Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2009-Τεύχος 357                              

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΧΩΡΙΣ... ΑΣΠΙΔΑ


Συνθήκες... ανασφάλειας κυριαρχούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις που αφορούσαν κυρίως στις τέσσερις εταιρείες του ομίλου Ασπίς  αλλά και στο «λουκέτο» της ασφαλιστικής Σκούρτης.


 


από τον Γιώργο Καλούμενο


Η είδηση για το κλείσιμο της Ασπίς έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά αν και όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα ήξεραν για το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της χώρας. Οι κραδασμοί που προκλήθηκαν σε μία αγορά που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ ετησίως ήταν ιδιαίτερα αισθητοί και οι 51 εταιρείες που έχουν απομείνει και πλέον απαρτίζουν τον κλάδο θα πρέπει να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» των 500 έως 700 εκατ. ευρώ και να δώσουν λύση στους περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον αέρα.  Το έργο του Επικουρικού είναι ιδιαίτερα  δύσκολο αν συνυπολογιστεί ότι σήμερα το ταμείο του φορέα διαθέτει ρευστότητα η οποία πλησιάζει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ στα έσοδά του προσμετρούνται και τα 60 εκατ. ευρώ που ανέρχονται οι ετήσιες εισφορές όσων ασφαλιστικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στον κλάδο Αυτοκινήτων.
Στα έσοδα του Επικουρικού προστίθενται επίσης τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σήμερα σε ασφαλιστική τοποθέτηση.
Το ποιο θα είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πέντε ανακληθέντων ασφαλιστικών εταιρειών θα φανεί τους επόμενους μήνες, οπότε και θα κριθεί αν ο φορέας θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση, ποιο θα είναι το ύψος της και πως θα εξασφαλιστούν τα χρήματα αυτά.
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική η σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου το οποίο θα αναλαμβάνει δράση στις περιπτώσεις ανάκλησης αδειών ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής. Η δημιουργία ενός οργανισμού που θα εγγυάται τα χρήματα των ασφαλισμένων, θεωρείται αναγκαία προκειμένου να τους εμπνεύσει αίσθημα εμπιστοσύνης σε περίπτωση πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας και αδυναμίας της να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους της.


