Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2010-Τεύχος 360                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ


ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


Ακόμη και αν καταφέρουμε να δανειστούμε με λογικούς όρους, η επόμενη μέρα για τις εισηγμένες εταιρείες μόνο με ροδοπέταλα δεν θα είναι στρωμένη…


 


από τον Στέφανο Κοτζαμάνη


Η Σοφοκλέους προφέρεται για έντονες βραχυπρόθεσμες συγκινήσεις, καθώς οποιαδήποτε εξέλιξη -θετική ή αρνητική- σχετικά με την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, είναι σε θέση να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο ή σε σημαντική πτώση.
Μετά τη θετική υποδοχή, λοιπόν, την οποία τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είχαν από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά επίσης τους οίκους αξιολόγησης και άλλους διεθνείς παράγοντες που ασκούν επίδραση στις αγορές, είχε αναπτυχθεί μια θετική φιλολογία-φημολογία ότι τελικά τα πράγματα θα πάνε καλά και ότι η χώρα θα καταφέρει να δανειστεί με λογικούς όρους από τις αγορές μέσα στο Μάρτιο. Όλα αυτά, προφανώς και η χρηματιστηριακή αγορά -ιδίως μέσα στην τρέχουσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα- δεν θα μπορούσε να τα αγνοήσει και έτσι εξηγείται το rebound που εκδηλώθηκε στην Σοφοκλέους λίγο πριν αλλά και αμέσως μετά την ανακοίνωση του “δεύτερου πακέτου μέτρων Παπανδρέου”.
Ακόμη όμως και αν τα πράγματα πήγαν καλά σχετικά με το δανεισμό του Μαρτίου, η επόμενη μέρα για το ταμπλό της Σοφοκλέους δεν είναι καθόλου ξεκαθαρισμένη.
Οι αισιόδοξοι κύκλοι βλέπουν τα spreads να υποχωρούν σημαντική, τις τράπεζες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αποστομώνοντας όλους όσους μιλούν για προβλήματα ρευστότητας και άλλα σχετικά.
Τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν, όμως, θα πλήξουν προφανώς την πραγματική οικονομία, μειώνοντας τη ζήτηση και τα εταιρικά κέρδη, ωστόσο με την αποκατάσταση της ηρεμίας, οι αγορές θα αρχίσουν να τοποθετούνται με μακροπρόθεσμη προοπτική τόσο στις μεγάλες τράπεζες, όσο και σε εκείνες τις  εταιρείες που πιστεύουν ότι θα βγουν ωφελημένες όταν θα ξεκινήσει η περίοδος της ανάκαμψης.
Υπάρχει, όμως, και το απαισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, τα νέα κυβερνητικά μέτρα (αύξηση ΦΠΑ, νέα άνοδος στο φόρο ειδικής κατανάλωσης καυσίμων, περιορισμός αποδοχών κ.λπ.) θα οδηγήσουν την πραγματική οικονομία σε μια βαθιά καχεξία, όχι μόνο μέσα στο 2010, αλλά και για αρκετά χρόνια ακόμη. Και μια χώρα με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλούς δείκτες ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους είναι καταδικασμένη σε μακροχρόνια ανεργία και φτώχεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα εταιρικά κέρδη και την πορεία των τιμών των μετοχών.
Πέραν αυτού, ενώ σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας της κοινωνίας για τη λήψη σκληρών μέτρων και την απεμπόληση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύει σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο από σήμερα, όταν η κρίση θα είναι βαθύτερη και όταν ενδεχομένως χρειαστεί να ληφθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα…
Εκτός απ' όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών ορίων. Η Ευρωζώνη καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του «φτωχού ευρωπαϊκού νότου», οι ΗΠΑ καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα του τεράστιου χρέους τους και η Κίνα καλείται να αποφύγει φαινόμενα «φούσκας» στη δική της οικονομία…


ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ «ΒΑΘΟΣ» ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
Το ζητούμενο, λοιπόν, βρίσκεται στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε δύο σημαντικές παραμέτρους:
Πρώτον, στο μέτωπο του δανεισμού της Ελλάδας και της κατάστασης στην αγορά των κρατικών της ομολόγων στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Δεύτερον, στο πόσο τελικά βαθιά θα είναι η οικονομική κρίση που θα πλήξει την πραγματική ελληνική οικονομία, όχι μόνο φέτος, αλλά σε βάθος αρκετών ετών.
Οι εξελίξεις στο πρώτο μέτωπο σχετίζονται με τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στο ταμπλό του ΧΑ, ενώ αντίθετα οι εξελίξεις στο δεύτερο μέτωπο είναι εκείνες που σε μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσουν τις τιμές των ελληνικών μετοχών σε μακροπρόθεσμη βάση.
Οι τράπεζες, αυτή τη φορά, δεν θα μείνουν αλώβητες από την κρίση. Οι μέχρι πρότινος προσδοκίες για αυξημένα κέρδη μέσα στο 2010 αποτελούν παρελθόν, καθώς το σύνολο σχεδόν των αναλυτών αναμένει:
Πρώτον, χαμηλή βάση εκκίνησης λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και λόγω της επιβολής της έκτακτης φορολογικής εισφοράς.
Δεύτερον, την επιδείνωση του Καθαρού Επιτοκιακού Περιθωρίου (Net Interest Margin, NIM) καθώς άρχισαν να «τσιμπάνε» τα επιτόκια καταθέσεων.
Τρίτον, την εκτίμηση για ακόμη μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μέσα στο 2010.
Η Σοφοκλέους, λοιπόν, φαίνεται να έχει μπει σε ένα κανάλι χαμηλότατης ορατότητας και πιθανών μεγάλων διακυμάνσεων, είτε προς πάνω, είτε προς τα κάτω, με την μακροπρόθεσμη τάση να μην μπορεί να προβλεφθεί, καθώς: από τη μια πλευρά οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών από πλευράς δεικτών είναι σαφώς ελκυστικότερες σε σύγκριση με αυτές του εξωτερικού και από την άλλη, δεν είναι προβλέψιμο το βάθος της ύφεσης στο οποίο απειλείται να εισέλθει η ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια.
Έτσι, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές για πρώτη φορά καλούνται να λύσουν μια εξίσωση με τόσο πολλούς αγνώστους. Και για το λόγο αυτό, μειώνουν τον αριθμό των μετοχών που προτείνουν και επικεντρώνονται κυρίως στα λεγόμενα «safe stories» όσο ασφαλείς ιστορίες μπορούν να υπάρξουν σε μια οικονομία που βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς ύφεσης.
Υπάρχουν αρκετές εισηγμένες που πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν, φέτος καλούνται να ανταπεξέλθουν σε περιβάλλον χαμηλότερης ζήτησης και πιθανότατα αυξημένων επιτοκίων. Και επίσης, τα περιθώρια των τραπεζών για «διευκολύνσεις» και άλλες σχετικές πρακτικές, έχουν αρχίσει πλέον να στενεύουν σημαντικά.
Έχουμε, λοιπόν, την επικέντρωση του ενδιαφέροντος μόλις σε 10-15 περίπου τίτλους και από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς στη μικρή κεφαλαιοποίηση επικρατεί εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Δεκάδες μετοχές διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποιήσεις χαμηλότερες των 5 εκατ. ευρώ(!) ενώ το στοίχημα για πολλές εισηγμένες είναι το κατά πόσο θα καταφέρουν να «βγάλουν τη χρονιά»...


