Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2010-Τεύχος 360                              

ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
“ΒΑΡΙΔΙ” ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
Οι υψηλές προβλέψεις για πιθανές επισφάλειες, το υψηλό κόστος του διατραπεζικού δανεισμού, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας, πίεσαν σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.


 


από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη πρόκληση, από την απελευθέρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, βρίσκονται οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών: τον κίνδυνο ρευστότητας.
Οι επιτελείς των τραπεζών ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης των «ασθενειών» που προκαλεί η δεινή δημοσιονομική κατάσταση του Ελληνικού Δημοσίου και η κρίση αξιοπιστίας, στον τραπεζικό κλάδο, εξέλιξη που θα έθετε την χώρα υπό ασφυκτική, διπλή, πίεση. Υπογραμμίζεται ότι η ανησυχία για τις τράπεζες έχει κατά βάση μια μόνο πηγή: την κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι αγορές δεν αμφιβάλλουν για την ποιότητα των τραπεζών, αλλά για την ικανότητα του Δημοσίου να συμμαζέψει τα του οίκου του.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται απροθυμία των ξένων τραπεζών να δανείσουν, μέσω της διατραπεζικής αγοράς, σε εγχώριες τράπεζες υπό το φάσμα της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η ρευστότητα και η πρόσβαση σε διατραπεζικό δανεισμό αποτελούν το οξυγόνο για έναν τραπεζικό οργανισμό και χωρίς αυτά μία τράπεζα θα μπορούσε γρήγορα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η διατραπεζική αγορά δεν έχει «κλείσει» για τις ελληνικές, ωστόσο έχει περιοριστεί δραστικά η περίοδος δανεισμού, που επίσης συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους. Ενώ ο δανεισμός στη διατραπεζική αγορά φτάνει και τους τρεις μήνες, εν τούτοις οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα διάρκειας το πολύ μιας εβδομάδας (χωρίς εξασφαλίσεις) από άλλες τράπεζες του εξωτερικού.  Αντίστοιχα, για δανεισμό μέσω εξασφαλίσεων, παρέχοντας ως ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το χρονικό διάστημα μετά βίας φτάνει τον ένα μήνα.
Αυτή η κατάσταση, ευτυχώς, δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Στην περίοδο Απριλίου - Μαΐου η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές 22 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είτε μέχρι τότε η χώρα θα έχει ανακτήσει τμήμα της αξιοπιστίας της, μετά τη λήψη των νέων σκληρών μέτρων, αντλώντας από τις αγορές τα αναγκαία κεφάλαια, είτε δεν θα το επιτύχει. Αν πραγματοποιηθεί το πρώτο, κάτι που οι επιτελείς των τραπεζών θεωρούν το πιθανότερο, τότε το κόστος του χρήματος θα μειωθεί, οι συνθήκες στις αγορές σταδιακά θα ομαλοποιηθούν και οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια για την χρηματοδότηση των εργασιών τους (δηλαδή τη χορηγήσεις δανείων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην αντίπερα όχθη, αν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο, δηλαδή η χώρα δεν καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, τότε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητήσουμε εξωτερική βοήθεια, η οποία ασφαλώς δεν θα δοθεί χωρίς νέους όρους. Έτσι η βίαιη, εξωτερική, επιβολή των αναγκαίων μέτρων για την δημοσιονομική εξυγίανση θα καθησυχάσει τις αγορές και θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντλήσουν τη ρευστότητα που χρειάζονται, επιστρέφοντας σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας.
Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι απο εδώ και πέρα πρέπει καθημερινά, με κάθε μέσο, με πειθαρχία, αποφασιστικότητα και συνέπεια να εργαστούμε όλοι για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση. Πρέπει πάση θυσία να πείσουμε τις αγορές, να αποσπάσουμε πίστωση χρόνου, ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις  και να πάρουμε βαθείες ανάσες, σημειώνουν. Προειδοποιούν ότι αν δεν δώσουμε τα απαραίτητα δείγματα γραφής υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μη γραμμικές εξελίξεις.


ΠΤΩΧΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στην σκιά της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης και των ασφυκτικών πιέσεων των αγορών, ξεκίνησε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Οι υψηλές προβλέψεις, ο χαμηλός όγκος εργασιών, η αύξηση του κόστους του χρήματος  αλλά και η έκτακτη φορολόγηση εκτιμάται οδηγούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τα κέρδη των τραπεζών για τη χρήση του 2009.
Το ύψος των προβλέψεων είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που θα κρίνει την κερδοφορία της περυσινής χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στο εννεάμηνο ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 7,2% έναντι 6,8% που ήταν στο πρώτο εξάμηνο, 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, 5% στο τέλος του 2008 και μόλις 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007. Oι καθυστερήσεις ανήλθαν στo 6,9% στα στεγαστικά δάνεια (έναντι 5,3% το Δεκ. 08), στο 11,7% στα καταναλωτικά δάνεια (από 8,2% το Δεκ. 08) ενώ οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στο 6,4% (από 4,3% το Δεκ. 08).
Η εικόνα αυτή έχει επιδεινωθεί περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος, του περιορισμού της ρευστότητας, της αύξησης της ανεργίας και γενικότερα των επιπλοκών που προκαλεί η υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι στο τέλος του 2009 ο δείκτης των καθυστερήσεων διαμορφώνεται κοντά στο 9% και προβλέπουν ότι την εφετινή χρονιά θα ανέλθει σε διψήφιο νούμερο.
Έτσι, η αύξηση των προβλέψεων για  την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μονόδρομος για τις εμπορικές τράπεζες, κίνηση που θα έχει άμεση επίπτωση στα κέρδη. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η προ προβλέψεων κερδοφορία θα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και υπογραμμίζουν ότι επαρκεί για την κάλυψη των προβλημάτων που δημιουργεί η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Πίεση στην κερδοφορία του κλάδου άσκησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και η αύξηση του κόστους καταθέσεων. Από το Νοέμβριο οι τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν την ρευστότητά τους, προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις, εξέλιξη που θα έχει επίπτωση στα επιτοκιακά έσοδα.
Την κατάσταση επιδεινώνει η «χαμηλή πτήση» της αγοράς. Ο όγκος των τραπεζικών εργασιών παραμένει καθηλωμένος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς -πέραν της μείωσης της ζήτησης που προκαλεί η ύφεση- αρνητικά επηρέασαν τη ρευστότητα οι νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και η έξαρση της ανησυχίας για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την μεγάλη αύξηση των περιθωρίων δανεισμού (spreads) του δημοσίου.


ΜΕΓΕΘΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Κέρδη 313 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου για τη χρήση του 2009. Τα κέρδη του συγκροτήματος είναι μειωμένα κατά 38% σε σχέση με τη χρήση του 2008 και εντός της εκτίμησης που είχε διατυπώσει η διοίκηση της τράπεζας στις αρχές του 2009. Η διοίκηση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή, ενώ είχε προηγηθεί η διανομή προμερίσματος 0,08 ευρώ. Στελέχη του συγκροτήματος υπογραμμίζουν την αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων, την ισχυρή ρευστότητα και την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η κερδοφορία μετά φόρων για την εφετινή χρήση θα κυμανθεί μεταξύ 300 - 400 εκατ. ευρώ.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Στα 235 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρήση του 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 25%, ενώ αν ληφθεί υπόψη και η καταβολή της έκτακτης φορολογικής εισφοράς, τότε το τελικό αποτέλεσμα για τον όμιλο περιορίζεται στα 202 εκατ. ευρώ (-36%).
Η Τράπεζα κατόρθωσε να διατηρήσει τη λειτουργική κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα, με τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να φτάνουν τα 780 εκατ. ευρώ (+1%) γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην απορρόφηση χωρίς αναταράξεις των επιπτώσεων της κρίσης. Η μείωση των κερδών οφείλεται στις υψηλές προβλέψεις που έφτασαν τα 491 εκατ. ευρώ (+27%) αλλά και στη νέα έκτακτη εισφορά που επιβάρυνε τον όμιλο κατά 34 εκατ. ευρώ. Το 2009 το ενεργητικό του ομίλου διαμορφώθηκε στα 54,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 1% σε σχέση με το 2008, ενώ οι χορηγήσεις, μετά τις προβλέψεις, ανήλθαν στα 37,68 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 2%.
Αναλυτικότερα κατά 2% μειώθηκαν οι χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά 6% τα καταναλωτικά δάνεια και κατά 1% τα στεγαστικά. Αύξηση χορηγήσεων σημειώθηκε μόνο στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων (+5%). Κατά 2% μειώθηκαν και οι καταθέσεις (και πιστωτικοί τίτλοι λιανικής), οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 30,75 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 5,1% από 3,6% που ήταν στο τέλος του 2008.


MARFIN POPULAR BANK
Στα 186,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Marfin Popular Bank (MPB) για τη χρήση του 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 52,7%, ωστόσο ξεπέρασαν αισθητά τις προσδοκίες των αναλυτών. Αν αφαιρεθεί η έκτακτη φορολογική εισφορά, τα αποτελέσματα της τράπεζας διαμορφώνονται στα 173,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 56%. Στελέχη της τράπεζας επισημαίνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο δ΄ τρίμηνο στο 6,1% από 6,14% στο γ΄ τρίμηνο. Στο τέλος του 2008 οι καθυστερήσεις ήταν στο 4,3%. Το σύνολο των χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 7,1% και ανήλθε στα 25,08 δισ., ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3,8% και περιορίστηκαν στα 23,8 δισ. ευρώ.


EMPORIKI BANK
Με διεύρυνση ζημιών έκλεισε η χρήση του 2009 για την Εμπορική Τράπεζα, θυγατρική του ομίλου Credit Agricole, αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκων αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Αναλυτικά τα τελικά αποτέλεσμα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές ύψους 582,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 491,8 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2008. Οι υψηλές προβλέψεις, ανήλθαν στα 658,4 εκατ. ευρώ (+35,4%), για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τη βασική αιτία για το ζημιογώνο αποτέλεσμα.
Στελέχη της τράπεζας επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του 2009 κινούνται σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης 2009-2013, το οποίο προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2011. Η τράπεζα έχει δρομολογήσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακή της βάσης.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "ΒΑΡΙΔΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ MOTOR OIL
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΕΤΕΠ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site