Ο ΚΛΑΔΟΣ ΖΩΗΣ
Ο κλάδος ζωής είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική ασφαλιστική αγορά καθώς υπολογίζεται ότι τζιράρει περί τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από τα 1,3 περίπου δισ. που υπολογιζόταν μέχρι το 2002. Αυτό δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των ασφαλισμένων για τέτοια προϊόντα ενώ και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα δεν φεύγουν από την επικαιρότητα. Ήδη στους εγχώριους κλάδους των συντάξεων και της υγείας έχουν πάρει θέση όλοι σχεδόν οι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι, όπως οι ολλανδικές ING και Εureko (Interamerican), οι γαλλικές ΑΧΑ (πρώην Αlpha Aσφαλιστική ), Groupama (πρώην Φοίνιξ- Μetrolife) και CNP (Marfin Ασφαλιστική), οι γερμανικές Allianz και Εrgo (Victoria), οι αμερικανικές Alico, AIG Life και AIG Greece και η ιταλική Generali.
Αυτοί οι όμιλοι μαζί με τις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες των μεγάλων  τραπεζών όπως π.χ. η Εθνική Ασφαλιστική (Εθνική Τράπεζα), η ΕFG Eurolife (Eurobank), η ΑΤΕ Ασφαλιστική (Αγροτική Τράπεζα), η Ευρωπαϊκή Πίστη (30% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και ορισμένους ισχυρούς εγχώριους παίκτες της αγοράς όπως η International Life θα διεκδικήσουν μερίδιο από την μεγάλη πίτα που θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα στην ευρύτερη κατηγορία Ζωής ανέρχονται μόλις σε λίγα περισσότερα από 200 ευρώ, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο.
Η ανασφάλεια άλλωστε, από την οποία διακατέχονται οι Έλληνες για μείωση των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον, εκτιμάται ότι θα τους στρέψει προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αγοράς, ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ οι εταιρείες μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του συνταξιοδοτικού μέσα από τον τρίτο, αλλά και το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία που καλύπτουν κλάδους ή επιχειρήσεις.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα προϊόντα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες είναι είτε εφάπαξ ασφαλίστρου, είτε μηναίου ασφαλίστρου (περιοδικών καταβολών), είτε unit linked εγγυημένου κεφαλαίου που συνδυάζεται με επενδύσεις.
Ουσιαστικά, με ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της κρατικής σύνταξης και των εισοδημάτων που θα επιθυμούσε να έχει όταν δεν θα εργάζεται πλέον.
Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχουν ανώτατα όρια συνταξιοδότησης ή περιορισμοί στο βαθμό αναπλήρωσης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή της ηλικίας, κατά την οποία θα ξεκινήσει η ιδιωτική του σύνταξη.
Τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και αυτό σημαίνει ότι η αποταμίευση του κάθε εργαζόμενου  δημιουργεί ένα κεφάλαιο, ένα ατομικό απόθεμα, το οποίο θα αξιοποιείται με τον τρόπο που εκείνος θα επιλέξει μέχρι τελικά να το χρησιμοποιήσει για την συνταξιοδότησή του.
Το κεφάλαιο που συσσωρεύεται ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο, σε αντίθεση με το αναδιανεμητικό σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου οι εισφορές χρησιμοποιούνται άμεσα για την καταβολή συντάξεων σε τρίτους.
Η ασφαλιστική εταιρεία διαχειρίζεται τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα κατά το δοκούν και απλά εγγυάται μια ελάχιστη ετήσια απόδοση η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 3,35%. Στις περιπτώσεις των προϊόντων εφ’ άπαξ καταβολής, οι ασφαλισμένοι μπορούν να καρπωθούν υψηλότερες αποδόσεις μέσω ομολόγων.
Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα περιοδικών καταβολών απευθύνονται κυρίως σε άτομα που, έστω και με κάποια δυσκολία, πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να αποταμιεύουν, π.χ., 50 ευρώ το μήνα και να μην βασίζονται σ' αυτά για τις άμεσες ανάγκες τους. Συχνά λοιπόν, αποκτούν τέτοια προγράμματα, άτομα που είτε έχουν ασταθέστατο εισόδημα (σύντομα σταματούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους), είτε άτομα που σε δύο ή τρία χρόνια θα χρειαστούν τα χρήματα αυτά, προκειμένου να καλύψουν μια άμεση ανάγκη τους. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι η ρευστοποίηση του συμβολαίου πολύ πριν τη λήξη του, με όρους που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποβαίνουν σε βάρος του πελάτη-ασφαλισμένου.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αναβολή σύναψης ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος κοστίζει πολύ. Όσο νωρίτερα ξεκινά ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο υψηλότερες αποδόσεις και κεφάλαιο εξασφαλίζετε για την σύνταξή σας ή τόσα λιγότερα χρήματα πληρώνετε για να εξασφαλίσετε το κεφάλαιο που θα χρειαστείτε, έτσι ώστε να συμπληρώσετε τη σύνταξή σας και να διατηρήσετε το καλό βιοτικό σας επίπεδο και στην περίοδο της συνταξιοδότησης. Συστήνονται δε περισσότερο τα προγράμματα εφ' άπαξ καταβολών (π.χ. 15.000 ευρώ στο 35ο έτος της ηλικίας) εφόσον υπάρχουν βέβαια τα χρήματα.
Αναφορικά τέλος με τα unit linked προϊόντα, δεν υπάρχει ελάχιστη εγγυημένη απόδοση, ενώ τα κεφάλαια του ασφαλισμένου τοποθετούνται σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Η επιλογή αυτή ενέχει μεγάλο ρίσκο, ωστόσο οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι μετοχές σε βάθος χρόνου έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις από τις περισσότερες μορφές επένδυσης.


