Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2010-Τεύχος 360                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΝΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ) ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ SWAPS ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Γίνεται επιτακτική, πλέον, η ανάγκη για την θέσπιση έκτακτων μέτρων με σκοπό την αποφυγή μίας γενικότερης χρεοκοπίας των ανά τον κόσμο κρατικών μηχανισμών.


Σε προβληματικές οικονομίες πολλαπλάσιου μεγέθους από την ελληνική επικεντρώνονται πλέον οι ανησυχίες των αγορών, μια και δεδομένη αστοχία τους θα δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία. Τους Αμερικανούς, τους απασχολεί κύρια το σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η πολιτεία της Καλιφόρνιας, και το οποίο πρόβλημα δεν περιορίζεται στον κατά 20 δισ. δολάρια ελλειμματικό προϋπολογισμό της πολιτείας. Η Καλιφόρνια είναι με διαφορά η σημαντικότερη πολιτεία των ΗΠΑ από οικονομική άποψη, και συνεισφέρει στο εθνικό ΑΕΠ σε ποσοστό 13,5%.
Στην Ευρώπη, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ισπανία, οικονομία σχεδόν πενταπλάσια σε μέγεθος από την ελληνική, θα καταφέρει να περιορίσει το τεράστιο έλλειμμά της (που ανέρχεται στο 11,4% του ΑΕΠ) στα αποδεκτά επίπεδα του 3% μέσα στην ερχόμενη τριετία.


ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πλέον τούτων, έντονη ανησυχία υπάρχει στην αγορά για τα απροκάλυπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται με τα χρεόγραφα των υπερχρεωμένων κρατών, κάτι που ενδεχόμενα θα αναγκάσει την Κομισιόν να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των swaps στα ομόλογα (όπως εισηγήθηκε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ) ή σαν την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την σύσταση ενιαίου οικονομικού διευθυντηρίου, το οποίο θα έχει αυξημένες εποπτικές και παρεμβατικές αρμοδιότητες- ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει το ευρώ. Δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο πρόσφατα δημοσιεύματα για την από κοινού αγορά από Γαλλία και Γερμανία ελληνικών ομολόγων ύψους 30, ή και περισσοτέρων, δισ. ευρώ ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα. Όπως και να έχει πάντως, τα σενάρια αυτά από μόνα τους στάθηκαν αρκετά για να ρίξουν κατακόρυφα το spread των ελληνικών ομολόγων (ιδιαίτερα των δεκαετών) και να δημιουργήσουν μία νότα αισιοδοξίας στις αγορές. Σε αυτό, βοήθησαν και οι αισθητά ανεβασμένοι δείκτες (και μάλιστα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα) για την μεταποιητική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα (54,2 από 52,4 για την Ευρωζώνη, ενώ ειδικά για την Γερμανία σημειώθηκε άνοδος στο 57,2 από 53,7).
Ανάλογα κερδοσκοπικά παιχνίδια καταγράφηκαν και στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα την θεαματική βουτιά της στερλίνας κατά δέκα και πλέον εκατοστιαίες μονάδες έναντι δολαρίου και ευρώ.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η παραίτηση του αντιπρόεδρου της Fed Donald Kohn, που δημιουργεί πλέον τρεις κενές θέσεις στο επταμελές συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, δίνει μία πρώτης τάξης ευκαιρία στον Αμερικανό πρόεδρο να βάλει την δική του σφραγίδα στην “ανεξάρτητη” αυτή αρχή, διαμέσου της επιλογής των κατάλληλων προσώπων που θα συμπληρώσουν τις κενές θέσεις.
Παράλληλα, προχωρεί και το σχέδιο της δημιουργίας 18μελούς διακομματικής οικονομικής επιτροπής, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την μείωση του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο έχει φθάσει στο 13% επί του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχρισε ήδη τους δύο συμπροέδρους της επιτροπής, αλλά είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι το όλον εγχείρημα καρκινοβατεί, επειδή κατ' ουσίαν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο πορείας που να μπορεί να ακολουθηθεί.