TO ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ…
Δεν είναι μόνο ο Ψωμιάδης και ο Λαναράς. Και όλοι γνωστότατοι επιχειρηματίες του παρελθόντος θα αναγκαστούν, λόγω της κρίσης, να βάλουν “λουκέτο”.
Τα δελτία τύπου και οι δηλώσεις του Παύλου Ψωμιάδη σε Ελλάδα και Κύπρο μιλούσαν για ηγετικά μερίδια, για πρωταγωνιστικούς ρόλους, για συνεχείς εξαγορές και άλλα σχετικά. Σήμερα, οι εταιρείες αυτού του ηγετικού Ομίλου κλείνουν η μία μετά την άλλη: η Ασπίς, η Commercial Value, η Commercial Liv και η Aspis Bank καταλήγει «υποχρεωτικά» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να μην διαταραχτεί η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο.
Ο πάλαι ποτέ περιβόητος Sir Thomas (Θωμάς Λαναράς), το σύμβολο της χρηματιστηριακής φούσκας της περιόδου 1999-2000, ότι ακούμπησε επιχειρηματικά, τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης! Κλωστήρια Ναούσης, Fanco, Γιαννούσης, Κλωστοϋφαντήρια Δούδου, Sex Form, Informatics, κ.ά. Όσο για την εναπομείνασα Κλωνατέξ, αυτή διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια, πολλά άλλα προβλήματα και μάλιστα, ο Θωμάς Λαναράς έχει περιορίσει το ποσοστό του σε πολύ χαμηλά επίπεδα… Με άλλα λόγια, οι κακόμοιροι μικροεπενδυτές την πλήρωσαν και πάλι.
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι από τους πρωταγωνιστές της τότε χρηματιστηριακής φούσκας (Ψωμιάδης μέσω των Aspis Bond και των εξαγορών, Λαναράς, Μπατατούδης, Ζούλοβιτς, Τασόγλου, Στέγγος, Πανούσης, Βρυώνης, κ.ά.):
1. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δει τις εταιρείες του να κλείνουν.
2. Κάποιοι άλλοι βρίσκονται ουσιαστικά εκτός των εταιρειών τους.
3. Και τέλος, κάποιοι τρίτοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση παλεύοντας με «σαράντα κύματα»… 
Το θέμα όμως είναι σαφώς ευρύτερο από αυτό της χρηματιστηριακής φούσκας του παρελθόντος. Και αυτό γιατί όλα δείχνουν πως μέσα στο 2010 -λόγω και της οξείας οικονομικής κρίσης- θα δούμε πολλά ακόμη επιχειρηματικά “λουκέτα”. Η μειωμένη ζήτηση, η καταπόνηση των εταιρειών από την 18μηνη κρίση, αλλά και οι περιορισμένες δυνατότητες των τραπεζών για νέες «παρατάσεις» φαίνεται ότι θα οδηγήσουν αρκετούς ομίλους στο τέλος τους. Δεν θα είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που θα αποχωρήσουν από το ταμπλό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Θα δούμε ενδεχομένως και κάμποσες «υποχρεωτικές» εξαγορές.
Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα πριν καν ξεκινήσει η κρίση… Θα δούμε ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα, προς όφελος των εταιρειών που θα διατηρηθούν στη ζωή και θα βγουν σχετικά ενισχυμένες, όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Και λέμε σχετικά ενισχυμένες, γιατί η ανάκαμψη θα ξεκινήσει μετά από πολύ καιρό και μάλιστα από σαφώς χαμηλότερη βάση σε σύγκριση με την τρέχουσα πραγματικότητα…


ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Αν μέχρι τώρα οι επενδυτές «έπαιζαν άμυνα», τώρα πολλοί από αυτούς θα ακολουθήσουν ένα... κατενάτσιο που θα το ζήλευαν και οι Ιταλοί της δεκαετίας του 1970!
Από ποιες όμως μετοχές να πιαστούν; Πρώτα απ’ όλα, οι επενδυτές έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί κλάδοι και εταιρείες που φάνταζαν ως αμυντικοί, στην πράξη αποδείχτηκαν αρκετά ευάλωτοι στην τρέχουσα συγκυρία… Να ξεκινήσουμε από την ένδυση τύπου Sprider, να πάμε στην ιδιωτική υγεία (π.χ. Ιασώ), να συνεχίσουμε με τις εταιρείες τροφίμων, ή τέλος να πάμε στις τηλεπικοινωνίες (π.χ. ΟΤΕ, κ.λπ.);
Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες αποδείχτηκε ότι επηρεασμός από την κρίση υπήρξε. Μπορεί να μην έλαβε απαραίτητα μεγάλες διαστάσεις, αλλά υπήρξε…
Όλα βέβαια αυτό το 16μηνο της κρίσης (από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα) υπήρξαν και κάποιες -λίγες σε αριθμό- εισηγμένες που έδειξαν στοιχεία αντοχής πολύ πιο ισχυρά από το μέσο όρο, όπως για παράδειγμα η Jumbo, ο Όμιλος Fourlis, η REVOIL, οι δύο ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor), η Στ. Κανάκης, κ.ά. Όλοι αυτοί θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τις αντοχές τους και στη νέα –και περισσότερο επώδυνη- φάση της επερχόμενης κρίσης, καθώς τώρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερο άδεια πορτοφόλια σε σχέση με το παρελθόν και το σήμερα.


ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ “ΒΡΑΧΟΙ”
Πέραν αυτών, η χρηματιστηριακή αγορά θα προχωρήσει ενδεχομένως προς μια ακόμη πιο αμυντική συμπεριφορά, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της στους «βράχους» της Σοφοκλέους. Ποιοι θα μπορούσε να είναι αυτοί, που πολύ πιθανόν να μείνουν αλώβητοι και στη νέα φάση;
Υποψήφιοι για παράδειγμα είναι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ, ΜΕΤΚΑ), ή επίσης «κρατικόχαρτα», όπως η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, κ.ά.
Θα μπορούσαν όμως να υπάρξουν εισηγμένες ικανές να κάνουν τη θετική έκπληξη στη νέα περίοδο κρίσης; Προφανώς ναι, όπως για παράδειγμα είδαμε πέρυσι τα παραδείγματα της MLS, των Ευρωσυμβούλων, κ.ά.
Υπάρχουν όμως και οι εταιρείες  που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ΤΕΝΕΡΓΑ, αλλά και σε αρκετές εταιρείες διαφόρων κλάδων, οι οποίες έχουν κάνει μια πολύ καλή προεργασία στο μέτωπο της προετοιμασίας των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων. Με δεδομένα τις πολύ καλές τιμές πώλησης ρεύματος που έχουν λάβει, αλλά και την κυβερνητική πρόθεση να «τρέξουν» οι συγκεκριμένες επενδύσεις, τα οφέλη που θα αποκομίσουν ενδεχομένως να είναι πολύ σημαντικά, σε μεσοπρόθεσμη βάση.ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ


 


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τράπεζες Εθνική, Κύπρου
Ενέργεια Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Revoil
Κατασκευές Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ, Forthnet
Κρατικόχαρτα ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ
Ακίνητα Eurobank Properties, Lamda Development, Trastor
Εμπόριο Jumbo, Fourlis
Ορυκτά S&B Βιομηχανικά Ορυκτά
Λοιπές MIG, Sciens, Κανάκης, Autohellas


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Pasal, Byte, Μινέρβα, Folli-Follie, Sprider


ΣΧΟΛΙΑ


JUMBO
Μονοψήφιος δείκτης P/E και ταμειακές ροές «για φίλημα», από μια εταιρεία που έχει πείσει μέχρι σήμερα, ότι μπορεί να αντεπεξέλθει πολύ ικανοποιητικά απέναντι στην κρίση.


AUTOHELLAS
Σε περίπτωση συγχώνευσης Aegean Airlines και Olympic Air, η Autohellas φαίνεται να ευνοείται, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα προωθείται όχι μόνο από τη μία αεροπορική εταιρεία όπως σήμερα, αλλά και από τις δύο...


REVOIL
Σας είχαμε προειδοποιήσει και για τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα, αλλά και για το γενναίο μέρισμα. Πολύ θετική η αντίδραση της αγοράς μετά τη σχετική ανακοίνωση.


SCIENS
Ο τίτλος βρίσκεται πολύ κοντά στο ελάχιστο εξαμήνου με σημαντικό discount σε σύγκριση με την εσωτερική του αξία. Η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου μέσω εισφοράς επιχειρήσεων των βασικών μετόχων αν και κρίνεται ως θετική, δεν κατάφερε να επηρεάσει την τιμή του τίτλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους.


FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Το γεγονός ότι το 2009 σε συγκρίσιμη βάση, κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της σταθερή, λέει πολλά πράγματα. Οι επιπτώσεις από τον τερματισμό συνεργασίας με την Samsung είναι περιορισμένες, ενώ το 2010 δεν θα επαναληφθεί η έκτακτη φορολογική εισφορά, οπότε τα κέρδη αναμένονται αυξημένα.


ΟΤΕ
Όσο και αν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ήταν μικρότερα των προβλεπόμενων, η μερισματική απόδοση παραμένει ικανοποιητική και οι ταμιακές ροές για το 2010 αναμένονται σαφώς θετικές. Διχασμένοι για τη μετοχή, οι αναλυτές.


 


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Θετική υποδοχή στο ταμπλό των περυσινών αποτελεσμάτων, καθώς άλλωστε η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα από την ελληνική.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
Πολύ γερά ξεκίνησε το 2010 σε επίπεδο παραγωγής, σε πολύ χαμηλά επίπεδα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, λόγω των γενικότερων συγκυριών.


