Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2009-Τεύχος 357                              

ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ


Παρά την κρίση, ο κλάδος των φαρμάκων ανθίσταται τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είδαν το 2008 τον κύκλο εργασιών τους να αυξάνεται κατά περίπου 9%, ενώ το μείζον πρόβλημα του κλάδου είναι οι οφειλές των κρατικών νοσοκομείων για φάρμακα, οι οποίες αγγίζουν πλέον τα 4 δισ. ευρώ!Ο φαρμακευτικός κλάδος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Σύμφωνα με έρευνα της Stat Bank, ο κλάδος είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που όχι μόνο άντεξε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά ορισμένες επιχειρήσεις συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία.
Οι συνολικές πωλήσεις  των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκων αυξήθηκαν το 2008 κατά 10% έναντι του 2007, ενώ η κερδοφορία τους παρουσίασε ανεπαίσθητη υποχώρηση, παρά το γεγονός ότι η ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα  της χώρας είδε τα συνολικά κέρδη της να μειώνονται κατά 33%.
Οι συνολικές πωλήσεις των 91 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας (με βάση τον ισολογισμό τους έως τον Ιούνιο του 2009) έφθασαν τα 5,812 δις ευρώ, έναντι 5,344 δις το 2007. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 470,887 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 471,154 εκατ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους του κλάδου ήταν διόλου ευκαταφρόνητο: 8,1%.
Θυμίζουμε ότι η εγχώρια αγορά κυριαρχείται από τις θυγατρικές εταιρίες των μεγάλων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δραστηριοποιούνται στην αντιπροσώπευση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που εισάγουν από τις εταιρείες του Ομίλου στον οποίο ανήκουν και δεν επιδεικνύουν παραγωγική δραστηριότητα, ενώ ορισμένες από αυτές πραγματοποιούν παραγωγή στην Ελλάδα σε εγκαταστάσεις τρίτων.
Από την άλλη, η πλειοψηφία των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων επικεντρώνεται στην παραγωγή γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων (generics). Η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά είναι σχετικά χαμηλή (12%) αλλά αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Παράλληλα, μικρός αριθμός μόνο ελληνικών επιχειρήσεων είναι σε θέση να δαπανήσει τα υψηλά ποσά που απαιτούνται για την πραγματοποίηση Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και την ανάπτυξη πρωτότυπων σκευασμάτων.


ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΗ ΔΟΜΗ
Οι αυξημένες αντοχές του τομέα παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων δεν είναι ένα περιστασιακό φαινόμενο καθώς οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου - στο σύνολό τους - κινούνται ανοδικά κατά τα τελευταία έτη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της Stat Bank:
· Στον κλάδο κυριαρχούν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αφού από το σύνολο των 91 εταιριών του δείγματος οι 80 εμφάνισαν κέρδη και μόλις 11 ζημίες. (Στο ίδιο δείγμα πέρυσι οι κερδοφόρες ήταν 84 και οι ζημιογόνες επτά).
· Όπως αναμενόταν, στον κλάδο επικρατεί ήδη υπερσυγκέντρωση δυνάμεων καθώς οι 20 μεγαλύτερες παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου, αποσπούν περίπου το 80% των συνολικών κερδών!
· Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή σύνθεση, υπήρξε ελαφρά επιδείνωση αφού ο ρυθμός αύξησης των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης των συνολικών υποχρεώσεων.
· Στον κλάδο κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αφού αυτές καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, όμως οι ελληνικές βιομηχανίες συντελούν στο 12% της φαρμακευτικής δαπάνης κατέχουν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων, που υλοποιούνται στον κλάδο.
· Τα αποτελέσματα του κλάδου θα ήταν ακόμη καλύτερα αν δεν είχαμε το 2008 μείωση κατά 48% των καθαρών κερδών της εταιρείας Alapis (41 εκατ. ευρώ το 2008), εξαιτίας της υστέρησης έκτακτων εσόδων, καθώς και στην καταγραφή υψηλών ζημιών από την εταιρεία Lavipharm (50,4 εκατ. ευρώ το 2008), λόγω έκτακτων επιβαρύνσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της STAT BANK επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει σαφέστατα πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια. Ελληνικές εταιρείες εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέσσερις νέες παραγωγικές μονάδες σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Ελλάδα με συνολικό αποτέλεσμα 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν εκσυγχρονισθεί, έχουν σημαντική αποδοχή ως προς την ποιότητα των φαρμάκων τους στο εξωτερικό, ανοίγοντας συνεχώς νέες αγορές. Στην εγχώρια αγορά φαρμάκων οι ελληνικές εταιρείες κερδίζουν μερίδιο αγοράς την τελευταία διετία. Η διασφάλιση ωστόσο της ανταγωνιστικότητάς τους απαιτεί επένδυση σε νέες τεχνολογίες και νέες φαρμακοτεχνικές μορφές. Και στο σημείο αυτό χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία.
Τις τρεις πρώτες θέσεις βάσει των πωλήσεων καταλαμβάνουν οι εξής ελληνικές επιχειρήσεις:
1. Η εταιρεία Alapis, η οποία οφείλει μεγάλο μέρος των εσόδων της σε εμπορικές δραστηριότητες.
2. Η εταιρεία Βιανέξ η οποία έχει ανακοινώσει ότι το 56% του όγκου των πωλήσεών της αφορούσε ιδιοπαραγόμενα φάρμακα για λογαριασμό διεθνών οίκων του εξωτερικού. Η εταιρεία παραμένει η πλέον κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση με καθαρά κέρδη ύψους 51,5 εκατ. ευρώ  για το 2008.
3. Η εταιρεία Boehringer Ingelheim Ελλάς, η οποία πραγματοποίησε εξαγωγές φαρμάκων αξίας 131,7 εκατ. ευρώ και αποτελεί την μοναδική διεθνή φαρμακευτική επιχείρηση, που διατηρεί βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα.
Μεγάλες αυξήσεις εσόδων κατέγραψαν, μεταξύ των δέκα πρώτων, η εταιρεία ΦΑΜΑΡ (23%), η οποία παράγει φάρμακα για διεθνείς οίκους, η Elpen (15%) η οποία διαθέτει κυρίως δικά της φάρμακα, καθώς και η παραγωγός κυρίως ορών για ελληνικά και ξένα νοσοκομεία εταιρεία Demo (15%). Τις υψηλότερες αυξήσεις εσόδων πέτυχαν οι κατά βάση εξαγωγικές επιχειρήσεις Φαρματέν (71%) και Specifar (61%).


ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2009
Όσον αφορά το 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η αξία των πωλούμενων φαρμάκων το πρώτο τετράμηνο κινήθηκε πτωτικά, λόγω των διακυμάνσεων που προκάλεσε στην αγορά η οικονομική κρίση, αλλά και της μείωσης των παράλληλων εξαγωγών, δηλαδή, των εξαγωγών προς τις οικονομικά πιο αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ. (Αγγλία, Γερμανία κλπ). Το 2008, οι παράλληλες εξαγωγές υποχώρησαν στα 700-800 εκατ. ευρώ περίπου. Ειδικά για τις παράλληλες εξαγωγές, η μείωσή τους αποδίδεται σε 3 λόγους:
1. Η πτώση της τιμής της στερλίνας, που περιόρισε το... ενδιαφέρον των ξένων εισαγωγέων.
2. Η λήξη της πατέντας αρκετών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην αγορά αντίγραφα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία αλλά πωλούνται φθηνότερα.
3. Τα καινούργια φάρμακα πωλούνται σε παρόμοιες τιμές σε όλη την Ευρώπη.
Πάντως, εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς αναφέρουν ότι για το 2009 ο συνολικός κύκλος εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2008, ήτοι θα υπάρξει αύξηση κατά περίπου 10%. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός τζίρος του κλάδου θα αγγίξει τα 6,5 δισ. ευρώ.


ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
Στον αντίποδα, η μεγάλη «πληγή» του κλάδου δεν είναι άλλη από τα υπέρογκα χρέη των κρατικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι οφειλές του ΕΣΥ για φάρμακα ανέρχονταν σε περίπου 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2008 (για την περίοδο 2005-2008), ενώ εκτιμάται ότι ένα δισ. ευρώ αφορούν μέχρι στιγμής τα ανεξόφλητα φάρμακα της χρονιάς, που διανύουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικές οφειλές του ΕΣΥ (συν το υγειονομικό υλικό και τον ιατρικό εξοπλισμό) ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει ποσοστό περίπου 2,5% του ΑΕΠ. Γεγονός που αναβιβάζει τα χρέη του ΕΣΥ σε βόμβα στα δημοσιονομικά θεμέλια της χώρας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να ρυθμίσει το ζήτημα με μία θολή ρύθμιση μέσω δανειοδότησης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όμως, η υπόθεση οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα ρυθμίσει το θέμα άμεσα, αλλά μέχρι στιγμής δεν «υπάρχουν νεώτερα από το μέτωπο». Πάντως, έχει εξαγγείλει τη λήψη δέσμης μέτρων με στόχο τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών:
· Νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μείωση τιμών ώστε να περιορισθούν οι δαπάνες που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
· Καθιέρωση της «θετικής λίστας» φαρμάκων.
· Ηλεκτρονική καταγραφή της συνταγογράφησης φαρμάκων.
· Ηλεκτρονική κάρτα στους ασφαλισμένους.
· Ενιαίες παροχές απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο κλάδος, που πηγαίνει καλύτερα από όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, στη χώρα, καθώς συνεχίζει να διευρύνει την ολοένα και εντονότερη εξαγωγική του δραστηριότητα.
Παρ' όλο, που η εγχώρια αγορά φαρμάκων παρουσιάζει σχετική στασιμότητα του όγκου πωλήσεων, ο κλάδος - σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - το πρώτο πεντάμηνο του 2009 αύξησε κατά 8,4% τον όγκο της παραγωγής του, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, όταν η συνολική βιομηχανική παραγωγή της χώρας συρρικνώθηκε.
Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία αυξάνεται η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Το 2006, είχαμε αύξηση κατά 13,2%, το 2007 κατά 14,6% και 3,4% το 2008. Με άλλα λόγια, οι βιομηχανίες φαρμάκων από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν αυξήσει κατά 34% την παραγωγή τους, παρουσιάζοντας την ταχύτερη αύξηση όγκου παραγωγής μεταξύ όλων των βιομηχανικών κλάδων!ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ DEALS ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ


Κυριολεκτικά εκρηκτικό ήταν το 2009 για την παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο μέσα στον πρώτο τρίμηνο, πραγματοποιήθηκαν deals συνολικής αξίας 166 δισ. δολαρίων! Βέβαια, κατά τους αναλυτές, αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα ότι έρχεται περίοδος «ισχνών αγελάδων»...
Οι πιο σημαντικές από αυτές τις συμφωνίες ήταν τρεις:
1. Η εξαγορά της αμερικανικής Wyeth από την ομοεθνή της Pfizer έναντι 64 δισ. δολαρίων.
2. Η εξαγορά του 44% της βιοτεχνολογικής εταιρείας Genentech από τη Roche προς 47 δισ. δολάρια.
3. Η αγορά της Schering-Plough από τη Merck προς 43 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Mergermarket Group, οι μεγάλες συγχωνεύσεις-αγορές μάλλον έχουν τελειώσει προς το παρόν, ενώ αντίθετα θα υπάρξουν αρκετές «συναλλαγές μεσαίου μεγέθους» και συμφωνίες αξίας έως 5 δισ. δολαρίων.
Η GlaxoSmithKline και κάποιες άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως οι Sanofi-Aventis και Bristol-Myers Squibb, έχουν δηλώσει ότι προτιμούν να προβούν σε μικρότερες και πιο στοχευμένες αγορές, που να ταιριάζουν καλύτερα στις στρατηγικές ανάπτυξής τους - οι δύο τελευταίες έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούν τα σχέδια αυτά.
Η Mergermarket Group προβλέπει επίσης ότι μεγάλο ρόλο στις συγχωνεύσεις και αγορές κατά το επόμενο διάστημα θα παίξει ο τομέας των βλαστοκυττάρων, δεδομένης της εντολής του Προέδρου Ομπάμα να επιτραπεί η χρήση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την έρευνα στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.
Το τελευταίους μήνες πάντως δίνουν και παίρνουν οι φήμες για πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Πρώτη στον κατάλογο των φημολογιών έρχεται η Bristol-Myers Squibb καθώς το δυνατό της χαρτί, η κλοπιδογρέλη, χάνει την προστασία της πατέντας της το 2011. Οι μνηστήρες είναι ουκ ολίγοι: Από τη Sanofi-Aventis (με την οποία εμπορεύονται την κλοπιδογρέλη από κοινού), μέχρι την AstraZeneca και τη Johnson & Johnson.
Πάντως, η GlaxoSmithKline, η Novartis και η Sanofi-Aventis φαίνεται ότι διαθέτουν το περισσότερο ρευστό, έτοιμο να επενδυθεί στην κατάλληλη ευκαιρία. Η Eli-Lilly, η οποία πρόσφατα αγόρασε την ImClone Systems, ακούγεται τόσο ως πιθανός αγοραστής όσο και ως πιθανός στόχος.
Οι συγχωνεύσεις καθιστούν δυνατές τις περικοπές προσωπικού και βοηθούν στη μείωση των δαπανών. Ήδη, από την αρχή του έτους, πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει εκτεταμένες απολύσεις. Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αγορά δεν σηκώνει πλέον ενώσεις «γιγάντων», που οδηγούν σε εταιρείες – μαμούθ, οι οποίες είναι δυσκίνητες και η διαχείρισή τους δύσκολη.
Αντίθετα, η προσοχή φαίνεται να στρέφεται τώρα κυρίως στις μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας (με την Biogen Idec και την Amgen πρώτες στις προτιμήσεις και τις Crucell και Genzyme να ακολουθούν), οι οποίες μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στις μεγάλες παραδοσιακές φαρμακευτικές εταιρείες.ΤΟ ΠΑΡΟΝ...
Οριακή βελτίωση παρουσίασε η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά το 2008.  Σύμφωνα με στοιχεία της IMS Health, οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 773 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 58 δισ. σε σύγκριση με το 2007 και ο ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 4,8% από 6,6% το 2007.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων (40,3%) στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά το 2008 αφορούσε σε πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), το 32% σε πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και το 11,7% σε πωλήσεις στην Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία. Ο υψηλότερος ρυθμός μεταβολής σημειώθηκε επίσης στην Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία (15,3%), ενώ η Λατινική Αμερική αν και αποτελεί την αγορά με το χαμηλότερο μερίδιο επί των παγκόσμιων πωλήσεων (6%), χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό μεταβολής (12,6%).
Στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, παρατηρείται σημαντική μετατόπιση της ζήτησης από τις ώριμες προς τις αναπτυσσόμενες αγορές καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ώριμες αγορές σταδιακά μετριάζονται, ενώ αντίθετα οι αναπτυσσόμενες αγορές με χαμηλά μερίδια πωλήσεων παρουσιάζουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.


... ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά αναμένεται να εμφανίσει αύξηση κατά 4 - 6% το 2010, φθάνοντας τα 825 δισ. δολάρια, ενώ η ετήσια αύξηση θα συνεχιστεί  με ρυθμό 4 - 7% έως το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της IMS Health. Το 2013, η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά αναμένεται να αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια!
Στις ΗΠΑ, προβλέπεται αύξηση υψηλότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί στις αρχές της χρονιάς. Ειδικότερα, η αύξηση στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να είναι περίπου 4,5 - 5,5% το 2009 και 3 -5% το 2010.
Αντίθετα, οι επτά «αναδυόμενες» αγορές της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ν. Κορέας και της Τουρκίας αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 12 -14% το 2010 και 13 -16% τα επόμενα πέντε χρόνια! Πρωταθλήτρια αναμένεται να είναι η Κίνα με αύξηση πάνω από 20%.
Η κύριος παράγοντας που περιορίζει την αύξηση της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς κι επιταχύνει τις κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι η λήξη της πατέντας. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, προϊόντα που σήμερα έχουν πρωτοφανείς πωλήσεις, οι οποίες φθάνουν τα 137 δισ. δολάρια αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των γενόσημων και δεν θα αντικατασταθούν από προϊόντα με πωλήσεις του ίδιου μεγέθους.
Π.χ. το 2011 χάνει την πατέντα του το υπ’ αριθμόν 1 φάρμακο σε πωλήσεις παγκοσμίως, το Lipitor της αμερικανικής Pfizer, το οποίο πραγματοποιεί ετησίως πωλήσεις 12 δισ. δολαρίων! Ίσως έτσι γίνεται αντιληπτό γιατί η Pfizer έδωσε 64 δις δολάρια να εξαγοράσει τη Wyeth, που διαθέτει προϊόντα βιοτεχνολογίας με λαμπρό παρόν και μέλλον.
Επίσης, μέσα στην επόμενη πενταετία, οι αγορές θα επηρεαστούν από πολυάριθμες ενέργειες μείωσης του κόστους, όπως η επιβολή μείωσης των τιμών σε υπάρχοντα φάρμακα, η αύξηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων για ασφαλιστική κάλυψη των προϊόντων και η παροχή κινήτρων στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για να συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα.
Μέσα στο 2010 αναμένεται επίσης μια σειρά από γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη φαρμακευτική αγορά: η ενδεχόμενη εφαρμογή της αναθεώρησης του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, καθώς και νομοθετικές ή ρυθμιστικές ενέργειες σε άλλες χώρες, το μέγεθος της πανδημίας Η1Ν1 και ο χρόνος και η έκταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.


ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ Η ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το μέλλον ανήκει ξεκάθαρα στη βιοτεχνολογία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Evaluate Pharma, το 2014, τα έξι φάρμακα που θα έχουν τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως θα είναι όλα προϊόντα βιοτεχνολογίας!
Πρώτο σε πωλήσεις το 2014 αναμένεται να είναι το αντικαρκινικό Avastin της Roche με έσοδα ύψους 9,23 δισ. δολαρίων – αν και πρόσφατα εμφάνισε κάποια προβλήματα στις κλινικές μελέτες του. Οι επόμενες πέντε θέσεις θα καταλαμβάνονται από το Humira της Abbott Laboratories, το Rituxan της Roche, το Enbrel της Wyeth και της Amgen, το Lantus της Sanofi-Aventis και το Herceptin της Roche.
Με το Remicade των Schering-Plough και J&J να καταλαμβάνει την ένατη θέση, συνολικά επτά από τα 10 πρώτα φάρμακα το 2014 θα είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας - το 2008 ήταν πέντε και το 2000 μόνο ένα. Συνολικά, τα βιοτεχνολογικά φάρμακα θα αποτελούν το 50% των 100 φαρμάκων με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2014.


 


ΠΛΑΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ


Σε μεγάλη πληγή εξελίσσονται διεθνώς τα πλαστά φάρμακα. Ακόμη και στη φαινομενικά θωρακισμένη Ευρώπη, οι κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά 57% φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά! 
Πρόκειται για χάπια, σταγόνες και αλοιφές που είτε στερούνται της παραμικρής δραστικής ουσίας είτε περιέχουν επικίνδυνα τοξικά παράγωγα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για χάπια βιταμινών από ουσίες όπως κιμωλία ή για χάπια κατά της στυτικής δυσλειτουργίας παρασκευασμένα από... άμυλο αραβοσίτου.
H πλειονότητα των πλαστών φαρμάκων προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα και ένα διεθνές δίκτυο φροντίζει για τη διανομή τους κυρίως στις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των φαρμάκων σε ορισμένες περιοχές της Λ. Αμερικής, της ΝΑ Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής είναι πλαστογραφημένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα τελευταία χρόνια, το οργανωμένο δίκτυο έχει απλώσει ανησυχητικά τα πλοκάμια του και στο ευρωπαϊκό έδαφος. Τον Οκτώβριο, οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν πιλοτικό πρόγραμμα στη Σουηδία για ένα σύστημα κωδικοποίησης κατά των πλαστών φαρμάκων. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), ο οποίος ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα αποτελέσει τη βάση για ένα ενδεχόμενο πανευρωπαϊκό σύστημα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι το νόμιμο σύστημα του παράλληλου εμπορίου - κατά το οποίο αγοράζονται φάρμακα από χώρες που έχουν χαμηλές τιμές, επανασυσκευάζονται και πωλούνται σε χώρες με υψηλές τιμές - καθιστά την Ευρώπη εύκολο στόχο για τους εμπόρους πλαστών φαρμάκων. Ωστόσο, οι εταιρείες που εφαρμόζουν παράλληλο εμπόριο αρνούνται την κατηγορία.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προειδοποιεί για τους κινδύνους, που κρύβουν τα πλαστά φάρμακα και η χρήση τους και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία. Η Ελλάδα πάντως φαίνεται πως είναι καλά οχυρωμένη έναντι του φαινομένου. Η χρήση της ταινίας γνησιότητας με το διπλό barcode και το μοναδικό σειριακό αριθμό στις συσκευασίες των φαρμάκων, δείχνει να εξασφαλίζει αυθεντικό και ποιοτικό φάρμακο στον Έλληνα ασθενή.Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ «ΠΑΙΚΤΩΝ»


