Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2007                               Τεύχος 334

Οι φιλόδοξοι στόχοι μιας εταιρίας που διαπραγματεύεται με λογικότατους δείκτες και προσδοκά να εδραιώσει τη θέση της ανάμεσα στους ισχυρότερους παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς.


Πριν από δύο χρόνια, ελάχιστοι μιλούσαν για την μετοχή της Kleemann στη χρηματιστηριακή αγορά. Ίσως λόγω των χαμηλών τόνων του βασικού μετόχου, ή ίσως λόγω του ότι δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι στο νομό Κιλκίς  - εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης- θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος όμιλος με ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία.
Παρά το γεγονός ότι επί αρκετά χρόνια η μετοχή διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (με μερισματικές αποδόσεις που προσέγγιζαν το 5%) ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, ίσως και λόγω του ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν βγήκαν να πουλήσουν, άρα η διασπορά της μετοχής ήταν περιορισμένη.
Την τελευταία διετία όμως, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, με τους «υπομονετικούς» επενδυτές να αποκομίζουν σημαντικότατες αποδόσεις: με βάση το «κλείσιμο» της 10ης Ιουλίου, η μετοχή απέφερε +15,58% στο τελευταίο εξάμηνο, +93,25% στο τελευταίο δωδεκάμηνο και +147,3% κατά την τελευταία διετία, πέρα των μερισμάτων που ενδιάμεσα διανεμήθηκαν.
Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν: με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 140 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Kleemann προβλέπει για φέτος κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 15,4 εκατ. ευρώ και με μέρισμα ανά μετοχή 30 λεπτά, ο τίτλος της Kleemann διαπραγματεύεται με λογικότατο δείκτη P/E και με μερισματική απόδοση 2,5% (σαφώς ικανοποιητικό αν συγκριθεί με τη μέση μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους).
Όσο για τις προοπτικές, αυτές διαγράφονται θετικές τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.


Η πορεία του πρώτου τριμήνου του 2006
Αύξηση 13,39% στον όμιλο και 8,30% στη μητρική παρουσίασαν τα κέρδη της εταιρίας Kleemann στο α' τρίμηνο του 2007, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις σε όμιλο και μητρική.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετά φόρων με τα δικαιώματα της μειοψηφίας σε επίπεδο ομίλου κινήθηκαν ανοδικά και διαμορφώθηκαν σε 2,175 εκατ. ευρώ έναντι 1,918 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 13,39%.
Tα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 4,09 εκατ. ευρώ έναντι 3,63 εκατ. ευρώ πέρσι, εμφανίζοντας άνοδο κατά 12,7%.
Την ίδια στιγμή, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 27,90%, καθώς έφθασε τα 24,548 εκατ. ευρώ έναντι 19,193 εκατ. ευρώ το τρίμηνο 2006.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Kleemann, η σημαντική ενίσχυση των ενοποιημένων οικονομικών μεγεθών οφείλεται στην ανοδική πορεία της ελληνικής αγοράς και των θυγατρικών εταιριών του ομίλου, στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της εισηγμένης, αλλά και στην προώθηση νέων προϊόντων στην αγορά.


Εκτιμήσεις για το 2007
Η διοίκηση της Kleemann για την τρέχουσα χρήση του 2007 προβλέπει για τη μεν μητρική πωλήσεις 85,52 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,3% σε σχέση με αυτές των 76,16 εκατ. ευρώ του 2006 και κέρδη προ φόρων 12,30 εκατ. ευρώ έναντι 11,08 εκατ. ευρώ του 2006, αυξημένα αντίστοιχα κατά 11,0%.


Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στον όμιλο, η διοίκηση προσβλέπει σε πωλήσεις 97,80 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 14,9% σε σχέση με τις πωλήσεις των 85,05 εκατ. ευρώ του 2006, και κέρδη προ φόρων 15,90 εκατ. ευρώ έναντι 15,05 εκατ. ευρώ το 2006, αυξημένα αντίστοιχα κατά 5,6%.


Στόχοι - προοπτικές ανάπτυξης
Τη θέση της στους κορυφαίους της ευρωπαϊκής και της διεθνούς αγοράς ανελκυστήρων φιλοδοξεί να εδραιώσει περαιτέρω η Kleemann.
Ο επενδυτικός σχεδιασμός της επιχείρησης για το 2007 προβλέπει:
1. Επενδύσεις σε σύγχρονο κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό.
2. Αυξημένες δαπάνες R&D για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
3. Δημιουργία νέων εμπορικών δικτύων στην Ευρώπη και στην Ασία.
4. Ενδυνάμωση της θέσης της, μέσω εξαγορών και συμμετοχών σε παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, με σκοπό την προώθηση νέων προϊόντων στην αγορά που θα διακρίνονται από υψηλή ποιότητα, γρήγορη και ευέλικτη εξυπηρέτηση και διαρκή τεχνική υποστήριξη.
Μεταξύ των ευκαιριών που παρουσιάζονται εντάσσεται και η αγορά του πλήρους πακέτου ανελκυστήρα ευνοεί η οδηγία 95/16 της Ε.Ε., σε συνδυασμό με το πρότυπο ΕΝ 81/80 περί εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης των εξαρτημάτων των λειτουργούντων ανελκυστήρων, αλλά και η ανερχόμενη οικοδομική δραστηριότητα.


