Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2010 - Τεύχος 361                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ:
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ


Ποτέ στο παρελθόν τα πράγματα δεν ήταν τόσο ασαφή όσο σήμερα και ποτέ δεν ήταν όλα τα επενδυτικά μέτωπα τόσο ανοιχτά και τόσο ευμετάβλητα.


 


Όλα δείχνουν ότι η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τα spreads θα είναι μακρόχρονη, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και ότι θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την αποτελεσματικότητα των ελληνικών χειρισμών. Από το κατά πόσο δηλαδή, οι νόμοι, οι αποφάσεις και τα οικονομικά μεγέθη θα μπορέσουν να πείσουν τις αγορές ότι η χώρα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (έμφαση στη σταθερότητα για φέτος και κυρίως στροφή στην ανάπτυξη από το 2011 και μετά).
Ποτέ τα πράγματα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ήταν τόσο συγκεχυμένα, όσο στις μέρες μας. Η Ελλάδα απασχολεί εδώ και μήνες τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, τα υψηλότερα όργανα της Ευρωζώνης, τους γνωστότερους χρηματιστηριακούς αναλυτές του κόσμου. Για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα για τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας κατά τους επόμενους μήνες. Για πρώτη φορά επίσης, αρχηγοί κρατών, πρόεδροι διεθνών οργανισμών και εγκυρότατα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταβάλλουν απόψεις και θέσεις από μέρα σε μέρα, ή ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι παράγοντες των ελληνικών επιχειρήσεων προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την κατάσταση και να εκτιμήσουν το πόσο μεγάλες θα είναι οι αρνητικές επιδράσεις για τη ζήτηση των προϊόντων τους.
Οι τραπεζίτες, έχοντας το ένα τους βλέμμα στη χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν από την άλλη πλευρά να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πελατών τους: πιέζουν, αναδιαρθρώνουν τα βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα, αγοράζουν ακίνητα και θυγατρικές από εταιρείες που τους οφείλουν, πιέζουν τις εταιρείες να πουληθούν ή να συγχωνευθούν, κ.λπ.
Όσο για τους επενδυτές, αρχικά προσπαθούν να κατανοήσουν την περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκακέρα, μήπως και προβλέψουν για το πού τελικά θα μπορούσε να «καθίσει η μπίλια». Για το πώς δηλαδή όλα αυτά θα επηρεάσουν το ύψος των επιτοκίων, την ισοτιμία του ευρώ, τα εισοδήματα και τα ακίνητα των Ελλήνων, τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Και επί πλέον, προσπαθούν να εντοπίσουν μετοχές εταιρειών που θα μείνουν ζωντανές από όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά παράλληλα θα ξεκινήσουν (έστω  από σαφώς χαμηλότερη βάση) με καλύτερους όρους την κούρσα του ανταγωνισμού, όταν η ελληνική οικονομία αρχίσει και πάλι να ανακάμπτει.
Αναμφίβολα, τις επόμενες μέρες θα κριθεί σε σημαντικό  βαθμό η πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα αρκετά επόμενα χρόνια. Μια πορεία χαμηλότερων εισοδημάτων, υψηλότερης ανεργίας και μεγαλύτερης πίεσης. Το μόνο ευχάριστο στην όλη υπόθεση, είναι το ενδεχόμενο να εντοπιστούν τα λάθη του παρελθόντος, να διορθωθούν παθογένειες πολλών ετών και έτσι η κρίση να ευνοήσει τελικά τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Και φυσικά, ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που δεν θα βασίζεται πλέον στον εκτεταμένο δημόσιο τομέα, στο μεγάλο δανεισμό, την υψηλή ιδιωτική κατανάλωση και την αγορά ακινήτων…