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα επενδυτικά προγράμματα όπως και τα κλασσικά εγγυημένης απόδοσης έχουν θέση σε ένα χαρτοφυλάκιο με μακροπρόθεσμο στόχο και προοπτική, όπως για παράδειγμα είναι η σύνταξη.
Είναι γεγονός, ότι τα επενδυτικά προϊόντα γενικότερα, όπως π.χ. συμβαίνει και με τα αμοιβαία κεφάλαια, δεν πωλούνται εύκολα όταν υπάρχει κρίση και οι αγορές υποχωρούν, εξαιτίας του φόβου και της ανασφάλειας των επενδυτών.
Για το λόγο αυτό κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες τα έχουν αποσύρει την παρούσα περίοδο, αφού το ενδιαφέρον από τους πελάτες και τα δίκτυα πωλήσεων είναι μεγαλύτερο προς τα προγράμματα που παρέχουν εγγυήσεις για τις μελλοντικές αποδόσεις τους.
Ωστόσο στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο Insurance World χαρακτηρίζουν ταυτόχρονα την παρούσα περίοδο και ως ευκαιρία για να επιτευχθούν ακόμα καλύτερες αποδόσεις αν αποδεχθούμε τις εκτιμήσεις για συνέχιση της ανοδικής τάσης στις αγορές.
Κοινή είναι επίσης η άποψη, ότι η κρίση οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε τέτοια προγράμματα που δεν ανησύχησαν όμως σοβαρά τις εταιρίες. Ούτε επίσης υπάρχει η άποψη ότι ήταν λάθος από την πλευρά των εταιριών η εστίαση της παραγωγής σε αυτού του είδους τα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση της σωστής παρουσίασης και πώλησης στον πελάτη.
Αυτό που κάνουν οι περισσότερες εταιρίες πάντως είναι να προσπαθούν να καλύψουν κάθε ανάγκη και προφίλ πελατών και για το λόγο αυτό διαθέτουν όλους τους τύπους προγραμμάτων με στόχο την μακροπρόθεσμη αποταμίευση. Αυτός άλλωστε οφείλει να είναι και ο βασικός στόχος αγοράς ενός τέτοιου προγράμματος από τους πελάτες σε συνδυασμό και με κάποιες καλύψεις όπως αυτές που συνδέονται με την εξασφάλιση επίτευξης του στόχου, αν παρόλα αυτά επέλθει κάποιο απρόοπτο στο μέλλον.
Με πιο βραχυπρόθεσμες στοχεύσεις από πλευράς απόδοσης, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος με άλλα προϊόντα όπως η απευθείας αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμα και οι τραπεζικές καταθέσεις που κυριαρχούν, παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν.
Τα επενδυτικά επομένως προγράμματα όπως είναι τα unit linked έχουν τη θέση τους σε ένα χαρτοφυλάκιο. Απευθύνονται όμως σε ένα κοινό από το οποίο απαιτούν ενεργή συμμετοχή στην επένδυση των χρημάτων και εγρήγορση για την αποφυγή επενδυτικών κινδύνων ή αξιοποίησης ευκαιριών που παρουσιάζουν οι αγορές.


ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΑ
Με τα προγράμματα αυτά οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέγουν το ποσό του εισοδήματος που χρειάζονται για να συμπληρώσουν τις κύριες συντάξεις τους στις ηλικίες που το επιθυμούν. Μπορούν να καθορίζουν το ασφάλιστρο που τους ταιριάζει και τον αριθμό καταβολών επιλέγοντας από μία εφάπαξ καταβολή έως και τακτικές καταβολές ασφαλίστρου ίσες με τη διάρκεια του προγράμματος. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν εγγύηση κεφαλαίου, εγγυημένη απόδοση και επιπλέον αποδόσεις από τις επενδύσεις.


ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στα 746 εκατ. ευρώ ανήλθε η πίτα της αγοράς των ομαδικών ασφαλίσεων το 2008 στη χώρα μας, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό κλάδο με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, από το σύνολο των 746 εκατ. ευρώ, τα 509 εκατ. ευρώ είναι η παραγωγή του κλάδου των ομαδικών ασφαλίσεων, ενώ στα 237 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η παραγωγή του κλάδου διαχείρισης των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Πρόκειται για τα επενδυτικά αποταμιευτικά προγράμματα, στα οποία συνεισφέρουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι, με προοπτική την καταβολή εγγυημένων παροχών στη λήξη του προγράμματος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 25 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τη μερίδα όμως του λέοντος μοιράζονται ουσιαστικά οι 10 μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Κυρίαρχοι στην αγορά είναι εταιρείες όπως η Alico, η Εθνική Ασφαλιστική, η EFG Eurolife, η Interamerican, η Allianz, η AXA Ασφαλιστική και η Generali.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις παρέχουν ομαδικό συμβόλαιο στο ανθρώπινο δυναμικό τους, τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α., κάνουν λόγο για 6.643 συμβόλαια στον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων, ενώ 715 συμβόλαια καταγράφονται στον κλάδο διαχείρισης των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και οι οποίες κάνουν λόγο για 5.000, που είναι ασφαλισμένες με ομαδικό συμβόλαιο. Πρόκειται κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις,
στο βαθμό που η αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί και αποτελεί μια σημαντική αγορά στόχο για την ασφαλιστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις ίδιες τις εταιρείες ο κλάδος καλύπτει περίπου 1.000.000 μισθωτούς και τις οικογένειές τους και ο ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς, ήταν 6% περίπου το χρόνο.
Τα οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους είναι πολλαπλά, στο βαθμό που τα ομαδικά συμβόλαια, αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο και μια επί πλέον παροχή από την πλευρά του εργοδότη προς το προσωπικό της επιχείρησης. Η προαιρετική προσφορά ενός προγράμματος ομαδικής ασφάλισης συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας της επιχείρησης διότι:
• Λειτουργεί ως εργαλείο συγκράτησης των εργαζομένων της και εξοικονομεί την επιχείρηση από έξοδα αντικατάστασής τους (εκπαίδευσης, προσαρμογής κλπ.) αλλά και έμμεσης ενίσχυσης του ανταγωνισμού
• Λειτουργεί ως εργαλείο προσέλκυσης στελεχών αφού αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ολοκληρωμένης ανταμοιβής τους
• Εξοικονομεί την επιχείρηση από χαμένες εργατοώρες, αφού είτε επιτυγχάνεται γρηγορότερη αποθεραπεία των εργαζομένων μέσω του ιδιωτικού τομέα υγείας (ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι συντομότερος στον ιδιωτικό τομέα) είτε ο εργαζόμενος προβαίνει σε ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε απογευματινές, μη εργάσιμες δηλαδή ώρες
Τα κύρια προβλήματα που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του κλάδου είναι η μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανεργίας
• Σαν προαιρετική παροχή, δεν ενσωματώνεται στο μισθό και μπορεί να μεταβληθεί (με μείωση ή αύξηση παροχών) ακόμα και να καταργηθεί, ανάλογα με την επιχειρηματική στρατηγική
• Μπορεί να ασφαλισθεί ο εργαζόμενος και η οικογένειά του με χαμηλό κόστος (σε σχέση με ατομικό συμβόλαιο) ενώ παρέχει ουσιαστικές και αντιπληθωριστικές παροχές στους εργαζόμενους
• Αποτελεί την βάση καλών σχέσεων ανάμεσα στην επιχείρηση και στους εργα-ζομένους της
• Δεν επιβαρύνεται με εργοδοτικές εισφορές
• Προβλέπεται φοροαπαλλαγή ανά εργαζόμενο ετησίως ως 1.500 ευρώ (Ν. 3296/14.12.04)
• Αποτελεί πλέον θεσμό όχι μόνο μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και κάθε σύγχρονης επιχείρησης ανεξαρτήτως μεγέθους
Εξ ίσου σημαντικά όμως είναι και τα οφέλη για τους εργαζόμενους καθώς συμπληρώνει και αναβαθμίζει ουσιαστικά τις παροχές της κοινωνικής του ασφάλισης και ενισχύει έμμεσα το εισόδημα και την επαγγελματική του αξιοπρέπεια. Λειτουργώντας ως δίχτυ προστασίας για τον ίδιο τον ασφαλισμένο και την οικογένειά του για κάθε απρόβλεπτο (θάνατος, ατύχημα, ασθένεια) ή προβλέψιμο (συνταξιοδότηση) γεγονός, τα ομαδικά προγράμματα δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, ενώ σύμφωνα με την εμπειρία υψηλότατο μέρος των ασφαλίστρων, το οποίο πλησιάζει το 80%, επιστρέφει σαν αποζημίωση στους ασφαλισμένους.
Όσον αφορά το μέσο ανά εργαζόμενο μηνιαίο κόστος ενός ομαδικού προγράμματος ζωής και υγείας μπορεί να κυμανθεί από 40 ευρώ έως 50 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση,
έγκειται στην στρατηγική των διευθύνσεων του ανθρώπινου δυναμικού κάθε εταιρίας (σε συνεργασία με την επιλεγμένη ασφαλιστική εταιρία) η τελική διαμόρφωση των παροχών του δικού της προγράμματος (εξατομικευμένα) και κατ’ επέκταση του κόστους. Για την εκτίμηση του κόστους ενός ομαδικού προγράμματος ζωής και υγείας λαμβάνονται υπόψη πολλαπλοί παράγοντες οι σπουδαιότεροι των οποίων είναι:
• Το μέγεθος της προς ασφάλιση ομάδας
• Το φύλλο, η ηλικία, η ενασχόληση, κάθε συμμετέχοντος στο πρόγραμμα
• Τα όρια των προτεινομένων καλύψεων
• Η χρήση του συμβολαίου (αποζημιώσεις) σε περίπτωση ήδη ασφαλισμένης ομάδας
• Ο «ιατρικός πληθωρισμός» και το κόστος των υπηρεσιών υγείας.


