εταιρειών να «κρατούν μικρό καλάθι». Τι λένε τα μέχρι τώρα δεδομένα;
Α. Στο λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε μεν μια αποκλιμάκωση του ποσοστού πτώσης της ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και αυτό που ελπίζεται (βλέπε Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank) είναι ότι στο τελευταίο τέταρτο της χρήσης, η ζήτηση θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα, με δεδομένο βέβαια ότι και η περυσινή σχετική επίδοση ήταν απογοητευτική (η κρίση έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην πραγματική οικονομία από το Σεπτέμβριο του 2008). Υπάρχουν βέβαια και ακόμη πιο απαισιόδοξες απόψεις, ωστόσο το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι κανείς δεν αισιοδοξεί για κάποια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Β. Εξ ίσου ανησυχητικά, ή και ακόμη χειρότερα έχουν τα πράγματα που σχετίζονται με την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων του Αυγούστου (πτώση όγκου οικοδομικής δραστηριότητας κατά 40% το συγκεκριμένο μήνα και κατά 29,8% στο οκτάμηνο) οι εκτιμήσεις θέλουν τον αριθμό των οικοδομικών αδειών για κατοικίες μέσα στο 2009 να περιορίζεται μόλις γύρω στις 50.000, όταν πέρυσι είχαν ανέλθει σε 80.000, το 2007 σε 104.000 και το 2006 (έτος ρεκόρ) είχαν ξεπεράσει τις 125.000(!)
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων είχε ανεβεί μόλις κατά 4,4% και μάλιστα αν συνεκτιμηθούν και τα ενδιάμεσα επιτόκια, τότε προκύπτει ότι το ύψος των νέων χορηγήσεων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένο.
Με δεδομένη την πολύμηνη χρονική υστέρηση που παρατηρείται από την έκδοση της άδειας μέχρι και εκκίνηση της ανέγερσης της οικοδομής, προκύπτει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, η οικοδομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και μάλιστα ξεκινώντας από πολύ χαμηλά επίπεδα βάσης.
Γ. Η μεταποιητική βιομηχανία έχει σημειώσει πτώση 11,7% κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο, με τους κλάδους με τις χειρότερες επιδόσεις να είναι η κλωστοϋφαντουργία (-29,7%), η ένδυση (-21,6%), τα μη μεταλλικά ορυκτά (-24,7%), τα ξύλα (-27,5%), κ.λπ.
Οι απόψεις και οι προοπτικές βέβαια διαφοροποιούνται από κλάδο σε κλάδο. Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετές δραστηριότητες παρατηρείται μια κάποια ανάκαμψη της ζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες, πλην όμως αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι η πολιτική της μείωσης αποθεμάτων (destocking) που εφάρμοσαν οι πελάτες τους, είτε ολοκληρώθηκε, είτε προχώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2009. Γενικότερη εκτίμηση πάντως είναι ότι τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα και για το 2010, με τους παράγοντες της αγοράς να συνδέουν την πορεία τους για την επόμενη χρήση ανάλογα με το ύψος των δημοσίων επενδύσεων, ή με το πόσο γρήγορα θα τρέξουν κάποια μεγάλα αυτοχρηματοδούμενα έργα, κ.λπ.
Δ. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην αγορά της πληροφορικής, όπου η αλλαγή κυβέρνησης θα καθυστερήσει για κάμποσους μήνες την ανάθεση των έργων του ΕΣΠΑ, σε μια περίοδο όπου οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην πληροφορική είναι «παγωμένες» και τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των περισσότερων εταιρειών του κλάδου, αδύναμα… «Το 2010 θα δούμε τον πάτο της αγοράς» υποστηρίζουν οι παράγοντες του κλάδου, προβλέποντας μειωμένες κερδοφορίες για την επόμενη οικονομική χρήση.
Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και με τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, όπου μετά το -0,5% του πρώτου φετινού τριμήνου, φτάσαμε στο -1,2% στο Q2 και εκτιμάται ότι θα πέσουμε ακόμη πιο κάτω στο τρίτο τρίμηνο του 2009, με πιθανότερη εκδοχή το -1,6%... Είναι βέβαια πολύ νωρίς για μιλήσει κάποιος για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη χρήση, αλλά πάντως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η (συνήθως αισιόδοξη) κυβερνητική πρόβλεψη μιλά για ρυθμό μεταβολής -0,3%...
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, όλοι οι παράγοντες της αγοράς δείχνουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι όταν περιγράφουν τις προοπτικές των εταιρειών τους για την επόμενη οικονομική χρήση.
Τα θετικά στοιχεία επικεντρώνονται στο ότι αναμένεται υποχώρηση του λειτουργικού κόστους (κινήσεις περιορισμού δαπανών που έγιναν φέτος και από του χρόνου θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα σε δωδεκάμηνη βάση) και του κόστους χρηματοδότησης (μειωμένη έκθεση εισηγμένων προς τις τράπεζες, όταν δεν αναμένεται μεγάλη διαφοροποίηση στο EURIBOR). Ωστόσο όλα αυτά, ενδεχομένως να μην αποδειχτούν αρκετά προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία, αν η ζήτηση διατηρηθεί στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, ή χειρότερα, αν μειωθεί ακόμη περισσότερο…


ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΝΟΪΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ…
Υπάρχουν κάποιες «αιρετικές» απόψεις, που μιλούν για καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2010 και μάλιστα ενδεικτική είναι η θέση των αναλυτών της Citigroup για τη μετοχή του ΟΤΕ, οι οποίοι δεν αποκλείουν μια θετική έκπληξη που θα μπορούσε να «σηκώσει» το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά το 2010 στο +1,4%!
Υπάρχουν όμως και οι σχετικά αισιόδοξες και φυσικά περισσότερο «προσγειωμένες» απόψεις, όπως για παράδειγμα αυτή που αναφέρεται στο εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, που βλέπει το ποσοστό πτώσης του όγκου των λιανικών πωλήσεων να περιορίζεται κατά το τρίτο τρίμηνο, το δείκτη του οικονομικού κλίματος να βελτιώνεται και το τελευταίο τρίμηνο του 2009 να προσεγγίζει τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα (να συνεκτιμηθεί ότι η κρίση άρχισε να γίνεται ορατή στην ελληνική οικονομία από το Σεπτέμβριο του 2008.
«Η πτώση των λιανικών πωλήσεων περιορίζεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το δεύτερο, ενώ με τις σημερινές τάσεις εκτιμάται ουσιαστική  σταθερότητα των πωλήσεων σε ετήσια βάση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σημαντική βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο…», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Γενικότερα, το αισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει τον τερματισμό της πτώσης της ζήτησης στο λιανικό εμπόριο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες κρατικές επενδύσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2010 και με τα ΕΣΠΑ και κάποια μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που θα «τρέξουν ταχύτερα» μέσα στο επόμενο έτος, να δούμε την ελληνική οικονομία να εμφανίζει κάποια σημεία σχετικής τόνωσης.
Σε όλα αυτά, θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες θετικές εξελίξεις, για τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, όπως: α) η μεγαλύτερη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, καθώς οι ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, αποδίδουν με διαφορά φάσης β) οι επιδράσεις από μια ανοδική πορεία της διεθνούς οικονομίας.
Ειδικότερα για τη Σοφοκλέους, το αισιόδοξο σενάριο είναι σαφές: Αν οι τράπεζες καταφέρουν να συνεχίσουν και του χρόνου την τάση που ξεκίνησε από το δεύτερο φετινό τρίμηνο και αν κάποιες δεκάδες μετοχές της υψηλής και της μέσης κεφαλαιοποίησης μπορέσουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, τότε και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να προσδοκά και σε ανώτερα επίπεδα αποτιμήσεων.
Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, όσο τα επιτόκια είναι χαμηλά, τόσο θα υπάρχουν μεγάλες ροές κεφαλαίων πρόθυμες να τοποθετηθούν στα χρηματιστήρια, μεταξύ αυτών και στο ελληνικό. Έτσι άλλωστε εξηγούν και τη στάση των ξένων κατά τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι είναι: α) οι κύριοι υπεύθυνοι για την άνοδο του Γενικού Δείκτη από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά β) έβαλαν το χέρι στην τσέπη και κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και τα placements των ιδίων μετοχών για Πειραιώς και Eurobank γ) Αγόρασαν το πρόσφατο placement των βασικών μετόχων της Alpha Bank και προφανώς θα συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει αδυναμίες στον προϋπολογισμό που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση στη βουλή: οι έμμεσοι φόροι είναι πάρα πολλοί σε σύγκριση με τους άμεσους, οι μισθωτοί και  οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, η φοροδιαφυγή ουσιαστικά σε πολύ μικρό βαθμό συλλαμβάνεται, νέοι φόροι επιβάλλονται, το περιβάλλον στην οικονομία διαταράσσεται μετά από μια ακόμη έκτακτη εισφορά, το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει τεράστιο, κ.λπ.
Ειδικότερα για το θέμα της έκτακτης εισφοράς, η φορολόγηση ενός λογιστικού μεγέθους όπως τα κέρδη, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις, καθώς τα τελευταία σε πολλές περιπτώσεις έχουν επηρεαστεί δραστικά από έκτακτους και μη λειτουργικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις να κληθούν να καταβάλλουν ποσά δυσανάλογα υψηλά από εκείνα που τους αναλογούν.
Παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός αυτός ήταν ίσως ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει κάτω από τις τρέχουσες περιστάσεις. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων ήταν αναγκαία προκειμένου να δοθεί κάποιο βοήθημα και κάποιο μήνυμα προς το φτωχότερο μέρος των συμπολιτών μας, σε μια χρονιά -το 2010- που θα συναντήσουμε τον «πάτο του βαρελιού» στην οικονομία, μια χρονιά δηλαδή όπου τα πράγματα αναμένεται να είναι χειρότερα από πέρυσι. Θυμίζουμε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται αρνητική πορεία στο ΑΕΠ.
Απαραίτητη επίσης ήταν και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, προκειμένου να κινηθεί σε κάποιο βαθμό η αγορά. Γιατί το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου τα ελλείμματα θα πάγωναν την οικονομία και στη συνέχεια το πάγωμα της οικονομίας θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα ελλείμματα…
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε να κάνουμε δύο -σημαντικές κατά τη γνώμη μας- παρατηρήσεις:
Πρώτον, ότι κάθε προϋπολογισμός δεν κρίνεται όταν εξαγγέλλεται, αλλά όταν ολοκληρώνεται. Να υπενθυμίσουμε, ότι ο προϋπολογισμός του 2009 μιλούσε για θετικό ρυθμό ανάπτυξης και για δημοσιονομικό έλλειμμα 3,7%. Ειδικότερα για το 2010, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη οι προθέσεις για περικοπές δαπανών στο δημόσιο, αλλά και για σύλληψη φοροδιαφυγής. Με άλλα λόγια, τα νούμερα θα πρέπει να πιαστούν.
Και δεύτερον, ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να συνοδευτεί με άλλα νομοσχέδια-τομές, με τις προσδοκίες της αγοράς να έχουν επικεντρωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Από εκεί, θα κριθεί το κατά πόσο μπορούμε να συλλάβουμε μεγάλο ποσοστό της φοροδιαφυγής και να συλλέγουμε έσοδα σε μόνιμη βάση και όχι μέσα από έκτακτες φορολογίες και μέσα από πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των συνεπών επενδυτών.


