Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2010-Τεύχος 359                              

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ JUMBO
ΝΕΟ «ΚΙΝΗΤΗΡΑ» ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


H Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να βγει από την κρίση, υπό μία προϋπόθεση: ότι έχει αντιληφθεί τι την δημιούργησε. H παλιά «μηχανή», που ήταν υπεύθυνη για την κρίση, δεν έχει δυνατότητα να ζοριστεί ώστε να αποδώσει όσο χρειάζεται για να βγούμε από αυτήν. Προσδοκώ, λοιπόν, μια πρωτοβουλία απ' όσους νοιάζονται για την Ελλάδα, για την εγκατάσταση μιας νέας, αποτελεσματικής «μηχανής».


Συνέντευξη στον Ανδρέα Αναστασίου


Η συζήτησή μας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Jumbo ξεκίνησε από τα περί οικονομικής κρίσης επίκαιρα και σχεδόν «κόλλησε» σε αυτά. Ήταν φανερό, όμως, ότι ο κ. Βακάκης θεωρούσε πως -στην παρούσα συγκυρία- μεγαλύτερη αξία έχει ο ίδιος, με την οπτική του μάνατζερ, να φωτίσει την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας, από το να περιορισθεί στις εταιρικές υποθέσεις και μόνο...


 


ΧΡΗΜΑ_Τι φέρνει στην αγορά η κοινοτική απόφαση υποστήριξης προς τη χώρα μας;
Α. ΒΑΚΑΚΗΣ_Η απόφαση αυτή είναι μια έμμεση μορφή αναχρηματοδότησης του χρέους, μια βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση προς το ελληνικό κράτος. Το θέμα είναι αν η χρονική «ανάσα» που παρέχεται θα αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα. Άποψή μου είναι ότι κινούμεθα πάντα σε ένα τρίπτυχο. Από τη στιγμή που έχει γίνει κατανοητό ένα πρόβλημα, για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να είμαστε: 1. ενωμένοι, 2. δημιουργικοί, 3. ανθρώπινοι.


Χ_Και τα τρία ακούγονται δύσκολα στην ελληνική πραγματικότητα.
Α.Β._Πιστεύω ότι στη χώρα μας υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, πρόθυμες να συσπειρωθούν πίσω από μια ηγεσία που εμπνέει. Η ηγεσία, λοιπόν, καλείται να παίξει τον καθοριστικό ρόλο.


Χ_Η έμμεση αυτή αναχρηματοδότηση είναι αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές;
Α.Β._Η αναχρηματοδότηση είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Η αποπληρωμή των χρεών, που θα ευνοούσε τις αγορές, είναι κάτι πολύ μακρινό ακόμη. Σημερινό ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του χρονικού περιθωρίου που μας παρέχει η αναχρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργήσουμε υπεραξίες, κάτι που έχουμε αμελήσει όλη αυτή την εικοσαετία κατά την οποία συσσωρευόταν το δημόσιο χρέος. Το θεωρούσαμε, όμως, περιττό, όπως κάποιοι θεωρούν περιττό να φτιάξουν τον κινητήρα ενός αυτοκινήτου επειδή αυτό μπορεί να κυλήσει στην κατηφόρα. Ε, λοιπόν, τώρα που φτάσαμε στην ανηφόρα χρειαζόμαστε τον κινητήρα και δεν τον έχουμε.


Χ_Τι κάνουμε λοιπόν;
Α.Β._Με τη δική μου λογική του μάνατζερ, πιστεύω ότι η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος δεν πρέπει να ξεκινήσει από την επιδιόρθωση του παλιού κινητήρα, που δεν λειτουργεί σωστά, αλλά με την εγκατάσταση νέου, που θα λειτουργεί παράλληλα με την παλιά.


Χ_Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κινητήρα;
Α.Β._Η «παλιά μηχανή» του δημόσιου τομέα έχει εθιστεί στο ότι στο τέλος του μήνα «βρέξει - χιονίσει» θα λάβει το μισθό της. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Ας μείνει, λοιπόν, στη θέση του, για να αποφύγουμε και κοινωνικές τριβές και εντάσεις, που δεν είναι παραγωγικές. Δίπλα του, όμως, ας εγκατασταθεί μια «νέα μηχανή», που εξ αρχής θα ξέρει ότι για να αμειφθεί θα πρέπει να αποδώσει ουσιαστικά.


