Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2010 - Τεύχος 361                              

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ MD, MBA, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ CRYOBANKS & MEDSTEM SERVICES SA
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ


ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Ο ιδιωτικός χώρος της υγείας φαίνεται ότι -παρά την οικονομική κρίση- συνεχίζει να αναπτύσσεται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του αμυντικού κλάδου σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις. Η επιβράδυνση φαίνεται να είναι προσωρινή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη βαθύτερη μεταπολεμική κρίση.


 


Συνέντευξη στον Γιώργο Καλούμενο


Επί κεφαλής θυγατρικής και μέλος του Δ.Σ. του εισηγμένου στο Χ.Α. Ομίλου Ιασώ, ο ιατρός, ακαδημαϊκός και μάνατζερ Στέφανος Χανδακάς μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία και τις απόψεις του γύρω από το νευραλγικό χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας.


Χ_Η επιρροή των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας συνεχώς αυξανόταν τα τελευταία χρόνια. Αυτή η ανοδική τάση συνεχίζεται και σήμερα ή έχει μετριαστεί εξ αιτίας της παρούσας οικονομικής κρίσης;
Σ.Χ._Είναι γεγονός ότι η ιδιωτική υγεία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς περίπου 10% ετησίως. Η πρώτη χρονιά που δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι φέτος, όπου αναμένουμε περιορισμένη άνοδο ή και σταθεροποίηση. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Ο ένας είναι ότι, σε ό,τι αφορά την ιδιωτική υγεία, έχουμε ξεπεράσει ήδη κατά πολύ το μέσο επίπεδο δαπανών που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη είμαστε από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής υγείας πανευρωπαϊκά. Αυτό, σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία  της κρίσης, σημαίνει ότι η ιδιωτική αγορά υγείας αναμένεται να μειώσει ρυθμούς ή να παραμείνει σταθερή το 2010. Άρα, μιλάμε για μία ήπια ανάπτυξη του κλάδου υγείας τα επόμενα χρόνια.


Χ_Ποια είναι τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός ιδιωτικού νοσοκομείου έναντι των αντίστοιχων δημόσιων; Το κόστος στα ιδιωτικά είναι κατά την άποψή σας απαγορευτικό για κάποιες ομάδες του πληθυσμού;
Σ.Χ._Το πλεονέκτημα του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου νοσοκομείου έγκειται στο γεγονός ότι πλέον η ιατρική εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα, τόσο από πλευράς μηχανισμού όσο από πλευράς τεχνολογιών. Ως αποτέλεσμα, έχει παρατηρηθεί πως ο ιδιωτικός τομέας έχει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το δημόσιο και έχει πετύχει να βρίσκεται τεχνολογικά μπροστά σχεδόν σε όλους τους τομείς από πλευράς εξοπλισμού μηχανημάτων. Για παράδειγμα, το Ιασώ φέτος έχει δημιουργήσει έξι νέα ψηφιακά χειρουργεία, κάτι που ίσως το δημόσιο θα το κάνει σε αρκετά χρόνια. Άρα, θεωρούμε πλέον ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ιδιωτικού νοσοκομείου δεν είναι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, όπως πολλοί πίστευαν τη δεκαετία του ’80 και του ΄90, αλλά το ιατρικό και νοσηλευτικό σκέλος, η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται, καθώς και η ποιότητα υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης του ασθενή.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος των υπηρεσιών, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των ασθενών που έχουν ιδιωτική ασφάλεια, οπότε βλέπουμε ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων πλέον νοσηλεύεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύεται μέσω ιδιωτικών ασφαλειών αγγίζει το 40%. Για τους ασθενείς που ισχύει η αυτοχρηματοδότηση, οι τιμές της Ελλάδας συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλές. Για παράδειγμα, μία μεσαία γυναικολογική επέμβαση που στο Ιασώ κοστίζει 2.000 ευρώ, στην Αγγλία θα κόστιζε περίπου 6.000 λίρες και στις ΗΠΑ 20.000 δολάρια.


Χ_Το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ. Υπάρχει κάποια, έστω έμμεση, επίπτωση από το υπέρογκο αυτό χρέος στον ιδιωτικό τομέα;
Σ.Χ._Το νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων είναι προκαθορισμένο. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία επίπτωση από το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα.


