Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2010 - Τεύχος 361                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ,
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚΤΟΣ


Η μεγάλη απογοήτευση οφείλεται στην έντονη μείωση της τρέχουσας ζήτησης, η οποία επιδρά καθοριστικά στις ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.


από τον Γιώργο Καλούμενο


Απαισιόδοξες είναι η προβλέψεις για την πορεία της εγχώριας αγοράς πληροφορικής το 2010. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο τα σημάδια ανάκαμψης είναι κάτι παραπάνω από ορατά, στην Ελλάδα ο κλάδος δείχνει να συμπαρασύρεται από το γενικότερο καθολικό σκηνικό κρίσης που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Παρ’ όλα αυτά έρευνα της GFK για την Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με κάποια αδύναμα είναι η αλήθεια, θετικά στοιχεία που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα επαληθευτούν.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), καθολική απογοήτευση χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στις 73,7 μονάδες από τις 95,6 που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2009. Στην έντονη επιδείνωση συμβάλλουν κυρίως οι τομείς των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ.
Στις Υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι αρνητικές, ενώ σημειώνεται καθολική υποχώρηση και στην τρέχουσα ζήτηση. Εντονότερη είναι η απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο. Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται η απαισιοδοξία, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη τους επόμενους μήνες να εμφανίζονται έντονα πτωτικές.
Στη Βιομηχανία ΤΠΕ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παραμένει στα ίδια με το προηγούμενο τρίμηνο επίπεδα. Σημειωτέον ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη υπάρχει αισθητή ανάκαμψη των δεικτών οικονομικού κλίματος σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 από τη μέτρηση και ανάλυση των επί μέρους δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών ανά τομέα:
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και διαμορφώνεται στις 75,2 μονάδες, από τις 101,7 που ήταν το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.
Η υποχώρηση στα επί μέρους στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι καθολική. Μη ικανοποιητικές είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Η μεγάλη απογοήτευση οφείλεται στην έντονη μείωση της τρέχουσας ζήτησης, η οποία επιδρά καθοριστικά στις ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Ετσι το δ΄ τρίμηνο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της ζήτησης, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία και επηρέαζε σημαντικά στην ήπια αλλά θετική εικόνα του δείκτη. Στο σύνολο του τομέα Υπηρεσιών, η επίδοση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά χαμηλή και για το τέταρτο τρίμηνο 2009, εμφανίζοντας οριακή πτώση (πηγή ΙΟΒΕ). Ωστόσο το σύνολο του τομέα των Υπηρεσιών διαμορφώνεται για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια σε επίπεδα υψηλότερα των Υπηρεσιών ΤΠΕ.
Έντονη υποχώρηση των προσδοκιών σημειώνεται στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ, με τον αντίστοιχο δείκτη να πέφτει κάθετα στις 67 μονάδες το δ Δ τρίμηνο, από τις 95,6 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.


ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ
Tονωτική ένεση 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού στην ελληνική αγορά πληροφορικής εφέτος, σύμφωνα με τον Αντώνη Μαρκόπουλο, το νέο ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.  Αναλυτικότερα ο νέος ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του σχεδιάζει να τονώσει την αγορά με περίπου 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από έργα «μεταφερόμενα» από το Γ' ΚΠΣ καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει υπάρχουν περισσότερα από 35 έργα πληροφορικής  που είναι αυτή τη στιγμή σε «αναστολή».
Παράλληλα, άλλα περίπου 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τις νέες προκηρύξεις στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης, καθώς μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν ανακοινωθεί οι νέες εντάξεις και μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν οι προκηρύξεις των νέων έργων. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, ένας από τους όρους για την ένταξη των έργων θα είναι να προκηρύσσονται σε σύντομα χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη υλοποίησή τους.Ο κ. Μαρκόπουλος εκτιμά ότι στην αγορά θα προκηρυχθούν επιπλέον έργα 50 έως 100 εκατ. ευρώ από την «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» η οποία υποστηρίζει την υλοποίηση Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 οι οποίες απευθύνονται προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» θα στελεχωθεί άμεσα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για να τονωθεί η αγορά πληροφορικής η οποία διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία της. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος για απορρόφηση κονδυλίων μέσα από το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης για φέτος διαμορφώνεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και στηρίζεται ουσιαστικά σε τρεις βασικούς άξονες, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην ευρυζωνικότητα και τις υποδομές, στην ανταγωνιστικότητα και στις επιχειρήσεις. Σήμερα το περίπου 80% των προτάσεων αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προέρχεται από φορείς όπως οι ΟΤΑ, τα υπουργεία, τα ΑΕΙ κλπ.Στόχος της ειδικής γραμματείας είναι να επανασχεδιάσει το εν λόγω πρόγραμμα και να προχωρήσει με στοχευμένες προσκλήσεις σε τελικούς δικαιούχους ή σε στοχευμένο φυσικό αντικείμενο.
Στα σχέδιά της είναι η υλοποίηση έργων πληροφορικής με νέα μορφή τα οποία θα εισάγουν νέες τάσεις όπως το cloud computing, ενώ θα προωθηθεί και η δημιουργία τριών-τεσσάρων κυβερνητικών Data Centter. Βασικός πυλώνας του νέου σχεδιασμού του προγράμματος όμως είναι τα έργα αυτά να έχουν «ανοικτά πρότυπα» και να είναι απολύτως «προσβάσιμα» προκειμένου να διασφαλισθεί η διαλειτουργικότητά τους. Οπως εξηγεί ο νέος Ειδικός Γραμματέας στις προκηρύξεις των νέων έργων δεν θα περιλαμβάνονται αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές αλλά στόχος θα είναι το αποτέλεσμα, οι προδιαγραφές δηλαδή θα αφορούν τη λειτουργία και τις ανάγκες του φορέα που θα πρέπει να καλύψουν οι ανάδοχοι.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ”
Συνοπτικά οι ενέργειες που προωθεί αυτό το διάστημα η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία στελέχωσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ και της Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ, είναι το κλείσιμο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», η έκδοση νέων προσκλήσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχεια μεταφερόμενων έργων από το επιχειρησιακό «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Παράλληλα προωθείται η χρηματοδότηση 2.500 επιχειρηματικών σχεδίων, στο πλαίσιο της δράσης digi-lodge, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν έως το Μάρτιο του 2009.


ΕΡΕΥΝΑ GFK:
ΑΣΘΕΝΗ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Κάποια «αδύναμα» σημάδια ανάκαμψης είχε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 για την εγχώρια αγορά πληροφορικής, σύμφωνα με την GFK. Συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2009 είναι το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρήσης που παρουσιάζει θετική τάση σε αξία, 2,4% και σε όγκο 7,3%, ταυτόχρονα. Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι πρόκειται για το δεύτερο συνεχές τρίμηνο που μπορεί κανείς να εντοπίσει σημάδια ανάκαμψης της αγοράς, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται μάλλον αδύναμα και ευάλωτα ακόμη.
Το θετικό αποτέλεσμα της αγοράς οφείλεται κυρίως στον τομέα των προϊόντων πληροφορικής, ο οποίος παρουσιάζει μία αύξηση στην αξία της τάξεως του 35,3% έναντι του τέταρτου τριμήνου 2008. Στον αντίποδα, για μία φορά, ο τομέας των ειδών εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων παρουσιάζει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ όλων των τομέων με μείωση στο τέταρτο τρίμηνο 2009, της τάξεως του -16,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ένα σημάδι ανάκαμψης σε σχέση με τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, αφού ο τομέας παρουσίαζε μείωση κατά περισσότερο από 23% ανά τρίμηνο, όπως παρατηρεί η μελέτη.


ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις και συγκεκριμένα αυτές για την «Ψηφιακή Τάξη», σύμφωνα με την έρευνα, ενίσχυσαν την υποκατηγορία των φορητών υπολογιστών, με την υποκατηγορία των φορητών υπολογιστών να αυξάνεται σε αξία κατά 62,6%, κάνοντας το σύνολο της αγοράς θετικό. Περαιτέρω, οι παιχνιδομηχανές εξακολουθούν να επιδεικνύουν διψήφιο αριθμό ανάπτυξης.
Οι αλλαγές στις συνήθειες ψυχαγωγίας του ελληνικού πληθυσμού λόγω της κρίσης, που τους έκανε να παραμείνουν περισσότερο στο σπίτι, είναι ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της ανάπτυξης.
Στα φωτογραφικά είδη οι ψηφιακές κορνίζες και οι DSLR συνεχίζουν να τονώνουν την αγορά. Συγκεκριμένα, η ψηφιακή κορνίζα κατάφερε να αναδειχθεί σαν το νέο «gadget» για το ελληνικό νοικοκυριό, ενώ η θετική τάση των DSLR επιβραδύνει τη μείωση των compact ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, με το σύνολο της κατηγορίας να μειώνεται μόνο κατά -4,3%.
Στα είδη γραφείου και τα πολυμηχανήματα (MFDs) και οι εκτυπωτές συνεχίζουν να παρουσιάζουν διψήφια μείωση. Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι εκτυπωτές έπεσαν σε ποσοστό διπλάσιο από ό,τι τα MFDs, αλλά αυτό που είναι αρκετά εντυπωσιακό είναι αυτή ακριβώς η αρνητική τάση των MFDs, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη θετική τάση των φορητών υπολογιστών.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τομέας των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών είναι αυτός με τη δεύτερη χειρότερη απόδοση αυτού του τριμήνου (-12,4%), ενώ οι τομείς των μεγάλων οικιακών συσκευών, των τηλεπικοινωνιών και των μικρών οικιακών συσκευών παρουσίασαν σχετικά καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους προαναφερόμενους τομείς αν και εξακολουθούν να καταγράφουν μείωση της τάξης του -0,7%, -2,3% και -3,6% αντίστοιχα.
Η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από πολλές προσφορές τιμών και την προώθηση των μοντέλων με χαμηλή αξία, συμπιέζοντας την αξία της αγοράς επιπρόσθετα με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα έχει προκαλέσει η κρίση.


ΕΙΤΟ:
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2010

Αισιόδοξo μήνυμα κομίζει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Πληροφορικής Τεχνολογίας (ΕΙΤΟ) σχετικά με τις επιδόσεις του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2010.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον κλάδο των νέων τεχνολογιών προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ το 2010 θα αυξηθεί κατά 1,9% φτάνοντας τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το 2009, χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις έπεσαν κατά τουλάχιστον 1,6%.
«Οι παγκόσμιες αγορές υψηλής τεχνολογίας ανακτούν τα χαμένο έδαφος. Τα σημάδια δείχνουν την ανάκαμψη,» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. August-Wilhelm Scheer, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης BITKOM εκ των συνεργατών του EITO, παρουσιάζοντας τα στοιχεία στη CeBIT, στο Αννόβερο. «Στις βιομηχανικές χώρες, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν σε σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας."
Ειδικότερα μπροστάρηδες στην άνοδο είναι οι αναδυόμενες χώρες και αγορές, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες το 2009 κατάφεραν να παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς απόδοσης παρά την κρίση. «Το 2010 οι συγκεκριμένες χώρες θα παράσχουν την πρόσθετη ώθηση στις αγορές», συμπληρώνει ο κ.Scheer. Εάν η οικονομική ανάκαμψη συνεχιστεί και σταθεροποιηθεί, η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ το 2011 θα αυξηθεί κατά 3,7% φτάνοντας τα 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει ο EITO.


ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ MOBILE INTERNET
Ήπιες ήταν τελικά οι συνέπειες της κρίσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ. Έπειτα από μικρή πτώση κατά  0,5% πέρυσι, το 2010 υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν κατά 2,9% φτάνοντας τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται πως 18% όλων των οικογενειών στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν πλέον το σταθερό δίκτυο, προτιμώντας να κάνουν αποκλειστική χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Στην Ιαπωνία το ποσοστό ανέρχεται στο 20% και στην Ιταλία φτάνει ακόμα και στο 26% των οικογενειών. Συνεπώς, οι πωλήσεις των σταθερών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν μειωθεί αισθητά. Το 2010 θα πέσουν παγκοσμίως κατά 4,6%. Από την άλλη πλευρά η αγορά της κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται ελαφρώς, πάνω από 1,4% φτάνοντας τα 417 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ισχυρότερη αύξηση εμφανίζεται από τις υπηρεσίες δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων, κυρίως όμως, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Οι πωλήσεις των συνδέσεων στο Διαδίκτυο και των υπηρεσιών δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων το 2010 υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 7%, φτάνοντας τα 198 δις ευρώ. Οι υπηρεσίες δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά  16% φτάνοντας, τα141,5 δις ευρώ.


ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Στην αγορά της πληροφορικής, ο ΕΙΤΟ τονίζει ότι οι πωλήσεις του κλάδου το 2010 θα αυξηθούν κατά 0,4%, φτάνοντας τα 894 δις ευρώ. Το 2009 έπεσαν κατά 4,6%. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στις βιομηχανικές χώρες οι επενδύσεις στα νέα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής  από τις επιχειρήσεις επιταχύνουν πάλι», τονίζει ο κ. Scheer. Οι πάροχοι υπηρεσιών ενέργειας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αλλά και ο δημόσιος τομέας αναμένονται να επενδύσουν σε τεχνολογίες πληροφορικής. «Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογισμικού και υπηρεσιών ωφελούνται περισσότερο από όλους», σύμφωνα με τον κ. Scheer.
Οι πωλήσεις σε αυτές τις αγορές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 1% φτάνοντας τα €625 δις, ενώ το 2009 εμφάνισαν μείωση κατά 2,7%. Πρωτοπόρες εφαρμογές πληροφορικής, όπως αυτή του cloud computing, υπολογίζεται πως θα κινηθεί με αυξητικό ρυθμό άνω του 20%. Για το 2011, ο ΕΙΤΟ προβλέπει ότι η αγορά  πληροφορικής θα αυξηθεί κατά 4%.


ΕΥΡΩΠΗ & ΧΩΡΕΣ ΒRIC
Με εξαίρεση τη Ρωσία, οι αποκαλούμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) χτυπήθηκαν λιγότερο σοβαρά από την οικονομική κρίση και εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το 2009 η κινεζική αγορά τεχνολογίας αυξήθηκε κατά 10% και το 2010 προβλέπεται να παρουσιάσει άνοδο κατά 11%, φτάνοντας τα €33,6 δις. Στην Ινδία, οι πωλήσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής θα αυξηθούν επίσης κατά 11%, φτάνοντας τα €14 δις.
Στην Ε.Ε., η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής θα αυξηθεί το 2010 κατά 0,2% φτάνοντας τα 303 δις ευρώ. Στις Η.Π.Α., οι πωλήσεις στις υπηρεσίες υλικού, λογισμικού και Τεχνολογιών Πληροφορικής θα μειωθούν ελαφρώς το 2010, κατά 0,8% και θα ανέλθουν στα 304 δις ευρώ.
Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Το 2010, η κινεζική αγορά τηλεπικοινωνιών θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει στα 126 δις ευρώ, ενώ η ινδική αγορά θα αυξηθεί κατά 15% φτάνοντας τα 40,5 δις ευρώ. Στην Ινδία μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, στην Κίνα περίπου το μισό. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται γύρω στο 80%. Ενισχυμένη από την επιτυχία των smartphones και των κινητών υπηρεσιών Διαδικτύου, η αγορά τηλεπικοινωνιών στις Η.Π.Α. θα αυξηθεί το 2010 κατά 1,6% φτάνοντας τα 324 δις ευρώ.
Στην Ε.Ε. η αύξηση στην αγορά τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται στο 0,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 346 δις ευρώ.


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ & ΔΙΕΥΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, MELLON FINANCIAL PRODUCTS SUPPORT
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ OUTSOURCING

Όπως και οι περισσότεροι κλάδοι έτσι και η αγορά της πληροφορικής έχει πληγεί από την κρίση, κύρια λόγω της συγκράτησης των επενδύσεων από επιχειρήσεις και οργανισμούς –σύμφωνα με τη Forrester το 2009 οι επενδύσεις στην πληροφορική σημείωσαν πτώση 8,9%. Παράλληλα όμως, η ίδια συνθήκη έχει δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του IT Outsourcing, δηλαδή της ανάθεσης των δραστηριοτήτων πληροφορικής μιας επιχείρησης σε εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη.
Παρότι σε πιο ανεπτυγμένες χώρες το IT Outsourcing είναι μια αρκετά ώριμη αγορά, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή μόλις τα τελευταία δυο χρόνια έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται σαν ουσιαστική επιλογή τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Η επιτακτική ανάγκη για μείωση του κόστους, αύξηση της παραγωγικότητας και συνολικά πιο ανταγωνιστική λειτουργία, έχουν οδηγήσει στη σταδιακή αύξηση του φαινομένου ανάθεσης διαδικασιών πληροφορικής σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Την αύξηση αυτή την έχουμε βιώσει στην MFP καθώς όλο και περισσότερο οι πελάτες μας ζητούν να τους βοηθήσουμε να αποδεσμευτούν από τις μη καίριες αλλά απαιτητικές σε πόρους και τεχνογνωσία λειτουργίες, όπως αυτή του ΙΤ. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει πολλά και διαφορετικά έργα IT Outsourcing για τους πελάτες μας, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες ανάπτυξης και συντήρηση εξειδικευμένων εφαρμογών λογισμικού, υπηρεσίες ψηφιοποίησης εγγράφων, λειτουργία υπολογιστικού κέντρου (Data Center),  υπηρεσίες τήρησης αντιγράφων ασφαλείας / ανάκτησης δεδομένων, και υπηρεσίες τηλεφωνικής επικοινωνίας.


