Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2010-Τεύχος 359                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΕΠΑΙΤΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η DB
ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ» Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ


 


Για πρώτη ίσως φορά από την καθιέρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η χώρα μας έγινε το πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή οικονομικά (και όχι μόνο) media- και δυστυχώς, για λάθος λόγους... Βέβαια η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει βαραθρώδη δημοσιονομικά ελλείμματα και ανάπτυξη που υπόσχεται κάθε τι άλλο, παρά ταχεία ανάκαμψη. Και η Ισπανία, και (σε μικρότερο βαθμό) η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, αλλά εκεί οι ελπίδες ανάκαμψης είναι υψηλότερες, γιατί και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους είναι υψηλότερη.
O πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτές τις τρεις χώρες, και κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, θα οδηγήσουν μέχρι τα τέλη του 2012 στον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα επιθυμητά επίπεδα του 3% επί του ΑΕΠ, αλλά τόνισε με νόημα ότι η στήριξη του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ είναι «παρά φύσιν» και δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ (αυτό εμείς το μεταφράζουμε κατά το δοκούν...). Πάντως, σε ότι αφορά την ανεργία, ο κ. Τρισέ δεν εμφανίστηκε και τόσο αισιόδοξος, αφού προέβλεψε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς.


ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ DB
Τα σχόλια του κου Τρισέ, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ελλάδα, αντιμετωπίστηκαν χλευαστικά από την Deutsche Bank, η οποία αναρωτήθηκε ιδιαίτερα μεγαλόφωνα πώς είναι δυνατόν μία τεχνικά χρεοκοπημένη και αντιπαραγωγική οικονομία να μειώσει τόσο πολύ τα ελλείμματά της και κατέληξε με την πρόβλεψη της ελληνικής «επαιτείας» προς το ΔΝΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η διόγκωση των ελλειμμάτων δεν είναι εκούσια επιλογή της κυβέρνησης Ομπάμα. Απλά η τελευταία δεν φαίνεται έως τώρα ικανή να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ακόμη και σε τομείς όπου κανείς θα περίμενε θεαματική βελτίωση, όπως για παράδειγμα οι αμυντικές δαπάνες. Αντί αυτές να συρρικνωθούν, τουναντίον έχουν αυξηθεί. Πλέον τούτου, και το πρόβλημα της ανεργίας, αν και σαφώς λιγότερο έντονο εκεί από τα καθ’ ημάς (το 19% της ανεργίας στην Ισπανία, για παράδειγμα, ηχεί εξωφρενικά υψηλό, και κρούει πολλούς κώδωνες ταυτόχρονα), αλλά εντούτοις δεν εμφανίζει κανένα σημείο υποχώρησης, παρότι η μείωσή της υποτίθεται ότι είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης.
Η πτωτική αυτή τάση αναμένεται να επηρεάσει και τις αναδυόμενες αγορές κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα, η πορεία του δείκτη MSCI World Index δεν αντικατόπτριζε αυτήν την τάση, και ο τεχνικός αυτός δείκτης 23 ανεπτυγμένων αγορών ακολουθούσε ανοδική πορεία.
Έντονες διακυμάνσεις υπήρξαν και στην αγορά συναλλάγματος, όπου το ευρώ σημείωσε θεαματική πτώση έναντι των άλλων κυρίων νομισμάτων. Αυτό είναι κάτι που τεχνικά δεν θα πρέπει να στεναχώρησε τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πτώση αυτή είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα μεγάλης κλίμακας κερδοσκοπικών παιχνιδιών, με τους «παίκτες» να κυμαίνονται από τα μικρομεσαία αμοιβαία κερδοσκοπικά κεφάλαια, μέχρι και την Τράπεζα της Κίνας, η οποία δημιουργεί σοβαρότατες στρεβλώσεις στην αγορά με την συνεχή και «ανήθικη» χειραγώγηση του εθνικού της νομίσματος.