Χ_Ποια είναι η άποψή σας για την καθιέρωση λίστας φαρμάκων με τιμές που θα διαμορφώνονται από τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και τα έσοδα των ιδιωτικών νοσοκομείων;
Σ.Χ._Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας για την καθιέρωση λίστας φαρμάκων, με τιμές βάσει των τριών φθηνότερων χωρών, είναι σωστή. Σκοπός είναι η συγκεκριμένη διαδικασία να μην ξεκινήσει μόνο για τα φάρμακα, αλλά να ακολουθηθεί και σε άλλα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε δημόσια νοσοκομεία και τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα αγοράζουμε σε τιμές πολλαπλάσιες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, μία βαλβίδα καρδιάς μπορεί στην Ελλάδα να κοστίζει έξι φορές περισσότερο από όσο αγοράζεται από το δημόσιο σύστημα υγείας της Κύπρου ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Συνεπώς, καλό θα ήταν αυτή η διαδικασία που ξεκινά το Υπουργείο να είναι μόνο η αρχή ενός μηχανισμού που θα δημιουργηθεί και που θα αφορά και σε άλλα ιατρικά υλικά, ιδίως σε κάποια που είναι ακριβά και που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία.


Χ_Προσφάτως, στο πλαίσιο του συνεδρίου Pharma MoneyConference, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην φαρμακευτική έρευνα, με αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Ποιοι είναι οι λόγοι που η χώρα μας δεν έχει καλές επιδόσεις στον τομέα αυτό και ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην βελτίωση της καινοτομίας;
Σ.Χ._ Το κόστος ενός φαρμάκου στο μεγαλύτερο ποσοστό του προέρχεται από την έρευνα που γίνεται για αυτό. Προκειμένου μία εταιρεία να φτάσει ένα φάρμακο από την έρευνα στην αγορά ξοδεύει περίπου ένα με δύο δισ. δολάρια. Αυτό το κόστος περνάει αναγκαστικά στην τιμή του φαρμάκου. Οπότε, για μία τοπική ελληνική εταιρεία που βρίσκεται μόνο στην ελληνική αγορά είναι αδύνατον σχεδόν, να κάνει έρευνα σε αυτό το επίπεδο, αν η συγκεκριμένη εταιρεία δεν επεκταθεί σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο μία ελληνική εταιρεία το επιχείρησε αυτό με επιτυχία και βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικά οικονομικά προβλήματα μέχρι να καταφέρει να πετύχει το στόχο της και επίσης αναγκάστηκε να δραστηριοποιηθεί στην Αμερική, προκειμένου να ανοίξει την αγορά της και να μπορέσει να αποσβέσει τα χρήματα που επένδυσε για το συγκεκριμένο φάρμακο.


Χ_Η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νέες επενδύσεις με δραματικές συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας. Ποια είναι τα περιθώρια του ιδιωτικού κλάδου υγείας για επενδύσεις και ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά;
Σ.Χ._Η κρίση έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα των ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου και κατ’ επέκταση και του Ιασώ, αλλά όχι στο βαθμό που έχουν πληγεί άλλοι κλάδοι. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ιασώ συνεχίζεται κανονικά. Στις 22 Μαρτίου, ξεκίνησε η λειτουργία του Ιασώ Θεσσαλίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το Ιασώ Θεσσαλίας παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στη Θεσσαλία και στις γύρω περιοχές και αναβαθμίζει σημαντικά την περιοχή. Δεν επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους, καθώς τα τιμολόγια είναι αντίστοιχα με αυτά των μικρών κλινικών, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, με σαφώς χαμηλότερου επιπέδου παροχή υπηρεσιών.
Παράλληλα, στην επόμενη διετία, στοχεύουμε να επεκταθούμε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε κέντρα αποκατάστασης αλλά και στη δημιουργία νέας μονάδας στα νότια προάστια της Αττικής, για την οποία βρισκόμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή της κλινικής στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για επένδυση 85 εκατ. ευρώ, η οποία θα αφορά σε μία γενική κλινική -μαιευτήριο δυναμικότητας περίπου 200 κλινών.


