Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2010-Τεύχος 359                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΜΚ 4,6 ΔΙΣ.
ΤΟ 2009
ΣΤΟ Χ.Α.από τον Σπύρο Καπράλο*


Το 2009 είχε ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς για τη παγκόσμια οικονομία και βέβαια για την ελληνική. Το 2009 όμως, ήταν για την ΕΧΑΕ πολύ δύσκολο όχι μόνο από πλευράς συναλλαγών. Όπως είναι γνωστό, στις 2 Σεπτεμβρίου ο Όμιλος ΕΧΑΕ έπεσε θύμα βομβιστικής επίθεσης, που προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο κτίριο. Αισθανόμαστε, όμως, ιδιαίτερη ικανοποίηση και εισπράξαμε πολύ θετικά σχόλια, από τους μετόχους μας στο εξωτερικό, που το Χρηματιστήριο λειτούργησε κανονικά από την πρώτη ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης, μερικές μόλις ώρες μετά την έκρηξη, και παρά τις καταστροφές, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Μιας και έγινε αναφορά σε καθυστερήσεις των συστημάτων, θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί και μια σημαντική πρωτιά για την αγορά μας για το 2009. Το 2009 το Χ.Α. ήταν ένα από τα λίγα χρηματιστήρια το οποίο λειτούργησε χωρίς καμία διακοπή όλο το χρόνο. Το ΟΑΣΗΣ, δηλαδή, δεν «έπεσε», όπως λέγεται στην τεχνική διάλεκτο, ούτε ένα λεπτό κατά τη διάρκεια του χρόνου. Και αν αυτό φαντάζει απλό, ας αναλογισθούμε το downtime που είχαν μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια του 2009. Χαρακτηριστικό παράχδειγμα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο είχε downtime που ξεπέρασε τις τρεις ώρες.


ΥΨΗΛΟΣ ΟΓΚΟΣ,
ΧΑΜΗΛΟΣ ΤΖΙΡΟΣ

Το 2009 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικού ύψους 50,9 δισ. ευρώ, έναντι 78,2 δισ. ευρώ το 2008, μειωμένες κατά 35%. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών, για το σύνολο του 2009, ανήλθε στα 205 εκατ. ευρώ, έναντι 316 εκατ. ευρώ το 2008. Η μείωση στη συναλλακτική δραστηριότητα οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση των τιμών των μετοχών, αφού ο όγκος των συναλλαγών, ο αριθμός μετοχών που άλλαξαν χέρια δηλαδή, εμφάνισε το 2009 αισθητή αύξηση. Συγκεκριμένα, το 2009 άλλαξαν χέρια 11,5 δισ. μετοχές, έναντι 9,6 δισ. μετοχών το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 20%. Από την πλευρά του όγκου συναλλαγών, το 2009 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πίσω μόνο από το 2007 που είχαν αλλάξει χέρια 12,1 δισ. μετοχές.
Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την αγορά μας το 2009 από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ξεπέρασαν τα 4,6 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 600 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2008. Να θυμίσω ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2009 ήταν αυτές της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,2 δισ., της Alpha Bank κατά 1 δισ., της Εμπορικής κατά 850 εκατ., του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 530 εκατ. και της Alapis κατά 450 εκατ. Το 2009 είχαμε επίσης την εισαγωγή μιας εταιρείας στην οργανωμένη αγορά του ΧΑ και τριών εταιρειών στην εναλλακτική αγορά. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν στις τέσσερις εισαγωγές ήταν 12 εκατ. ευρώ.


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Από την πλευρά των εξόδων, η ΕΧΑΕ το 2009 είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Μέσα στη δύσκολη διεθνή συγκυρία, καταβάλαμε μια μεγάλη προσπάθεια για να μειώσουμε περαιτέρω τις λειτουργικές δαπάνες της ΕΧΑΕ για να συγκρατήσουμε την πτώση της κερδοφορίας. Έτσι, εκτιμούμε ότι τα λειτουργικά μας έξοδα το 2009 εμφανίζουν μείωση κατά 10% σε σχέση με το 2008. Αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον, ξοδεύουμε κάθε χρόνο, 10 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2003. Η προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, απέδωσε καρπούς. Άλλωστε, όπως μας έχουν αναφέρει και οι μέτοχοι μας, η ΕΧΑΕ αποτελεί σήμερα το πιο επιτυχημένο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης στην ελληνική αγορά, αφού από το 2003 μέχρι σήμερα κατάφερε να περιορίσει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά 33%.
Άλλο σημαντικό έργο με το οποίο ασχολείται η ΕΧΑΕ είναι η εποπτεία αλλά και η διαχείριση κινδύνου της αγοράς μας. Πιο συγκεκριμένα, αυτή την εποχή διερευνά όλες τις εναλλακτικές επιλογές, τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να προχωρήσει στην προμήθεια ενός νέου συστήματος εποπτείας συναλλαγών. Πολύ περιληπτικά αναφέρεται ότι η εποπτεία που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ήταν η απολογιστική εποπτεία, ενώ αρκετά χρηματιστήρια έχουν υιοθετήσει πλέον την προληπτική εποπτεία, τον εντοπισμό δηλαδή οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς πριν αυτή τελεστεί.