Ενδεικτικά, η εικόνα ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου σύμφωνα και με έρευνα της Stat Bank είναι η εξής:
· H Pfizer το 2008 είχε έσοδα ύψους 423,6 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρου κέρδη διαμορφώθηκαν σε  21,8  εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης εμφανίζουν μια μείωση πάνω από 5%, ενώ η ίδια λειτούργησε με 5,2% περιθώριο καθαρού κέρδους.  Η εξαγορά της Wyeth Hellas θα δημιουργήσει με διαφορά τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Wyeth Hellas το 2008 είχε κύκλο εργασιών 148 εκατ. ευρώ έναντι 131 εκατ. το 2007 και καθαρά κέρδη 10.3 εκατ. έναντι περίπου 1,5 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα δείχνουν μία εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ! Στην Pfizer Ελλάς μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι έφθαναν τους 450 ενώ στην Wyeth Ελλάς εργάζονταν περίπου 170. Στόχος είναι η νέα εταιρεία να μην ξεπερνά τους 600 εργαζομένους. Η Γενική Διευθύντρια της Pfizer Ελλάς κ. Κατερίνα Καρέλλα παραμένει στη θέση της και τίθεται επικεφαλής του Business Unit για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Primary Care), ενώ ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Wyeth Ελλάς κ. Τάκης Ζερβακάκης αναλαμβάνει επικεφαλής του Business Unit ειδικών προιόντων (Specialty Care).
· H Sanofi Aventis βρέθηκε (με τα ως τον Ιούνιο του 2009 δεδομένα) στη δεύτερη υψηλότερη θέση μεταξύ όλων των φαρμακευτικών εταιριών βάσει κύκλου εργασιών. Ο τζίρος της το 2008 έφθασε τα 401,7 εκατ. σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 4%. Αντιστοίχως, τα κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά  13,1% για να φτάσουν τα 61,2 εκατ. ευρώ. Για το 2009, η πρόβλεψη για τον κύκλο εργασιών είναι ότι θα φθάσει στα 404,7 εκατ.
· Η Novartis Hellas κατέχει την τρίτη καλύτερη θέση από άποψη τζίρου. Το 2008, οι πωλήσεις της  έφτασαν τα 377 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 18%. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στην κερδοφορία, η οποία από 11,3 εκατ. ευρώ το 2007 αυξήθηκε στα 25,6 εκατ. το 2008. Ας σημειωθεί ότι τα κέρδη της Novartis το 2006 ήταν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ!
· Πρωταθλήτρια από άποψη κερδοφορίας μεταξύ όλων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2008 ήταν η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, που διευθύνεται από τον κ. Παύλο Γιαννακόπουλο. Τα κέρδη της επιχείρησης ξεπέρασαν τα 68 εκατ. ευρώ με συνολικό κύκλο εργασιών 354,5 εκατ. δηλαδή το περιθώριο κέρδους φθάνει το αστρονομικό ποσοστό του 19,4%. Η επιχείρηση, είναι παρούσα  - μέσω των εξαγωγών – στην Ευρώπη, τη Μέση  Ανατολή,  την Αφρική και την Ασία. Με μοναδικές παραγωγικές δυνατότητες στα τέσσερα ιδιόκτητα υπερσύγχρονα εργοστάσιά της, καλύπτει όλο το φάσμα της βιομηχανικής παραγωγής φαρμάκων, απασχολώντας πάνω από 1.100 άτομα.
· Η Roche Hellas Α.Ε ανέβασε τις πωλήσεις της το 2008 στα 321 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 32% για να προσεγγίσουν τα 23 εκατ. ευρώ. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η Roche κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της φροντίδας της υγείας παγκόσμια, εστιάζοντας στα φαρμακευτικά και στα διαγνωστικά προϊόντα. Είναι ο κύριος προμηθευτής φαρμακευτικών προϊόντων για τον καρκίνο και πρωταγωνιστεί στον τομέα της ιολογίας και των μεταμοσχεύσεων.
· Στις αμέσως επόμενες θέσεις – όσον αφορά στο τζίρο – βρίσκονται οι εταιρείες GlaxoSmithkline, Boehringer Ingelheim Ελλάς, Astra Zeneca, Genesis Pharma, Φαρμασέρφ-Lilly, Abbott Laboratories, Janssen Cilag, Γερολυμάτος, Bristol Myers Squibb, Wyeth Hellas, Schering-Plough, Elpen Φαρμακευτική, Φαμάρ, Demo, Pharmathen, Baxter και Cana.
Ενδιαφέρον εμφανίζει η πορεία πέντε ελληνικών επιχειρήσεων με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, συνεχείς επενδύσεις και ραγδαία αύξηση του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Genesis Pharma,  Elpen, Demo, Pharmathen και Kleva.
· Η GENESIS Pharma είναι η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία, που το 1997, όταν η έννοια της βιοτεχνολογίας ήταν σχεδόν άγνωστη, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά στον κλάδο της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας. Σήμερα, είναι συνεργάτης μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας στον κόσμο, όπως οι Amgen, Biogen Idec, Celgene, Cephalon και Shire. Μέσα στα δέκα χρόνια έχει κατακτήσει σημαντική θέση μεταξύ των πιο πετυχημένων ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων, με πωλήσεις που έφτασαν το 2008 τα 220 εκατ. ευρώ και κέρδη 31 εκατ.
· Η Elpen, που διευθύνεται από τους κ.κ. Θεόδωρο Τρύφωνα και Κωνσταντίνο Πενταφράγκα, αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου. Το 2008, ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης άγγιξε τα 121 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15%, έναντι του 2007. Αντιστοίχως, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 27,3% για να φτάσουν τα 11,4 εκατ. ευρώ. Για το 2009 αναμένεται άνοδος των πωλήσεων γύρω στο 10% και αντίστοιχη αύξηση κερδοφορίας, παρά τη δυσμενή ροή πληρωμών από τα νοσοκομεία. Το θετικό στοιχείο για την Elpen είναι ότι οι πωλήσεις της στα νοσοκομεία είναι γύρω μόλις στο 12% του κύκλου εργασιών της. Οι εξαγωγές είναι σήμερα στο 12% επί του τζίρου (περίπου 15 εκατ. ευρώ), ενώ στόχος είναι να διπλασιαστούν εντός διετίας.
· Η Demo, που διευθύνεται από τον κ. Δημήτρη Δέμο, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από 40 χρόνια για να μετατραπεί σε μία σημαντική παρουσία στον κλάδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, Οι Μονάδες Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας θεωρούνται από τις πλέον σύγχρονες της Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία η Demo υλοποίησε συνολικές επενδύσεις 40 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική επίδοση εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα κρατικά νοσοκομεία οφείλουν στην εταιρία ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τεράστιες ανεξόφλητες οφειλές έχουν οδηγήσει σε αλλαγή της στρατηγικής της επιχείρησης. Έτσι στην επόμενη 5ετία στόχος της διοίκησης είναι να προσανατολίσει το 75% των πωλήσεων σε πελάτες (εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού) – εκτός κρατικών νοσοκομείων. Η επιχείρηση, που σήμερα απασχολεί  600 άτομα,  εμφάνισε τζίρο 90 εκατ. ευρώ και κέρδη 696 χιλιάδες.
· H Pharmathen S.A είναι ένας όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διανομή προϊόντων υγείας, έχοντας μια ισχυρή θέση στα γενόσημα (generics) φάρμακα. Ο όμιλος της Pharmathen, που διευθύνεται από τον κ. Βασίλη Κάτσο («επιχειρηματία της Χρονιάς») και την κυρία Νέλυ Κάτσου, πραγματοποίησε συνολικό τζίρο 102 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μάλιστα η πρώτη ελληνική εταιρεία που καταθέτει ελληνικό προϊόν προς έγκριση στην Αμερική. Με την πρόσφατη προσθήκη στον όμιλο του νέου ερευνητικού κέντρου στην Παλλήνη (επένδυση 5,5 εκατ. ευρώ), η Pharmathen σήμερα διαθέτει 3 ερευνητικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ερευνητικό δυναμικό 80 ατόμων, 22 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ επενδύει 10 εκατ. ευρώ ετησίως στην έρευνα. Επί πλέον η Pharmathen απέκτησε και δεύτερη παραγωγική μονάδα στο Πικέρμι, ενώ με την κατασκευή της 3ης μονάδας στις Σάπες (επένδυση 40 εκατ. ευρώ) ο όμιλος Pharmathen αποκτά ένα ακόμη παραγωγικό «διαμάντι».
· Η φαρμακοβιομηχανία ΚΛΕΒΑ ιδρύθηκε το 1974, ενώ εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου το 1991 από τη σημερινή της ιδιοκτησία, τον κ. Θεόδωρο και την κυρία Λ. Χρονοπούλου. Τα τελευταία χρόνια η ΚΛΕΒΑ, έχει πραγματοποιήσει σημαντικά «ανοίγματα» σε δύσκολες αγορές του εξωτερικού. Για το 2009 η εταιρεία αναμένει αύξηση του τζίρου κατά 28%, με πρόβλεψη να ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μερίδιο στην αύξηση του κύκλου εργασιών, καταλαμβάνουν οι εξαγωγικές δραστηριότητές της, αφού τα σκευάσματά της εξάγονται σε Eυρώπη, Mέση Aνατολή, Aφρική και Άπω Aνατολή, ενώ σημαντική παρουσία της εταιρείας υπάρχει επίσης σε M. Bρετανία και Iταλία. Eπιπλέον, εντός του 2009 η KLEVA στοχεύει και στο άνοιγμα νέων αγορών, όπως Aνατολική Eυρώπη και Pωσία.