 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τράπεζες Εθνική, Κύπρου
Ενέργεια ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, REVOIL
Κατασκευές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ
Κρατικόχαρτα ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ
Ακίνητα Eurobank Properties, Trastor
Εμπόριο Jumbo, Fourlis Συμμετοχών
Λοιπές METKA, ΙΑΣΩ, Rilken


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Autohellas, Γενική Εμπορίου, Στ. Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Σαράντης, Lamda Development, Ικτίνος Μάρμαρα, ΕΛΤΡΑΚ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Sciens


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αποτελέσματα γ’ τριμήνου καλύτερα των αναμενόμενων, πλην όμως εξάρτηση από τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών και ανοιχτό μέτωπο με την κυβέρνηση για μια σειρά από σημαντικά θέματα.


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Καιρός για άμυνα, καθώς τα επιχειρήματα των ταύρων είναι εξασθενισμένα. Τα υψηλά μερίσματα, τα μεγάλα discount και τίτλοι εταιρειών που απέδειξαν ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν με επάρκεια την κρίση, είναι οι βασικοί πυλώνες του χαρτοφυλακίου μας.


ΜΕΤΚΑ
Αυξάνεται συνεχώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων και η βελτίωση του διεθνούς κλίματος καθιστά τα συγκεκριμένα έργα πολύ πιο πιθανόν να εκτελεστούν σε σύγκριση με το παρελθόν.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Τα ευχάριστα βρίσκονται κυρίως στον πίνακα των ταμιακών ροών, όπου παρατηρείται σημαντική υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού.


SCIENS
Η αποτίμησή της στο ταμπλό παραμένει σαφώς κατώτερη από την καθαρή αξία του ενεργητικού της. Τώρα που η κατάσταση στις ΗΠΑ βελτιώνεται, ίσως δούμε κάτι να κινείται σε ότι αφορά το εξωτερικό.


