Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2006                               Τεύχος 320

Υπό δοκιμασία η ανοδική τάση των μετοχών


Η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου και παράλληλα η καταγραφή νέων υψηλών των πολύτιμων μετάλλων και των ομολογιακών yields θα αποτελέσουν το πρώτο φετινό «τεστ αντοχής» των μετοχικών αξιών


H εξαιρετική μέχρι σήμερα πορεία των διεθνών μετοχικών αγορών και η διευρυνόμενη επενδυτική ευφορία στους κύκλους των κερδοσκοπικών και άλλων επενδυτικών funds έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά αφενός τον «πήχη» των προσδοκιών για την πορεία του έτους και αφετέρου τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαχειριστών για το ποιος θα «ξετρυπώσει» την επόμενη επενδυτική ευκαιρία στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Το ασταμάτητο ράλι των τιμών των πολύτιμων και βασικών μετάλλων και των ίδιων των μετοχών συρρικνώνουν τη δυνατότητα να βρεθεί μια νέα πηγή κερδοσκοπίας καθώς τα περισσότερα χρεόγραφα δεν είναι πλέον υποτιμημένα, ενώ το μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα προκαλεί «αναταράξεις» στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια και προβληματισμό στους πιο συντηρητικούς επενδυτές.
Πολλοί αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερτιμημένη κατάσταση μετοχών και μετάλλων, ενώ διαβλέπουν συνέχιση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων τόσο στο ευρώ όσο και στο δολάριο. Η ισχυρότατη λοιπόν ανοδική τάση των περισσοτέρων χρηματιστηριακών αγορών μπορεί να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας πολλών επενδυτών που αναλαμβάνουν αυξημένο ρίσκο αλλά αναμένεται να τεθεί σε αυστηρή δοκιμασία λόγω μιας σειράς παραγόντων.
Πρώτον το ράλι των τιμών των πολύτιμων μετάλλων και του πετρελαίου (επανάκαμψη προς την περιοχή των 68 δολαρίων ανά βαρέλι) απειλεί να αρχίσει να δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις στις βιομηχανίες και στον τελικό καταναλωτή. Δεύτερον, η κατακόρυφη άνοδος των ομολογιακών yields και η κατάρρευση των τιμών σε νέα χαμηλά έτους θα οδηγήσει αργά η γρήγορα σε μια νέα υπερπωλημένη τεχνικά κατάσταση της αγοράς σταθερού εισοδήματος και στην προσέλκυση κερδοσκόπων. Πολλά από τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στις αγορές μετοχών προ λίγων μηνών θα βρεθούν μπροστά στη δυνατότητα να «κλειδώσουν» κέρδη από τη μια πλευρά και να μεταφερθούν στην υποτιμημένη αγορά ομολόγων από την άλλη.
Τρίτον, η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου και η εκπόνηση προβλέψεων από μέρους των εταιριών για τους στόχους ολόκληρου του έτους όσον αφορά κέρδη και πωλήσεις θα δοκιμάσει πραγματικά την αντοχή των μετοχικών αγορών και της τάσης τους, καθώς αυτές έχουν προεξοφλήσει πολύ υψηλούς ρυθμούς και άνετη υπεραπόδοση των μεγεθών έναντι των προβλέψεων των αναλυτών. Άλλωστε ακόμα και εάν η κερδοφορία των εταιριών του S&P500 πετύχει διψήφιο αριθμό ανάπτυξης για το Α’ τρίμηνο η αποκομιδή των κερδών εκ μέρους των κερδοσκόπων για το επιτυχές τους «στοίχημα» μπορεί να «διορθώσει» όλη την αγορά.