Χ_Συμφωνείτε με την άποψη ότι, αν οι ξένοι επενδυτές κρίνουν ως αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται, θα επανέλθει σύντομα η νηνεμία στην ελληνική κεφαλαιαγορά;
Α.Β._Οι ξένοι επενδυτές ουσιαστικά μας έχουν δανείσει λεφτά και έχουν αγωνία για την τύχη τους. Ναι, αν κρίνουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο, αυτό θα συμβάλει στην κατεύθυνση νηνεμίας, που όμως θα είναι προσωρινή, επειδή η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων θα κρίνεται καθημερινά στην πράξη. Αυτό που θα παρείχε μεγαλύτερη εγγύηση, στο ότι ακολουθούμε πλέον μια πορεία εξυγίανσης, θα ήταν μια συνεννόηση και συστράτευση στον εθνικό στόχο της οικονομικής ανάκαμψης όλων των θεσμικών φορέων, που συναποτελούν τους στηλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας.


Χ_Εννοείτε συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων;
Α.Β._Πέραν τούτου, εννοώ ότι η ανάκαμψη οφείλει να ορισθεί ως κοινός στόχος όλων των πολιτειακών φορέων και ως τέτοιος να υπηρετηθεί αναλόγως. Η κυβέρνηση, ας πούμε, πολύ λίγα θα καταφέρει αν δεν έχει στο πλευρό της την ηγεσία της Δικαιοσύνης: Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο.


Χ_Με ποιο τρόπο η Δικαιοσύνη θα συμβάλει στην ανάκαμψη;
Α.Β._Με το να αποκτήσει και αυτή τμήματα της «νέας μηχανής». Να σας δώσω ένα παράδειγμα από τη Βουλγαρία, όπου η Jumbo αναπτύσσει δραστηριότητα. Εκεί ήρθε το κράτος με δική του πρωτοβουλία και μας πρότεινε -για τις επαφές μας με την κρατική μηχανή- να μη χρησιμοποιούμε τις συνήθεις διαδικασίες της «οικονομικής θέσης» (ας την πούμε έτσι), αλλά άλλες, πιο ταχείες, που έχουν επισήμως καθιερωθεί σαν «business class», προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς που επενδύουν στη χώρα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια τέτοια γραμμή, με αποτέλεσμα να χάνονται οι προτεραιότητες και να καθυστερούν ή και να αποτρέπονται οι επενδύσεις.


Χ_Είναι θέμα ταχύτητας δηλαδή;
Α.Β._Είναι θέμα ορθής αξιολόγησης προτεραιοτήτων, αλλά είναι και θέμα παροχής ενός πλαισίου προστασίας των επενδύσεων, ενός πλέγματος διαδικασιών που θα εμπνέουν ασφάλεια στους επενδυτές. Αυτά τα είχαμε πετύχει μόνο στην περίοδο προετοιμασίας και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και είδαμε πόσο τεράστιο όφελος είχαμε: πώς έγιναν πάρα πολλά πράγματα σε πάρα πολύ λίγο χρόνο. Ίσχυσαν τότε ειδικές, επείγουσες διαδικασίες με σκοπό την εξυπηρέτηση ενός σοβαρού εθνικού στόχου. Ε, λοιπόν, και σήμερα υπάρχει ένας σοβαρότατος εθνικός στόχος, που δεν είναι άλλος από την αναπτυξιακή πορεία, η οποία προϋποθέτει την εγκατάσταση και λειτουργία της καινούργιας «μηχανής», την οποία αναφέραμε.


