Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2010-Τεύχος 360                              

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ


Συνέντευξη στον Θεοφάνη Λιβέρα


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ


ΤΟ ΧΑΚ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΡΟΛΟ


· Σε καλό δρόμο οι συνεργασίες με τα ξένα χρηματιστήρια
· Αμοιβαίως επιτυχές εγχείρημα η Κοινή Πλατφόρμα με το ΧΑ
· Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για το εγχείρημα της Νέας ΑγοράςΜετά το επιτυχημένο εγχείρημα της Κοινής Πλατφόρμας με το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνεχίζει μια σειρά επαφών με άλλα χρηματιστήρια, με απώτερο στόχο να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η διοίκηση του ΧΑΚ επιδίδεται τώρα σε μια συνεχή προσπάθεια ανάπτυξης της κυπριακής κεφαλαιαγοράς, άλλοτε διευρύνοντας την γκάμα των προσφερομένων στους επενδυτές επιλογών (όπως με το εγχείρημα της Νέας Αγοράς), άλλοτε προσπαθώντας να αναπτύξει περαιτέρω το θεσμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης και άλλοτε μέσω των κινήσεών του για διεθνοποίηση. Για όλα αυτά τα θέματα συζητήσαμε με τον Πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Γιώργο Κουφάρη.


Χ_Πόσο κερδισμένο βγήκε τελικά το ΧΑΚ από την υπόθεση της Κοινής Πλατφόρμας με το ΧΑ;
Γ. ΚΟΥΦΑΡΗΣ_Γενικά ομιλούντες μπορεί κάποιος να πει ότι η Κοινή Πλατφόρμα ΧΑΚ – ΧΑ απέβη προς αμοιβαίο όφελος και των δύο Χρηματιστηρίων. Μέσα από το εγχείρημα της Κοινής Πλατφόρμας τα δύο χρηματιστήρια ενοποίησαν διαδικασίες, τεχνογνωσίες και τεχνολογίες που βοήθησαν στην ποιοτική αναβάθμιση των δύο αγορών. Ταυτόχρονα, η Κοινή Πλατφόρμα έδωσε ενιαίες επιλογές σε επιχειρήσεις και επενδυτές των δύο αγορών. Πιστεύουμε ότι το ΧΑΚ, ως μικρότερη αγορά, ευνοήθηκε από τη στενότατη συνεργασία με την Ελλάδα, γιατί σε μια δύσκολη περίοδο για το Χρηματιστήριο μας ανοίχθηκαν νέοι ορίζοντες για την κεφαλαιαγορά μας. Το ίδιο ισχύει και για το ΧΑ που είχε ανάλογα οφέλη. Παρά τα κάποια τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στην πορεία και τα οποία έχουν επιλυθεί, πιστεύουμε ότι η Κοινή Πλατφόρμα ήταν ένα επιτυχές εγχείρημα και για τις δύο αγορές.


Χ_Πώς εξελίσσονται τα οικονομικά του ΧΑΚ σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα;
Γ.Κ._Όπως αντιλαμβάνεστε η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της πάνω στους όγκους συναλλαγών των μετοχών, επηρεάζουν και τα οικονομικά του ΧΑΚ. Παρά, όμως την κρίση και τις επιπτώσεις της, το ΧΑΚ κατάφερε το 2009 να είναι βάσει των ενδείξεων κερδοφόρο. Το ΧΑΚ με την ορθολογιστική πολιτική στα έσοδα και στις δαπάνες του συνεχίζει να είναι ένας εύρωστος και βιώσιμος οργανισμός και αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Το Συμβούλιο και η Διεύθυνση του ΧΑΚ θα συνεχίσουν να χειρίζονται με υπευθυνότητα και με ορθολογισμό τα οικονομικά του Χρηματιστηρίου, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα πολλά φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα των επόμενων χρόνων.


Χ_Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης που υιοθετούν οι εισηγμένες εταιρείες; Πόσο έχουν αποδώσει οι σχετικές ενέργειες του ΧΑΚ;
Γ.Κ._Το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι πολύ σημαντικό, όπως εξελίσσονται τα χρηματιστηριακά δρώμενα. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η προσαρμογή των εισηγμένων εταιρειών με τις πρόνοιες του σχετικού Κώδικα. Ωστόσο, παρατηρούμε και κάποιες αδυναμίες εκ μέρους εισηγμένων εταιρειών να προσαρμοστούν. Εμείς ως ΧΑΚ βοηθούμε όσο μπορούμε τις εισηγμένες εταιρείες για να υιοθετήσουν πλήρως τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Αντιλαμβανόμαστε κάποιες δυσκολίες, όμως η υιοθέτηση του Κώδικα είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να έχουμε ένα διαφανές και αξιόπιστο χρηματιστήριο. Άλλωστε, αυτό αποτελεί θετικό βήμα και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που απευθύνονται πλέον σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο επενδυτικό κοινό. Το ΧΑΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις εφ΄ όσον αναβαθμίζει και επικαιροποιεί τον Κώδικα και προσπαθεί να προσαρμόζεται πλήρως στις σύγχρονες εξελίξεις.