Συνεπώς οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν μια πραγματική «πρόκληση» καθώς θα βλέπουν ένα ισχυρό crash test να δοκιμάζει την ισχύουσα ανοδική τάση των αγορών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μια αμυντική αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ίσως αποτελέσει μια «θωράκιση» σε ενδεχόμενες διακυμάνσεις των τιμών των χρεογράφων, μέχρι τουλάχιστον οι αγορές να σχηματίσουν μια νέα βάση τιμών και να διαλύσουν τα «νέφη» της δοκιμασίας τους.


Μακροοικονομική εικόνα
Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το Δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους διαμορφώθηκε οριστικά στο 1,7% μετά τη δεύτερη και τελική αναθεώρηση του συγκεκριμένου μεγέθους. Με βάση αυτό το μέγεθος εκτιμάται ότι η συνολική ετήσια ανάπτυξη του προηγούμενου έτους κυμάνθηκε στο διόλου ευκαταφρόνητο επίπεδο του 4,5%. Διανύοντας τώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2006 οι αναλυτές έχουν σηκώσει ψηλά τον «πήχη» της οικονομίας, αναμένοντας ότι κατ’ ελάχιστον θα διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός ή και υψηλότερος ακόμα φέτος, βάσει και των αισιόδοξων προεξοφλήσεων των ίδιων των χρηματιστηριακών αγορών. Μάλιστα όπως θα δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια οι μακροοικονομικοί δείκτες του πρώτου τριμήνου του έτους επιτρέπουν σε γενικές γραμμές αυτή την αισιοδοξία.
 Κατ’ αρχάς η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 0,7% παρά το γεγονός ότι η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 0,8%. Το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των βιομηχανιών αυξήθηκε στο ικανοποιητικό επίπεδο του 81,2% ενισχύοντας τις θετικές προσδοκίες που προαναφέραμε. Οι κλάδοι των αερομεταφορών και της άμυνας συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε οι συνολικές παραγγελίες διαρκών αγαθών Φεβρουαρίου να εκτοξευθούν κατά 2,6%, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το Νοέμβριο του 2005! Φυσικά κάτι τόσο εντυπωσιακό δεν ήταν αναμενόμενο από τους οικονομολόγους και εξέπληξε θετικά τις αγορές και τους αναλυτές.
Τώρα από την άλλη πλευρά ο δείκτης μέτρησης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, γνωστός ως Philly FED, για το μήνα Μάρτιο υποχώρησε στο επίπεδο του 12,3 από το 15,4 του Φεβρουαρίου, αν και παραμένει σε φάση ανάπτυξης (άνω του επιπέδου του μηδενός). Άνοδος σημειώθηκε στους υποδείκτες παραγγελιών και αποστολών. Η πτώση αυτή δε θεωρήθηκε ανησυχητική.
Εξαιρετική όμως ήταν η εικόνα που παρουσίασε ο δείκτης μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης βιομηχανικής ζώνης του Chicago, γνωστός ως Chicago PMI, καθώς αυξήθηκε στο 60,4% το Μάρτιο μετά το 54,9% του Φεβρουαρίου. Παρά τις αντίθετες όμως προβλέψεις των οικονομολόγων βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων ο δείκτης ISM μέτρησης της συνολικής βιομηχανικής δραστηριότητας του Μαρτίου υποχώρησε στο 55,2% από το επίπεδο του 56,7% του Φεβρουαρίου. Παρά την πτώση όμως αυτή, η παραμονή του εν λόγω δείκτη πάνω από το επίπεδο ανάπτυξης του 50% για 34ο συνεχή μήνα δείχνει ότι η οικονομία αντέχει και έτσι δεν εκλαμβάνεται ως σημείο κρίσης.
Η έστω και οριακή άνοδος του δείκτη ISM του τομέα των υπηρεσιών για το μήνα Μάρτιο στο 60,5% από το 60,1% του Φεβρουαρίου δείχνει με πόσο σταθερά βήματα αναπτύσσεται αυτό το σημαντικό τμήμα της αμερικανικής οικονομίας. Φαίνεται μάλιστα, από αυτό ειδικά το στοιχείο, πως ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του Α’ τριμήνου θα είναι ικανοποιητικά υψηλός.