 


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ 2009

Υποχώρηση σημείωσαν οι ανά τον κόσμο χρηματιστηριακοί δείκτες από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του 2009, και η πτώση αυτή συνεχίστηκε, με λιγότερο έντονους ρυθμούς, και για τον μήνα Ιανουάριο. Οι αγορές φαίνονται πλέον να δίνουν, μετά την ευωχία που τις διακατείχε για το μεγαλύτερο τμήμα της περασμένης χρονιάς, περισσότερο βάρος στα μακροοικονομικά στοιχεία, και τα οποία ασφαλώς δεν δικαιολογούν, έστω και συγκρατημένη, επενδυτική αισιοδοξία.


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΥΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩ

Από τα επίπεδα του 1,60 δολαρίων, που βρέθηκε αυτό στα τέλη Νοεμβρίου, το ευρώ σημείωσε άτακτη υποχώρηση, και σήμερα βρίσκεται κάτω από τα 1,40 δολάρια. Η πτώση αυτή δεν συνδέεται μόνο με τα άσχημα νέα αναφορικά με τα ελλείμματα κάποιων χωρών της ΕΕ, όσο και στις διαρκείς στρεβλώσεις που υπάρχουν από τον Ιούλιο, τουλάχιστον, του 2008, και οι οποίες οφείλονται τόσο σε κερδοσκοπικά παιχνίδια που ακόμη παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, ανεξέλεγκτα, όσο και στην μονόπλευρη επιλογή της Τράπεζας της Κίνας να συγκρατεί απροκάλυπτα και κατ’ εξακολούθηση την ισοτιμία του γουάν, για να ενισχύονται έτσι οι κινεζικές εξαγωγές (των οποίων η μερίδα του λέοντος είναι φυσικά η κρατικές, η από εταιρίες που ελέγχονται από το κράτος)


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέσα στα πολλά που μας είπε ο κ. Τρισέ, μας αποκάλυψε και το αυτονόητο: ότι το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού της ECB θα παραμείνει στο ιστορικό του χαμηλό του 1% για πολλές ακόμη συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της τράπεζας- ήτοι μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα απτά σημεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, και το Euribor αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο στην χαμηλότερή του, ιστορικά, τιμή.
Μάλλον απροσδόκητη ήταν η παγωμένη αντίδραση των θεσμικών για το γερμανικό δεκαετές bund που δημοπρατήθηκε στις 6 του περασμένου μήνα, και δεν κατάφερε τελικά να πετύχει τον στόχο της ολικής απορρόφησης (10 δισ. ευρώ). Κάτι παρόμοιο άλλωστε συνέβη πρόσφατα και με τριετή αμερικανικά ομόλογα, όπου η ΦΕΔ προχώρησε σε indirect bids για να καλυφθεί στο σύνολό της η προσφορά ( 30 δισ. δολάρια).


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Σημαντική ήταν η πτώση που καταγράφηκε μέσα στο δίμηνο και για τα περισσότερα από τα κύρια εμπορεύματα, με τις τιμές να υποχωρούν σε επίπεδα εξ ίσου χαμηλά όσο αυτά του περασμένου Αυγούστου. Το πετρέλαιο, μετά από ένα σύντομο φλερτ με τα 80 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε κατά περισσότερες από εννέα εκατοστιαίες μονάδες, ενώ τέλος έλαβε και το παρατεταμένο ράλι χρυσού και ασημιού, το οποίο είχε φέρει τις τιμές τους σε δυσθεώρητα ύψη. Πτωτικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό, κινήθηκε και η τιμή των βασικών βιομηχανικών εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΜΚ 4,6 ΔΙΣ. ΤΟ 2009 ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ Χ.Α.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
ΑΡΘΡΟ: ΦΑΙΝΕΤΑΙ «ΦΩΣ» ΣΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & LOGISTICS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ EUROBANK TRADER’S EYE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ AEGEAN AIRLINES
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΑΣΤΡΟΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site