 


ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Έχουμε επιτύχει την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητος φάρμακα με τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ και την αρίστη λειτουργία ενός πυκνού δικτύου διανομής σε ολόκληρη τη χώρα, που εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση όλων των ασθενών σε όλα τα φάρμακα.


 


Τα προβλήματα στο φαρμακευτικό κλάδο είναι σοβαρά και ουσιαστικά, αλλά ταυτόχρονα η πρόοδος που έχει επιτευχθεί επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επίλυσή τους. Με εκκίνηση τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για άμεση λύση των προβλημάτων, όπως τα συσσωρευμένα χρέη των νοσοκομείων, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσιος Φιλιώτης εκτιμά ότι πολλά μπορούν να γίνουν στο νέο πνεύμα της δημοσίας διαβούλευσης της Πολιτείας με τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, διαψεύδει και σχολιάζει γνωστές παρανοήσεις και παρεξηγήσεις σχετικά με το πραγματικό ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, τις τιμές των φαρμάκων και τις συνέπειες της ελλείψεως μηχανοργανώσεως και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του συστήματος. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στο μέλλον του φαρμακευτικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσφοράς ποιοτικής και υψηλού επιπέδου απασχόλησης στην Ελλάδα. 


ΧΡΗΜΑ_Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς;
Δ. ΦΙΛΙΩΤΗΣ_Προτού αναφέρουμε τα προβλήματα, οφείλω να διαπιστώσω ότι η ελληνική φαρμακευτική αγορά είναι πολύ καλά οργανωμένη. Έχουμε επιτύχει την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητος φάρμακα με τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον τρόπο καθορισμού των τιμών από το κράτος. Έχουμε επιτύχει την αρίστη λειτουργία ενός πυκνού δικτύου διανομής σε ολόκληρη τη χώρα που εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση όλων των ασθενών σε όλα τα φάρμακα, επώνυμα πρωτότυπα ή επώνυμα ουσιωδώς όμοια. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα τα οποία υπονομεύουν αυτές τις κατακτήσεις.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η έλλειψη μηχανοργανώσεως και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Πρόκειται για τον κυριότερο παράγοντα που οξύνει το φαινόμενο της σπατάλης και επιτρέπει την κακοδιαχείριση. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί και η σύγχυση που παρατηρείται έντονα ανάμεσα στη φαρμακευτική δαπάνη και τις φαρμακευτικές πωλήσεις οι οποίες είναι  σχεδόν διπλάσιες από την πρώτη. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι ανάγκη να καθιερωθεί ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση της Πολιτείας με τους φορείς, με βάση πάντοτε τεκμηριωμένα και  αντικειμενικά στοιχεία, που θα αποτρέπουν την αναπαραγωγή ανακριβών και ψευδών στοιχείων που στην πραγματικότητα όμως δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν σωστά στοιχεία για τον κλάδο μας τα οποία θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προβαίνει στη λήψη σωστών και ουσιαστικών αποφάσεων. Είναι αδύνατον και δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται αποφάσεις, εάν δεν βασίζονται σε αξιόπιστα και διασταυρωμένα στοιχεία.
Τέλος, έχουμε το σοβαρότατο πρόβλημα της συσσώρευσης των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ζήτημα που εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.


Χ_Πόσες είναι οι οφειλές των νοσοκομείων για φάρμακα προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις;
Δ.Φ._Το θέμα των χρεών των νοσοκομείων ποτέ δεν ήταν σοβαρότερο απ’ όσο είναι σήμερα αφού έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα χρέη ανέρχονται μόνο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που είναι μέλη του ΣΦΕΕ, στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,68 δισ. ευρώ έως τις 31-12-2008. Παράλληλα συσσωρεύεται το χρέος των νοσοκομείων για το έτος 2009. Πιο συγκεκριμένα, από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου τα χρέη των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί κατά 720 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενες στις υποχρεώσεις τους, έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα το ΦΠΑ, που αναλογεί στο 9% και έχουν καταθέσει το φόρο εισοδήματος, καθώς και προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος για πωλήσεις σε νοσοκομεία που αντιστοιχούν σε ποσά που δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί. Όπως γίνεται κατανοητό, η καθυστέρηση στην εξόφληση των χρεών εμποδίζει την ανάπτυξη ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.


Χ_Γιατί απορρίψατε τη ρύθμιση, που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Έχει υπάρξει συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση;
Δ.Φ._Ο ΣΦΕΕ αποχώρησε από τις συζητήσεις, διότι η προτεινόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση ρύθμιση ήταν πρακτικά αδύνατη και ατελέσφορη και οδηγούσε σε διαδικαστικό αδιέξοδο. Επιπρόσθετα, το κόστος αυτής της υποτιθέμενης ρύθμισης ήταν παράλογο και ασύμφορο για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, αυτό που ζητάει ο ΣΦΕΕ από τη νέα κυβέρνηση είναι η άμεση αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων και η εξεύρεση μόνιμης λύσης που θα αποτρέπει τη δημιουργία νέων χρεών.


Χ_Η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Ποια είναι η θέση σας;
Δ.Φ._Η θέση μας είναι υπέρ της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης και στο θέμα αυτό, όπως και σε όλα τα θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική αγορά. Πιστεύω, με βάση τις δημόσιες διακηρύξεις της, ότι την ίδια άποψη έχει και η κυβέρνηση. Η λίστα κατά την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής της, προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην άμεση πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα φάρμακα, ενώ παράλληλα δεν επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συμβάλουμε με  εποικοδομητικές προτάσεις, έτσι ώστε η λίστα, την οποία η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες και το σύστημα υγείας χωρίς τις παγίδες της προηγούμενης λίστας που οδήγησαν σε εκτόξευση της δαπάνης και άδικους περιορισμούς στην άμεση πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα.


