Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2010-Τεύχος 359                              

ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟ 2010


Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι οι επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων από την περιοδική αύξηση της ανεργίας έχουν διάρκεια μέχρι και έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η ανεργία σταθεροποιηθεί θα χρειαστεί διάστημα που μπορεί να φθάσει τους έξι μήνες μέχρι να αποτυπωθεί η θετική αυτή εξέλιξη στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων.από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Η διαχείριση της ρευστότητας και των επιπτώσεων στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την εφετινή χρονιά οι εγχώριες τράπεζες. Επιπρόσθετη δυσκολία για τις τράπεζες είναι ότι η διαχείριση των μεγάλων αυτών προκλήσεων θα πρέπει να γίνει σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλής ανάπτυξης. Το 2009 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κυμάνθηκε κοντά στο 3%, ενώ για την εφετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε οριακά θετικά επίπεδα. Μάλιστα, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μπορεί να είναι αρνητικός, αν οι μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις δεν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και οι πιέσεις στην οικονομία ενταθούν. Χαμηλή ανάπτυξη σημαίνει μειωμένα έσοδα για τις τράπεζες και κατά συνέπεια μεγαλύτερη δυσκολία απορρόφησης των κραδασμών.
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τις διοικήσεις των τραπεζών είναι ο κίνδυνος ρευστότητας, που είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για έναν τραπεζικό οργανισμό. Αναλυτικότερα, η ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες εστιάζεται στον κίνδυνο αναχρηματοδότησης, ο οποίος εν πολλοίς ορίζεται ως η αδυναμία ενός πιστωτικού ιδρύματος να βρει επαρκείς πόρους για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του. Οι τράπεζες έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περί τα 40 δισ. ευρώ από την έκτακτη χρηματοδότηση που παρείχε η ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την άμβλυνση των επιπτώσεων της  χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Από τα κεφάλαια αυτά το μεγαλύτερο, τα 28,5 δισ. ευρώ, λήγουν τον προσεχή Ιούνιο, ενώ επί πλέον 7,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν τον Σεπτέμβριο του 2010. Η αντικατάσταση των κεφαλαίων αυτών θα πρέπει να γίνει όχι μόνο σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, αλλά και με την αξιοπιστία της χώρας να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο. Οι εγχώριες τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες όχι μόνο με την αύξηση του κόστους δανεισμού, αλλά κυρίως με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των επενδυτικών κεφαλαίων, ειδικά για χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα.


«ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ» ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με «τραυματισμένο» το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατ’ αρχήν δυσκολίες να αντλήσουν την ρευστότητα που χρειάζονται, ενώ αν η μακροοικονομική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες τότε είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμα και πρόβλημα ρευστότητας. Για να αποφύγουμε τις περιπέτειες, θα πρέπει πάση θυσία να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης: αν το πρόγραμμα σταθερότητας εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου με αποφασιστικότητα και συνέπεια τότε οι μεγάλες αβεβαιότητες θα εκλείψουν, οι πιέσεις θα εκτονωθούν, και οι τράπεζες με άνεση θα αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια.
Στελέχη τραπεζών τονίζουν στο «Χ» ότι η ρευστότητα για τους επόμενους μήνες είναι εξασφαλισμένη. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι πολύ μικρές, ενώ υπενθυμίζουν ότι η ΕΚΤ έχει τερματίσει μόνον τις χρηματοδοτήσεις ετήσιας διάρκειας. Οι τράπεζες έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να αντλήσουν χρηματοδότηση μικρής διάρκειας από την ΕΚΤ ξεπερνώντας με άνεση τυχόν απρόβλεπτες βραχυχρόνιες δυσκολίες. Υπογραμμίζεται ότι η ανησυχία για τις τράπεζες έχει κατά βάση μία μόνο πηγή: την κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι αγορές δεν αμφιβάλλουν για την ποιότητα των τραπεζών, αλλά για την ικανότητα του δημοσίου να συμμαζέψει τα του οίκου του.
Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός για τον κίνδυνο ρευστότητας και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών θα απασχολήσει έντονα τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόκληση για την αναχρηματοδότηση των κεφαλαίων που άντλησαν από τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, εν μέσω σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων  ρευστότητας και πιθανών αλλαγών στις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης των τίτλων που δέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, θα καταστήσει πιο δύσκολη την αναπροσαρμογή των πηγών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό η Fitch προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθοδικές πιέσεις στην αξιολόγηση, σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο να θωρακίσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον κίνδυνο ρευστότητας, επέβαλε, από 31 Δεκεμβρίου 2009, την απεικόνιση της ρευστότητας σε επίπεδο ομίλου. Μέχρι τώρα οι εγχώριες τράπεζες είχαν την υποχρέωση να τηρούν τα ελάχιστα όρια ρευστότητας μόνο σε ατομική βάση, δηλαδή για τις εγχώριες δραστηριότητες. Παράλληλα, η ΤτΕ ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν αναλυτικά την πολιτική ρευστότητας, καθώς και σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσης ρευστότητας. Επίσης, θέσπισε την υποχρέωση των τραπεζών να υποβάλλουν ετήσιο σχέδιο χρηματοδότησης σε επίπεδο ομίλου, καθώς και να διενεργούν και να της γνωστοποιούν τα αποτελέσματα άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) σε επίπεδο ομίλου.


ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ
Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 προβλέπουν οι τράπεζες εκτιμώντας ότι ο δείκτης καθυστερήσεων θα ξεπεράσει το 10% των συνολικών δανείων από περίπου 7,2% που είναι σήμερα. Μάλιστα πολλά τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί και το 2011 αν δεν αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που απειλούν την ελληνική οικονομία.
Οι επιτελείς των τραπεζών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας: θεωρούν ότι η εφετινή χρονιά θα είναι έτος δοκιμασίας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Ωστόσο προβλέπουν ότι η αύξηση των καθυστερήσεων θα έχει μειούμενο ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά οι επιπτώσεις για τις τράπεζες θα είναι σημαντικές, καθώς η αύξηση των καθυστερήσεων θα οδηγήσει σε νέες προβλέψεις, οι οποίες θα ροκανίσουν περισσότερο την ήδη εξασθενημένη κερδοφορία του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο εννεάμηνο ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 7,2% έναντι 6,8% που ήταν στο πρώτο εξάμηνο, 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, 5% στο τέλος του 2008 και μόλις 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007. Αναλυτικότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καθυστερήσεις ανήλθαν στo 6,9% στα στεγαστικά δάνεια (έναντι 5,3% το Δεκ. 08), στο 11,7% στα καταναλωτικά δάνεια (από 8,2% το Δεκ. 08) ενώ οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στο 6,4% (από 4,3% το Δεκ. 08).
Τα καταναλωτικά δάνεια αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, οι καθυστερήσεις της κατηγορίας διαμορφώνονται στο εκρηκτικό 11,7%. Πρόκειται για δάνεια κατά κανόνα χωρίς εξασφαλίσεις, που δόθηκαν χωρίς φειδώ και εν πολλοίς αποτελούν την επιτομή των υπερβολών στις οποίες παρασύρθηκε το τραπεζικό σύστημα στα χρόνια της ευφορίας. Οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά ήδη έχουν φτάσει σε διψήφιο νούμερο και με την ανεργία να καλπάζει οι τράπεζες προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν την άμεση σύνδεση του ποσοστού καθυστερήσεων με την ανεργία και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα οικονομετρικά μοντέλα που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες προκείμενου να ιχνηλατήσουν την πορεία των καθυστερήσεων, στα οποία η ανεργία αποτελεί βασική παράμετρο, δείχνουν ότι ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ ανεργίας και καθυστερήσεων είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Κάθε αύξηση του αριθμού των ανέργων συνεπάγεται άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι οι επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων από την περιοδική αύξηση της ανεργίας έχουν διάρκεια μέχρι και έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η ανεργία σταθεροποιηθεί θα χρειαστεί διάστημα που μπορεί να φθάσει τους έξι μήνες μέχρι να αποτυπωθεί η θετική αυτή εξέλιξη στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων. Μέχρι τότε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα υφίστανται την πίεση της προηγούμενης ανοδικής πορείας της ανεργίας.
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν επίσης ότι ο νέος νόμος για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών μπορεί να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις καθυστερήσεις. Υπογραμμίζουν τον κίνδυνο οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τις οφειλές επιχειρήσεων - επαγγελματιών και ιδιωτών να οδηγήσουν σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται, δηλαδή σε μείωση της ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, ανησυχία διατυπώνεται για τον κίνδυνο πολλοί να εκλάβουν την ρύθμιση ως ευκαιρία για να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι έχουν την δυνατότητα.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΜΚ 4,6 ΔΙΣ. ΤΟ 2009 ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ Χ.Α.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
ΑΡΘΡΟ: ΦΑΙΝΕΤΑΙ «ΦΩΣ» ΣΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & LOGISTICS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ EUROBANK TRADER’S EYE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ AEGEAN AIRLINES
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΑΣΤΡΟΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site