CHARTIS
NEA ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ AIG

Περισσότεροι από 450 Συνεργάτες και επιχειρηματικοί πελάτες της Chartis συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης της νέας εμπορικής ταυτότητας της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η κα Μαργαρίτα Γκολφινοπούλου, Manager, Sales & Μarketing Business Solutions, η οποία είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης. Στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, ο κ. Νίκος Αδαμαντιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης & Μέλος του Δ.Σ. της Chartis Greece, παρουσίασε τη διακεκριμένη διαδρομή του οργανισμού στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά – τα 75 χρόνια της ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ, τα 60 χρόνια παρουσίας του AIG στην Ελλάδα – τονίζοντας τις διαχρονικές αξίες, με τις οποίες πορεύεται: Ομαδικό πνεύμα, Επιχειρηματικότητα και συνέργειες, Ανοιχτές πόρτες επικοινωνίας, Ανθρώπινο πρόσωπο. 
Στη συνέχεια, οι κ.κ. Γεώργιος Πέτσας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) και Χρήστος Παπαδόγιαννης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (Ο.Α.Σ.Ε.), αναφέρθηκαν σε επίκαιρα θέματα της αγοράς, αλλά – ο καθένας από διαφορετική σκοπιά - και στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην εξέλιξη του Κλάδου. Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο βάρος που θα δίνει στο εξής η ΕΠ.Ε.Ι.Α. στα θέματα διοικούντων, μετόχων και του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης – εξέλιξη που αντικατοπτρίζεται και σε πρόσφατες ανακοινώσεις άλλων εποπτικών αρχών της ΕΕ. Ο κ. Παπαδόγιαννης, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στο αξιοκρατικό και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον ως μοχλό για την αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού του Κλάδου αλλά και της συνολικής αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και ανταγωνιστικότητας της ασφαλιστικής αγοράς γενικότερα.
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο κ. Michael Whitwell, Πρόεδρος της Chartis MEMSA (Middle  East, Mediterranean, South Asia) και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Chartis Greece, ο οποίος ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στον «κόσμο της Chartis, μίας νέας Εταιρίας, με 90 χρόνια πλούσιας κληρονομιάς». Ο κ. Whitwell ανέπτυξε τα βασικά στοιχεία ταυτότητας της Chartis παγκοσμίως, του εκτενέστερου δικτύου εταιριών γενικών ασφαλειών στον κόσμο.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «η Chartis πληρώνει 71 εκατ. δολάρια ημερησίως σε αποζημιώσεις...».
Ο κ. Βαγγέλης Δρόσος, Εμπορικός Διευθυντής της Chartis Greece, ανέλυσε τη φιλοσοφία, τους συμβολισμούς και τη σύγχρονη αισθητική του νέου Chartis brand.  Παρουσιάστηκε η πλήρης σειρά επικοινωνιακού υλικού της Chartis, το οποίο αναπτύχθηκε από την Εταιρία στην Ελλάδα, καθώς επίσης το πλάνο προβολής και επικοινωνίας που θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.  Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Δρόσος έκανε μία σύντομη αναφορά στην ανανεωμένη εμπορική πολιτική της Εταιρίας για τη χρονιά που έρχεται, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα στο δίκτυο των Συνεργατών της Chartis.
Τον κύκλο των παρουσιάσεων ολοκλήρωσε ο κ. Χρήστος Αδαμαντιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Chartis Greece, κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας της Εταιρίας την τρέχουσα χρονιά υπογραμμίζοντας ότι, τα εξαιρετικά καλά αποτελέσματα –  €70 εκατ. παραγωγή, +13% σε σχέση με το 2008, στο σύνολό της μέσω οργανικής ανάπτυξης –  επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, χάρη, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στις τέσσερις αρχές που συνθέτουν την εταιρική κουλτούρα της Chartis: Μοναδική στελέχωση, Συνεχής καινοτομία, Υποδειγματική εφαρμογή, Εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών.
«Η AIG ή Chartis παραμένει ένα ασφαλές λιμάνι για Πελάτες και Συνεργάτες» διαβεβαίωσε τους παρόντες και ανέλυσε τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Εταιρίας, στις οποίες θα βασιστεί η μελλοντική ανάπτυξη της Chartis: Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και Ανάπτυξη νέων αγορών.


ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Εξαιρετικά παραγωγικός μήνας αποδείχθηκε ο Οκτώβριος για την Εθνική Ασφαλιστική δεδομένου ότι η νέα παραγωγή ζωής ανήλθε σε 4.287.000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι κατά 30% αυξημένο από το αντίστοιχο του περυσινού Οκτωβρίου και αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη μηνιαία επίδοση όλων των εποχών για την εταιρία, με πρώτη την παραγωγή του  Δεκεμβρίου του 2007, ύψους 4.520.000 ευρώ.
Αν σε αυτό συνυπολογισθεί και η ιδιαίτερα καλή επίδοση στον κλάδο Αυτοκινήτου,  βάσει της οποίας  122.805 νέα οχήματα ασφαλίστηκαν τον Οκτώβριο στην Εθνική Ασφαλιστική, τότε ο μήνας αυτός αναδεικνύεται ως ο παραγωγικότερος όλων των εποχών για την εταιρία.
Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΕπΕΙΑ, για το Α΄ εξάμηνο, το μερίδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής στους Κλάδους Ζωής, με βάση το σύνολο ακαθαρίστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων, αυξήθηκε κατά 3,98 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 22,14%.
Επίσης, η παραγωγή Κλάδων Ζωής αυξήθηκε κατά 13,27% σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2008, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά συνολικά παρουσίαζε μείωση 7,07% για τα ίδια διαστήματα (Α΄ εξάμηνο 2008-Α΄εξάμηνο 2009).
Την εντυπωσιακή πορεία του Οκτωβρίου  γιόρτασαν προ ημερών τα στελέχη του Agency, μαζί με τους διοικητικούς συναδέλφους τους στην Εθνική Ασφαλιστική, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εταιρείας.ALICO
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ
Ένα ατύχημα ή μια ασθένεια μπορούν να έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο και να διαταράξουν τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας, με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες. Η πλέον αποτελεσματική προστασία έρχεται μέσα από τα προγράμματα Προσωπικών Ατυχημάτων και Υγείας της Alico, που προσφέρουν κάλυψη από ένα ευρύ φάσμα κινδύνων, δίνοντας έτσι ρεαλιστικές λύσεις στις ασφαλιστικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
Τα ασφαλιστικά προγράμματα Προσωπικών Ατυχημάτων και Υγείας της Alico προσφέρουν:
· Νοσοκομειακή κάλυψη για όλη την οικογένεια σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος.
· Πρόβλεψη για την παροχή εισοδήματος στον Ασφαλισμένο, σε περίπτωση που δεν έχει την δυνατότητα να εργασθεί εξαιτίας μόνιμων βλαβών και σοβαρής ανικανότητας, συνεπεία ασθένειας ή ατυχήματος.
Σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα:
· Άριστη σχέση κόστους και παροχών.
· Ποικιλία προγραμμάτων και καλύψεων που προσαρμόζονται στις προσωπικές ανάγκες και δυνατότητες των ασφαλισμένων.
· Δυνατότητα πληρωμής ασφαλίστρου (εξάμηνο, τρίμηνο, ετήσιο) ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στον οικονομικό προγραμματισμό των ασφαλισμένων.
· Σημαντική φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.