Στον τομέα της αγοράς ακινήτων μετά από την καταγραφή ενός ιστορικού ρεκόρ δωδεκαετίας τον Ιανουάριο (2,30 εκατ. μονάδες), οι κατασκευές νέων κατοικιών Φεβρουαρίου στις Η.Π.Α. ελαττώθηκαν κατά 7,9% στις 2,12 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες αν και πάλι το επίπεδο αυτό ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των ειδικών που μιλούσαν για εντονότερη πτώση. Ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών Φεβρουαρίου σημείωσαν ραγδαία υποχώρηση κατά 10,5% στις 1,080 εκατ. ετησιοποιημένες μόλις μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο πωλήσεων από το Μάιο του 2003, οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 5,2% και δημιούργησαν σύγχυση στους αναλυτές.
Τα νεότερα στοιχεία του Μαρτίου για την απασχόληση στις Η.Π.Α. προέκυψαν πολύ αισιόδοξα και ικανοποίησαν τους αναλυτές. Το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας Μαρτίου υποχώρησε λοιπόν στο 4,7% το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών. Επίσης οι νέες θέσεις απασχόλησης έφθασαν τις 211.000 για τον ίδιο μήνα και ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων προκαλώντας ικανοποίηση.
Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που εκδίδει το πανεπιστήμιο του Michigan για το μήνα Μάρτιο ανέκαμψε από την αρχική εκτίμηση του 86,7 στο 88,9 ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι υποδείκτες των προσδοκιών και των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών αυξήθηκαν εξίσου ενισχύοντας τη θετική εικόνα.
 
Διεθνείς αγορές
Η καταγραφή νέων υψηλών επιπέδων έτους αλλά και πενταετίας συνάμα από όλους τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες των Η.Π.Α., της Ευρώπης και της Ιαπωνίας με εξαίρεση ορισμένους εξειδικευμένους δείκτες όπως ο SOX των ημιαγωγών, για τους οποίους θα κάνουμε λόγο παρακάτω, ήρθε να συνταιριάξει με τις μεσοπρόθεσμες ανοδικές τεχνικές ενδείξεις που ίσχυσαν από την αρχή του έτους και «επέμεναν» να αποτυπώνονται στα γραφήματα των αγορών. Η ανοδική αυτή λοιπόν τάση κλιμακώθηκε κατά την εξέλιξη αυτή, δείχνοντας ότι οι αγορές προεξοφλούν τη διεύρυνση της ανάπτυξης τουλάχιστον των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν αλλά και των μακροοικονομικών δεικτών και στοιχείων. Σύμφωνα με τους περισσότερους επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού, τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα όσο και ο μακροοικονομικός κύκλος της παγκόσμιας οικονομίας θα εμφανίζουν άλλο ένα μεγάλο ανοδικό κύμα τουλάχιστον για ολόκληρο το 2006.
Οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες DAX-30, CAC-40, FTSE-100, SMI, και DJ Eurostoxx 50 διάγουν μια φάση ακολουθίας μιας σταθερής και υποσχόμενης μέσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης τιμών, αν και σε πιο κοντινό ορίζοντα δείχνουν τεχνικά υπερτιμημένοι και ενδεχομένως κυκλικά «κουρασμένοι». Αρκετές αρνητικές αποκλίσεις τεχνικών σχηματισμών και δεικτών τάσης και ορμής σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά έτους των χρηματιστηριακών αυτών δεικτών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αγοραστές και η ρευστότητα που στήριξαν την άνοδο ίσως έχουν λιγοστέψει και «αποτραβηχτεί». Η τεχνική κόπωση είναι προάγγελος μιας πλαγιοπτωτικής φάσης «διόρθωσης» την οποία ούτως ή άλλως χρειάζονται οι αγορές οι οποίες ασταμάτητα μέχρι σήμερα τράβηξαν τον «ανήφορο». Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η «διόρθωση» μπορεί να απειλήσει την ευστάθεια της ευρύτερης μέσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης και να «ταρακουνήσει» περισσότερο από ό,τι χρειάζεται τις αγορές. Οι τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν σε γενικές γραμμές ότι η κυρίαρχη μέχρι σήμερα θετική τάση των τιμών δεν απειλείται, παρά μόνο εάν ξεσπάσει κάποια πολύ σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση ή διεθνές επεισόδιο και συνιστούν αυτοσυγκράτηση μεν στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, αλλά και αναμονή για παρουσίαση ευκαιριών σε περίπτωση εκδήλωσης της εικαζόμενης «διόρθωσης».