H Kleemann ευνοείται και από την αναμενόμενη αντικατάσταση των παλαιών ανελκυστήρων, που «ανοίγει» για την Kleemann μια αγορά 1,5 - 1,8 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οδηγία 95/16 της Ε.Ε. και πρότυπο ΕΝ 81/80).


Μεγάλες προοπτικές επίσης και η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των Βαλκανίων, της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, ενώ αιχμή της επιχείρησης παραμένει το λανσάρισμα νέων προϊόντων στην αγορά (Machine Room less Lifts - ανελκυστήρες χωρίς μηχανοστάσιο).


Στο μεταξύ, στους στόχους της εταιρίας εντάσσεται το άνοιγμά της στις αγορές της Μέσης Ανατολής, με έμφαση σε Ιορδανία, Κουβέιτ, Ντουμπάι, Κατάρ και Εμιράτα, ενώ την ίδια στιγμή έχει ήδη δρομολογήσει την ισχυροποίηση της παρουσίας της στη μεγάλη αγορά της Ινδίας.


Το προφίλ της Kleemann
Σημειώνεται ότι η Kleemann είναι εταιρία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων. Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά (πάνω από 14.000 συστήματα ή 3,5% της παγκόσμιας αγοράς ανελκυστήρα).
Απολαμβάνει δε ηγετική θέση στη διαρκώς αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά (73% σε εγκατεστημένες μονάδες και 47,4% σε αξία), ενώ οι διεθνείς πωλήσεις του ομίλου ήταν 44,7% το 2006 και πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 35 χώρες, με κύριες αγορές τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κύπρο.
Το 2006 η KLEEMANN αύξησε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 7,9% και ανήλθε σε 85,50 εκατ ευρώ από 79,24 εκατ. ευρώ το 2005, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 15,05 εκατ. ευρώ από 9,79 εκατ ευρώ το 2005 παρουσιάζοντας αύξηση 53,7%. Σημειώνεται ότι στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2006 δεν περιλαμβάνονται τα μεγέθη της Leistritz Hydraulik GmbH η οποία πωλήθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Σε επίπεδο επενδύσεων, ο όμιλος έχει προγραμματίσει και εκτελεί, τη διετία 2007-2008, παραγωγικές επενδύσεις, ύψους 8 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή νέων βιομηχανικών κτιριακών εγκαταστάσεων, την απόκτηση νέου υψηλής τεχνολογίας μηχανολογικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος ηλεκτρονικής πώλησης, αλλά και σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης αποθεμάτων, όπως και την κατασκευή πολυώροφου πύργου δοκιμών για την ανάπτυξη συστημάτων ανελκυστήρων υψηλών ταχυτήτων.


Οι προγραμματισμένες επενδύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο στη μητρική εταιρία Kleemann Hellas AΒΕE και δευτερευόντως στη νέα θυγατρική εταιρία Moda Cabina ABEE και την επίσης θυγατρική KLEFER AE.


Να σημειωθεί ότι η Moda Cabina ABEE ιδρύθηκε εντός του τρέχοντος έτους και έχει ως αντικείμενο, την κατασκευή και πώληση εξειδικευμένων εξαρτημάτων ανελκυστήρων, όπως θαλάμους ειδικού σχεδιασμού και λύσεις ανακαινίσεων. Με την ίδρυσή της η Kleemann στοχεύει στη διεύρυνση και ισχυροποίηση της παρουσίας της στην ελληνική και διεθνή αγορά, μέσω προϊόντων σχεδιασμού και κατασκευής απόλυτα προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του κάθε πελάτη.
Στο μεταξύ στους στόχους της εταιρίας εντάσσεται:
. Η ενδυνάμωση της θέσης της στις αγορές τις οποίες έχει δυνατή παρουσία, όπως : Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Τουρκία, Ιρλανδία, Ρωσία, Ουκρανία.
. Η ενίσχυση των θυγατρικών εταιριών KLEFER ΑΕ, KLEEMANN ASANSOR S.A, KLEEMANN LIFTOVI D.o.o και KLEEMANN LIFT Ro SRL.
. Η ανάπτυξη νέων εμπορικών δικτύων στις αγορές της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί την δυναμική αγορά της Κίνας στην οποία λειτουργεί από το 2006, γραφείο της εταιρίας και σχεδιάζει την παρουσία της στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας.

  Περιεχόμενα
Editorial
Προτάσεις αγοράς / Χρηματιστήριο
Αφιέρωμα : Ελληνική επιχειρηματικότητα
Αφιέρωμα : Καταθετικά προϊόντα - Στο επίκεντρο όσο ποτέ
Αφιέρωμα : Kαλοκαιρινές αποδράσεις
Άρθρο : Η επιστροφή του κύκλου
Άρθρο : ΚLEEMAN το "διαμάντι" απ' το Κιλκίς
Άρθρο : Η πειρατεία λογισμικού πλήττει την ελληνική οικονομία και στερεί νέες θέσεις εργασίας
Άρθρο : Κύπρος - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επιχειρηματικών σήριαλ
Άρθρο : Το project της προσέλκυσης βορειοευρωπαίων για ημιδιαμονή στην Ελλάδα
Άρθρο : Κατά πόσο συμφέρει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
Άρθρο : Τρόποι "διάγνωσης" των λογιστικών παρεμβάσεων
Άρθρο : Εφαρμογή δυναμικής τεχνικής ανάλυσης ομολόγων
Ανασκόπηση : Επενδύσεις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Ταμείο : Το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης!

 Όροι και προϋποθέσεις του site