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


SINGULAR LOGIC:
ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2009
Με βελτίωση τόσο των EBITDA όσο και των καθαρών κερδών έκλεισε το 2009 για την SingularLogic. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας η σημαντική επιδείνωση της οικονομίας το 2009 περιόρισε την αναπτυξιακή πορεία της SingularLogic, χωρίς όμως να αλλοιώσει την υγιή εικόνα στα οικονομικά της μεγέθη.
Ειδικότερα,
* Ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 103,9 εκατ. ευρώ έναντι των 107,0 εκατ. ευρώ κατά το  2008, παρουσιάζοντας μείωση 2,9%
* Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά  8,4% και ανήλθαν σε 18,4 εκατ. ευρώ έναντι 17,0 εκατ. ευρώ κατά το 2008
* Τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν σε 13,4 εκατ. ευρώ έναντι 11,5 εκατ. ευρώ κατά το 2008.
* Τα Αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας βελτιώθηκαν κατά 1,2 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 9,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,7%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Καρακαδάς ανέφερε: «Το 2009, χαρακτηρίστηκε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επηρέασαν σημαντικά και την αγορά πληροφορικής. Οι αρνητικές αυτές συνθήκες αποτέλεσαν τροχοπέδη στην μέχρι τώρα αναπτυξιακή μας πορεία περιορίζοντας τα συνολικά μας έσοδα περίπου στα επίπεδα του 2008, κυρίως λόγω της σημαντικής υστέρησης στην εξέλιξη σοβαρών έργων του Δημοσίου τομέα όπου η κάμψη για την εταιρεία μας ανήλθε σε -24%. Παρά ταύτα πετύχαμε να θωρακίσουμε την υγιή εικόνα που μας χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια με την λειτουργική κερδοφορία μας να ανέρχεται στο 18% των εσόδων”.


ΟΜΙΛΟΣ DIONIC:
ΜΙΚΤΑ ΚΕΡΔΗ 18 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ο όμιλος εταιρειών DIONIC ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2009 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (I.F.R.S.).
Το Δυσμενές οικονομικό περιβάλλον καθ όλη την διάρκεια της χρήσης 2009 είχε ως αποτέλεσμα την αυστηρή πολιτική του ασφαλιστικού φορέα που συνεργάζεται ο Ομιλος για την εξασφάλιση των κινδύνων που απορρέουν απο τις εμπορικές πιστώσεις. Η Διοίκηση του ομίλου λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος της αγοράς ακολούθησε πιστά την πολιτική του ασφαλιστικού φορέα προς αποφυγή μεγάλων επισφαλειών με αποτέλεσμα τη μείωση του Ενοποιημένου Κύκλου εργασιών κατά 9,63%.
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 18,0 εκατ. ευρώ έναντι 19,32 εκατ. ευρώ το 2008 σημειώνοντας μείωση κατά 6,82%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου, ανήλθαν τη χρήση 2009 σε 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 2008 μειωμένα κατά 22,68%.
Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,7 εκατ. ευρώ το 2008 ενώ τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2008. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,04 εκατ. έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το 2008. Τέλος τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν 0,4 εκατ. ευρώ εναντι 1,3 εκατ ευρώ το 2008.
Στο 2009 υλοποιήθηκαν σειρά από στρατηγικές συνεργασίες με αξιόλογες εταιρείες πού έχουν σημαντική πορεία στο χώρο εξειδίκευσής τους.
Η Διοίκηση του ομίλου εκτιμά το 2010 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά καθώς η παγκόσμια κρίση που εξελίσσεται ραγδαία θα επηρεάσει έντονα και την Ελληνική αγορά, όπως φαίνεται και από τις μέχρι τώρα εξελίξεις. Η Διοίκηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της αφενός στα μερίδια αγοράς που πιθανόν να προκύψουν από την αναδιοργάνωση της αγοράς και αφετέρου στην συγκράτηση των εξόδων. Επίσης θα προσπαθήσει να απαλλαγεί απο δραστηριότητες που λόγω της σημαντικής ύφεσης θα εχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επισφάλειες και ταυτόχρονα να αντικαταστήσει αυτές τις δραστηριότητες με άλλες οι οποίες θα έχουν χαρακτηριστικά κυρίως θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, προτίθεται να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2009, συνολικού ύψους 53.315 ευρώ (0,002 ευρώ ανά μετοχή).