Χ_Στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη για φάρμακα αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Ποια μέτρα πιστεύετε ότι θα συμβάλουν στον εξορθολογισμό της δαπάνης;
Δ.Φ._Υπάρχει η «καλή» και η «κακή» αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η «καλή» αύξηση οφείλεται σε νέα φάρμακα και θεραπείες που αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ συγχρόνως μειώνουν δραστικά τα έξοδα σε άλλα σημεία του συστήματος, όπως οι μέρες νοσηλείας, οι μέρες απουσίας από την εργασία και πολλά άλλα.  Αποτελούν αναντικατάστατα όπλα για την προαγωγή της δημοσίας υγείας, αποτελούν επένδυση στον άνθρωπο, την κοινωνία, αλλά και την πιο παραγωγική λειτουργία της οικονομίας.
Αντίθετα, η «κακή» αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται στην έλλειψη μηχανοργανώσεως και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή του καρμπόν. Ως εκ τούτου, η σπατάλη και η κακοδιαχείριση ανθούν. Φάρμακα γράφονται και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς -  ασφαλισμένους του συστήματος. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του πολλές περιπτώσεις, ενώ και άλλες επίσημες διωκτικές αρχές του κράτους, έχουν αναφέρει κατά καιρούς πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων. Τα προβλήματα όμως αυτά δεν αφορούν μόνο στο φάρμακο, αλλά κυρίως στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δηλαδή στο υπόλοιπο 80% του κονδυλίου της υγείας. Έχει υπολογιστεί ότι, με βάση τη διεθνή εμπειρία, ένα σύστημα μηχανοργάνωσης θα περιορίσει δραστικά τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση και θα οδηγήσει σε μείωση κόστους ύψους περίπου 30% επί των συνολικών δαπανών υγείας. Δηλαδή, μιλάμε για ένα κονδύλιο περίπου ίσο με 1,5 φορά το μέγεθος της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό είναι μια από τις θέσεις του ΣΦΕΕ που την επαναλαμβάνουμε χρόνια τώρα. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη οικονομική αιμορραγία του συστήματος  κι είναι αυτή η αιμορραγία που πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι οι τιμές των φαρμάκων το πρόβλημα, δεν είναι η τιμή της ασπιρίνης εκείνη που απειλεί το σύστημα, ούτε πρόκειται να υπάρξει οικονομική εξυγίανση με παρεμβάσεις στην τιμή της. Αντιθέτως, τέτοιου είδους πρακτικές το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να οδηγήσουν πολλά χρήσιμα, καταξιωμένα και χαμηλού κόστους φάρμακα εκτός αγοράς με συνέπεια την αντικατάστασή τους από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα.


Χ_Οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχει ανάγκη ελέγχου της συνταγογράφησης. Ποια είναι η θέση του ΣΦΕΕ;
Δ.Φ._Βεβαίως και πρέπει να ελεγχθεί η συνταγογράφηση. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την «εικονική συνταγογράφηση» και την αποζημίωση από τα ταμεία φαρμάκων, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από τους ασφαλισμένους. Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το φαινόμενο της «προκλητής συνταγογράφησης» αποτελεί κάποιο πρόβλημα, όπου συμβαίνει, αλλά παραμένει περιορισμένο. Ουσιαστικά, περιορίζεται στο θέμα ανταγωνισμού των φαρμακευτικών εταιρειών με βάση την επιστημονική ενημέρωση ενός ιατρού, προσώπου δηλαδή εξουσιοδοτημένου να χορηγεί σχετικές συνταγές ή να παρέχει το τάδε ή το δείνα ενδεδειγμένο για τον ασθενή του φάρμακο.  Ωστόσο, θεωρώ ότι κανένας υπεύθυνος ιατρός δεν διακυβεύει την υγεία των ασθενών του. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας  των συνταγογραφούμενων  φαρμακευτικών προϊόντων εξασφαλίζει, εκτός των άλλων, και τον εντός των πλαισίων της δεοντολογία ανταγωνισμό στο πεδίο της ιατρικής ενημέρωσης.


Χ_Η οικονομική κρίση επηρέασε την απασχόληση στον κλάδο σας στην Ελλάδα;
Δ.Φ._Δεν μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τον κλάδο. Επιβράδυνε τα επενδυτικά σχέδια και τις νέες στρατηγικές ανάπτυξης με επίπτωση φυσικά στην απασχόληση. Ωστόσο, πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο τόσο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή όσο και παγκοσμίως. Ο ρυθμός ανάπτυξής τους, παρά την κρίση, παραμένει θετικός. Έχουμε έτσι καταφέρει να περιφρουρήσουμε την απασχόληση. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προσφέρουν ποιοτική και ικανοποιητικά αμειβόμενη απασχόληση με δυνατότητες δια βίου εκπαίδευσης και εξέλιξης των νέων επιστημόνων. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει κλάδους τεχνολογικής αιχμής όπως είναι ο δικός μας, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.


Χ_Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα πλαστά φάρμακα, που διακινούνται και μέσω του Ίντερνετ. Πού οφείλεται το πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα στην Ελλάδα;
Δ.Φ._Είναι γεγονός ότι η τεχνολογική πρόοδος και το άνοιγμα του εμπορίου οδήγησε σε έκρηξη παραγωγής και διακίνησης, πλαστών και επικίνδυνων φαρμάκων. Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι θωρακισμένη έχοντας υιοθετήσει ένα σύστημα  «διπλής υπογραφής». Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο επώνυμα φάρμακα, πρωτότυπα ή ουσιωδώς όμοια. Η επωνυμία είναι η «πρώτη υπογραφή». Είναι η υπογραφή της εταιρείας που τα διακινεί, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.  Υπογραμμίζουμε, επομένως, ότι μόνο το επώνυμο φάρμακο, πρωτότυπο ή ουσιωδώς όμοιο εγγυάται την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. «Η δεύτερη υπογραφή» είναι η συνταγογράφηση που γίνεται με την αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Το σύστημα αυτό σε συνδυασμό με την διπλή ταινία γνησιότητος και τον μοναδικό σειριακό αριθμό στη συσκευασία κάθε φαρμάκου, θωρακίζουν την ελληνική αγορά έναντι των πλαστών φαρμάκων.


Χ_Η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε την επιστροφή από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ταμεία ποσοστού επί των πωλήσεων των φαρμάκων, το γνωστό rebate. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί. Τι ακριβώς έχει συμβεί και ποια είναι η θέση σας;
Δ.Φ._Πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας είναι η ανάγκη εξυγίανσης του συστήματος διαχείρισης των δαπανών για τη δημόσια υγεία και η εξάλειψη της παθογένειας που επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα ασφαλιστικά ταμεία και δημιουργεί στρεβλή εικόνα για τη φαρμακευτική δαπάνη. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων ουσιαστικών που θα αποτελέσουν θεσμικές τομές με διάρκεια. Προτάσεις καταθέσαμε και καταθέτουμε στο Υπουργείο Υγείας και σε κάθε συναρμόδιο και είμαστε έτοιμοι πάντα να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε στην εξεύρεση λύσεων. Στην περίπτωση του γνωστού rebate, παρά το ότι είναι μέτρο φοροεισπρακτικό, δεν αντιπροσωπεύει κάποια προσπάθεια σχεδιασμού και στρατηγικής για τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας και είναι αντίθετο με την αρχή για λήψη θεσμικών μέτρων εξυγίανσης του χώρου, κινηθήκαμε στην κατεύθυνση  εφαρμογής του με βάση όμως ξεκάθαρους όρους και κριτήρια υπολογισμού. Εκεί που είμαστε κάθετα αντίθετοι είναι με την υιοθέτηση αυθαίρετων και αδιαφανών διαδικασιών που δημιουργούν σύγχυση και αρνητικό προηγούμενο και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ασφαλιστικό σύστημα. 