Περίληψη παρουσίασης του Προέδρου του Χ.Α.


 


ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ
ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Σφάλματα άλλων πληρώνει η Ελλάδα

Μεταξύ των χωρών που υποφέρουν από την κρίση λόγω των σφαλμάτων άλλων ενέταξε την Ελλάδα ο  Νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτζ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αν ένα μέρος της Ευρώπης όπως η Γερμανία είναι αδύναμο, τότε οι χώρες που εξαρτώνται από τον γερμανικό τουρισμό υποφέρουν. Και μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Ελλάδα». Σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο επιφανής οικονομολόγος, Ανέφερε ότι δεν κατανοεί το σύνδρομο του «φετιχισμού» του ελλείμματος ο οποίος συνήθως δεν στρέφεται στο να καταπολεμήσει τις πηγές του με αποτέλεσμα να αυξάνει το εθνικό χρέος. Συγκεκριμένα είπε ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε λοιπόν δείχνει ότι αν μειώσουμε τα ελλείμματα με τον εσφαλμένο τρόπο αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, ενώ μία αύξηση των ελλειμμάτων μακροχρόνια θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα». 
Για την Ευρώπη είπε ότι έχει πολλές πτυχές για τις οποίες δεν τα πήγε τόσο καλά και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα πήγε χειρότερα από τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι σε αυτές ξεκίνησε η κρίση. Τόνισε ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη είχαν παρόμοια προβλήματα με αυτά των ΗΠΑ. Για παράδειγμα η Ισπανία είχε φούσκα στα στεγαστικά δάνεια η οποία «έσκασε» ακόμα μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή των ΗΠΑ., ενώ η χώρα της Ιβηρικής έχει και μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας. Η Ιρλανδία πέρασε από μία μεγαλύτερη τραπεζική κρίση και παρά το γεγονός ότι στο Ηνωμένο βασίλειο βοήθησαν με καλύτερο τρόπο τις τράπεζες τους από ότι στις ΗΠΑ οι συνέπειες για τους Ιρλανδούς ήταν σοβαρότερες.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα όρια του ο καταναλωτισμός

Το πρότυπο που μέχρι σήμερα στήριζε τους ρυθμούς ανάπτυξης, ένα πρότυπο που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση με δανεισμό, το βλέπουμε όλοι ότι έχει φτάσει στα όριά του. Πρέπει να παραχθεί νέο εισόδημα, όχι μόνο για να καλύψει αυτό που μειώθηκε το 2009, αλλά για να αντέξει να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών στα χρόνια που έρχονται.


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Βασιζόμαστε στις δυνάμεις μας

Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της δύσκολης συγκυρίας βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Κάθε πρωτοβουλία των εταίρων μας στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων και τη σταθεροποίηση του ευρώ είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις & νοικοκυριά

Ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όχι μόνον το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και την υπερχρέωση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, γεγονός που κάνει δυσκολότερη την προσπάθειά μας.


ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Άλλη αντιπροεδρία εν όψει;

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα εδώ και μήνες, όχι τόσο για όσα ο ίδιος λέει, αλλά μάλλον για όσα λέγονται γι' αυτόν. Δεδομένου ότι η θητεία του στον διεθνή οργανισμό ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2010, συζητείται εντόνως ο νέος ρόλος που θα διαδραματίσει, με την πράξη να έχει ήδη διαψεύσει σενάρια περί υποψηφιότητάς του στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για το ευρωπαϊκό και για το εθνικό κοινοβούλιο. Τελευταίο σενάριο τον τοποθετεί στο ρόλο του υπεύθυνου επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ενδεχόμενο που όμως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Αντιθέτως, τα περί αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, με καθήκοντα υπερ-υπουργού Οικονομίας, ίσως έχουν σοβαρή βάση...


ΑΛΑΝ ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ
ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΠΑ
Καθρέφτης της οικονομίας οι μετοχές
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η αξία των μετοχών, οι τιμές των μετοχών δεν είναι απλώς κέρδη στα χαρτιά. Έχουν στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ
Ομολογία με καθυστέρηση

Η ανάγκη της αλλαγής ομολογείται σήμερα, έστω με καθυστέρηση, από όλο το πολιτικό σύστημα και συνειδητοποιείται από το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΜΚ 4,6 ΔΙΣ. ΤΟ 2009 ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ Χ.Α.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
ΑΡΘΡΟ: ΦΑΙΝΕΤΑΙ «ΦΩΣ» ΣΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & LOGISTICS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ EUROBANK TRADER’S EYE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ AEGEAN AIRLINES
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΑΣΤΡΟΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site