Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2010-Τεύχος 360                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ:
ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ


Η αγορά τελεί εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης, σχετικά με την ανατιμολόγηση 6.500 φαρμακευτικών σκευασμάτων και τη λίστα φαρμάκων. Πολλές εταιρείες όχι μόνο έχουν παγώσει μισθολογικές αυξήσεις και νέες προσλήψεις, αλλά προσανατολίζονται ήδη και προς απολύσεις προσωπικού.


 


από τον Αιμίλιο Νεγκή


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο φαρμακευτικός κλάδος, αναμένοντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το καθεστώς ανατιμολόγησης όλων των φαρμάκων και τα κριτήρια, με τα οποία θα καταρτιστεί η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ένα είναι βέβαιο: το 2010 αναμένεται να είναι δύσκολο και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Ήδη, ορισμένες επιχειρήσεις είδαν για πρώτη φορά τις πωλήσεις τους να μειώνονται τον Ιανουάριο. Επίσης, οι περισσότερες όχι μόνο έχουν παγώσει τις μισθολογικές αυξήσεις και τις νέες προσλήψεις, αλλά – αν τα κυβερνητικά μέτρα είναι αρκετά σκληρά – έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε απολύσεις. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες να εξορθολογίζουν δαπάνες προβολής και προώθησης.
Το ζητούμενο από όλους τους παράγοντες της αγοράς (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς) είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση. Και μέχρι τη στιγμή, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν ξεκάθαρο με ποιο σύστημα θα γίνει η πολυαναμενόμενη ανατιμολόγηση των περίπου 6.500 σκευασμάτων, που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Στις 16 Φεβρουαρίου, η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη παρουσίασε τη νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Επί πλέον, τα αντίγραφα φάρμακα θα λαμβάνουν τιμή το 70% της τιμής του πρωτοτύπου από 80% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε η υπουργός, με το νέο σύστημα θα υπάρξει μέση σταθμική μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά περίπου 20%, γεγονός που μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση της ετήσιας δαπάνης για φάρμακα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Όλοι λοιπόν θεώρησαν το θέμα λήξαν. Μάλιστα, στα τέλη του μηνός, οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Εμπορίου είχαν ενημερώσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι θα τους αποστέλλονταν οι νέες τιμές των προϊόντων τους για να υποβάλλουν τις τυχόν παρατηρήσεις ώστε να εκδοθεί το (πολυπόθητο) Δελτίο Τιμών – βέβαια στο παρασκήνιο υπήρχε έντονη φημολογία για πολλά λάθη στους υπολογισμούς και στις συγκρίσεις με άλλες χώρες.
Φυσικά, το θέμα έπρεπε να ρυθμιστεί και νομοθετικά. Η σχετική ρύθμιση εντάχθηκε τελικώς στο «καυτό» σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορούσε περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των υπαλλήλων του Δημοσίου, γεγονός που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Όταν το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή (4 Μαρτίου), ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου. Τελικώς, η κα Κατσέλη αναγκάστηκε να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση, προσθέτοντας ότι θα τη φέρει αυτούσια σε σχέδιο νόμου του υπουργείου της.


ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Την ίδια ώρα πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επέκριναν την κα Κατσέλη ότι επέλεξε το λιγότερο οδυνηρό σενάριο για τους φαρμακοβιομηχάνους. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι αν λαμβανόταν υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στις 27 χώρες της Ευρώπης, τότε θα προέκυπτε μέση σταθμική μείωση κατά 33%, δηλαδή, θα είχαμε ετήσια εξοικονόμηση για τα ταμεία σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ. Το ερώτημα φυσικά εν προκειμένω είναι αν θέλουμε να συγκρινόμαστε με χώρες όπως η Βουλγαρία...
Η ουσία είναι ότι την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το νέο σύστημα τιμολόγησης. Επίσης, αν τελικά επιλεγεί το σκληρό σενάριο με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης των 27, τότε προφανώς θα υπάρξουν και τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή, όπως η ανεύρεση τιμών σε όλες τις χώρες, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες κ.λπ. Και προφανώς θα μιλάμε για «σοκ και δέος» για το φαρμακευτικό κλάδο με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Όπως έχει επισημάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η κατακόρυφη μείωση των τιμών με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες (νόμιμες εξαγωγές που οδηγούν σε υπερκέρδη συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες). Ακόμη, θα προκαλέσει διόγκωση του φαινομένου των «πλαστών συνταγών». Δεν αποκλείεται επίσης να οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει υποκατάστασή τους από άλλα κατά πολύ ακριβότερα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων.
Από την άλλη, είναι αλήθεια όμως ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Την τελευταία 10ετία, η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων δείχνει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Όπως φαίνεται στον Πίνακα 2, οι δαπάνες για φάρμακα αυξήθηκαν από 930 εκατ. ευρώ το 2000 σε 4,5 δισ. ευρώ το 2009. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ για φάρμακα, οι οποίες το 2009 εκτιμάται ότι άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ.


