Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2010 - Τεύχος 361                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ
ΣΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΞΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ


 


Σε νέα εποχή φαίνεται ότι βαίνουν οι σινο-αμερικανικές οικονομικές σχέσεις, καθώς το Πεκίνο εμφανίζεται πλέον διατεθειμένο να διαπραγματευτεί για δεύτερη φορά, ιστορικά, την ανατίμηση του γουάν, και να εξομαλύνει έτσι τον εξαγωγικό πόλεμο, με αντάλλαγμα (μεταξύ των άλλων) την μείωση των αμερικανικών πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού προς την Ταϊβάν. Η πρώτη φορά ήαν το 2005, όταν το γουάν είχε ανατιμηθεί σε μία ημέρα έναντι του δολαρίου κατά 2,1% και στην συνέχεια η ισοτιμία παρέμεινε “κλειδωμένη” σε ένα σαφές πλαίσιο για αρκετό καιρό. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάϊο, κατά την επίσκεψη εκεί του προέδρου Χου Ζιντάο, αλλά ήδη υπάρχουν εκτεταμένες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την άλλη πλευρά, ένταση έχει προκληθεί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. με αιτία το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Κομισιόν για τα hedge funds. Οι Αμερικανοί διαβλέπουν προστατευτισμό στην όλη κίνηση, ισχυρισμό που οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν, εκτιμώντας ότι κανένας “παίκτης” δεν θα έχει πρόβλημα πρόσβασης στην αγορά, εφόσον τηρεί του νέους κανονισμούς διαφάνειας και ασφάλειας, καθώς και ότι οι νέοι κανόνες είναι απολύτως στο πνεύμα των συμπεφωνημένων στην G-20.


ΠΡΟΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΜΕΓΑ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
Στα επιχειρηματικά, πολύς λόγος γίνεται για επικείμενη συγχώνευση της British Airways με την Iberia, και στρατηγική συνεργασία του νέου αεροπορικού κολοσσού (τρίτου μεγαλύτερου στον κόσμο) με την American Airlines (ήδη υπάρχει μία χαλαρότερη τέτοια μεταξύ των τριών εταιριών στα πλαίσια της συμμαχίας Oneworld). Αν η συμφωνία τελικά επιτευχθεί, η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Στις ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη συγχώνευση των United Airlines και US Airways έχουν ξεκινήσει ενάμισι μήνα πριν, βρίσκονται σε κομβικό σημείο και οι δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας που παρουσιάζονται χαρακτηρίζονται σαν σημαντικές. Είχε προϋπάρξει το προηγούμενο των ανταγωνιστριών Delta Airlines και Northwest, οι οποίες συγχωνεύθηκαν πριν δυόμισι χρόνια μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, και δημιούργησαν την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου.


“ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ” Ο ΤΡΙΣΕ
Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, επικράτησε ανησυχία και αβεβαιότητα αναφορικά με την επιτυχία των πακέτων διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας της Κομισιόν και του Δ.Ν.Τ. Πυροσβεστικές δηλώσεις έχουν γίνει κατ' επανάληψη, τόσο από τον καθ' ύλην αρμόδιο πρόεδρο της Ε.Κ.Τ. Ζαν- Κλοντ Τρισέ, όσο και από άλλους αξιωματούχους της Κομισιόν και της Τράπεζας, πλην όμως αυτές δεν έχουν φανεί αρκετές για να μειώσουν τις αμφιβολίες. Θα λέγαμε μάλιστα ότι ο αριθμός των τζογαδόρων που ποντάρουν τεράστια ποσά στην χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται σε ημερήσια βάση, και με την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμφωνούν και κάποιοι έγκριτοι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, όπως η Citi, η Nomura και η Fitch, οι οποίες και εκτιμούν ότι η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει αντί να περιμένει την τύχη ενός ελληνικού ομολόγου δανειοδότησης το οποίο έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποτύχει, παρά να σώσει την κατάσταση.
Το κύριο μέλημα της Κομισιόν είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές, και η χαλιναγώγηση της τάσης εσωστρέφειας που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες επιλογές της, ασχέτως του βαθμού αναγκαστικότητας αυτών των τελευταίων.
Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που ασφαλώς έχει παίξει ρόλο στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, είναι η αξιόλογη βελτίωση των ισολογισμών των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι μετά από τα πολύ άσχημα αποτελέσματα των τριών πρώτων τριμήνων του παρελθόντος έτους, σημείωσαν μείωση της ανάσχεσης κατά το τέταρτο τρίμηνο, και πλέον εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης, και σε ορισμένες περιπτώσεις και ανόδου, όπως μαρτυρούν οι εκθέσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών αλλά και άλλων οικονομικών αρχών.