Χ_Η Ελλάδα υστερεί στον τομέα της κλινικής έρευνας, που χρηματοδοτούν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, γεγονός που στερεί πολύτιμους πόρους και τεχνογνωσία από το ελληνικό σύστημα υγείας. Ποια μέτρα προτείνετε για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Δ.Φ._Η κλινική έρευνα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αξιοποιεί επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό σε εξειδικευμένους τομείς και παρέχει τη δυνατότητα επενδύσεων σε δομές υγείας σε συνεχή βάση. Χρειάζεται ασφαλώς, μια σειρά από καίριες και τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων για την έρευνα στον κλάδο μας αλλά και την κλινική έρευνα ιδιαιτέρως, θα ενισχυθεί σημαντικά με την καθιέρωση Εθνικής Πολιτικής για την Έρευνα και Ανάπτυξη. Επίσης, πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καθιέρωση ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου και τη συστηματική τήρηση του χρονοδιαγράμματος έγκρισης των κλινικών μελετών σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν. Με τα κατάλληλα οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, με την αξιοποίηση με τον πλέον αποδοτικό τρόπο των ερευνητικών προσπάθειών, από όπου και αν προέρχονται, με τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την έρευνα και το συνδυασμό όλων των διαθέσιμων πόρων, μπορούμε να οδηγηθούμε σε εντυπωσιακές επιδόσεις  και να αποφύγουμε το στείρο κατακερματισμό και  περιορισμό της εμβέλειας των ερευνητικών προσπαθειών. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για την απασχόληση, τη Δημόσια Υγεία και την Εθνική Οικονομία.ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΩΛΕΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Διαρκές πρόβλημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι η απουσία ενός σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο θα επιτρέπει τον προγραμματισμό σε βάθος χρόνου και θα εγγυάται την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.


 


Την εφαρμογή ενός συστήματος συνταγογραφίας φαρμάκων με τιμές αναφοράς, που θα έκανε χρήση των επωνύμων ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων και θα προέβλεπε κίνητρα για τη συνταγογράφηση των οικονομικότερων φαρμάκων θα έδινε διέξοδο στα σημερινά προβλήματα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, όπως τονίζει στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Κωλέτης. Ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται υπέρ του ελέγχου της συνταγογράφησης με την παράλληλη καθιέρωση της χρήσης κατευθυντηρίων οδηγιών και υπογραμμίζει την ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια με στόχο την ανάπτυξη έρευνας.


ΧΡΗΜΑ_Ποιά είναι τα κυριότερα  προβλήματα της  ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;
Θ. ΚΩΛΕΤΗΣ_Η ύπαρξη ανταγωνιστικής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί κοινή επιδίωξη κάθε σύγχρονης οικονομίας. Στη χώρα μας μόλις πρόσφατα έγινε αντιληπτή η δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η σημασία της για τη συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών, την επάρκεια της αγοράς σε ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα, τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την προώθηση της έρευνας. Εν τούτοις, το αρνητικό κλίμα των τελευταίων δύο δεκαετιών, αποτέλεσμα άστοχων και αντιαναπτυξιακών πολιτικών, δεν μπορεί να ανατραπεί αυτόματα.
Ως διαρκές πρόβλημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θεωρώ την απουσία ενός σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο θα επιτρέπει τον προγραμματισμό σε βάθος χρόνου και θα εγγυάται την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ΕΟΦ, ώστε να είναι σε θέση να παίξει τον επιτελικό του ρόλο ως ρυθμιστικού φορέα σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτός του φαρμάκου.
Εν τούτοις το πλέον άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα χρέη των νοσοκομείων. Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών απειλεί πλέον ανοικτά την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων του κλάδου. Εταιρείες με τιμολογημένες απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ υποχρεούνται σε συνεχή δανεισμό τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καλύψουν λειτουργικά έξοδα.


Χ_Σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες η διεθνής οικονομική κρίση.
Θ.Κ._Η οικονομική κρίση ασφαλώς και έχει επηρεάσει κάθε τομέα της παραγωγικής δραστηριότητας. Ειδικότερα στη φαρμακοβιομηχανία και ίσως λόγω του ανελαστικού χαρακτήρα του φαρμάκου, η κρίση έγινε αντιληπτή ως επιδείνωση των όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα χρέη των νοσοκομείων έχει δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις σε πολλές βιομηχανίες.


Χ_Ποιο το ύψος των οφειλών του ΕΣΥ για φάρμακα προς τα μέλη σας;
Θ.Κ._Το συνολικό ύψος των οφειλών του ΕΣΥ ανέρχεται περίπου στα 7 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις μας τοποθετούν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις εταιρείες μέλη μας μέχρι σήμερα κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.


Χ_Ποια είναι η θέση για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Θ.Κ._Ζητούμε την άμεση αποπληρωμή των χρεών με απλό και διαφανή τρόπο, στο πλαίσιο των συναλλακτικών κανόνων που ισχύουν σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Παράλληλα, έχουμε από καιρού διατυπώσει σειρά προτάσεων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Θεωρούμε απόλυτα απαραίτητη την ενδελεχή ανάλυση της νοσοκομειακής δαπάνης για την τελευταία πενταετία με στόχο την ανάληψη στοχευμένων παρεμβάσεων μακριά από γενικεύσεις και ισοπεδωτικές λύσεις.
Η  ευθύνη της συνταγογραφίας θα πρέπει να παραμείνει στον ιατρό με επώνυμα φάρμακα, γιατί μόνο αυτά διασφαλίζουν την ποιότητα και εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών. Για τους ίδιους λόγους θεωρούμε ότι οι νοσοκομειακές φαρμακευτικές προμήθειες δεν μπορεί να γίνονται με μόνο κριτήριο τη φθηνότερη τιμή. Έχουμε προτείνει τον αποκλεισμό για ένα χρόνο των φαρμάκων τα οποία θα υπάρχουν στο νοσοκομείο και δεν θα κινούνται για πάνω από εξάμηνο ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση αδρανούς stock. Θεωρούμε απαραίτητη την καθιέρωση συνταγογραφικών οδηγιών για την προτίμηση των φθηνότερων ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων με παράλληλη υιοθέτηση και εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις νέες ακριβότερες θεραπείες.
Το σύστημα αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από μια μακροχρόνια πολιτική εκπαίδευσης -επιμόρφωσης των νοσοκομειακών ιατρών και φαρμακοποιών σε θέματα ορθής συνταγογράφησης και χρήσης ουσιωδώς ομοίων ή παλαιών φθηνότερων φαρμάκων.


Χ_Έχει υπάρξει συνεννόηση για το θέμα αυτό με τη νέα κυβέρνηση;
Θ.Κ._Ευελπιστούμε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας αυτές στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου.