 


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


ΟΤΕ
Κανείς δεν ενθουσιάστηκε από την αποβολή της μετοχής από τον ευρωπαϊκό δείκτη MSCI, αλλά ούτε από τη γενναία συμμετοχή του Οργανισμού στην έκτακτη φορολογική εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση. Το τελευταίο εξάμηνο ο τίτλος έχει καταγράψει πτώση. Μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2010 θα δοθεί μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή, πλην όμως υπάρχουν και κάποιες «φωνές» που φοβούνται μήπως τελικά επιλεγεί η λύση του 0,60…


ΔΟΛ
Θυμάστε τις προεκλογικές τοποθετήσεις στη μετοχή, οι οποίες μέσα σε λίγες συνεδριάσεις είχαν εκτινάξει το χαρτί από τα 2 ευρώ στα 3,40; Μέσα από σταδιακή πτώση, ο τίτλος γύρισε αρκετά κοντά στα επίπεδα που είχε ξεκινήσει, δηλαδή κοντά στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε. Δυσμενής συγκυρία για τον κλάδο, πλην όμως κατά καιρούς αγοραστικές παρεμβάσεις από τον Όμιλο Ρέστη.


ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Οι απώλειες της μετοχής –λόγω κυρίως της… απόσυρσης της απόσυρσης- έφτασαν στο -28,4% τον τελευταίο μήνα και η κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό υποχώρησε οριακά κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Να δούμε τελικά αν η εισηγμένη θα αλλάξει την  πρόβλεψή της για φετινά καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.


AUDIOVISUAL
Μετά από την κατρακύλα του κύκλου, η τιμή του τίτλου προσέγγισε το επίπεδο των 70 λεπτών. Θυμίζουμε ότι η ψηφισθείσα αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτω από το επίπεδο των 70 λεπτών. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της μετοχής μόλις στα 12,6 ευρώ, δρομολογείται ΑΜΚ (2ν/1π) ύψους έως και 30 εκατ. ευρώ.


TRASTOR
Μετά από μια μεγάλη περίοδο σταθερότητας της μετοχής γύρω από το 1,50 ευρώ, ο τίτλος υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο 1,40. Αν επιβεβαιωθεί η Πειραιώς Χρηματιστηριακή και το μέρισμα που αποφασιστεί το 2010 διαμορφωθεί στα 11 ευρωλεπτά, τότε η μερισματική απόδοση θα ανέλθει στο καθόλου ευκαταφρόνητο 7,85%.


ΣΙΔΜΑ
Από τα 7 ευρώ της τελευταίας διετίας, σαφώς κάτω από τα 2 ευρώ σήμερα, με την κεφαλαιοποίηση να υπολείπεται των 20 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση στον κλάδο παραμένει δυσχερής, πλην όμως η εταιρεία είναι ισχυρή και όσοι διαβλέπουν κάπου μέσα στο 2010 την εκκίνηση μιας κάποιας τόνωσης των επενδύσεων, ίσως να μην ήταν άσχημη ιδέα να μαζεύουν κάποια κομμάτια με μακροπρόθεσμη προοπτική.


EUROMEDICA
Ανακοίνωσε κίνηση για αύξηση κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η πρόθεση υπήρχε από παλιότερα, ήταν γνωστή και αναμενόταν η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος. Για να δούμε το πόσο θα κρατήσει το καλό κλίμα, ποιοι επενδυτές θα βολιδοσκοπηθούν στο εξωτερικό και άλλα σχετικά. Βελτιωμένες οι λειτουργικές επιδόσεις για το 2009.


AEGEAN AIRLINES
Σαφής πτώση για τη μετοχή το τελευταίο μήνα, υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ. Αξίζει να πληροφορηθούμε πώς πηγαίνει ο ανταγωνισμός με την Olympic Air και τι σημαίνει αυτό για την κερδοφορία τόσο της ΑΡΑΙΓ, όσο και της MIG. Θα είναι μια μάχη ανταγωνισμού που θα κρατήσει καιρό και που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.


FG EUROPE
Τηρουμένων των αναλογιών, πολύ καλά θα είναι τα φετινά αποτελέσματα, με υψηλά κέρδη και μειωμένα δάνεια. Για το 2010 όμως, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, καθώς η πορεία της οικονομίας χαρακτηρίζεται από ύφεση και δεν αναμένεται να επαναληφθεί το κίνητρο της απόσυρσης των παλαιών κλιματιστικών. Πιθανό στήριγμα να προέλθει από τον κλάδο της ενέργειας.


ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Κερδοφόρο το εννεάμηνο, αλλά κυρίως πολύ ευχάριστα νέα από το μέτωπο των ταμιακών ροών, με σαφέστατη υποχώρηση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία, το P/E για φέτος αναμένεται να είναι ελκυστικό. Ακόμη καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τη μετοχή, αν παρατηρηθεί από του χρόνου, κάποια, μικρή έστω, τόνωση της ζήτησης. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ, FG EUROPE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: GEORGE W. GREER
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ BRANDS
ΑΝΑΛΥΣΗ BLACKROCK
ΑΡΘΡΟ: ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG: ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site