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες NASDAQ, S&P500 και Dow Jones ενώ έχουν και αυτοί καταγράψει νέα υψηλά έτους, εμφανίζουν σαφή μείωση του αγοραστικού τους momentum και μια ευρύτερη κόπωση του αγοραστικού κύματος. Πιθανότατα λοιπόν ο φετινός ανοδικός τους κύκλος να κορυφώνεται και να οδηγούμαστε στην ακολουθία μιας «διορθωτικής» συμπεριφοράς των τιμών. Εξαίρεση και αρνητική απόκλιση από τις υπόλοιπες αγορές παρουσιάζει ο χρηματιστηριακός κλάδος των ημιαγωγών με το δείκτη SOX να μην έχει καταφέρει να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου. Αυτή η παρατήρηση προκαλεί κάποια σχετικά ανησυχία, καθώς η κατεύθυνση του συγκεκριμένου δείκτη συχνά λειτουργεί ως προπομπός της τάσης των υπολοίπων αγορών. Εδώ λοιπόν φαίνεται πως το «έξυπνο χρήμα» έχει τηρήσει μια στάση αναμονής και έχει διαλέξει την «άμυνα» θα λέγαμε έναντι της επίθεσης της ευρείας επενδυτικής μάζας στις υπόλοιπες αγορές. Μήπως αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να οδηγήσει σε μια προσεκτικότερη αμυντική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων;
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η συμπεριφορά της αγοράς ομολόγων. Οι επιθετικές πωλήσεις (sell off) στους κρατικούς και όχι μόνο τίτλους ρίχνουν τις τιμές στα «τάρταρα» και ανεβάζουν τα yields σε νέα υψηλά επίπεδα έτους αλλά και πενταετίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το yield του τριακονταετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έσπασε για πρώτη φορά φέτος το επίπεδο του 5% για να κινηθεί υψηλότερα, ενώ την ίδια κατεύθυνση διατηρεί και το yield του δεκαετούς treasury. Οι traders της αγοράς ομολόγων «ποντάρουν» στη συνέχιση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρωζώνη ενώ πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι τερματίζει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. Οι προσδοκίες όλων των αναλυτών τώρα στρέφονται προς υψηλότερα επιτόκια τόσο στο δολάριο και στο ευρώ όσο και στο γεν. Εικάζεται όμως ότι φέτος οι αυξήσεις των μη δολαριακών επιτοκίων θα είναι περισσότερες από αυτές της FED. Ας δούμε ποιες είναι η μέσες εκτιμήσεις για το επίπεδο των επιτοκίων διεθνώς μέχρι τα τέλη του έτους. Τα αμερικανικά επιτόκια εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ του 5%-5,25%, δηλαδή ότι θα ακολουθήσουν άλλες μια έως δυο αυξήσεις φέτος (τρέχον επίπεδο 4,75%).
Τα ευρωπαϊκά επιτόκια εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 3,25% - 3,50% στα τέλη του 2006, δηλαδή ότι θα ακολουθήσουν άλλες δυο έως τρεις αυξήσει φέτος και τέλος αναμένονται δυο με τρεις αυξήσεις και στα ιαπωνικά επιτόκια από το επίπεδο του 0% στο οποίο βρίσκονται σήμερα.