Χ_Η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επαναφορά της λίστας φαρμάκων χωρίς να προσδιορίσει με ποια κριτήρια θα συνταχθεί. Ποια είναι η θέση σας;
Θ.Κ._Η προηγούμενη εμπειρία από την εφαρμογή της λίστας ήταν απογοητευτική. Η λίστα τέθηκε σε ισχύ έπειτα από σημαντικές καθυστερήσεις και πολλές ενστάσεις για τα χρησιμοποιούμενα κριτήρια ένταξης σε αυτήν. Έπειτα από ένα πρώτο μικρό διάστημα υπαναχώρησης, η δαπάνη εξακολούθησε αυξανόμενη, ενώ το σύστημα επιβαρύνθηκε με σημαντική γραφειοκρατία. Η δυνατότητα της επισήμανσης μιας συνταγής ως αναντικατάστατης ουσιαστικά ακύρωσε το όλο εγχείρημα. Μια ψύχραιμη λοιπόν αποτίμηση της λίστας δίνει την εικόνα μιας ιδιαίτερα χρονοβόρας και τελικά αναποτελεσματικής διαδικασίας, που απλώς προσέθεσε ένα εμπόδιο στην πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στη θεραπεία.


Χ_Στην Ελλάδα η δαπάνη για φάρμακα αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Ποια μέτρα πιστεύετε ότι συμβάλουν στον εξορθολογισμό της δαπάνης;
Θ.Κ._Πιστεύουμε ότι η συγκράτηση της αύξησης της δαπάνης μπορεί να επιτευχθεί άμεσα μέσω της ορθής διαχείρισης και του ουσιαστικού ελέγχου της συνταγογράφησης, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε λογικές περιορισμού των επιλογών του ιατρού και του ασθενή. Εφ’ όσον γίνει αυτό, θεωρούμε ότι η εφαρμογή ενός συστήματος συνταγογραφίας με τιμές αναφοράς που θα έκανε χρήση των επωνύμων ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων και θα προέβλεπε κίνητρα για τη συνταγογράφηση των οικονομικότερων φαρμάκων θα έδινε διέξοδο στα σημερινά προβλήματα. Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η χρήση επωνύμων φαρμάκων, με εμπορική ονομασία, έτσι ώστε αφ’ ενός να διασφαλίζεται η ποιότητα, αφ’ ετέρου να μην υπάρχει υποκατάσταση των ουσιωδώς ομοίων με τιμή αναφοράς από άλλα πολύ ακριβότερα.


Χ_Όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη ελέγχου της συνταγογράφησης. Ποια είναι η θέση της ΠΕΦ ;
Θ.Κ._Η αδυναμία ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης είναι συνέπεια της αδυναμίας ελέγχου της κατανάλωσης. Θυμίζω ότι στη χώρα μας οι τιμές ρυθμίζονται από το κράτος. Υπό το πρίσμα αυτό σαφώς και τασσόμαστε υπέρ του ελέγχου της συνταγογράφησης με την παράλληλη καθιέρωση της χρήσης κατευθυντηρίων οδηγιών.


Χ_Πολλοί προτείνουν ότι η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων. Ποια είναι η θέση της ΠΕΦ;
Θ.Κ._Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον όρο branded generics- ουσιωδώς όμοια φάρμακα με εμπορική ονομασία. Τα branded generics είναι παλαιά, δοκιμασμένα και φθηνά φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν με εμπορική ονομασία. Τα σημερινά branded generics αναφέρονται σε  δραστικές ουσίες που κυκλοφόρησαν ως πρωτότυπα φάρμακα για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980. Το θέμα της ποιότητας τους είναι δεδομένο αφού προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά κάθε branded generic υποχρεούται να αποδείξει την θεραπευτική του ισοδυναμία ως προς το αντίστοιχο πρωτότυπο με τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας. Τα branded generics αποτελούν τον βασικό κορμό της παραγωγής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η επιτυχία ενός συστήματος συνταγογραφίας branded generics πέρα από την αυτονόητη ύπαρξη μηχανογράφησης, εξαρτάται από το βαθμό ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας, των ασθενών αλλά και της κοινής γνώμης για την χρήση και τα πλεονεκτήματα των branded generics. Κατά συνέπεια απαιτείται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κινήτρων σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς για την κατεύθυνση της συνταγογραφίας και της κατανάλωσης προς τα φθηνότερα ουσιωδώς όμοια φάρμακα. Εάν δεν υπάρξει κατεύθυνση της συνταγογραφίας, τότε όποιο σύστημα σχεδιαστεί θα εκφυλιστεί σε ανταγωνισμό μεταξύ των ουσιωδώς ομοίων και τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχει εξοικονόμηση αλλά όπως είδαμε και στο παρελθόν η δαπάνη θα αυξηθεί.


Χ_Η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε την επιστροφή από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ταμεία ποσοστού επί των πωλήσεων των φαρμάκων. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Ποια είναι η θέση σας;
Θ.Κ._Το rebate σαν μέτρο είναι αποδεκτό μόνο υπό την προϋπόθεση του ορθού υπολογισμού του. Όμως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε μέχρι σήμερα η εφαρμογή του rebate είναι ατεκμηρίωτος και άδικος, ειδικά για τα παλαιά φάρμακα. Αυτός είναι και ο λόγος που σύσσωμη η φαρμακοβιομηχανία και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του συγκεκριμένου μέτρου.


Χ_Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα υστερεί στο τομέα της έρευνας και στον τομέα των φαρμάκων. Ποια μέτρα προτείνετε για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Θ.Κ._Η ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων στη χώρα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ξέρετε είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία και στην Πολιτεία δεν είναι γνωστό το γεγονός ότι στη χώρα μας διεξάγεται έρευνα, ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν νέα προϊόντα. Βέβαια η δραστηριότητα αυτή διεξάγεται στο μέτρο του δυνατού, υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα ερευνητικά μεγέθη αλλά και τους στόχους των πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου. Εν τούτοις στη χώρα μας γίνεται έρευνα σε πεδία όπου υπάρχει επιστημονικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Εξελίσσουμε ήδη υφιστάμενες θεραπείες σε off patented δραστικές ουσίες και αναπτύσσουμε νέες μορφές και μεθόδους χορήγησης βελτιώνοντας την εμπειρία του ασθενή.
Η σταθερή συνεργασία με το πανεπιστήμιο θα έδινε νέες, ευρύτερες προοπτικές στην προσπάθειά μας αυτή και αυτό είναι κάτι που λείπει. Ασφαλώς και έχουμε μεμονωμένες συνεργασίες με την ακαδημαϊκή ερευνητική κοινότητα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Σήμερα, πέντε ερευνητικά προγράμματα από εταιρείες μέλη μας είναι σε εξέλιξη. Είναι όμως φανερή η απουσία ενός θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία, αυτή κάτι το οποίο αποτελεί και πάγια θέση μας.
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον η συνεργασία του πανεπιστημίου με τη βιομηχανία αποτελεί βασικό αναπτυξιακό μηχανισμό, ο οποίος παράγει προστιθέμενες αξίες που διαχέονται στην κοινωνία. Είναι παράδοξο για μια χώρα τόσο δυνατή στην ποιότητα του ερευνητικού δυναμικού να μην αξιοποιεί το συγκριτικό της αυτό πλεονέκτημα.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ, FG EUROPE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: GEORGE W. GREER
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ BRANDS
ΑΝΑΛΥΣΗ BLACKROCK
ΑΡΘΡΟ: ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG: ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site