Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2010 - Τεύχος 361                              

ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;


Η καλή μελέτη του παρελθόντος είναι απαραίτητη, προκειμένου να συνάγονται συμπεράσματα χρήσιμα για τη χάραξη της μελλοντικής πορείας μας.


Το ζήσαμε κι αυτό... Γίναμε οι επαίτες της Ευρώπης, οι δακτυλοδεικτούμενοι ως παντελώς αναξιόπιστοι και ανίκανοι να νοικοκυρέψουμε στοιχειωδώς το σπίτι μας. Βαριές εκφράσεις; Ίσως, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Πρέπει, επειδή πολλοί από εμάς μάλλον δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.
Οι Έλληνες το έχουμε αυτό. Καμαρώνουμε για πράγματα που ήμασταν (για την ακρίβεια κάποιοι άλλοι που ζούσαν σ' αυτά τα χώματα ήσαν) στο απώτερο παρελθόν, και θεωρούμε -από... κεκτημένη ταχύτητα- ότι δικαιούμαστε να καμαρώνουμε και για το σήμερα, έστω και αν αυτό είναι  μίζερο, έστω και αν απέχει παρασάγγας από το λαμπρό εκείνο παρελθόν, όταν οι Έλληνες δημιουργούσαν πολιτισμό...
Μάλλον δεν βλάπτει να συνειδητοποιήσουμε τι παράγουμε σήμερα, μήπως και η παραδοχή αυτή οδηγήσει σε κάποια βελτίωσή μας. Μήπως έτσι σώσουμε τα παιδιά μας από ακόμη μεγαλύτερα ρεζιλίκια. Σήμερα, λοιπόν, παράγουμε: λαμογιά, βόλεμα, ατομισμό, ρουσφετολογία, πελατειακή πολιτική, ψευτομαγκιά και άλλα συναφή, με τα οποία (από αφελώς έως ηλίθια) νομίζαμε ότι θα μπορούμε να πορευόμαστε εσαεί.


“ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ”... ΚΑΛΠΙΚΑ
Νομίζαμε ότι μια ζωή θα κοροϊδεύουμε τους Ευρωπαίους εταίρους και θα ροκανίζουμε τις επιδοτήσεις τους χωρίς να επενδύουμε. Νομίζαμε ότι μια ζωή θα ζούμε με δανεικά, χωρίς να χρειάζεται να παράγουμε. Νομίζαμε ότι όλοι (αμέσως ή εμμέσως) θα ζούμε από το κράτος, στο οποίο όμως δεν είμαστε κορόιδα να πληρώνουμε τους φόρους μας. Τα νομίζαμε όλα αυτά και επί πλέον νομίζαμε ότι θα τα κάναμε χωρίς κόστος.
Τολμούσε κάποιος πολιτικός να μιλήσει για διαρθρωτικές αλλαγές και... μαύρο φίδι που τον έτρωγε... Φυσικά οι “κοινωνικοί εταίροι” μπορούν να έχουν τις απόψεις τους για τις όποιες αλλαγές. Φυσικά ο διάλογος επιβάλλεται στη Δημοκρατία. Φυσικά το κράτος δεν επιτρέπεται να είναι απρόσωπο και απάνθρωπο, αγνοώντας την ανάγκη ικανοποιητικής φροντίδας των οικονομικά ασθενέστερων. Όμως η αδράνεια και η αναβλητικότητα, υπό το φόβο του ¨πολιτικού κόστους”, δεν μπορούσαν να είναι λύσεις για προβλήματα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό, που -ούτως ή άλλως- υπήρχαν και συνέχιζαν να διογκώνονται. Ναι, η λύση θα μπορούσε να είναι περισσότερο ή λιγότερο “καπιταλιστική” ή “σοσιαλιστική”. Ήταν απαραίτητη, όμως, κάποια λύση και όχι καμία λύση!


ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ;
Κάπως έτσι και για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος. Επί τέλους, πριν αφήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο, ας ελπίσουμε ότι θα δούμε στην Ελλάδα πολιτικούς με σχεδιασμό (δεν λέω “όραμα”, γιατί πάμε πολύ μακριά) λίγο μακρύτερο της τετραετίας. Με σχεδιασμό που δεν καλύπτεται από πολιτική του τύπου “δανείζομαι, προσλαμβάνω, ρουσφετολογώ, ξαναεκλέγομαι ή έστω ό,τι φάγαμε, φάγαμε...”
Ας συνειδητοποιήσουμε, έστω και τώρα, ότι αυτή η τακτική (κυβερνώντων και κυβερνομένων) οδήγησε ουσιαστικά στο να παραδώσουμε εκόντες - άκοντες την ανεξαρτησία της χώρας στους ξένους (ΕΕ και ΔΝΤ), αφού κράτος που δεν χαράζει οικονομική πολιτική μόνο ως ανεξάρτητο δεν μπορεί να νοηθεί. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αν συνεχίσουμε έτσι μόνο χειρότερα μπορούμε να περιμένουμε.
Και ας επιλέξουμε πορεία...


τ. 361, Απρίλιος 2010

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΚΡΙΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2008-2013
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ STAT BANK
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, FASHION BOX
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site