Πρόκειται πράγματι για έντονα αρνητικό επιτοκιακό σενάριο όσον αφορά τις τιμές των ομολόγων αλλά και την πορεία των μετοχικών αγορών. Ήδη οι αγορές ομολόγων αντιδρούν αρνητικά όπως προείπαμε και η μεσοπρόθεσμη τάση τους δείχνει να συνεχίζεται καθοδικά σε νέα ενδεχομένως χαμηλά τιμών στις επόμενες εβδομάδες. Η μαζική κατάρρευση των τιμών των ομολόγων και άνοδος των yields αναμένεται βέβαια αργά η γρήγορα να οδηγήσει την αγορά σταθερού εισοδήματος σε τεχνικά υπερπωλημένα επίπεδα και να προσελκύσει εκ νέου σημαντικούς κερδοσκοπικούς κύκλους που απείχαν εδώ και καιρό από το «παιχνίδι» των διακυμάνσεων λόγων υπερτιμημένων ενδείξεων. Αρκετά επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στις μετοχικές αγορές προ λίγων μηνών θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν μια νέα ενδεχομένως ενδιαφέρουσα κερδοσκοπική ευκαιρία και να αλλάξουν «ταμπλό» απερχόμενα από την αγορά των μετοχικών αξιών. Άρα εδώ έχουμε ένα δεύτερο παράγοντα πιθανής καθοδικής αντίδρασης των μετοχικών αγορών.
Ένας τρίτος παράγοντας αρνητικής επίδρασης των μετοχικών τιμών  είναι η εκρηκτική πραγματικά ανοδική κατεύθυνση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων. Ήδη η τιμή spot του χρυσού «φλερτάρει» με τη διάσπαση του σημαντικού ψυχολογικού επιπέδου των 6000 δολαρίων ανά ουγκιά και η τιμή του αργύρου κινείται προς την περιοχή των 13 δολαρίων ανά ουγκιά. Αυτό το ράλι των δυο πολύτιμων μετάλλων ακολουθεί κατά πόδας και η αγορά των βασικών βιομηχανικών μετάλλων και έτσι δημιουργείται ο φόβος ότι η ανατίμηση αυτή του κόστους παραγωγής πολλών βιομηχανιών και επιχειρήσεων θα μετακυλιστεί και στον καταναλωτή.
Στην αγορά συναλλάγματος επικρατεί μια σχετική «νηνεμία» καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν αλλού στραμμένη την προσοχή τους. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ακολουθεί μια ήπια πλαγιοανοδική τάση εδώ και μερικούς μήνες με επόμενο στόχο της την ανοδική διάσπαση των 1,2333 δολαρίων.
Οι μεσοπρόθεσμες λωρίδες μεταβλητότητας έχουν αποκτήσει μια ανοδική κλίση με την ίδια τη μεταβλητότητα να δείχνει «ελεγχόμενη». Η ισοτιμία δολαρίου/γεν δείχνει ανοδικά προσανατολισμένη προς το στόχο ανοδικής διάσπασης του επιπέδου των 121,40 γεν. Η κυρίαρχη τάση της ισοτιμίας τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο είναι ανοδική και αυξάνει την πιθανότητα να πετύχει αυτή η διάσπαση.


Επενδυτική στρατηγική
Ίσως δεν υπάρχει πιο ευνοϊκή χρονική και πολιτική συγκυρία από την τρέχουσα για να γίνει μια μαζική και ριζική θα λέγαμε αναδιάρθρωση επενδυτικών θέσεων και προτιμήσεων, όσον αφορά τη χάραξη της ισορροπημένης μεσοπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής. Η κλιμάκωση του μετοχικού ράλι τιμών, η επιμήκυνση της ανοδικής τάσης των πολύτιμων μετάλλων, η «βουτιά» των ομολόγων και η διαφαινόμενη χρηματιστηριακή ευφορία αποτελούν το έναυσμα για αναπροσαρμογή όλων των θέσεων στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, εν όψει μάλιστα των εταιρικών ανακοινώσεων και του μεγάλου τεστ αντοχής των αγορών.