Χ_Ο κλάδος υγείας θεωρείται από τους πιο «αμυντικούς» για τους επενδυτές του χρηματιστηρίου. Η πορεία του το τελευταίο έτος, κατά το οποίο έχει ενταθεί και στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, έχει επαληθεύσει τον χαρακτηρισμό αυτό; Η διαφαινόμενη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών θα επηρεάσει τον κλάδο, δεδομένου ότι πάντα υπάρχει η εναλλακτική επιλογή του δημόσιου νοσοκομείου;
Σ.Χ._Σε έναν επαγγελματικό κλάδο, πρέπει να λειτουργούν όλα τα κομμάτια του σωστά. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είναι θετικό για τον ιδιωτικό τομέα ότι το δημόσιο κομμάτι υπολειτουργεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο επιδεινώνει την παροχή υπηρεσιών συνολικά στον πληθυσμό μιας χώρας και είναι κάτι αρνητικό για όλους μας. Εμείς επιθυμούμε ένα υγιή δημόσιο τομέα, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα λειτουργούσε αντανακλαστικά και ανταγωνιστικά με εμάς, προκειμένου η συνολική παροχή υγείας να βελτιωνόταν και στους δύο τομείς.
Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων που ήδη ακολουθούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και περιλαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να επιφέρουν σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων μέσω ιδιωτικού management, ενώ παράλληλα ο ιδιωτικός χώρος της υγείας φαίνεται ότι παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει να αναπτύσσεται, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του αμυντικού κλάδου σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Η επιβράδυνση φαίνεται να είναι προσωρινή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη βαθύτερη μεταπολεμική κρίση για την ελληνική οικονομία.


ΧΡΗΜΑ_Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις υπέρογκες δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα οι οποίες έχουν πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και αποτελούν σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος. Ποιοι είναι, κατά την άποψή σας, οι λόγοι που έχει συμβεί αυτό και με ποιο τρόπο μπορούν οι δαπάνες να μειωθούν δραστικά; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος νοσοκομείων όπως το Ιασώ προς την κατεύθυνση αυτή;
Σ. ΧΑΝΔΑΚΑΣ_Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι o τρόπος με τον οποίο τα δημόσια νοσοκομεία και ταμεία διενεργούν τις προμήθειές τους είναι συχνά χωρίς έλεγχο. Υπάρχουν παραδείγματα που το ίδιο ακριβώς ιατρικό μηχάνημα έχει αγοραστεί από ένα δημόσιο νοσοκομείο 50 χιλιάδες ευρώ και από ένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο στην περιφέρεια 200 χιλιάδες ευρώ. Στα δε φάρμακα, είναι ευρέως γνωστό πως στην Ελλάδα υπάρχει μία πολυφαρμακία που δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στον κόσμο, η οποία ξεκινά από το γεγονός ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να χορηγήσει φάρμακα στον οποιονδήποτε, μέχρι το ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και ο κάθε ιατρός μπορεί να γράψει σχεδόν όποιο φάρμακο θέλει.
Υπάρχει μια τοπική έλλειψη ενός ελεγκτικού μηχανισμού δαπανών και παράλληλα, βλέπουμε μια παγκόσμια σημαντική αύξηση του κόστους, ιδιαίτερα σε κάποια φάρμακα που αφορούν σε παθήσεις του νευρικού συστήματος. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγάλο πρόβλημα, επειδή τα νεότερα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικά, είναι τόσο ακριβά, ώστε οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα μόνο από αυτά μπορεί σε 20-25 χρόνια να καταρρεύσει.
Τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν καμία συμμετοχή στο συγκεκριμένο  θέμα, καθώς οι τιμές που χρεώνονται τα φάρμακα είναι προκαθορισμένες από το κράτος. Συνεπώς, δεν μπορεί το οποιοδήποτε νοσοκομείο να κάνει καμία υπερτιμολόγηση. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν συγκεκριμένα ποσοστά κέρδους που καθορίζονται από το νόμο, τα οποία μάλιστα είναι μικρά και πιο συγκεκριμένα κάτω από 10%.


Χ_Εκτός από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιείται ο Όμιλος Ιασώ;
Σ.Χ._Εκτός από το κομμάτι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο όμιλος Ιασώ έχει επεκταθεί και στην συλλογή και φύλαξη βλαστοκυττάρων, μέσω της θυγατρικής της Cryobanks International, η οποία ιδρύθηκε το 2005 και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, καθλως επίσης είναι πιστοποιημένη από τον διεθνή οργανισμό AABB. Πρόκειται για ένα νέο, πολλά υποσχόμενο χώρο, στον οποίο ο όμιλος έχει επενδύσει για την πιστοποίησή του και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται και ο οποίος επιφέρει σημαντικά κέρδη στον ισολογισμό του Ομίλου, ενώ έχει ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 20% ετησίως. Η Cryobanks, σε συνεργασία με την τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem-Health του ομίλου Υγεία, δημιούργησαν την Ένωση Διαπιστευμένων Τραπεζών Φύλαξης Βλαστοκυττάρων, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων, δεοντολογίας και πιστοποιήσεων, για τη σωστή ενημέρωση του κοινού, την προαγωγή της έρευνας και τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΚΡΙΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2008-2013
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ STAT BANK
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, FASHION BOX
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site