Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2010-Τεύχος 360                              

ΘΕΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣΕΛΛΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ


Η σημερινή συγκυρία είναι ιδανική για να φέρει τις δύο πλευρές πλησιέστερα μέσω της οικονομίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, αφού οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είναι ένθερμοι υποστηρικτές της βελτίωσης των διμερών σχέσεων.


 


από τον Ανδρέα Αναστασίου


Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας μπορεί να γίνει ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομκών -και όχι μόνο- σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Σελίμ Εγκελί, πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η τουρκική οικονομική εφημερίδα Referans. “Είναι προς το συμφέρον των δύο γειτονικών χωρών να συνεργασθούν στενότερα, αντί να ανταγωνίζονται”, λέει ο Εγκελί (σ.σ. το όνομά του σημαίνει “Αιγαιάτης”).
“Αν η Ελλάδα διενεργούσε το 5% του εξωτερικού εμπορίου της με την Τουρκία, ο όγκος των διμερών εμπορικών σχέσεων θα έφθανε τα 10 δισ. δολάρια. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να πυκνώσουν και οι πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών”. Οι πολιτικοί, άλλωστε, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τουργκούτ Οζάλ, στη συνάντηση του Νταβός (τον Ιανουάριο του 1988), ήταν αυτοί που έθεσαν τις σχετικές βάσεις, ουσιαστικά “αναθέτοντας” στον επιχειρηματικό κόσμο το εγχείρημα της προσέγγισης. Από τότε και μέχρι το 1999 ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών δεν υπερέβαινε τα 300 με 400 εκατ. δολάρια. Το 1999, όμως, η υπόθεση της προσέγγισης έλαβε νέα ώθηση, αυτή τη φορά από την πολιτική των κυβερνήσεων των δύο χωρών, όπως αυτή εκφράσθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έκτοτε κυμαίνονται περί τα 3,5 εκατ. δολ. ετησίως.
Σήμερα, περισσότερες από 80 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε άμεσες επενδύσεις στην τουρκική αγορά, με δύο από αυτές να είναι η Εθνική Τράπεζα (που εξαγόρασε την Fınansbank) και την Eurobank (που εξαγόρασε την Tekfenbank). “Οι Τούρκοι επενδυτές έχουν μείνει λίγο πίσω (σχολιάζει ο Εγκελί). Το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποια βήματα, με την είσοδο των εταιρειών ένδυσης Koton και İpekyol στην ελληνική αγορά (ήδη καταστήματά τους λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο “The Mall” και αλλού). Η εταιρεία επίπλων İstikbal έχει, επίσης, αναπτύξει συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν καταστήματα με την εν λόγω (ηγετική στην τουρκική αγορά) φίρμα σε διάφορες πόλεις της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας. Από πλευράς τραπεζών, η Ziraat έχει ανοίξει καταστήματα στη Θράκη, ενώ και η (διάσημη για τα παγωτά της) αλυσίδα καφε-ζαχαροπλαστείων Mado σχεδιάζει την είσοδό της στην ελληνική αγορά.
“Όσο τείνουμε να βγούμε από την κρίση όλο και περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις θα οδεύουν προς την Ελλάδα” πιστεύει ο Σελίμ Εγκελί, ο οποίος θεωρεί ότι η κρίση μπορεί να συμβάλει σε στενότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις. “Οι Έλληνες καταναλωτές είναι συνηθισμένοι σε ποιοτικά προϊόντα και η Τουρκία έχει αποδείξει ότι διαθέτει ποιοτική παραγωγή σε πολλούς τομείς, από τα αυτοκίνητα μέχρι την κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση. Είμαστε οι μεγαλύτεροι παραγωγοί λευκών ηλεκτρικών συσκευών και τηλεοράσεων στην Ευρώπη. Αν η Ελλάδα μετακινήσει το 5% των εισαγωγών της από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την (σ.σ. φθηνότερη) Τουρκία, εισάγοντας από αυτήν λευκές συσκευές, δομικά υλικά, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μέταλλα και χημικά, τότε ο όγκος των διμερών εμπορικών σχέσεων μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. δολάρια.”


ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Η σημερινή συγκυρία είναι ιδανική για να φέρει τις δύο πλευρές πλησιέστερα μέσω της οικονομίας, θεωρεί ο Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος επίσης πιστεύει πως και στο πολιτικό πεδίο τα πράγματα είναι θετικά, αφού οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών είναι ένθερμοι υποστηρικτές της βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Ο Σελίμ Εγκελί αξιολογεί ως πολύ σημαντική εξέλιξη τις εξαγορές των Finansbank και Tekfenbank από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. “Είναι σημαντικό ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας έχει δραστηριότητα στην Τουρκία. Έτσι, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τουρκικές βιομηχανικές  επιχειρήσεις, αλλά έχουν και καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης πιθανών επενδυτικών σχεδίων τους στην Τουρκία.” (σ.σ. Πράγματι, προσφάτως η Eurobank διοργάνωσε -χωρίς πολλή δημοσιότητα- ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία Έλληνες επιχειρηματίες συζήτησαν με τον Μουράτ Μερτζάν, βουλευτή - πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης).
Όπως, όμως, η πολιτική παρείχε το έναυσμα για τη μέχρι τώρα πρόοδο στις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, υπάρχουν και πολιτικές συνθήκες που ακόμη λειτουργούν ανασταλτικά. “Οι Ελληνορθόδοξοι της Τουρκίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη θεολογική σχολή τους, ενώ οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας δεν μπορούν να εκλέξουν τον θρησκευτικό ηγέτη τους. Μάλλον είναι καιρός να αλλάξει το καθεστώς που επιβλήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, υπστηρίζει ο Εγκελί.
“Παρ 'ολα αυτά (καταλήγει ο Σελίμ Εγκελί), πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ειλικρινά επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”
Το Τουρκο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο θα διοργανώσει εφέτος έξι διμερείς συναντήσεις: τρεις στην Ελλάδα και τρεις στην Τουρκία.