Πρώτον, λοιπόν, μειώνεται η βαρύτητα των μετοχικών και αναπτυξιακών επενδύσεων προβαίνοντας σε ένα λελογισμένο profit taking των πολύ σημαντικών υπεραξιών του 67% του χαρτοφυλακίου. Η νέα στάθμιση των μετοχικών αξιών στο συνολικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται τώρα στο 50% από το προηγούμενο υψηλό ποσοστό του 67% και μάλιστα με στόχο να μειωθεί περαιτέρω εάν ο ανοδικός κύκλος των αγορών δεν αντιστραφεί άμεσα αλλά κλιμακωθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα στις ερχόμενες λίγες εβδομάδες. Δεύτερον, το ποσοστό των πολύτιμων μετάλλων μειώνεται οριακά από το 6% στο 5%. Τρίτον, ένα σημαντικό τμήμα από τα ρευστοποιηθέντα κεφάλαια κατευθύνεται τώρα προς την αγορά σταθερού εισοδήματος. Το ποσοστό στάθμισης των ομολόγων αυξάνεται από το πολύ χαμηλό 7% στο 15%. Τέλος, ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων τα ρευστά διαθέσιμα αυξάνονται και αυτά από το 20% στο 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου δηλώνοντας πως οι διαχειριστές θα βρίσκονται σε στάση αναμονής για την εκμετάλλευση ενδεχόμενης «διόρθωσης» στις μετοχικές τιμές. Όμως αυτό το θέμα θα το εξετάσουμε στο επόμενο τεύχος μας.
Το ομολογιακό τμήμα του διεθνοποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου αποκτά τώρα μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία μετά τη νέα στρατηγική αναδιάρθρωση θέσεων. Το μακροοικονομικό κλίμα δείχνει να είναι εχθρικό για τους εταιρικούς και γενικότερα ομολογιακούς τίτλους χαμηλών πιστοληπτικών βαθμίδων. Για το λόγο αυτό όπως επίσης και λόγω της εκτίμησης ότι τεχνικά τα spreads των εταιρικών ομολόγων έχουν αγγίξει «πάτο» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γίνεται μια αναδιάταξη των ποσοστών των ομολογιακών κατηγοριών. Τα κεφάλαια που ήταν επενδεδυμένα σε εταιρικά ομόλογα τύπου junk ή και μέχρι την πιστοληπτική κατηγορία A ρευστοποιούνται και επενδύονται σε υψηλόβαθμες κατηγορίες όπως τα κρατικά και υπερεθνικά ομόλογα των κατηγοριών AAA και AA ενώ από την κατηγορία των εταιρικών τίτλων διατηρείται ένα 20% σε τίτλους της κατηγορίας Α και χρονικής διάρκειας μέχρι και 10 έτη.του Χάρη Κουρούκλη

  Περιεχόμενα
Editorial: Από «Ψωροκώσταινα» περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Αξιολογώντας την άνοδο
Επενδύσεις: Υπό δοκιμασία η ανοδική τάση των μετοχών
Θέμα: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ MANAGERS ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Αφιέρωμα: Τουρισμός: Το νέο πεδίο, μετά το 2004. Τα στοιχεία, οι στόχοι, οι τάσεις και οι προοπτικές
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ - Ανασκόπηση για το Μήνα Μάρτιο του 2006
¶ρθρο: Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ως μοχλός ανάπτυξης της σύγχρονης οικονομίας
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΥ
¶ρθρο: CROWN HELLAS CAN: ΤΟ «ΔΙΑΜΑΝΤΙ»... ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ

 Όροι και προϋποθέσεις του site