Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2010-Τεύχος 359                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ


Η Citi και η Goldman Sachs έβγαλαν μαζί πάνω από 19 δισ. δολάρια από επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος, επενδύσεις σε ισοτιμίες και εμπορεύματα  μόνο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009.


 


από τον Hamish Risk


Σε πολύ καλύτερη «φόρμα», από ότι θα περίμενε κανείς λόγω της κρίσης, βρίσκεται η αγορά χρεογράφων με σταθερή απόδοση. Πολλοί λένε ότι η εποχή των οίκων «μεσιτών» έχει παρέλθει. Πάντως η ρευστότητα παραμένει περιορισμένη  και οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δεσμεύσουν κεφάλαια. Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ανάκαμψη της εν λόγω αγοράς θα συνεχιστεί.
«Το 2009 ήταν έτος νιρβάνας για την αγορά χρεογράφων με σταθερή απόδοση» αναφέρει ο Lain Baillie, επικεφαλής της Christopher Street Capital, εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Με την ώθηση που τους δίνουν οι «νοικοκύρηδες» επενδυτές τα «σταθερά» επενδυτικά προϊόντα έχουν επανέλθει στη ζωή. Η πρωτογενής αγορά αναζωπυρώθηκε, ξεπερνώντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εκδόσεων στην Ευρώπη. Η δευτερογενής η οποία είχε δείξει σημάδια κόπωσης στο τέλος του 2008  έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά με μεγαλύτερα spreads. Τα spreads πριν ένα χρόνο βρίσκονταν στα επίπεδα των πέντε μονάδων και σήμερα έχουν μειωθεί στις δύο όταν πριν την κρίση ήταν μία μονάδα.
Η διαφοροποίηση αυτή μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς αγοράς συνέβη καθώς λίγες τράπεζες είχαν τη βούληση να πάρουν ρίσκο ή να προσφέρουν ρευστότητα στους πελάτες τους. Αυτό οδήγησε στο άνοιγμα της ψαλίδας των spreads με αποτέλεσμα η δευτερογενής αγορά να επιβραδυνθεί. Την ίδια στιγμή οι πιο ρευστές αγορές, όπως αυτές που επενδύουν στις μεταβολές των επιτοκίων, γέμισαν από ανησυχία για αυξανόμενο ρίσκο. Νέες παρουσίες όπως του πρακτορείου Baillie’s μπήκαν στη «μάχη» προκειμένου να γεμίσουν το κενό ρευστότητας που δημιουργήθηκε. Τώρα φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην φάση της προσωρινής διόρθωσης παρά στο μέσον μίας καταιγίδας. 


ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ 2010
Πόσο μπορεί να κρατήσει; «Κάθε στοιχείο που μπορεί να υπονοήσει ότι η εποχή φθηνού χρήματος έρχεται προς το τέλος της, θα προκαλέσει έντονη καθοδική κίνηση στην αγορά» λέει ο Τζον Άντερσον, επικεφαλής πιστώσεων της Gartmore.
Αν κάποιος κοιτάξει τα αποτελέσματα από οποιαδήποτε μεγάλη επενδυτική τράπεζα θα διαπιστώσει ότι τα κέρδη προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από σταθερές αποδόσεις. Η Citi και η Goldman Sachs έβγαλαν μαζί πάνω από 19 δισ. δολάρια από επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος, επενδύσεις σε ισοτιμίες και εμπορεύματα  μόνο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009. Ακόμη πειστικότερο παράδειγμα για τη συμβολή των σταθερών αποδόσεων στα περσινά αποτελέσματα των τραπεζών είναι η περίπτωση της JP Morgan. Συγκεκριμένα αποκόμισε 15 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο σε σχέση με μόλις 5,6 δισ. δολάρια για την ίδια περίοδο του 2007 όταν η αγορά βρισκόταν ακόμα σε άνθηση.
Το μείγμα των επενδύσεων με σταθερή απόδοση έχει επίσης αλλάξει. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες αποκόμισαν αμοιβές ρεκόρ από συμβόλαια της πρωτογενούς αγοράς, τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2009 αφορούσαν στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με τον Τσίκο Τσαν Γκάνταπουρ, επικεφαλής ροών σταθερών αποδόσεων και ισοτιμιών της Societe Generale στο Λονδίνο. Αυτό όμως ήταν κάτι αναμενόμενο για το 2009. «Το 2009 ήταν μία χρονιά που δεν θα επαναληφθεί. Αυτό που αναμένουμε για το 2010 είναι μία πτώση της αγοράς κατά 30% με 35%» αναφέρει.


ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Σε ό,τι αφορά στο αν η εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της αγοράς, η απάντηση είναι καταφατική, ειδικά όσο αφορά στους επενδυτές που πραγματοποιούν τοποθετήσεις στο εξωτερικό. Καθώς η πελατειακή βάση προς εξυπηρέτηση έχει μικρύνει, ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό, κάτι που σημαίνει ότι το επίπεδο των υπηρεσιών έχει βελτιωθεί αισθητά. «Δεδομένου ότι υπάρχουν λιγότεροι πελάτες, βρίσκει κανείς περισσότερο σεβασμό και υποστήριξη τουλάχιστον σε ότι αφορά την πλευρά των πωλήσεων», λέει ο Γκάνταπουρ.
Οι μεγάλοι επενδυτές  είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από τις τράπεζες αλλά επισημαίνουν ότι αυτές δεν είναι πλέον τα «αφεντικά» στην αγορά καθώς την πρωτοκαθεδρία έχουν πλέον τα επενδυτικά Fund. «Η ρευστότητα στην αγορά έχει βελτιωθεί, αλλά δεν έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα. Υπάρχει μικρή ποσότητα κεφαλαίου για επενδύσεις» τονίζει ο Τζο Μπιέρνατ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της European Credit Management, που τώρα αποτελεί τμήμα της Wells Fargo. «Η περισσότερη ρευστότητα βρίσκεται στην πρωτογενή αγορά, με αγορές νέων χρεογράφων. Εκεί παίζεται το κυρίως παιχνίδι αυτή τη στιγμή» συμπληρώνει ο Μπιέρνατ.
Πράγματι, το 2009 ήταν έτος έκρηξης για την αγορά χρεογράφων. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκδόθηκαν επενδυτικά προϊόντα αξίας 5,3 τρισ. δολαρίων, έναντι 4,3 τρισ. δολαρίων το 2008, σύμφωνα με έρευνα της Dealogic. Η αύξηση αυτή δεν προέρχεται τόσο από την Αμερική όπου οι επενδύσεις ήταν πάνω κάτω οι ίδιες αλλά από την Ευρώπη όπου η αύξηση ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των εκδόσεων του 2008.


ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Η επικράτηση των επενδύσεων που γίνονται με μετρητά έναντι των αγορών παραγώγων  σε ολόκληρο το 2009 υπογραμμίζει περαιτέρω την ενισχυμένη ζήτηση  για προϊόντα σταθερών αποδόσεων από μεγάλους επενδυτές. Ο πληγωμένος χρηματοπιστωτικός τομέας δημιούργησε σπρεντ με αποδόσεις ικανοποιητικές λαμβανομένου υπόψη και του ρίσκου, για τα funds, και το γεγονός αυτό έφερε φρέσκο χρήμα στην αγορά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs σε αμοιβαία κεφάλαια επενδύθηκαν 159 δισ. δολάρια συν 29 δισ. δολάρια στα υψηλής απόδοσης αμοιβαία, σε σχέση με τα μόλις 31 δισ. συνολικά του 2008. Είναι επίσης απόδειξη της μακροπρόθεσμης προοπτικής της αγοράς σταθερών αποδόσεων, το γεγονός ότι υπάρχουν 35 μήνες συνεχόμενων θετικών ροών στα επενδυτικά ομόλογα, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs.
«Το κύμα χρήματος που εισέρευσε στην τραπεζική αγορά ήταν πραγματικά απίστευτο» αναφέρει ο Γκιγιόμ Αμπλάρ επικεφαλής των σταθερού εισοδήματος συναλλαγών της  BNP Paribas. «Αυτό που επίσης είναι εντυπωσιακό, είναι ότι ειδικά προς το τέλος του 2009 θα περίμενε κανείς από τους επενδυτές να έχουν διάθεση να μειώσουν το ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί από τους πελάτες μας εκδήλωσαν φόβους ότι θα χάσουν μέρος του επικείμενου ράλι»» συμπληρώνει ο Αμπλάρ.
Για τις αγορές παραγώγων  και ιδιαίτερα αυτές των πιστώσεων το 2009 ήταν μία «ενδιάμεση» χρονιά. Παρά το γεγονός ότι τα «στενότερα» σπρεντ υποδηλώνουν αυξημένη ρευστότητα, η δυνατότητα για περισσότερες συναλλαγές μειώθηκε αισθητά, λένε οι traders. Σύμφωνα με μία μελέτη παραγόντων της αγοράς ή ένταση των συναλλαγών έχει μειωθεί κατά 50%. Σύμφωνα με τους traders, μέχρι πριν από δύο χρόνια η αναλογία επενδύσεων σε παράγωγα έναντι των επενδύσεων σε ρευστό ήταν στο 70/30. Σήμερα η αναλογία αυτή έχει αντιστραφεί πλήρως.. Μέχρι το 2008 ο μεγαλύτερος τομέας δραστηριότητας στην αγορά των swap ήταν τα λεγόμενα δομημένα προϊόντα. Ο θάνατος των περισσότερων συνθετικών δομημένων χρεωστικών ομολόγων έχει σχεδόν ολοκληρωτικά εκμηδενίσει τη μία πλευρά της αγοράς: τους πωλητές πιστωτικής ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 97 δισ. δολάρια δομημένων χρεωστικών ομολόγων είχαν τυπωθεί σε σχέση με τα 385 δισ. δολάρια του 2007 σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΜΚ 4,6 ΔΙΣ. ΤΟ 2009 ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ Χ.Α.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
ΑΡΘΡΟ: ΦΑΙΝΕΤΑΙ «ΦΩΣ» ΣΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & LOGISTICS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ EUROBANK TRADER’S EYE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ AEGEAN AIRLINES
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΑΣΤΡΟΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site