Χ_Η «μηχανή» που προτείνετε εξυπηρετεί, ενδεχομένως, τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική, δεν απαντά όμως στην καυτή και άμεση ανάγκη για δημόσιους πόρους.
Α.Β._Υπάρχουν άλλες εν δυνάμει πηγές πόρων, που παραμένουν αναξιοποίητες. Το κράτος είναι ένας μεγάλος γαιοκτήμων, που αφήνει εντελώς αναξιοποίητη αυτή την ιδιότητά του. Για να δώσω ένα παράδειγμα, οι Μαλδίβες έχουν πετύχει μια τεράστια τουριστική ανάπτυξη παραχωρώντας σε ιδιώτες για αξιοποίηση πολλά από τα 1.500 νησάκια του συμπλέγματος. Η Ελλάδα, που διαθέτει 3.500 νησάκια, γιατί δεν κάνει κάτι ανάλογο; Εδώ, όμως, το κράτος δεν φροντίζει καν να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει δαπανήσει για ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες αφήνονται να ρημάξουν, αντί -έναντι δημοσίου οφέλους- να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές.
Ποιος δεν θα επικροτούσε μια τέτοια στρατηγική, πέρα από κάποιους εκ συστήματος «αντιρρησίες», οι οποίοι όμως (για να επανέλθω στον καθοριστικό ρόλο του δικαστικού συστήματος) δεν μπορεί να αφήνονται να μπλοκάρουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για χρόνια. Η Δικαιοσύνη, μέχρι την ανώτατη βαθμίδα της, πρέπει να εξετάζει κατά προτεραιότητα τέτοια σημαντικά για την εθνική οικονομία ζητήματα και να αποφαίνεται (θετικά ή αρνητικά, δική της υπόθεση) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κανείς από τους εν δυνάμει, Έλληνες ή ξένους, επενδυτές δεν έχει χρόνο για χάσιμο ή κεφάλαια για «μπλοκάρισμα».
Τέτοιες επενδύσεις θα συνέβαλαν στη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ επίσης θα παρείχαν «ανάσα» παραγωγικής δραστηριότητας και απασχόλησης. Καμία τέτοια επένδυση δεν θα προχωρήσει, όμως, αν πρώτα δεν διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εμπνέει ασφάλεια. Αντί γι’ αυτό, η Ελλάδα μάλλον «τιμωρεί» όσους αποτολμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.


Χ_Τι λείπει, λοιπόν: η πολιτική βούληση ή η ικανότητα;
Α.Β._Ίσως λείπει η εμπιστοσύνη εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας προς άλλους θεσμικούς φορείς και παράγοντες. Γιατί όμως; Δεν νομίζω ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ας πούμε, νοιάζεται λιγότερο από την κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Αν ζητηθεί και από αυτήν να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια για αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής και της κοινωνίας μας, πιστεύω ότι μπορεί η ίδια να προτείνει τρόπους με τους οποίους θα λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.


Χ_Ας πάμε, όμως, και στα ζητήματα της εταιρείας σας και της χρηματιστηριακής αγοράς. Σε περιόδους κρίσεων εταιρείες που κατορθώνουν να διατηρηθούν κερδοφόρες είναι κυρίως αυτές των κλάδων υγείας ή ειδών πρώτης ανάγκης. Και η Jumbo, όμως, πηγαίνει καλά. Είναι και η αγορά παιχνιδιού τόσο ανελαστική;
Α.Β._Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελληνική οικογένεια που δεν παίρνει παιχνίδια για τα παιδιά της, αλλά δεν νομίζω επίσης ότι υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μπορεί γενικότερα να δαπανήσει εφέτος λιγότερα απ' όσα δαπάνησε πέρυσι. Η αγορά συνεχίζει και υπάρχει και θα ήταν λάθος αν σταματούσαμε την προσπάθεια ανάπτυξης, επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση είτε περί παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης είτε περί ελληνικών δημοσιονομικών προβλημάτων. Σε τέτοιες εποχές, αντιθέτως, η προσπάθεια πρέπει να εντείνεται ώστε και η κάθε επιχείρηση να συμβάλλει στην παραγωγικότητα της κοινωνίας.