Χ_Πώς εξελίσσεται το εγχείρημα της Νέας Αγοράς στο ΧΑΚ και τι μπορούμε να περιμένουμε;
Γ.Κ._Η Νέα Αγορά του ΧΑΚ είναι μια αγορά με αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους επενδυτές. Για μεν τις επιχειρήσεις μπορούν να εγγραφούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα και να αξιοποιήσουν τα πολλά πλεονεκτήματα που τους προσφέρει. Για δε τους επενδυτές μπορούν να έχουν περισσότερες επενδυτικές επιλογές. Ως ΧΑΚ είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για τη Νέα Αγορά. Ήδη, από παρουσιάσεις που κάναμε στην Κύπρο και στην Αθήνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, το οποίο σύντομα θα μετουσιωθεί σε πράξη. Ήδη έχουμε εγγράψει αριθμό συμβούλων εισαγωγής (nomads) και την περίοδο αυτή εξετάζονται αριθμός αιτήσεων από εταιρείες για εισαγωγή. Πιστεύουμε ότι η Νέα Αγορά καθώς και άλλοι σχεδιασμοί όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια, εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα του Χρηματιστηρίου μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον όλο θεσμό.


Χ_Ποιες είναι σήμερα οι βασικότερες αδυναμίες του ΧΑΚ και κατά πόσο αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;
Γ.Κ._Το ΧΑΚ είναι μια σύγχρονη και ευέλικτη αγορά που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τις σύγχρονες πρακτικές διεθνώς. Με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που αναλαμβάνουμε προσπαθούμε να ενισχύσουμε το θεσμό για το καλό της κεφαλαιαγοράς και της οικονομίας γενικότερα και για να προσφέρουμε ακόμη ένα πιο διευρυμένο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, όπως όλα άλλωστε τα Χρηματιστήρια, έχουμε ενώπιον μας δύσκολες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τέτοιες προκλήσεις για το ΧΑΚ είναι η οικονομική κρίση, το μειωμένο ενδιαφέρον του κοινού για επενδύσεις σε χρηματιστηριακές αξίες η ύπαρξη τίτλων που δεν τυγχάνουν ευρείας εμπορευσιμότητας, ο ανταγωνισμός από άλλα χρηματιστήρια, κλπ. Γνωρίζουμε αυτές τις αδυναμίες και προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε. Όμως, απαιτείται χρόνος και γενικότερη βελτίωση των δεδομένων της οικονομίας. Θεωρούμε ότι μέσω μελλοντικής ανάκαμψης της οικονομίας θα διευκολυνθεί το έργο μας. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον του ΧΑΚ.


Χ_Πώς προχωρούν και πώς αναπτύσσονται οι συνεργασίες με ξένα χρηματιστήρια;
Γ.Κ._Οι συνεργασίες με τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σε καλό δρόμο. Τα Μνημόνια Συναντίληψης που έχουμε με τα Χρηματιστήρια της Ρουμανίας και της Αιγύπτου είναι σε εφαρμογή εξελίσσεται συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Μάλτας της Ιορδανίας, ως επίσης και με χρηματιστηριακούς παράγοντες στην Ρωσία, ενώ προσπαθούμε να διευρύνουμε τον κύκλο των διμερών συνεργασιών μας. Πιστεύουμε ότι το ΧΑΚ μπορεί να διαδραματίσει ένα περιφερειακό ρόλο και ακριβώς πάνω σ’ αυτό το στόχο εργαζόμαστε. Μέσα στη νέα χρονιά αναμένουμε να έχουμε πρόσθετα επαφές με τα συνεργαζόμενα χρηματιστήρια καθώς και με άλλα της περιοχής μας, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε το ΧΑΚ σε μια περιφερειακή δύναμη, στα χρηματιστηριακά δρώμενα της περιοχής μας.ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Με οικονομική ανθηρότητα και αισιοδοξία το ΧΑΚ προωθεί τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του.
Γενικότερη στόχευση του ΧΑΚ, είναι να διατηρήσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του και την ανταγωνιστικότητα του και να προσφέρει σε συνεχή βάση νέα προϊόντα και υπηρεσίες με τη χρήση πρότυπης τεχνολογίας, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των συντελεστών των Αγορών και τις σύγχρονες εξελίξεις στο χρηματιστηριακό περιβάλλον διεθνώς
Το ΧΑΚ, ως Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου δεν αποσκοπεί απόλυτα και μόνο στην προσθήκη αξίας και στην επικερδότητα. Στόχος του παραμένει η στήριξη της Κυπριακής οικονομίας και η ανάπτυξη των Κυπριακών επιχειρήσεων μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, ως επίσης και η υλοποίηση ευρύτερων πολιτικών του Κράτους, για έλκυση επενδύσεων και για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο
Μεταξύ των αναπτυξιακών σχεδιασμών του ΧΑΚ στους οποίους προσδίδεται ιδιαίτερη έμφαση είναι και η λειτουργία της νέας αγοράς του, με την ονομασία Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ). Η αγορά αυτή που θα λειτουργεί ως πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης προσφέρεται από το ΧΑΚ για να καλύψει την ανάγκη δυναμικά εξελισσόμενων επιχειρήσεων, για εισαγωγή των τίτλων τους στο ΧΑΚ και για την αξιοποίηση της αγοράς για επίτευξη των αναπτυξιακών τους πλάνων. Αναμένεται ότι με την αγορά αυτή θα παρέχονται πολλαπλά οφέλη για ενδιαφερόμενες εταιρείες και επενδυτές, μέσω απλοποιημένων προϋποθέσεων εισαγωγής και με χαμηλό κόστος.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "ΒΑΡΙΔΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ MOTOR OIL
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΕΤΕΠ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site