 


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Η όποια νευρικότητα και αβεβαιότητα των αγορών τον μήνα Μάρτιο, αναφορικά με τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην ανάκαμψη, δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την ανοδική πορεία των δεικτών, μετά από ένα ιδιαίτερα αναιμικό πρώτο δίμηνο του έτους. Όλοι ανεξαίρετα οι σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άλμα μεγαλύτερο του 5%. Σημαντικότερη όλων η άνοδος του Ιαπωνικού χρηματιστηρίου, το οποίο μέχρι πρότινος απογοήτευε με τις επιδόσεις του.


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΝΕΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Στα επίπεδα του 1,35 δολάρια ανά ευρώ υποχώρησε κατά τον μήνα Μάρτιο η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του κυριότερου “ανταγωνιστή”, ενώ μερική ανάκαμψη σημείωσε και η Στερλίνα, μετά την σημαντική πτώση του προηγούμενου μήνα. Ο κύριος λόγος της υποχώρησης του ευρώ είναι βεβαίως οι ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και στο αμέσως προσεχές μέλλον πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα παρθούν αναφορικά με το φλέγον αυτό θέμα.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ SPREAD ΓΙΑ ΤΟ BUND

Μπορεί βέβαια η άνοδος αυτή να μην πλησιάζει ούτε κατ' ελάχιστο την εκρηκτική άνοδο του spread των ελληνικών ομολόγων που έχουν δημιουργήσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς, αλλά αυτή εν τούτοις ήταν αρκετά σημαντική, όπως φαίνεται και από τον συνημμένο πίνακα. Το πως θα συμπιεσθεί η τάση αυτή, και σε ποιο βαθμό, θα εξαρτηθεί άμεσα από την πορεία της επιχείρησης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ή μάλλον από τα μέτρα που θα ληφθούν για να γίνει αυτή εφικτή.


ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Η παραμονή των επιτοκίων στα ιστορικά τους χαμηλά έχει βέβαια πάψει να αποτελεί είδηση εδώ και πολύ καιρό, και κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να μας απασχολήσει για ολόκληρο το 2010, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς. Οι όποιες τάσεις ανόδου της παγκόσμιας οικονομίας είναι ακόμη περισσότερο ενδεικτικές, παρά απτές, και δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι μεταβολής της νομισματικής πολιτικής χωρίς προφανείς πληθωριστικές πιέσεις.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
“ΚΑΥΤΟ” ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι τάσεις ανάκαμψης που καταγράφονται και πάλι στην παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα, επανέφεραν στο προσκήνιο και τα γνωστά μας πλέον κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τιμή του μαύρου χρυσού να εκτοξεύεται στα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι. Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν και οι τιμές των κυριότερων βιομηχανικών μετάλλων, ενώ η τιμή του χρυσού παρέμεινε στάσιμη.
Πέρα από τα εμπορεύματα που κυρίως δίνουν τον «τόνο» στις αγορές, ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι και η έλλειψη σε βαμβάκι, που αντιμετωπίζει η Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια (και) αυτής της πρώτης ύλης σε παγκόσμια κλίμακα. Η έλλειψη προέκυψε επειδή η Ινδία μείωσε τις εξαγωγές της, ενώ η εγχώρια παραγωγή στην Κίνα δεν ήταν ακόμη έτοιμη για συγκομιδή. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση και στην τιμή του εν λόγω εμπορεύματος.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΚΡΙΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2008-2013
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ STAT BANK
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, FASHION BOX
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site