Χ_Μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, παρά ταύτα, καταγράφουν μείωση των πωλήσεών τους...
Α.Β._Οφείλουμε να επιβιώσουμε μέσα στο δεδομένο περιβάλλον. Και για να επιβιώσουμε πρέπει να μπορούμε να αποδείξουμε ότι γίναμε τουλάχιστον κατά τι καλύτεροι από πέρυσι, έστω και μέσα σε μια γενικότερα πτωτική αγορά. Πράγματι, λοιπόν, βιώσαμε μια πτωτική αγορά, αλλά τα αποτελέσματά μας ήταν καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Ήταν, μάλιστα, καλύτερα και από αυτά που οι ίδιοι είχαμε δώσει ως πρόβλεψη: είχαμε δώσει guidance για αύξηση κερδοφορίας 6%, ενώ τελικώς πετύχαμε πάνω από 9,3%. Αυτό επειδή συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως ότι έπρεπε να λειτουργήσουμε πιο επιθετικά έναντι των προβλημάτων. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα διέλθει από μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους. Ποια είναι η ενδεδειγμένη τακτική γι' αυτήν την περίοδο; Να επιταχύνουμε το επενδυτικό μας έργο αντί να λάβουμε αμυντική στάση και να το επιβραδύνουμε. Αν δεν τα κάνουμε αυτό, θα βιώσουμε τα αποτελέσματα της αδράνειάς μας. Δεδομένου, βεβαίως, ότι ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να μπορούμε να κινηθούμε και σε σχετικά δυσχερείς συνθήκες.


Χ_Περιορίσατε τα έξοδά σας;
Α.Β._Στην Ελλάδα και στον κλάδο μας η πλευρά των δαπανών είναι μάλλον ανελαστική, οπότε δεν μπορούσαμε να βασίσουμε εκεί τη βελτίωσή μας. Βασισθήκαμε, λοιπόν, σε αλλαγές στο προϊόντικό μας μείγμα, προωθώντας κατηγορίες με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και αναπτύσσοντας νέες κατηγορίες.


Χ_Αναφέρεστε στα είδη σπιτιού...
Α.Β._Και σ' αυτά. Διαγνώσαμε εγκαίρως ότι -δεδομένων και των δημογραφικών εξελίξεων, με την υπογεννητικότητα κ.λπ.- η ανάπτυξή μας δεν θα μπορούσε να βασιστεί μόνο στο παιδικό καταναλωτικό κοινό. Προσθέσαμε, λοιπόν, προϊόντα που απευθύνονται σε αυτούς που συνοδεύουν τα παιδιά στα καταστήματά μας: στους γονείς και στους παππούδες. Προσθέσαμε είδη σπιτιού, όπως είπατε, αλλά και είδη σχετικά με τα ζώα και, φυσικά, τα εποχιακά είδη, που είναι πολύ σημαντικά, καθώς παρακολουθούν την εποχικότητα στις συνήθειες των καταναλωτών. Πήγαμε καλά, λοιπόν, τα Χριστούγεννα με τα δώρα, γιατί όμως να μην πάμε καλά και τις Απόκριες με τις στολές και τις μεταμφιέσεις; Ξέρετε... το λιανεμπόριο είναι μία διαρκής ένταση, έχει όμως και κάτι πολύ θετικό: κάθε βράδυ, όταν κάνουμε ταμείο, έχουμε μια πολύ καλή ένδειξη για το αν και πόσο καλές ήταν οι επιλογές μας.


Χ_Τι έδειξε, λοιπόν, το ταμείο το 2009;
Α.Β._Έδειξε αύξηση των αποδείξεων που κόψαμε κατά 5%, ενώ η αξία του μέσου καλαθιού παρέμεινε η ίδια. Είχαμε, δηλαδή, αύξηση επισκεψιμότητας, η οποία -εν μέσω συνολικά συρρικνούμενης αγοράς- δείχνει ότι μεγαλώνει το μερίδιό μας.


Χ_Θα συνεχίσετε και το βαλκανικό άνοιγμα;
Α.Β._Βεβαίως. Στη βουλγαρική αγορά εισήλθαμε με κάποιο φόβο για το νέο και το άγνωστο, αλλά επιβραβευθήκαμε. Φροντίζουμε, λοιπόν, για την περαιτέρω ανάπτυξή μας.


