Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2009-Τεύχος 357                              

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
«ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ
ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


Οι υπερβολικές ρυθμίσεις στη λειτουργία των τραπεζών, ακόμα και αν έχουν καλή πρόθεση, θα βλάψουν την ήδη αποδυναμωμένη δυνατότητα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Όμως αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται δύσκολο να αποφευχθεί.


 


από τον Peter Lee


Η πρόσφατη κρίση κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής του τραπεζικού επιχειρηματικού μοντέλου. Οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να είναι υψηλότερες, το ρίσκο και κατ’ επέκταση η αποδοτικότητα κεφαλαίων χαμηλότερα. Όμως με τους αυστηρότερους κανονισμούς ελλοχεύει ο κίνδυνος το σύστημα να γίνει περισσότερο ασφαλές από... όσο χρειάζεται. Αυτό βέβαια θα συμβεί αν οι τράπεζες καταφέρουν σε παγκόσμιο επίπεδο να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Στο μεταξύ οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων προσπαθούν να βρουν την ιδανική συνταγή για τις δικές τους τράπεζες, προκειμένου να επουλώσουν τις πληγές της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να μαντέψουν τις προθέσεις των νομοθετών.
Ο Ντάγκλας Φλιντ, διευθυντής χρηματοοικονομικού τμήματος του ομίλου HSBC, για παράδειγμα, είχε να αντιμετωπίσει πιεστικές και δύσκολες ερωτήσεις από επενδυτές κατά τη διάρκεια της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Αυτές δεν αφορούσαν την έκθεση της τράπεζας σε τοξικά προϊόντα ούτε την προοπτική διεύρυνσης των ζημιών από συμβατικά δάνεια, αλλά την πιθανότητα δημιουργίας κλίματος τεράστιας ανασφάλειας για την τραπεζική βιομηχανία.
Κάποιοι από τους πιο έξυπνους επενδυτές έλεγαν: «Γνωρίζουμε ότι το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών θα γίνει πολύ πιο αυστηρό. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη γεωγραφική ακτίνα δράσης τους, ως προς τα προϊόντα που θα προσφέρουν, και φυσικά στην κεφαλαιακή επάρκεια που θα πρέπει να διαθέτουν για να μπορούν να υποστηρίζουν τα προϊόντα αυτά. Δεν μπορούμε, όμως, να ξέρουμε με ακρίβεια ποιες αλλαγές θα προκύψουν. Οπότε γιατί να επενδύσουμε σε έναν κλάδο με θολό τοπίο;».
Δεν θα αργήσει η στιγμή κατά τον οποία οι εποπτικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα δηλώσουν πόσα κεφάλαια ακόμη θα πρέπει να συγκεντρώσει το τραπεζικό σύστημα. Οι δυνητικοί προμηθευτές των κεφαλαίων θα πρέπει να αποφασίσουν τι απόδοση θα δεχθούν για τα κεφάλαιά τους, οπότε θα φανεί και τι κόστος θα επιφέρει αυτό στους πελάτες των τραπεζών.


ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Αν οι επενδυτές δεν λάβουν απαντήσεις που τους ικανοποιούν, τότε οι κυβερνήσεις ενδέχεται να καταλήξουν να έχουν στην κατοχή τους μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος για μακρύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι υπολόγιζαν. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, οπότε η ένταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μειώθηκε, η προσοχή όλων άρχισε να επικεντρώνεται στην ανάγκη μεταρρύθμισης του τραπεζικού κανονιστικού συστήματος, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.
Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά επικίνδυνο σημείο. Οι υπερβολικές ρυθμίσεις στη λειτουργία των τραπεζών, ακόμα και αν έχουν καλή πρόθεση, θα βλάψουν την ήδη αποδυναμωμένη δυνατότητα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Όμως αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται δύσκολο να αποφευχθεί. Ο Στιούαρτ Γκάλιβερ, επικεφαλής του τμήματος τραπεζικής της HSBC σε όλο τον κόσμο, εξέφρασε την ανησυχία του σε αναλυτές το Σεπτέμβριο. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλυση επιπτώσεων για τη συνολική επίδραση στον τραπεζικό τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία, των οδηγιών της ΕΕ, της αναθεωρημένης Βασιλείας ΙΙ, των προτάσεων του προέδρου Ομπάμα κ.λπ.». Κανείς δεν έχει κάνει μία συνολική ανάλυση όλων αυτών των επιπτώσεων και φυσικά ένας από τους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο διεθνές πλαίσιο για να γίνει κάτι τέτοιο. Εκτός από το θέμα της κοστολόγησης όλων αυτών των προτάσεων, ο άλλος βασικός προβληματισμός των τραπεζιτών είναι μήπως όλη αυτή η συζήτηση περί νέων κανόνων είναι μία τεράστια σπατάλη χρόνου.
Η ταχύτατη ανάπτυξη των τοξικών ομολόγων ήταν αυτή που έβγαλε «νοκ άουτ» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κρίση έλυσε από μόνη της το πρόβλημα καταστρέφοντας τις αγορές τέτοιων επενδυτικών εργαλείων. Άρα ο νομοθέτης έχει λίγες πιθανότητες να αυξήσει την αξιοπιστία του συστήματος θέτοντας κανόνες για δομημένα επενδυτικά προϊόντα που κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει και καμία τράπεζα να δημιουργήσει. Έτσι, η προσπάθεια στην επιβολή περιορισμών έχει στραφεί σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και λειτουργιών, που αφορούν εξειδικευμένους αλλά και πιο θεμελιώδεις τομείς του τραπεζικού συστήματος. Μεταξύ αυτών είναι τα παράγωγα, τα δομημένα ομόλογα, οι μετοχικές επενδύσεις, η διεθνής τραπεζική κ.ά.


ΤΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ
Αν ρωτήσει κανείς του τραπεζίτες τι θα ήθελαν οι ίδιοι, θα έλεγαν ένα πράγμα: παγκόσμια εναρμόνιση των νέων κανονισμών. Όλοι γνωρίζουν ότι θα πληγούν από τα υψηλότερα χρηματικά διαθέσιμα που θα πρέπει να κρατούν στα χρηματοκιβώτιά τους, τα χαμηλότερα ποσοστά εσόδων από διάφορες πηγές κ.λπ. Και αυτό είναι κάτι που τους αξίζει, αφού η διαχείρισή τους σε επίπεδο ανάληψης ρίσκου απέτυχε παταγωδώς. Έκαναν τεράστια λάθη αντίληψης και κρίσης. Πολλοί τραπεζίτες, όμως, είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν ότι τέτοια μέτρα είναι αναπόφευκτα: «Η εφαρμογή ‘πλαφόν’ στα ποσοστά κερδών από τις διάφορες δραστηριότητες των τραπεζών θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω στη διοίκηση των τραπεζών, που θα μας γυρίσει σε εποχές προ τριακονταετίας», τονίζει ο Χέρμπερτ Στέπιτς, επί κεφαλής της Reffeisen International, και συνεχίζει λέγοντας ότι «αν κάποιος πιστεύει ότι για παράδειγμα τα αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα αξίζουν της ίδιας προσοχής και αντιμετώπισης με επιχειρήσεις αλιείας ανοιχτής θαλάσσης στη Μογγολία, τότε τέτοιου είδους μέτρα είναι η σωστή προσέγγιση του προβλήματος».
Στο πνεύμα μίας πιο αυστηρής επιτήρησης των τραπεζών κάποιες ανεφάρμοστες ιδέες για νέους τραπεζικούς κανονισμούς θα προωθηθούν αλλά στο τέλος θα εγκαταλειφθούν. Ο συντονισμός μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά τους ενιαίους κανονισμούς σίγουρα δεν θα είναι τέλειος αλλά πρέπει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα γνωστός τραπεζίτης αναφέρει: «Αν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών αποφασίσουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται για παράδειγμα παγωτό, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν οι Αμερικανοί εννοούν βανίλια, οι Ευρωπαίοι σοκολάτα και οι Βρετανοί βατόμουρο. Αν όμως οι Αμερικανοί λένε ότι η λύση είναι παγωτό, οι Ευρωπαίοι κέικ, και οι Βρετανοί μπισκότα, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».


ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
Σε πολλές περιπτώσεις ο συντονισμός των κανονισμών δεν πρέπει να εφαρμοστεί με διασταλτική ερμηνεία σε αυτά που θέλει να πει ο νομοθέτης. Το παλιό Financial Stability Forum, το οποίο μετονομάστηκε σε Financial Stability Board και πλέον περιλαμβάνει εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών από τις χώρες της G20 και όχι μόνο από την G7, αυτή τη στιγμή έχει πολύ δουλειά διορθώνοντας προηγούμενα λάθη στην επιβολή κανονισμών.
Στον απόηχο του σκανδάλου της Enron, τα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών εταιρειών και τα διοικητικά τους συμβούλια αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με κανονισμούς που σχεδιάστηκαν ώστε να αποτρέψουν το «μαγείρεμα» οικονομικών αποτελεσμάτων. Δυστυχώς, αυτό απαγόρεψε σε πολλές τράπεζες να δημιουργήσουν ένα προαιρετικό γενικό «μαξιλάρι» προβλέψεων, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενάντια στις απώλειες που λογικά θα είχαν μία μέρα, αλλά που δεν είχαν ακόμα επικεντρωθεί στα συγκεκριμένα προβληματικά δάνεια.
Αυτό πρέπει να στο εξής να επιτραπεί στις τράπεζες, είτε δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στα στελέχη είτε δημιουργώντας μία νέα κανονιστική μέθοδο. Πρέπει να δοθεί στις τράπεζες λιγότερος χώρος στο να κρατούν ρευστά διαθέσιμα απλά επειδή τα επίπεδα ρίσκου γι’ αυτές μειώνονται σε περιόδους χαμηλής μεταβλητότητας και μικρών απωλειών. Η επιβολή αρχικών περιθωρίων κέρδους σε παράγωγα και χρεόγραφα αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τα κέρδη τους.
Η απαίτηση της Επιτροπής της Νέας Βασιλείας για υψηλότερα κεφάλαια έναντι των συναλλαγών περιουσιακών στοιχείων πρέπει να επιβληθεί το 2010 και να ξεκινήσει να ισχύει από τις αρχές του 2011. Η Επιτροπή πρέπει να μπορεί να επιβάλλει ευνοϊκότερους όρους σε τράπεζες που διαθέτουν μεγάλη ποσότητα υψηλής ποιότητας και εύκολης συναλλαγής χρεογράφων, έτσι ώστε να τους δίνει μεγαλύτερη ρευστότητα. Οι λεπτομέρειες που μπορούν να προκύψουν σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς που θα ισχύσουν είναι ατέλειωτες όμως αυτά είναι κάποια καλά πρώτα βήματα.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΕΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ...»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ, FG EUROPE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: GEORGE W. GREER
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ BRANDS
ΑΝΑΛΥΣΗ BLACKROCK
ΑΡΘΡΟ: ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG: ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site