«ΜΕΤΕΩΡΑ» ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αβεβαιότητα επικρατεί και όσον αφορά στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση επαναφοράς της ψηφίστηκε στις 19.1.2010, αλλά ακόμη δεν έχει καταρτιστεί. Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τα κριτήρια, με τα οποία θα γίνει η κατάρτισή της.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών από την 1η Μαΐου σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι ακόμη και εντός της κυβέρνησης που αμφισβητούν την αρτιότητα του ελέγχου. Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, η Γ.Γ. Εμπορίου απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατάθεση προτάσεων με αντικείμενο τη δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η προθεσμία έληξε στις 8-3-2010 και μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη.
Είναι φανερό ότι όσο και να μειωθούν οι τιμές, όσο «σκληρή» και να είναι η λίστα φαρμάκων, δεν πρόκειται να υπάρξει περιστολή της σπατάλης αν δεν υπάρξει ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα φάρμακα, αλλά για το σύνολο των δαπανών υγείας των ταμείων (Πίνακας 1). Άλλωστε, σπατάλη δεν υπάρχει μόνο στα φάρμακα, αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις ή άλλες δαπάνες σε είδος. Και στο σημείο αυτό, η χώρα μας είναι εξαιρετικά πίσω, καθώς δεν υπάρχουν Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Έπειτα απ’ όλα όσα αναφέρθηκαν, είναι εύλογο να επικρατεί ανησυχία στην αγορά. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν γνωρίζουν σε ποια τιμή θα πωλούν τα προϊόντα τους και αν αυτά θα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση! Επίσης, τα 2/3 των χρεών των νοσοκομείων για φάρμακα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ παραμένουν στον αέρα. Οπότε τι είδους επιχειρηματικά σχέδια να κάνουν;


 


ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΦΕΕ:
ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΜΗ
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, και για να παραμείνει κοινωνικό αγαθό υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας πρέπει όσοι ασχολούνται με την πολιτική να μην αγνοούν απλούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Φάρμακα που γίνονται ζημιογόνα αντικαθίστανται από νεότερα και ακριβότερα.


 


Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση είναι χρέος μας, να λαμβάνουμε ο καθένας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση και εφαρμογή αξιόπιστων απαντήσεων. Είναι χρέος μας, ο καθένας στο δικό του πεδίο δράσης, να υποστηρίζουμε θέσεις και να επιτυγχάνουμε λύσεις που δίνουν τέλος σε γνωστές παθογένειες και δημιουργούν τις συνθήκες για ένα καλύτερο, ασφαλές μέλλον.  
Ο ΣΦΕΕ, με σταθερότητα, παρρησία και επιμονή καταθέτει τα τελευταία χρόνια μία δέσμη σύγχρονων και λειτουργικών προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της φαρμακευτικής αγοράς και την προαγωγή της δημόσιας υγείας κατορθώνοντας με αυτό τον τρόπο να είναι πολύτιμος σύμμαχος και αρωγός της Πολιτείας. Όλες οι θέσεις του Συνδέσμου μας υπηρετούν το κοινό συμφέρον των πολιτών, της Πολιτείας, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων εις αυτάς. Διότι πράγματι, μόνο όταν υπηρετούμε το συγκεκριμένο κοινό συμφέρον, οικοδομούμε λύσεις με συνοχή, αποτελεσματικότητα και διάρκεια. 
Ο ΣΦΕΕ έχει εγκαίρως επιχειρηματολογήσει με διαύγεια ότι η συρρίκνωση της τιμής των φαρμάκων σε επίπεδα που τα καταστούν ασύμφορα, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και τελικώς οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, που είναι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, και για να παραμείνει ένα κοινωνικό αγαθό υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας πρέπει όσοι ασχολούνται με την πολιτική για το φάρμακο, να μην αγνοούν τους απλούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Φάρμακα που γίνονται ζημιογόνα αντικαθίστανται από νεότερα και ακριβότερα.