ΜΟΝΟ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΠΕ…
Με την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το 2009, επιβεβαιώθηκαν εκτιμήσεις που διατυπώνονταν ήδη από νωρίτερα, τα βασικά συμπεράσματα των οποίων φαίνεται ότι είναι:
Πρώτον, τα κέρδη του 2009 είναι κατακόρυφα μειωμένα σε σύγκριση με αυτά του 2008, τα οποία με τη σειρά τους ήταν σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2007. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αθροιστική πτώση της διετίας είτε υπερβαίνει το 50%, είτε έχει εξαφανίσει τα όποια κέρδη υπήρχαν και έχει υποχρεώσει τις εισηγμένες σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.
Δεύτερον, με δεδομένο ότι οι φετινές επιδόσεις αναμένονται σαφώς χειρότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, τα λειτουργικά κέρδη θα είναι ακόμη πιο χαμηλά, ακόμη και αν –σε πολλές περιπτώσεις- συνεκτιμήσουμε και την έκτακτη φορολογική εισφορά του 2009.
Τρίτον, η έννοια μέρισμα έχει καταντήσει «είδος υπό εξαφάνιση», καθώς οι τράπεζες δεν θα διανέμουν ούτε και φέτος, οι ζημιογόνες εταιρείες είναι ουκ ολίγες, τα κέρδη είναι κατά πολύ μειωμένα και η φορολόγηση των μερισμάτων σαφώς πιο επαχθής.
Συνολικότερο συμπέρασμα, δηλαδή, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χρηματιστήριο όπου οι εταιρείες τους δυσκολεύονται πολύ στο να εμφανίσουν κέρδη και ακόμη περισσότερο στο να διανείμουν μέρισμα. Άρα, έχουμε να κάνουμε με ένα αντικείμενο, με πολύ περιορισμένη ουσία…
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πόλος έλξης δεν είναι οι τρέχουσες οικονομικές επιδόσεις που πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω, αλλά η χαμηλή αποτίμηση στο ταμπλό, σε συνδυασμό με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, κατά την περίοδο που τελειώσει η κρίση και η ελληνική οικονομία, αρχίσει σιγά-σιγά να ανακάμπτει.
Εκτός όμως από περιορισμένη ουσία, ένα δεύτερο –και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας- είναι ότι έχουμε επίσης και σαφέστατο πρόβλημα επενδυτών. Οι ενεργοί κωδικοί έχουν περιοριστεί σε λίγες δεκάδες χιλιάδες, με τους υπόλοιπους επενδυτές είτε να έχουν μετατραπεί σε δανειολήπτες, είτε σε προθεσμιακούς καταθέτες, αποκαμωμένοι από τις ζημιές μιας δεκαετίας…
Και πέραν αυτού, έχουμε από την αρχή του 2011 και την επιβολή φορολογίας 15% στα χρηματιστηριακά κέρδη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΜΕΧΑ: “Είναι βέβαιο πλέον και άλλωστε διατυπώνεται και στο προσχέδιο νόμου πως το φόρο αυτό δεν θα τον πληρώσουν οι ξένοι επενδυτές γιατί οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται από χώρες που έχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.”
Σε μία περίοδο που οι Έλληνες επενδυτές καταγράφουν συνεχόμενες ζημιές και βλέπουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους να έχει συρρικνωθεί από τα τραγικά πολιτικά λάθη του παρελθόντος, το υπουργείο Οικονομικών τους αφαιρεί το δικαίωμα να καλύψουν μέρος των απωλειών από μία ενδεχόμενη αντίδραση της αγοράς. Επί πλέον ενώ γίνεται ξεκάθαρο πως τα βραχυχρόνια κέρδη είναι αυτά που πραγματοποιούνται εντός δώδεκα μηνών, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει με τις ζημιές, αν και πώς αυτές θα συμψηφίζονται».