ALTEC:
ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ξεκίνησε την Τρίτη 30 Μαρτίου, η διαπραγμάτευση των 114.893.452 νέων κοινών μετοχών της Altec ΑΒΕΕ, όπως αυτές προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου καλύφθηκε από τους πιστωτές της εταιρίας, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι παραιτήθηκαν του δικαιώματος προτίμησης με βάση την από 26/6/2009 απόφαση της Β’ Επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.
Η ως άνω εξέλιξη, αποτελεί μέρος της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του Ομίλου Altec, που έχει ως στόχο την βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης και την εξυγίανση των οικονομικών μεγεθών, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων και της συνεπαγόμενης βελτίωσης της καθαρής θέσης της Εταιρίας και του Ομίλου γενικότερα. Με την εισαγωγή των νέων μετοχών, ολοκληρώνεται ένας δύσκολος κύκλος για την εταιρία και δημιουργούνται εκ νέου οι προϋποθέσεις ώστε η Altec να εισέλθει σε ανοδική τροχιά.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται πλέον σε 64.573.935,60 εκατ. ευρώ, το οποίο και διαιρείται σε 215.246.452 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελικές προθέσεις της εισηγμένης εταιρίας Altec, είναι η μετατροπή της σε εταιρία συμμετοχών, η οποία θα έχει ως κύριες δραστηριότητές , το Software μέσω της Altec Software Α.Ε. και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων μέσω της Altec Integration Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από την απόσχιση των κλάδων της μητρικής εταιρίας.


SOFT ONE:
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ SAAS

Η SoftOne είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που διαθέτει business software ως υπηρεσία SaaS (software as a service). Η υπηρεσία αυτή ονομάζεται Soft1 On Demand και βασίζεται στο μοντέλο χρήσης λογισμικού εξ αποστάσεως μέσω Internet. Απευθύνεται σε μικρομεσαίες, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, σε κάθε κλάδο και επαγγελματική δραστηριότητα και περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές της SoftOne.
Με βάση το μοντέλο SaaS και σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο διάθεσης λογισμικού, η επιχείρηση δεν αγοράζει άδειες χρηστών (user licenses) αλλά αποκτά το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού στο πλαίσιο συνδρομής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  Το κόστος της συνδρομής καλύπτει πλήρως τη χρήση του λογισμικού, τη χρήση του εξοπλισμού υποδομής Data Center όπου εγκαθίσταται το λογισμικό, τις νέες εκδόσεις του λογισμικού, όπως επίσης και διάφορες διαχειριστικές εργασίες που αναλαμβάνει ο προμηθευτής της συνδρομητικής υπηρεσίας (π.χ. διενέργεια backup καθημερινά, συμπίεση / βελτιστοποίηση βάσης δεδομένων, συντήρηση νέων εκδόσεων κλπ).
Η χρήση του λογισμικού υποστηρίζεται στο πλαίσιο της σύμβασης συνδρομής από πολυμορφικό εκπαιδευτικό υλικό και παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής υποστήριξης. Η πρόσβαση στο λογισμικό και τη βάση δεδομένων είναι προστατευμένη και τα δεδομένα κρυπτογραφημένα, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η ακεραιότητά τους. Στην περίπτωση διακοπής της συνδρομής τα καταχωρημένα δεδομένα είναι διαθέσιμα στην επιχείρηση, μαζί με αντίγραφο του λογισμικού που χρησιμοποιούσε ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα καταχωρημένα δεδομένα της.
Τα πλεονεκτήματα του μοντέλου SaaS για μια επιχείρηση είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρονται: χαμηλότερο κόστος αρχικής επένδυσης, μηδενικό κόστος για συντήρηση και αναβαθμίσεις λογισμικού, μηδενικό κόστος για αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού υποδομής, δυνατότητα χρήσης του λογισμικού από οποιοδήποτε σημείο, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, απαλλαγή από τη διενέργεια αναγκαίων τεχνικών εργασιών (π.χ. δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, διαχείριση βάσης δεδομένων, εγκαταστάσεις λογισμικού κλπ.), δωρεάν δοκιμαστική λειτουργία και χαμηλότερο συνολικό κόστος επένδυσης (Total Cost of Ownership – TCO).

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΚΡΙΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2008-2013
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ STAT BANK
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, FASHION BOX
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site