Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2009-Τεύχος 357                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ «ΚΡΑΧ» ΤΟΡΠΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ


Ο «πολιορκητικός κριός», εναντίον των «ευρωπαϊκών» προθέσεων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως προς την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι η παντοδύναμη Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενώ ενορχηστρωτής της επίθεσης είναι ο κληρονομικώ δικαίω γερουσιαστής (Δημοκρατικός) Chris Dodd, υποψήφιος για το δημοκρατικό χρίσμα στις προηγούμενες εκλογές, και αυτός που έλαβε τις περισσότερες χορηγίες από τα επιχειρηματικά λόμπι. Άσχετο αν στις προτιμήσεις των δημοκρατικών ψηφοφόρων ο κ. Dodd κατατάχθηκε όγδοος και καταϊδρωμένος, μεταξύ των αρχικών οκτώ υποψηφίων.
Η κυβέρνηση Ομπάμα, επιθυμούσε την διεύρυνση των ελεγκτικών μηχανισμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διάφορες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, οι οποίες θα λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση της Fed. Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον κ. Dodd, λειτουργεί με εντελώς αντίστροφη λογική. Μέσα στις 1136 σελίδες της, προτείνει τον έλεγχο της αγοράς από έναν ειδικό φορέα, με υπερ-αρμοδιότητες (και ο οποίος φυσικά θα μπορεί να ελέγχεται από το λόμπι, καθώς στην πρόταση νόμου του κου Dodd δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του), ενώ η Fed υποβαθμίζεται στα καθαρά νομισματικής και επιτοκιακής φύσης καθήκοντά της.
Φανερά πλέον, η πεντάδα των τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ (BoA, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley) δηλώνει στην κυβέρνηση Ομπάμα ότι δεν θα δεχθεί να μπει χέρι και πρόσθετες ρυθμιστικές διατάξεις στο σύστημα συναλλαγών τους (που φυσικά είναι εν πολλοίς υπεύθυνο για το κραχ της περασμένης χρονιάς), και αρνείται απολύτως την επιβολή νέων κανόνων στο τραπεζικό παιχνίδι.
Προς το παρόν, στον Λευκό Οίκο επικρατεί «παγωμάρα», αλλά αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις- με άδηλη, επί του παρόντος, κατάληξη.


«ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΝΟΧΗ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρώπη, αν μη τι άλλο, η δομή του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου εξασφαλίζει τουλάχιστον ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει εύκολα υποχείριο κανενός επιχειρηματικού λόμπι. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμμόρφωση του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού E.ON με τις κοινοτικές οδηγίες περί μονοπωλίων, και η εκχώρηση του δικτύου διανομής της εταιρείας (Transpower) στην Ολλανδική Tennet AV, θα πρέπει να εκληφθεί σαν θετικό δείγμα. Εξ άλλου, η E.ON είχε συσσωρεύσει δυσβάσταχτα χρέη μετά την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, πριν από λίγα χρόνια, και η πώληση του δικτύου διανομής της ασφαλώς θα την βοηθήσει να παρουσιάσει υγιέστερους ισολογισμούς. Η κρίση της ευρωπαϊκής αγοράς έχει εν πολλοίς παρέλθει, αλλά ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν καθηλωμένοι, εν πολλοίς λόγω της παρατεταμένης ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου, ή μάλλον, σωστότερα, λόγω της συνεχιζόμενης διολίσθησης του δολαρίου έναντι του ευρώ, όσο και (σε μεγαλύτερο βαθμό τον τελευταίο μήνα) έναντι των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πρόθεση της Κοινότητας για «μέγιστη ανοχή» σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα, και υπερβάσεις του Μάαστριχτ (πόσω μάλλον της κλινικά νεκρής συνθήκης της Λισσαβόνας), λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών. Όμως, εδώ εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά: για τις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες υπάρχει απεριόριστη πίστωση και ανοχή, ενώ στις μικρότερες οικονομίες που παρουσιάζουν υπερβάσεις, η ανοχή είναι από ελάχιστη έως μηδενική (πόσω μάλλον για μικρές οικονομίες με τεράστια ελλείμματα και μαγειρεμένα δημοσιονομικά στοιχεία, όπως κάποιες πολύ οικείες μας...).