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Το γεγονός, όμως, ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής λόγω της τραγικής δημοσιονομικής της κατάστασης, όπως κατά δεύτερο λόγο βρίσκονται και οι Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, άλλες χώρες -η Τουρκία είναι μία από αυτές- βρήκαν την ευκαιρία να “κρύψουν κάτω από το χαλί” τις δικές τους σχετικές αδυναμίες. Όντως, οι Τούρκοι ιθύνοντες κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις αγορές σε ηρεμία, διατηρώντας ζωντανό το σενάριο περί νέου υποστηρικτικού πακέτου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και τις φήμες περί προετοιμασίας νέας αναδιάρθρωσης στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας.
Οφείλει, πάντως, να παραδεχθεί κανείς ότι η τουρκική επιτυχία δεν βασίζεται μόνο στις εντυπώσεις, αλλά και στην ουσία, αφού -από την εποχή της κρίσης του 2001 και την μετέπειτα στενή συνεργασία με το ΔΝΤ- έχει επιδείξει δημοσιονομική και οικονομική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία που εκτιμήθηκαν δεόντως από διεθνείς οργανισμούς, επενδυτές, οίκους αξιολόγησης κ.λπ.
Μιλώντας για οίκους αξιολόγησης, μάλιστα, πρόσφατη (στις 19 Φεβρουαρίου) είναι και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor's (μετά από ανάλογες αναβαθμίσεις εκ μέρους των οίκων Fitch και Mody's τον περασμένο μήνα): ΒΒ για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα και ΒΒ+ για τον δανεισμό σε εγχώριο νόμισμα. Η οικονομική προοπτική της Τουρκίας χαρακτηρίσθηκε “θετική”, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η βαθμολογία της χώρας μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω στο διάστημα των επομένων 12 με 24 μηνών. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η βαθμολογία της να προσεγγίσει πολύ ή και να “ισοφαρίσει” αυτήν της Ελλάδας (σήμερα Α-/Α-2, με οικονομική προοπτική “σταθερή”).


ΒΑΣΙΜΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Οι αισιόδοξοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας έχουν και άλλα επιχειρήματα. Το περίφημο -στην πρόσφατη ελλαδική ειδησεογραφία- “spread” (άλλως: επασφάλιστρο κινδύνου μη αποπληρωμής) για το πενταετές τουρκικό κρατικό ομόλογο κυμαίνεται πέριξ των 200 μονάδων, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό πέριξ των 370. Την ίδια στιγμή το διεθνές ομόλογο προσφέρει το σχετικά ελκυστικό επιτόκιο του 8,94%, ενώ το δημόσιο χρέος της Τουρκίας αντιστοιχεί στο 45% του ΑΕΠ της χώρας και φαντάζει πολύ λογικό, ειδικά αν συγκριθεί με το 113% της Ελλάδας, το 77% της Πορτογαλίας ή ακόμη και το 54% της Ισπανίας.
Δεν είναι όλα ρόδινα, όμως, για την τουρκική οικονομία, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το εγχώριο χρέος του τουρκικού κράτους ακολουθεί μια ιδιαίτερα αυξητική τάση, αφού διογκώθηκε κατά 20% μέσα στο 2009. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους καθίσταται ληξιπρόθεσμο μέσα σε μια διετία (125 εκατ. δολ. εφέτος), οπότε η ανάγκη αναχρηματοδότησής του προκύπτει μέσα σε μια συγκυρία αρκετά αρνητική για τα ομόλογα και άρα ακριβή για την τουρκική κυβέρνηση.
Επισημαίνεται ότι το 60% των τουρκικών κρατικών ομολόγων έχει αγορασθεί από εγχώριες τράπεζες, οι οποίες “πόνταραν” στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων και κέρδισαν: το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας υποχώρησε από 16,75% το Νοέμβριο του 2008 σε 6,5% ακριβώς ένα έτος αργότερα! Τώρα, λοιπόν, οι τουρκικές τράπεζες δεν είναι εξαιρετικά πρόθυμες να αγοράσουν νέα ομόλογα, οπότε προκαλούν πιέσεις για αύξηση επιτοκίων, τα οποία η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τους τελευταίους τρεις μήνες. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτικές - χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων θα συναντήσουν σοβαρό ανταγωνισμό από τα κρατικά ομόλογα στη διεκδίκηση της περιορισμένης ρευστότητας που θα διεθέτουν οι τράπεζες, δεδομένου μάλιστα ότι η υφιστάμενη τάση στο τουρκικό κοινό δείχνει περισσότερο προς αύξηση της κατανάλωσης παρά προς αύξηση των αποταμιεύσεων.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΦΑΡΗΣ
ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: "ΒΑΡΙΔΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΡΘΡΟ: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ MOTOR OIL
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΕΤΕΠ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site