Ο ΣΦΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ
Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι στηρίζει με θέρμη τη λήψη μέτρων για την περιστολή της σπατάλης στις δαπάνες υγείας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο σύστημα τιμολόγησης, που προέκυψαν μετά από πολύμηνη διαβούλευση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρ’ όλο που οι τιμές των φαρμάκων συμπιέζονται σε οριακά επίπεδα.
Ωστόσο, ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι η μείωση των τιμών στα φάρμακα εγκυμονεί κινδύνους για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και διόγκωση του φαινομένου των «πλαστών συνταγών». Επισημαίνουμε ότι είναι σημαντικό να δοθούν οι αρμόζουσες αυξήσεις στα παλαιά δοκιμασμένα φάρμακα, ώστε να μην καταστούν ασύμφορα και αντικατασταθούν από νεότερα και ακριβότερα.
Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία στην υλοποίηση του νέου συστήματος και συνεργασία με την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές παρενέργειες στην αγορά, όπως ελλείψεις φαρμάκων, πλαστές συνταγές, απολύσεις προσωπικού κ.λπ. Πιστεύουμε και έχουμε αποδείξει ότι, μέσα στα πλαίσια της εποικοδομητικής διαβούλευσης, είναι δυνατόν να διαμορφωθούν σύγχρονες, λειτουργικές και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες ενδυναμώνουν το σύστημα υγείας.


ΑΝΑΓΚΗ Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Δυστυχώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της σπατάλης στο σύστημα γιατί πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το φάρμακο αποτελεί μόνο το ένα πέμπτο των δαπανών υγείας.
Με αφορμή ωστόσο την ανοιχτή πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει την προσπάθεια αυτή και δηλώνει πως είναι στη διάθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να συμβάλει στην αρτιότερη, σύγχρονη, οικονομική και γρήγορη εφαρμογή του συστήματος, ώστε αυτό να λειτουργήσει αποδοτικά προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών.
Ο ΣΦΕΕ επί σειρά ετών τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, να προχωρήσουμε και στη χώρα μας στην εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα πρέπει να αφορά στο σύνολο των δαπανών υγείας.
Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος, τη δυνατότητα παροχής υψηλοτέρας ποιότητας υπηρεσιών υγείας και παράλληλα διασφαλίζει σε βάθος χρόνου την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλα τα φάρμακα και όλες τις θεραπείες».Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ


Στρουθοκαμηλικό μπορεί να χαρακτηριστεί το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών οι τιμές ορίζονταν ως οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Οικονομίας, σήμερα είμαστε μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και όσον αφορά στα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) είμαστε η τρίτη ακριβότερη στον κόσμο!
Πού οφείλεται αυτό το παράδοξο; Στην Ελλάδα, κάθε φάρμακο μόλις εγκρίνονταν πράγματι λάμβανε τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη. Όμως, η τιμή του αναπροσαρμόζονταν μόνο για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, ενώ στη συνέχεια μέχρι να λήξει η πατέντα του, η τιμή διατηρούνταν σταθερή. Όμως, στο εξωτερικό η τιμή του μειώνεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της πατέντας.
Επιπλέον, στη χώρα μας μόλις έληγε η πατέντα η τιμή παρέμενε αναλλοίωτη. Μόλις πριν από λίγα χρόνια καθιερώθηκε με τη λήξη της πατέντας να μειώνεται η τιμή κατά 20%. Η τιμή των πρωτοτύπων καθορίζει και την τιμή των αντιγράφων, που παρασκευάζονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με το νόμο, τα αντίγραφα λαμβάνουν το 80% της τιμής του πρωτοτύπου.
Σε άλλες χώρες, όταν εγκρίνεται ένα νέο φάρμακο αξιολογείται και αν κριθεί ότι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα, τότε λαμβάνει υψηλή τιμή. Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύεται η καινοτομία και η έρευνα. Στη συνέχεια με την πάροδο των ετών η τιμή μειώνεται και όταν λήγει η πατέντα συνήθως επέρχεται κατακόρυφη μείωση της τιμής (έως και 60%).
Έπειτα απ’ όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα τιμών στην Ελλάδα δεν «επιδοτεί» την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα του φαρμάκου. Αντιθέτως, ευνοεί τον «καιροσκοπισμό». Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν αναρίθμητες εταιρείες «αντιγράφων» σκευασμάτων, τα οποία δια νόμου έχουν το 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Έτσι, εξηγείται επίσης ότι από τις περίπου 300 επιχειρήσεις, γύρω στο 10% έχουν ετήσιο τζίρο από λίγες χιλιάδες έως και 4 εκατ. ευρώ.ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


- Σύμφωνα με έρευνα της STAT BANK, οι συνολικές πωλήσεις των 91 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας (με βάση τον ισολογισμό τους έως τον Ιούνιο του 2009) έφθασαν τα 5,812 δισ. ευρώ, έναντι 5,344 δισ. το 2007. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 470,887 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 471,154 εκατ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους του κλάδου ήταν διόλου ευκαταφρόνητο: 8,1%.
- η εγχώρια αγορά κυριαρχείται από τις θυγατρικές εταιρείες των μεγάλων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δραστηριοποιούνται στην αντιπροσώπευση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που εισάγουν από τις εταιρείες του Ομίλου στον οποίο ανήκουν. Ελάχιστες πραγματοποιούν παραγωγή στην Ελλάδα σε εγκαταστάσεις τρίτων.
- η πλειοψηφία των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων επικεντρώνεται στην παραγωγή γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων (generics). Η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά είναι σχετικά χαμηλή (12%). Παράλληλα, μικρός αριθμός μόνο ελληνικών επιχειρήσεων είναι σε θέση να δαπανήσει τα υψηλά ποσά που απαιτούνται για την πραγματοποίηση Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και την ανάπτυξη πρωτότυπων σκευασμάτων.
- οι πολυεθνικές επιχειρήσεις κυριαρχούν αφού αυτές καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, όμως οι ελληνικές βιομηχανίες συντελούν στο 12% της φαρμακευτικής δαπάνης κατέχουν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων, που υλοποιούνται στον κλάδο.
- η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει σαφέστατα πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια. Ελληνικές εταιρείες εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 20 επενδυτικά και 40 ερευνητικά προγράμματα από ελληνικές βιομηχανίες. Ακόμη έξι νέες παραγωγικές μονάδες είναι σε τελικό στάδιο υλοποίησης.
- στον κλάδο επικρατεί υπερσυγκέντρωση δυνάμεων καθώς οι 20 μεγαλύτερες παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου, αποσπούν περίπου το 80% των συνολικών κερδών!ΑΡΗΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, GENZYME ΕΛΛΑΣ
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ


Χ_Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην ελληνική αγορά φαρμάκου;
Α.Κ._Η σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση μίας νόσου απαιτεί ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση, όπου το φάρμακο αποτελεί μέρος αυτής. Παράγοντες όπως η έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση, πρόληψη, εξατομίκευση θεραπείας, καταγραφή και παρακολούθηση της έκβασης είναι μόνο κάποια στάδια της πλήρους και ολιστικής θεραπευτικής παρέμβασης, αλλά και της συνολικής δαπάνης.
Η φιλοσοφία ανάπτυξης φαρμάκων έχει αλλάξει από την παραδοσιακή «τυχαία» ανακάλυψη ουσιών που δρουν ευεργετικά στο παθολογικό υπόστρωμα μίας νόσου. Πλέον, αφού διερευνηθεί το παθολογικό, βιοχημικό μονοπάτι που εκδηλώνει μία νόσο, τότε σχεδιάζονται ειδικά φάρμακα που επεμβαίνουν σε αυτό. Η αλλαγή προσανατολισμού από το φάρμακο στη θεραπεία απαιτεί ευρύτερη αλλαγή προσέγγισης και αντιμετώπισης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στη χώρα μας η ρύθμιση της αγοράς φαρμάκου εστιάζεται περισσότερο στον καθορισμό των τιμών και λιγότερο στη σχέση κόστους - οφέλους για τον ασθενή και την κοινωνία μακροπρόθεσμα. Συνέπεια αυτού είναι η αντίληψη όλων των φορέων να διχάζεται ανάμεσα στο κοινωνικό αγαθό ή στο εμπορεύσιμο προϊόν.
Η ειλικρινής και σε βάθος αξιοποίηση όλων των δεδομένων μπορούν να δημιουργήσουν συνήθειες τέτοιες ώστε να προάγεται η Δημόσια Υγεία μέσα από έρευνα και ανάπτυξη συνεχούς νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για λύση των υφιστάμενων ιατρικών αναγκών.
Η αποσαφήνιση των προθέσεων της πολιτείας με τη συνδρομή της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου και της συμβολής του στη Δημόσια Υγεία και το κοινό συμφέρον.


Χ_Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων της εταιρείας σας;
Α.Κ._Η Genzyme διαθέτει σήμερα ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, πρωτεϊνικές / ενζυμικές θεραπείες, πολυμερή, μονοκλωνικά και πολυκλωνικά αντισώματα και κυτταρικές θεραπείες.
Πρωτοπόρος στον τομέα της παραγωγής ενζύμων, η Genzyme έχει κατορθώσει να καλύψει με θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης τέσσερα από τα λυσοσωμικά αθροιστικά νοσήματα (Gaucher, Fabry, Pompe και βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου ΜPS I), νοσήματα τα οποία κληρονομούνται σε ποσοστό μικρότερο της μιας στις 50.000 γεννήσεις, και χαρακτηρίζονται από την έλλειψη των συγκεκριμένων ενζύμων. Η επένδυση στην έρευνα γύρω από τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών οδήγησε στην ανάπτυξη της από του στόματος θεραπείας για τη νόσο Gaucher (eliglustat) για την οποία πρόσφατα ανακοινώθηκαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Στην παρούσα φάση, η βιοτεχνολογία και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της, όπως η Genzyme, αποτελούν το όχημα που φέρει μια νέα, πρωτοποριακή αντίληψη στο χώρο της διαγνωστικής και θεραπείας. Στο μέλλον, η ανάπτυξη της γονιδιακής θεραπείας, του γενετικού ελέγχου και της φαρμακογενομικής (η επιστήμη που μελετά το πώς οι γενετικές καταβολές ενός ατόμου επηρεάζουν την αντίδρασή του σε κάποιο φάρμακο) αναμένεται να αλλάξουν ακόμη περισσότερο το πρόσωπο της ιατρικής προσέγγισης.Μετά την εκρηκτική περυσινή χρονιά από πλευράς εξαγορών και συγχωνεύσεων, φέτος το ενδιαφέρον των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές και σε στοχευμένες συνεργασίες ή deals, που αφορούν στη βιοτεχνολογία.
Θυμίζουμε ότι, το 2009, είχαμε την εξαγορά της αμερικανικής Wyeth από την ομοεθνή της Pfizer, την εξαγορά του 44% της βιοτεχνολογικής εταιρείας Genentech από τη Roche και της Schering-Plough από τη Merck. Το συνολικό ύψος των εξαγορών ξεπέρασε τα 160 δισ. δολάρια, όταν το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων έφθασε τα 780 δισ. δολ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι μεγάλες συγχωνεύσεις-εξαγορές μάλλον ανήκουν στο παρελθόν. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν αρκετές «συναλλαγές μεσαίου μεγέθους» και συμφωνίες αξίας έως 5 δισ. δολαρίων.
Η προσοχή φαίνεται να στρέφεται τώρα κυρίως στις μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως τις Biogen Idec και Amgen αλλά και τις μικρότερες Crucell και Genzyme, οι οποίες μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στις μεγάλες παραδοσιακές φαρμακευτικές εταιρείες.
Το μέλλον ανήκει ξεκάθαρα στη βιοτεχνολογία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Evaluate Pharma, το 2014, τα έξι φάρμακα που θα έχουν τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως θα είναι όλα προϊόντα βιοτεχνολογίας!
Πρώτο σε πωλήσεις το 2014 αναμένεται να είναι το αντικαρκινικό Avastin της Roche με έσοδα ύψους 9,23 δισ. δολαρίων. Οι επόμενες πέντε θέσεις θα καταλαμβάνονται από το Humira της Abbott Laboratories, το Rituxan της Roche, το Enbrel της Wyeth και της Amgen, το Lantus της Sanofi-Aventis και το Herceptin της Roche.
Με το Remicade των Schering-Plough και J&J να καταλαμβάνει την ένατη θέση, συνολικά επτά από τα 10 πρώτα φάρμακα το 2014 θα είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας - το 2008 ήταν πέντε και το 2000 μόνο ένα. Συνολικά, τα βιοτεχνολογικά φάρμακα θα αποτελούν το 50% των 100 φαρμάκων με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2014!


ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Οι τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας ανάλυσης IMS Health, αναφέρουν ότι το 2013 η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά αναμένεται να αγγίζει το 1 τρις δολάρια! Για φέτος, έχει βελτιώσει τις αρχικές της εκτιμήσεις (λόγω της κατάστασης στις ΗΠΑ) και προβλέπει ότι η αγορά θα εμφανίσει αύξηση κατά 4%-6%, φθάνοντας τα 825 δισ. δολάρια. Ειδικά, στην αγορά των ΗΠΑ η αύξηση αναμένεται τώρα να είναι περίπου 3%-5% το 2010.
Στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, παρατηρείται σημαντική μετατόπιση της ζήτησης από τις ώριμες προς τις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ώριμες αγορές σταδιακά μετριάζονται, ενώ αντίθετα οι αναπτυσσόμενες αγορές με χαμηλά μερίδια πωλήσεων παρουσιάζουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.
Έτσι, οι επτά «αναδυόμενες» αγορές (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Ρωσία, Ν. Κορέα και Τουρκία) αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση πωλήσεων κατά 12%-14% το 2010 και 13%-16% τα επόμενα πέντε χρόνια! Πρωταθλήτρια αναμένεται να είναι η Κίνα με αύξηση πάνω από 20%...
Ο κύριος παράγοντας που περιορίζει την αύξηση της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς είναι η λήξη της πατέντας πολλών blockbusters. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, προϊόντα που σήμερα έχουν υψηλές πωλήσεις, οι οποίες φθάνουν τα 137 δισ. δολάρια αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των γενόσημων και δεν θα αντικατασταθούν από προϊόντα με πωλήσεις του ίδιου μεγέθους.
Για παράδειγμα, το 2011 χάνει την πατέντα του το υπ’ αριθμόν 1 φάρμακο σε πωλήσεις παγκοσμίως, το Lipitor της αμερικανικής Pfizer, το οποίο πραγματοποιεί ετησίως πωλήσεις 12 δισ. δολαρίων! Ίσως έτσι γίνεται αντιληπτό γιατί η Pfizer έδωσε 64 δισ. δολάρια να εξαγοράσει τη Wyeth, που διαθέτει προϊόντα βιοτεχνολογίας με λαμπρό παρόν και μέλλον. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ίσως η Wyeth να μην επαρκεί...
Επίσης, μέσα στην επόμενη πενταετία, οι αγορές θα επηρεαστούν από πολυάριθμες ενέργειες μείωσης του κόστους, όπως η επιβολή μείωσης των τιμών σε υπάρχοντα φάρμακα, η αύξηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων για ασφαλιστική κάλυψη των προϊόντων και η παροχή κινήτρων στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για να συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "ΒΑΡΙΔΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ MOTOR OIL
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΕΤΕΠ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site