ΣΤΟΝ... ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Στο αυστηρά χρηματιστηριακό “μέτωπο”, το κυριότερο πρόβλημα είναι η δραστική υποχώρηση των εταιρικών κερδών. Από τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα του 2009 προκύπτει μια σαφέστατα πτωτική τάση. Και αν η εικόνα του 2009 προβληματίζει, η κατάσταση για το 2010 είναι πολύ χειρότερη. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, χειρότερη, έτσι ώστε πολλές επιχειρήσεις να θέτουν σε δεύτερη και σε τρίτη προτεραιότητα τα κέρδη τους, προτάσσοντας τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης και τη διατήρηση μεριδίων αγοράς.
Ακόμη χειρότερα εξελίσσονται τα πράγματα σχετικά με τα μερίσματα, καθώς από το 2011 αυτά θα εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα και θα φορολογούνται στην πράξη με αυξημένο συντελεστή.
Και τέλος, η χειρότερη εξέλιξη για τη Σοφοκλέους είναι το πολύ χαμηλό ενδιαφέρον των Ελλήνων μικροεπενδυτών.
Συνολικότερα, κατά το επόμενο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης θα επηρεαστεί και πάλι από τα μακροοικονομικά και συγκεκριμένα από τις ομολογιακές εκδόσεις που θα επιχειρήσει η Ελλάδα. Από το ύψος της κάθε έκδοσης και από το επιτόκιο που θα επιτευχθεί θα ληφθούν σημαντικά μηνύματα.
Περαιτέρω, ωστόσο, οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους στο μέτωπο των εταιρικών εξελίξεων, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των εταιρειών και κυρίως τις μελλοντικές προοπτικές τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τράπεζες Κύπρου, Marfin Popular
Ενέργεια Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Ελινόιλ, Revoil
Κατασκευές Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
Τηλεπικοινωνίες Forthnet, Hellas On Line
Κρατικόχαρτα ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ
Ακίνητα Eurobank Properties, Lamda Development, Trastor
Ορυκτά S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τιτάν, Μυτιληναίος
Εμπορικές Jumbo, Fourlis, Sprider
Λοιπές Intralot, MIG, Coca Cola 3E


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Pasal, Byte, Μινέρβα, Folli-Follie, Κανάκης, Autohellas


ΣΧΟΛΙΑ


ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μικρή έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο που διασφαλίζει ικανοποιητικότερη ρευστότητα, θετικότερο δημοσιονομικό περιβάλλον.


JUMBO
Μονοψήφιος δείκτης P/E και ζηλευτές ταμειακές ροές, από μια εταιρεία που έχει πείσει μέχρι σήμερα, ότι μπορεί να αντεπεξέλθει πολύ ικανοποιητικά απέναντι στην κρίση.


FORTHNET - HELLAS ON LINE
Απλώς διερευνητικές διευκρινίσθηκε ότι ήταν οι επαφές των δύο εταιρειών. Στους καιρούς που περνάμε, όμως, και η απλή διερεύνηση οφείλει να θεωρηθεί θετικό σημάδι.


REVOIL
Σας είχαμε προειδοποιήσει και για τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα, αλλά και για το γενναίο μέρισμα. Πολύ θετική η αντίδραση της αγοράς μετά τη σχετική ανακοίνωση.


FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Το γεγονός ότι το 2009 σε συγκρίσιμη βάση, κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της σταθερή, λέει πολλά πράγματα. Οι επιπτώσεις από τον τερματισμό συνεργασίας με την Samsung είναι περιορισμένες, ενώ το 2010 δεν θα επαναληφθεί η έκτακτη φορολογική εισφορά, οπότε τα κέρδη αναμένονται αυξημένα.


REAL ESTATE DEVELOPERS
Οι εποχές (και) στην αγορά ακινήτων δεν σηκώνουν ηρωισμούς, αλλά αυτό θα τηρηθεί πολύ αυστηρότερα από τους “μικρούς”, λόγω έλλειψης δυνατότητας. Οι μεγαλύτεροι θα εκμεταλλευθούν τα κενά που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στην αγορά.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


ΔΟΛ
Δύσκολες εποχές για το χώρο των media, όπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι πωλήσεις φύλλων και τα έσοδα από διαφημίσεις αναμένεται ότι θα πιεστούν. Ο ΔΟΛ μετά από το ζημιογόνο αποτέλεσμα του 2009, θα προσπαθήσει με περιορισμούς κόστους και αναδιαρθρώσεις συμμετοχών να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η μετοχή που γύρω στις εκλογές του Οκτωβρίου είχε ξεπεράσει τα 3 ευρώ λόγω απίθανων φημών και σεναρίων, στη συνέχεια έχασε το 50% της αξίας της, με επακόλουθο να διαμορθφωθεί μία απαιτητική κεφαλαιοποίηση (περί τα 125 εκατ. ευρώ) για ζημιογόνο εταιρεία. Προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες εταιρείες του κλάδου.


