Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2006                               Τεύχος 320

CROWN HELLAS CAN: ΤΟ «ΔΙΑΜΑΝΤΙ»... ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ


Σε μια περίοδο που τα διεθνή χρηματιστήρια ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά, η ελληνική κεφαλαιαγορά προσπαθεί να μετεξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη, «προσαρτώντας» την Κύπρο, καθώς και κάποιες χώρες από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Και ενώ το εγχείρημα αυτό καθυστερεί χαρακτηριστικά, η Σοφοκλέους βλέπει κατά τα τελευταία χρόνια τις σοβαρές επενδυτικές της επιλογές να μειώνονται: μετοχές όπως η Vodafone, ο Παπαστράτος, η Alpha Leasing, η Interamerican, κ.α., έχουν αποχωρήσει από το ταμπλό, χωρίς να έχουν αντικασταθεί από αντίστοιχου βεληνεκούς εταιρίες. Αν μάλιστα προχωρήσει και η συγχώνευση μεταξύ Ο.Τ.Ε. και Cosmote, τότε θα υπάρξει ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πότε η δρομολογούμενη (ελπίζουμε τελικά ότι θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις) διάταξη για υποχρεωτική δημόσια προσφορά για όποιον αποκτά πάνω από το 33,33% μιας εταιρίας και πότε τα άρθρα 211-213 του νέου Κανονισμού του Χ.Α. επιδεινώνουν την κατάσταση. Τα συγκεκριμένα άρθρα, αντί να προστατεύουν  τα συμφέροντα των μικρομετόχων, τελικά τα βλάπτουν και διευκολύνουν τις προθέσεις των βασικών μετόχων ορισμένων πολύ ισχυρών Ομίλων να αποχωρήσουν και αυτοί από τη Σοφοκλέους!


Η περίπτωση της Crown
Η Crown Hellas Can πρόκειται αναμφίβολα για μια εταιρία που κοσμεί το Χ.Α.: διαθέτει έξι εργοστάσια, πραγματοποιεί υψηλές εξαγωγές, επιτυγχάνει αξιοζήλευτη κερδοφορία, διαθέτει μετρητά άνω των 65 εκατ., όταν στο τέλος του 2005 το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων ήταν μόνο 53,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στην πράξη, όχι μόνο δεν υπάρχει δανεισμός, αλλά περισσεύουν και πάνω από 10 εκατ. ευρώ διαθέσιμα! Και αυτό, όταν έχουν ολοκληρωθεί σημαντικότατες επενδύσεις, που αναμένεται να αποδώσουν στο μέλλον.
Το 2005 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, λόγω του ότι η τιμή του αλουμινίου (της κυριότερης πρώτης ύλης) εκτοξεύθηκε στα ύψη και έτσι τα καθαρά κέρδη του Ομίλου υποχώρησαν από τα 21,5 στα 14,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δύσκολης χρονιάς, το P/E της μετοχής κυμαίνεται γύρω στις 11,7 φορές και το P/BV γύρω στο 1,4. Δηλαδή, η μετοχή διαπραγματεύεται με πολύ ελκυστικότερους δείκτες, τουλάχιστον σε σύγκριση με το μέσο όρο της αγοράς.
Η «ρίζα του κακού»
Το γιατί συμβαίνει αυτό, θα μπορούσε πιθανότατα να αποδοθεί στην πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου: ο μέσος όγκος συναλλαγών των τελευταίων 21 συνεδριάσεων ήταν μόλις 4.352 τεμάχια...
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο βασικός μέτοχος επιχείρησε κατά το παρελθόν να αποχωρήσει από τη Σοφοκλέους μέσα από μια δημόσια προσφορά που έγινε σε πολύ χαμηλή τιμή, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ελάχιστοι εκ των μικρομετόχων την αποδέχτηκαν. Μάλιστα, ενόψει του κινδύνου μιας νέας δημόσιας πρότασης σε πολύ χαμηλή τιμή, οργανωμένη ομάδα μετόχων διαθέτει σήμερα ποσοστό άνω του 10%, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο «απόσυρσης» της μετοχής να είναι ουσιαστικά αδύνατο.


Η σημερινή κατάσταση
Πρώτον, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη μετοχή. Όχι μόνο δήλωσε την απροθυμία της να ενταχθεί ο τίτλος στο Δείκτη της Διεθνούς Αγοράς, όχι μόνο δεν έχει προσλάβει Ειδικό Διαπραγματευτή, αλλά επιπλέον αποφεύγει να προχωρήσει σε ενημερώσεις χρηματιστών και θεσμικών επενδυτών, ενέργειες που φυσικά πράττει το σύνολο σχεδόν των εταιριών με ανάλογη κεφαλαιοποίηση.
Δεύτερον, στη χαρακτηριστική αδράνεια της διοίκησης της εταιρίας, έρχεται να προστεθεί και ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που (παρά τις θετικές προθέσεις του) φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος του μεγαλομετόχου... Με βάση λοιπόν τον Κανονισμό, η μετοχή εντάχθηκε στην κατηγορία των τίτλων χαμηλής εμπορευσιμότητας (τρεις δημοπρασίες την ημέρα), ενώ μετά από δώδεκα μήνες παραμονής στην κατηγορία αυτή, η διαπραγμάτευση προβλέπεται να γίνεται με μία δημοπρασία, μια φορά την εβδομάδα!!!
Έχουμε δηλαδή εισέλθει σε έναν «φαύλο κύκλο», όπου το σημερινό καθεστώς των δημοπρασιών αποτρέπει τους επενδυτές να τοποθετηθούν και όσο οι επενδυτές δεν τοποθετούνται, τόσο πιο κοντά έρχεται το στάδιο της μίας και μόνης εβδομαδιαίας δημοπρασίας. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο δημιουργούνται προϋποθέσεις για να απαξιωθεί η τιμή της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους...
Με άλλα λόγια δηλαδή, ο Κανονισμός λειτουργεί υπέρ του σχεδίου του μεγαλομετόχου να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος. Και όλα αυτά, με τη συνδρομή του θεσμικού πλαισίου!


του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
Editorial: Από «Ψωροκώσταινα» περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Αξιολογώντας την άνοδο
Επενδύσεις: Υπό δοκιμασία η ανοδική τάση των μετοχών
Θέμα: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ MANAGERS ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Αφιέρωμα: Τουρισμός: Το νέο πεδίο, μετά το 2004. Τα στοιχεία, οι στόχοι, οι τάσεις και οι προοπτικές
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ - Ανασκόπηση για το Μήνα Μάρτιο του 2006
Άρθρο: Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ως μοχλός ανάπτυξης της σύγχρονης οικονομίας
Άρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΥ
Άρθρο: CROWN HELLAS CAN: ΤΟ «ΔΙΑΜΑΝΤΙ»... ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ

 Όροι και προϋποθέσεις του site