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Φρένο μπήκε τον μήνα που πέρασε στην συνεχή άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Οι δείκτες είτε έμειναν στάσιμοι, η σημείωσαν μικρή πτώση (κύρια την τελευταία εβδομάδα του μήνα, οπότε και το δολάριο σημείωσε μία αρκετά θεαματική βουτιά- όχι τόσο έναντι του ανταγωνιστικού ευρώ, όσο έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των απωλειών αφορά τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που «κάθισαν» μετά από μία παρατεταμένη περίοδο έντονων, και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητων, κερδών. Αντίθετα, κέρδη σημείωσαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, όπου είχαμε (όπως μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω) και κάποιες αξιόλογες δομικές αλλαγές.
Στασιμότητα υπήρξε και στα κύρια ασιατικά χρηματιστήρια, όπου η άνοδος των εξαγωγών που σήμανε η (θεωρητική τουλάχιστον) έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση εξουδετερώθηκε από την εξίσου μεγάλη αύξηση της τιμής της ενέργειας και των βιομηχανικών πρώτων υλών.


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΗ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Όχι τόσο έναντι του ευρώ, όπου τα επίπεδα της ισοτιμίας παρέμειναν στα επίπεδα του 1,48-1,50, αναμφίβολα όχι χωρίς σοβαρή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, όσο έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων. Οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα έντονες σε σύγκριση με το Ελβετικό φράγκο (και το οποίο βραχυπρόθεσμα ξεπέρασε μέσα στον μήνα την ιστορική ισοτιμία του 1:1 έναντι του δολαρίου), όσο και έναντι Καναδικού και Αυστραλιανού δολαρίου, τα οποία κινούνται και τα δύο σε επίπεδα- ρεκόρ.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
«ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ» ΟΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Η ανασφάλεια της αγοράς έναντι των μετοχών βρήκε «ασφαλή» διέξοδο στην αγορά συναλλάγματος, όπου οι τάσεις είναι λίγο-πολύ χαρτογραφημένες, και ως εκ τούτου υπήρξε στασιμότητα στην αγορά των ομολόγων- και δη αυτήν των μεσομακροπρόθεσμων, όπου οι κινήσεις των αποδόσεων για τον μήνα Οκτώβριο ήταν μηδενικές.
Τα διατραπεζικά επιτόκια, όπως και το Euribor, έμειναν καθηλωμένα στα οριακά χαμηλά επίπεδα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την περασμένη άνοιξη- και θα μείνουν εκεί, μέχρις ότου υπάρξει χειροπιαστή ανάπτυξη, η εξ ίσου χειροπιαστός πληθωρισμός. Δεν αναμένεται να συμβεί κάτι από τα δύο μέσα στους προσεχείς 6-7 μήνες, οπότε η τάση της αγοράς για αυτό το χρονικό διάστημα είναι λίγο- πολύ προδιαγεγραμμένη.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΞΑΝΑ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η άνοδος της ζήτησης, καθώς και κερδοσκοπικές τάσεις εκτόξευσαν την τιμή του μαύρου χρυσού κατά δέκα και πλέον ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα. Διόλου αμελητέα ήταν και η άνοδος κατά δέκα και πλέον μονάδες της τιμής του χρυσού, ο οποίος για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 1.100 δολαρίων ανά ουγγιά. Στην εξέλιξη αυτή, πέραν της συνήθους καταφυγής στο πολύτιμο μέταλλο ως «ασφαλούς καταφυγίου» σε περιόδους οικονομικής και επενδυτικής ανασφαλείας, συνέβαλαν και εποχικοί παράγοντες, που έχουν σχέση με τη ζήτηση του χρυσού ως υλικού χρυσοχοΐας. Την περίοδο αυτή στην Ινδία προετοιμάζεται ένα φεστιβάλ, επί τη ευκαιρία του οποίου προσφέρονται κατ’ έθιμον μεγάλες ποσότητες χρυσών κοσμημάτων. Η τιμή των βιομηχανικών μετάλλων παρέμεινε σε γενικές γραμμές καθηλωμένη στα επίπεδα του περασμένου μήνα.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ, FG EUROPE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: GEORGE W. GREER
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ BRANDS
ΑΝΑΛΥΣΗ BLACKROCK
ΑΡΘΡΟ: ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG: ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site