Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2010-Τεύχος 360                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEYPRIVATE BANKING
ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ


Οι επιπτώσεις της  χρηματοπιστωτικής κρίσης  έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στη βιομηχανία του private banking. Ως αποτέλεσμα, οι υφιστάμενες ισορροπίες διαταράχθηκαν με νέους ηγέτες να βγαίνουν στο προσκήνιο, όπως προκύπτει και από την σχετική ετήσια κατάταξη του Euromoney.


 


από την Helen Avery


Το 2009 ήταν μία χρονιά κατά την οποία το private banking ανακάλυψε ότι τίποτα δεν μένει σταθερό για πάντα. Στις αρχές του 2008, φαινόταν ότι οι ηγέτες του κλάδου είχαν παγιώσει τις θέσεις τους σε μακροχρόνια βάση. Ποιος μπορούσε να προβλέψει δραματικές αλλαγές στο private banking; Έτσι κι αλλιώς οι αλλαγές σε επίπεδο  μεριδίων αγοράς ήταν πάντα μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο κλάδος έδειχνε κορεσμένος με εκατοντάδες παίκτες να μάχονται σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο για να εξασφαλίσουν μερίδια από μία πολύ συγκεκριμένη «πίτα». Μόνο οι μεγάλοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να αυξήσουν το ενεργητικό τους μέσω στρατηγικών εξαγορών. Και τότε εμφανίστηκε η χρηματοπιστωτική κρίση.
Ξαφνικά τα επενδυτικά προϊόντα περιγράφηκαν ως προβληματικά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Οι ιδιωτικές τράπεζες, ειδικά οι μεγάλες, προκειμένου να μειώσουν το ρίσκο τα εγκατέλειψαν. Επίσης κάθε ιδιωτική τράπεζα που εμφανιζόταν να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Μπέρναρντ Μάντοφ επίσης είδε τα χρήματα της να φεύγουν από το παράθυρο. Όταν οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν να προσφέρουν εγγυήσεις στις μεγάλες τράπεζες των χωρών τους, οι πελάτες επέστρεψαν σε αυτές, αλλά όταν η σκόνη άρχισε να «κάθεται» σιγά σιγά κατά το 2ο τρίμηνο του 2009, άρχισαν να κάνουν λογικές επιλογές σε ότι αφορά τις ιδιωτικές τράπεζες με τις οποίες θα συναλλάσσονται. Το τοπίο του private banking είχε πλέον αλλάξει εντελώς.
Θέσεις που φαίνονταν παγιωμένες έχουν πλέον μεταβληθεί δραματικά. Η UBS η οποία βρισκόταν πρώτη στη σχετική παγκόσμια κατάταξη, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση. Η Credit Suisse, που την περσινή χρονιά ήταν 4η ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Επί πλέον υπάρχουν δύο νέες παρουσίες στην παγκόσμια πρώτη δεκάδα, ενώ υπάρχουν τρεις νέες πρωτιές σε επίπεδο περιφερειών και 35 σε επίπεδο χωρών.
Στη μεγάλη μάζα των πελατών που αφορούν σε επενδύσεις μέχρι 10 εκατ. δολαρίων τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είχε η HSBC, που κατέκτησε και την πρώτη θέση στην κατηγορία. Η JP Morgan από την άλλη κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά στους μεγάλους πελάτες. Αν και η UBS έχασε την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στο private banking, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή σε ό,τι αφορά το εύρος των προϊόντων και συμβουλευτικών υπηρεσιών που διαθέτει. Στις εξειδικευμένες επενδύσεις οι γαλλικές τράπεζες τώρα κυριαρχούν στα δομημένα προϊόντα. Συγκεκριμένα τα τμήματα Private bank των Societe Generale και BNP Paribas κατέκτησαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα ενώ η Citigroup τέθηκε επικεφαλής στην κατάταξη των επενδύσεων σε ακίνητα.


ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ
Σε επίπεδο περιφερειών, η κρίση δημιούργησε ανακατατάξεις. Η Credit Suisse έγινε η Νο1 ιδιωτική τράπεζα της Δ. Ευρώπης, ενώ υπήρξαν δύο νέες «είσοδοι» στη δεκάδα, οι Julius Baer και Rothschild, γεγονός που καταδεικνύει την αίσθηση ασφάλειας που εκπέμπουν οι ελβετικές τράπεζες.
Στη Β. Αμερική η JP Morgan τέθηκε επικεφαλής της λίστας με τις καλύτερες τράπεζες στο private banking γενικά. Ο φόβος για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα επηρέασε αρνητικά την Citigroup η οποία υποχώρησε στην τέταρτη θέση της Β. Αμερικής. Οι καναδικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να ανέβουν θέσεις εξαιτίας της χρηματοοικονομικής τους σταθερότητας. Η RBC βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των 20 κορυφαίων τραπεζών στο σύνολο του τομέα αξιών ενώ οι Scotiabank, TD Bak, BMO Harris, CIBC, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε διάφορες κατατάξεις που στο παρελθόν κυριαρχούσαν τράπεζες από την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Στη Λατινική Αμερική έγιναν μεγάλες αλλαγές, με 16 νέους νικητές περιφερειών. Ο ανταγωνισμός μειώθηκε από την UBS στη Βραζιλία καθώς προχώρησε στην πώληση της Pactual.
Η Citigroup κρατάει τη θέση της ως καλύτερη στο private banking στην περιοχή, ενώ η Santander ανέβηκε στη δεύτερη θέση από την Πέμπτη στην οποία βρισκόταν την προηγούμενη χρονιά. Η HSBC κατατάσσεται πάλι πρώτη στους πελάτες που έχουν να διαθέσουν από ένα εκατ. δολάρια έως δέκα εκατ. δολάρια, ενώ η JP Morgan, ανέβηκε στην κατάταξη σε διάφορες κατηγορίες.
Στην Ασία η HSBC παραμένει ο κυρίαρχος leader στο private banking, αν και η Goldman Sachs προηγείται στους μεγάλους πελάτες, ενώ και η UBS βρίσκεται στην κορυφή στις κατηγορίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος.
Η HSBC επίσης εξακολουθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία στο private banking στην αγορά της Μέσης Ανατολής, με την Credit Suisse να «πλασάρεται» στη δεύτερη θέση, από τέταρτη που ήταν πέρυσι. Η Samba Bank ήταν η μεγάλη έκπληξη της περιοχής καθώς μπήκε δυναμικά στην πρώτη δεκάδα και μάλιστα καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση από την 20η που βρισκόταν μόλις πέρυσι.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "ΒΑΡΙΔΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ MOTOR OIL
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΕΤΕΠ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site