«ALICO ΣΥΝΤΑΞΗ»
Η Alico προσφέρει το πρόγραμμα «Alico Σύνταξη» το οποίο παρέχει τη δυνατότητα για εγγυημένη Σύνταξη που θα καλύπτει τις μελλοντικές οικονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων της. Οι κάτοχοι του προγράμματος μπορούν να καθορίσουν το ύψος της Σύνταξης που επιθυμούν καθώς και να προσδιορίσουν το χρόνο που θέλουν να αρχίσουν να απολαμβάνουν  αυτή την παροχή.  Προσαρμόζοντας το πρόγραμμα εγγυημένης απόδοσης «Alico Σύνταξη» σύμφωνα με τις δικές τους δυνατότητες, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό απόθεμα που θα τους βοηθήσει να προσβλέπουν στο μέλλον με αισιοδοξία και να νοιώθουν σίγουροι και ικανοί να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής στα χρόνια της συνταξιοδότησης.
Το ασφάλιστρο παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος και καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της Σύνταξης ή του Εφάπαξ που επιθυμούν να λάβουν οι κάτοχοι του προγράμματος καθώς επίσης και από την ηλικία της συνταξιοδότησής τους.
Με την καταβολή του ασφαλίστρου κάθε χρόνο δημιουργούνται τα Μαθηματικά Αποθέματα του Συμβολαίου. Η απόδοση αυτή είναι σημαντική συγκριτικά με κάθε άλλη σταθερή μακροχρόνια ατομική αποταμιευτική δυνατότητα που μπορεί να προκύψει για αντίστοιχο κεφάλαιο. Επίσης, οι κάτοχοι του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη της Υπεραπόδοσης, όταν η απόδοση των επενδύσεων των Μαθηματικών Αποθεμάτων του Συμβολαίου υπερβαίνει το 3,35%.


ΣΠΟΥΔΕΣ & ΚΑΡΙΕΡΑ
Η Alico, με αίσθημα ευθύνης, δίνει την ευχέρεια σε κάθε Οικογένεια να σχηματίσει ένα πραγματικό «κύκλο Προστασίας» γύρω από τα Παιδιά, δημιουργώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο ώστε στην ενηλικίωσή τους να μπορούν να στηρίξουν τις σπουδές και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, παρέχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα εξασφάλισης αποτελεσματικών παροχών Υγείας (π.χ. Ιατροφαρμακευτικές Δαπάνες, Νοσοκομειακή Περίθαλψη) με εξαιρετικά προνομιακούς όρους.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καθορίσουν οι ίδιοι το ύψος των ασφαλίστρων ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, καθώς και τη χρονική στιγμή που θέλουν να πάρει την παροχή το παιδί. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η ετήσια καταβολή (ασφάλιστρο), τόσο μεγαλύτερο απόθεμα συσσωρεύεται, έτσι ώστε στη λήξη του συμβολαίου το παιδί να πάρει ένα πραγματικά μεγάλο κεφάλαιο που θα του επιτρέπει να υλοποιήσει τα όνειρά του. Το ασφάλιστρο αυτό παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα μπορεί να εξοφληθεί και με εφάπαξ καταβολή.
Με την καταβολή του ασφαλίστρου κάθε χρόνο δημιουργούνται τα Μαθηματικά Αποθέματα του Συμβολαίου. Το πρόγραμμα «Alico Junior» έχει καταρχήν τη μεγαλύτερη εγγυημένη απόδοση 3,35% (τεχνικό επιτόκιο) που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για την επένδυση των Μαθηματικών Αποθεμάτων του Συμβολαίου. Η απόδοση αυτή είναι σημαντική συγκριτικά με κάθε άλλη σταθερή μακροχρόνια ατομική αποταμιευτική δυνατότητα που μπορεί να προκύψει για αντίστοιχο κεφάλαιο.
Όμως υπάρχει και η Υπεραπόδοση που απολαμβάνουν οι κάτοχοι του συγκεκριμένου προγράμματος όταν η απόδοση των επενδύσεων των Μαθηματικών Αποθεμάτων του Συμβολαίου υπερβαίνει το 3,35%. Η Alico με την τεράστια τεχνογνωσία και την αξεπέραστη οικονομική ευρωστία που διαθέτει, επενδύοντας τα Μαθηματικά Αποθέματα από τα συμβόλαια όλων των Ασφαλισμένων της σε μακροχρόνιους τίτλους χαμηλού ρίσκου (Ελληνικά & Ευρωπαϊκά Ομόλογα) επιτυγχάνει πολύ υψηλότερες αποδόσεις προς όφελος των ασφαλισμένων της.


ΜΕΛΕΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΡΗΣ
REGIONAL MANAGER - PROMOTION & COMMUNICATION, ALICO
ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ & ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2008, η εταιρεία διαθέτει περιουσία μεγαλύτερη από 1,4 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 159 εκατ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια από το απαιτούμενο από το Νόμο Περιθώριο Φερεγγυότητας, γεγονός που τεκμηριώνει την οικονομική της ισχύ και διασφαλίζει τις μελλοντικές προσδοκίες των χιλιάδων ασφαλισμένων της. Συνεχίζει δε να επιτυγχάνει για λογαριασμό των ασφαλισμένων της ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.


Σε δήλωσή του, ο κ. Μελέτης Φουσκαρής, Regional Manager-Promotion & Communication, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Η Alico, η οποία λειτουργεί στο κόσμο από το 1921, είναι μια από τις μεγαλύτερες, τις πλέον επιτυχημένες και οικονομικά ισχυρές Ασφαλιστικές Εταιρίες Ζωής διεθνώς. Λειτουργεί σε 54 χώρες, με περισσότερους από 19.000.000 ασφαλισμένους, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2008 η περιούσια της υπερβαίνει τα 89 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα η Alico βρίσκεται πάντοτε στις κορυφαίες θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς Ζωής, εξυπηρετώντας με συνέπεια τους εκατοντάδες χιλιάδες Ασφαλισμένους της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2008, η εταιρεία διαθέτει περιουσία μεγαλύτερη από 1,4 δισ. ευρώ και Ίδια Κεφάλαια 159 εκατ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια από το απαιτούμενο από το Νόμο Περιθώριο Φερεγγυότητας, γεγονός που τεκμηριώνει την οικονομική της ισχύ και διασφαλίζει τις μελλοντικές προσδοκίες των χιλιάδων ασφαλισμένων της.
Συνεχίζει δε να επιτυγχάνει για λογαριασμό των ασφαλισμένων της ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι επενδύοντας τα Μαθηματικά Αποθέματα των Συμβολαίων με συμμετοχή στο Προϊόν Υπεραπόδοσης Μαθηματικών Αποθεμάτων, η εταιρεία πέτυχε για το 2008 απόδοση 4,81%.
Αντίστοιχες είναι οι επιδόσεις μας και στον τομέα των παροχών. Κατά το 2008, σε περισσότερες από 143.000 περιπτώσεις οι Ασφαλισμένοι μας αξιοποίησαν τις παροχές που προέβλεπαν τα Ασφαλιστήρια Συμβόλαιά τους και εισέπραξαν έγκαιρα τις ανάλογες αποζημιώσεις, ενώ περισσότεροι από 6.300 Ασφαλισμένοι, των οποίων τα συνταξιοδοτικά ή επενδυτικά Συμβόλαια έληξαν μέσα στο 2008, έλαβαν συνολικά το ποσό των 86 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη, αρκετοί είναι πλέον και οι Συνταξιούχοι της Alico Ελλάδος, δηλαδή όσοι Ασφαλισμένοι μας έχουν μεριμνήσει να λαμβάνουν Σύνταξη από την εταιρεία μας.
Ενδεικτική των κορυφαίων επιδόσεων της Alico σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της είναι και η εμπιστοσύνη του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, αφού σήμερα περισσότερες από 1.000 εταιρείες με 380.000 εργαζομένους, εμπιστεύονται στην Alico την Ομαδική Ασφάλιση του  προσωπικού τους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι περισσότερες από τις κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις που λειτουργούν στην χώρα μας.
Η Alico καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της στην Ελλάδα, είναι προσηλωμένη στην παροχή αξιόπιστων ασφαλιστικών προϊόντων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με τον πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο σε ό,τι αφορά στα συστήματα και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Όσον αφορά στους ανθρώπους του Παραγωγικού και Διοικητικού Συστήματος, η εταιρεία έχει στις τάξεις της υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, θέτοντας ανέκαθεν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα και τους πόρους για την διαρκή ανάπτυξή τους.
Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και να πούμε με σιγουριά ότι τόσο η χρονιά που διανύουμε όσο και η επόμενη θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες για την Alico Ελλάδος».


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ, FG EUROPE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: GEORGE W. GREER
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ BRANDS
ΑΝΑΛΥΣΗ BLACKROCK
ΑΡΘΡΟ: ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG: ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site