EUROBROKERS
Ανέλαβε ρόλο ασφαλιστικού συμβούλου στη MIG, που αναμφίβολα είναι ένας μεγάλος πελάτης.


ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Διαθέτει δεκάδες εκατ. ευρώ σε ταμείο και ομόλογα και είναι διατεθειμένη να αγοράσει επιπλέον ακίνητα μέσα στη χρονιά, εφ’ όσον προκύψουν σχετικές ευκαιρίες τοποθέτησης.


ΔΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ
Πολύ καλές αποδόσεις τόσο πέρυσι, όσο και από την αρχή του έτους έως σήμερα, σαφώς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο (πάνω από 50% εκτός Ελλάδας) και σχετικά καλή εμπορευσιμότητα. Και το discount στα ύψη...


ΙΛΥΔΑ
Η μετοχή έχει αποφέρει μεγάλα κέρδη στο ταμπλό, διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση πολύ μεγαλύτερη από άλλες γνωστότερες εταιρείες του κλάδου, χωρίς να έχει ανάλογες οικονομικές επιδόσεις. Και με σχετικά μεγάλο όγκο συναλλαγών...


ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ
Έντονη υποχώρηση της μετοχής στο τέλος του περασμένου μήνα, χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο σχετικά με τις φρεγάτες ή με την τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.


ΙΑΣΩ
«Εκτός μόδας» κατά τους τελευταίους μήνες και ο κλάδος της υγείας. Όχι λόγω της λειτουργίας της καινούργιας μαιευτικής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου με τον Ερυθρό Σταυρό, όσο λόγω του ότι ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας αποδεικνύεται λιγότερο αμυντικός απ’ ότι αρχικά πιστευόταν. Πάντως, κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς σε ορισμένους τίτλους του κλάδου, ενδέχεται να είναι υπερβολική.


ΒΙΟΤΕΡ
Στα 14 μόλις εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης. Η πώληση του ακινήτου έναντι 3,2 εκατ. ευρώ δεν συγκίνησε τη χρηματιστηριακή αγορά, παρά την άντληση κάποιας ρευστότητας. Φαίνεται ότι το πρόβλημα με τις μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές δυνάμεις της Σοφοκλέους είναι πολύ μεγαλύτερο...


ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Στα 8,4 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, όχι πολύ μακριά από το ελάχιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου. Μια τέτοια κεφαλαιοποίηση για μια εταιρεία κερδοφόρα που θα επιβιώσει της κρίσης, με ακίνητη περιουσία κ.λπ., ίσως σε βάθος χρόνου να αποδειχτεί χαμηλή.


ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Η άνοδος του ρουμανικού νομίσματος κατά τους τελευταίους μήνες ενδέχεται να τονώσει σε κάποιο βαθμό την πορεία του Ομίλου.


ΚΛΩΝΑΤΕΞ
Πολύ βαρύ το κλίμα για τη μετοχή, που –εκτός των άλλων- ούτε σε γενική συνέλευση δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης απαρτίας.


COMPUCON
Κάτω από το 1 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της...


MIG
Δεν φαίνεται κακή ιδέα η αγορά δικαιωμάτων για την απόκτηση μετατρέψιμων ομολόγων, ιδίως αν κάποιος πιστεύει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα πέσει κι άλλο μέσα στο 2010. Το κόστος απόκτησής τους είναι χαμηλό, ενώ τα μετατρέψιμα ομόλογα προσφέρουν σημαντικό επιτόκιο και τιμή μετατροπής κοντά στην τιμή απόκτησής τους. Οι «περίεργοι» ας εξετάσουν τους όρους της έκδοσης.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ
Άλλη μια περίπτωση (μετά την Imako) δημόσιας εγγραφής, κατά την οποία εταιρεία από το χώρο των media αποχωρεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από την μια πλευρά, οι μικρομέτοχοι θα κληθούν να «κλειδώσουν ζημιές» και από την άλλη, οι προοπτικές του κλάδου είναι τόσο συγκεχυμένες, έτσι ώστε τελικά να μην γνωρίζουμε στ’ αλήθεια, ποιο είναι το μικρότερο κακό…


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "ΒΑΡΙΔΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ MOTOR OIL
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΕΤΕΠ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site