Χ_Επηρεάζει τα επενδυτικά σας σχέδια η αύξηση στο κόστος του χρήματος;
Α.Β._Όχι ιδιαίτερα, επειδή δεν βασιζόμαστε στο δανεισμό για την επέκτασή μας. Ο καθαρός δανεισμός μας, μάλιστα, στις 31 Δεκεμβρίου 2009 ήταν μηδενικός, αφού το σύνολο του δανεισμού μας καλυπτόταν από το ταμείο μας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, την επέκτασή μας, υλοποιώντας -το δεύτερο εξάμηνο του 2010- το επενδυτικό σχέδιό μας, που περιλαμβάνει έξι νέα καταστήματα: δύο στη Βουλγαρία, ένα στην Κύπρο και τρία στην Ελλάδα.


Χ_Θα αξιοποιήσετε και τα οικόπεδα που έχετε αγοράσει στη Ρουμανία;
Α.Β._Αυτό αργότερα, αφού πρώτα εδραιωθούμε στη Βουλγαρία με οκτώ έως δέκα καταστήματα.


Χ_Η πλειοψηφία των μετόχων της Jumbo είναι ξένοι θεσμικοί. Ποια είναι η συμπεριφορά τους έναντι της μετοχής, της εταιρείας και του μάνατζμεντ, το τελευταίο διάστημα, που στο εξωτερικό δεν λέγονται τα καλύτερα για την Ελλάδα;
Α.Β._Οι ξένοι θεσμικοί μέτοχοί μας είναι μαζί μας πολλά χρόνια. Μας γνωρίζουν καλά και έχουν εξαιρετική συμπεριφορά, πολύ πιο ώριμη και πολύ πιο σοβαρή από συμπεριφορές άλλων, για τις οποίες ακούμε και διαβάζουμε. Αυτό, όμως, σχετίζεται και με τη δική μας συμπεριφορά. Κι εμείς, λοιπόν, το μάνατζμεντ της εταιρείας, δεν τους βλέπουμε σαν επενδυτές - χρηματοδότες, αλλά σαν συνεταίρους με τους οποίους έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Σημειώστε ότι η Jumbo, μαζί μόνο με τον ΟΠΑΠ νομίζω, ήταν από τις ελάχιστες εισηγμένες που δεν έχασαν χρηματιστηριακή αξία ακόμη και στην κρίση του 1999-2001. Οι ξένοι μέτοχοί μας, λοιπόν, είναι πεπεισμένοι ότι τους βλέπουμε σαν συνεταίρους και όχι σαν κορόιδα...


Χ_Εν κατακλείδι, κύριε Βακάκη;
Α.Β._Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να βγει από την κρίση, υπό μία προϋπόθεση: ότι έχει αντιληφθεί τι την δημιούργησε. Είπαμε ότι η παλιά «μηχανή», που ήταν υπεύθυνη για την κρίση, δεν έχει δυνατότητα να ζοριστεί ώστε να αποδώσει όσο χρειάζεται για να βγούμε από αυτήν. Προσδοκώ, λοιπόν, μια πρωτοβουλία απ' όσους νοιάζονται για την Ελλάδα, για την εγκατάσταση μιας νέας, αποτελεσματικής «μηχανής».


Χ_Αισιοδοξείτε ότι μπορεί η Ελλάδα να λειτουργήσει ως ορθολογικός μηχανισμός, κάτι που μάλλον δεν έκανε ποτέ στη νεότερη ιστορία της;
Α.Β._Ίσως δεν το έκανε γιατί δεν χρειάστηκε, αφού μπορούσε να επιβιώνει με πιο εύκολες λύσεις. Η ανάγκη, όμως, είναι αυτή που φέρνει τις αλλαγές...

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΜΚ 4,6 ΔΙΣ. ΤΟ 2009 ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ Χ.Α.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
ΑΡΘΡΟ: ΦΑΙΝΕΤΑΙ «ΦΩΣ» ΣΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & LOGISTICS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ EUROBANK TRADER’S EYE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ AEGEAN AIRLINES
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΑΣΤΡΟΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site