 


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Περίπου στα επίπεδα που ξεκίνησαν το 2010 έκλεισαν οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες τον μήνα Φεβρουάριο. Η διόρθωση των δεικτών καθ' όλη την διάρκεια του Ιανουαρίου, η οποία ήλθε σαν φυσικό επακόλουθο του ράλι των τιμών που επικράτησε για περισσότερο από το μισό προηγούμενο έτος, δεν είχε συνέχεια, οπότε μετά από μερικά σκαμπανεβάσματα, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου παρατηρήθηκαν ανοδικές τάσεις.
Σε όρους πραγματικής οικονομίας, η Κίνα έχει επανέλθει σε εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, οι ΗΠΑ σαφώς ανακάμπτουν μετά την κρίση, ενώ η Ευρώπη αγωνίζεται να διατηρήσει σχετική σταθερότητα ή μάλλον να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Η στατιστική δείχνει ότι το έτος που έπεται μιας τραπεζικής κρίσης το χρηματιστήριο της χώρας κερδίζει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ τα επόμενα λίγα έτη κινείται γενικώς πλαγίως με μικρές διακυμάνσεις. Η διαφορά φάσης με την οποία εκδηλώθηκε η κρίση στα διάφορα μέρη του κόσμου, λοιπόν, ίσως ακολουθηθεί και στα αντίστοιχα χρηματιστήρια.


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΛΙΝΑΣ

Εντονότατη κερδοσκοπική δραστηριότητα σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες του περασμένου μήνα με θύμα το βρετανικό νόμισμα, και η οποία πυροδοτήθηκε από ήσσονος σημασίας πολιτικοοικονομικά γεγονότα. Η πτώση της στερλίνας έναντι των κυριότερων νομισμάτων ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 10%, με το ευρώ να επωφελείται λιγότερο από τα υπόλοιπα, λόγω των πιέσεων που δέχεται και αυτό λόγω των προβλημάτων σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία.
Το ευρώ πιέσθηκε από τις φήμες ότι η Γερμανία θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αλλά η πίεση αποσύρθηκε όταν οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ απομάκρυναν το ενδεχόμε νο. Με τα σκληρά ελληνικά μέτρα να αλλάζουν αρκετά το περιβάλλον, ίσως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρει για λίγο την ησυχία του. Ο Τζορτζ Σόρος, από την άλλη, πιστεύει ότι τα δημιοσιονομικά προβλήματα των χωρών της Μεσογείου είναι τόσο σοβαρά ώστε μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο το ευρώ...


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Μέχρι και αυξήσεις επιτοκίων έγιναν το τελευταίο διάστημα. Όχι βέβαια στα καθ' ημάς, όπου η προοπτική αυτή αργεί ακόμη, αλλά στην Αυστραλία, όπου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης φαίνεται να έχουν παρέλθει οριστικά, και η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το overnight της στο 4%. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ενώ παράλληλα τα οικονομικά μεγέθη της αγοράς έχουν βελτιωθεί.
Ήδη από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, είχε γίνει φανερή η πρόθεση της Κίνας να ελαττώσει την έκθεσή της σε αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα. Ωστόσο, αυτό δεν έφερε κάποια σημαντική ανακατάταξη στην αγορά ομολόγων, γιατί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε σημαντικά η έκθεση της Ιαπωνίας στα ίδια χρεόγραφα. Σον δε αφορά τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, η τιμή τους διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με το yield να διαμορφώνεται στο 3,25%, αρκετά χαμηλότερα από το αντίστοιχο αμερικανικό δεκαετές. Παράλληλα, τάσεις μείωσης του spread σε σχέση με το bund εμφάνιζαν τόσο τα ελληνικά, όσο και τα ιρλανδικά δεκαετή ομόλογα.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΣ

Πολύ κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι κινείται πλέον η τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί παγκόσμια λόγω της ανάκαμψης της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Σημαντική άνοδο αναμένεται να σημειώσει το Μάρτιο και η τιμή του χαλκού, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς από την Χιλή, η οποία μαζί με την Αυστραλία είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί του βασικού αυτού βιομηχανικού μετάλλου. Είναι ακόμη ασαφές κατά πόσο επηρεάστηκαν οι υποδομές της χώρας από τον τεράστιο σεισμό που την έπληξε.
Θετικό σημείο για τις αγορές και η επανέναρξη -μετά από πολλούς μήνες- μεταφοράς φορτίων χάλυβα από την Ινδία στις ΗΠΑ, ένα ακόμη γεγονός που σηματοδοτεί την (ήπια έστω) ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "ΒΑΡΙΔΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ MOTOR OIL
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΕΤΕΠ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site