ALTER
Περί τα 11 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, πολλαπλάσιου μεγέθους η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογείται.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι «εκτός μόδας» στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η εισηγμένη πάντως, με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 16 εκατ. ευρώ, συγκαταλέγεται στις υγιείς δυνάμεις του κλάδου, που ήδη προετοιμάζεται ώστε να πληροί έγκαιρα τα κριτήρια του Solvency II. Άνοδος στην παραγωγή (και) φέτος, λόγω πρόσκτησης δικτύου από Ασπίς Πρόνοια και δευτερευόντως από Commercial Value.


REVOIL
Κάτω από το 1 ευρώ η τιμή της μετοχής, στο 7% η μερισματική απόδοση του τίτλου. Θετική η έκθεση από την Κύπρου Χρηματιστηριακή.


ΕΛΙΝΟΙΛ
Όσο και αν υπήρξαν έκτακτα αποτελέσματα, η κερδοφορία του 2009 ήταν ικανοποιητική. Διψήφιο μεν το P/E, θα επηρεαστεί στον τομέα της βιομηχανίας και της ναυτιλίας, αλλά στα θετικά συγκαταλέγεται η πολύ «βαριά» υποδομή που διαθέτει.


ΝΗΡΕΑΣ
Κατάφερε να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο της νορβηγικής (εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Όσλο) Marine Farms, η οποία σημείωσε πέρυσι κερδοφόρο αποτέλεσμα. Πολύ πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ενοποίηση των αποτελεσμάτων Marine Farms στον ελληνικό Όμιλο.


ΕΥΑΘ
Πολύ λογική η αποτίμηση του τίτλου, αμυντική μετοχή και στο μέτωπο των νέων, πιθανών συνεργασιών, είχαμε την επαφή της νέας διοίκησης με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του γνωστού επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά.


SPACE HELLAS
Έκλεισε το 2009 με κερδοφόρο αποτέλεσμα και λόγω των έργων που υπογράφει κατά διαστήματα φαίνεται να είναι σε θέση να μην υποχρεωθεί το 2010 σε μεγάλη πτώση κύκλου εργασιών. Περιμένοντας μια ανάκαμψη του κλάδου από το 2011 (έργα δημοσίου) η εισηγμένη διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 11 εκατ. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό για τις πλείστες μετοχές του ΧΑ.


ALTEC
Την ώρα που η κερδοφόρα και με ικανοποιητική ρευστότητα Space Hellas διαπραγματεύεται με 11 εκατ. ευρώ, το να διαπραγματεύεται η Altec προς 38,5 εκατ. ευρώ, φαντάζει υπερβολικό.


ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Μια σοβαρή εταιρεία με ισχυρό μετοχικό σχήμα, σε μια πολύ δύσκολη αγορά. Φέτος στόχος είναι –κυρίως μέσα από ένα πρόγραμμα περιορισμού δαπανών- η επάνοδος σε κερδοφόρο πορεία. Περί τα 7,7 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.


ΕΛΦΙΚΟ
Το μετάνιωσαν όσοι δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να πουλήσουν κοντά στα δύο ευρώ που είχε φτάσει η μετοχή στις αρχές του έτους, όταν υπήρχαν οι συζητήσεις με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Τώρα, ο τίτλος επέστρεψε σχεδόν από εκεί που ξεκίνησε (περί τα 65 λεπτά) και με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 3 εκατ. ευρώ, περνά δύσκολες ώρες λόγω της δυσμενούς συγκυρίας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΚΡΙΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2008-2013
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ STAT BANK
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, FASHION BOX
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site