Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2010 - Τεύχος 361                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ


Ακριβώς τη στιγμή που οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αρχίσει να «διορθώνουν» τους ισολογισμούς τους και να επιστρέφουν στην κερδοφορία, εκεί τις χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση. Με ένα τεράστιο όγκο κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια τους, μπορούν οι τράπεζες της Ευρώπης να αποφύγουν μία δεύτερη καταστροφή;


 


από τον Hamish Risk


Όταν η δημοτικότητα σου απέναντι στους επενδυτές πέφτει κατακόρυφα τότε ξέρεις ότι έχεις πρόβλημα. Αυτή φαίνεται να είναι η ιστορία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο επενδυτικός δείκτης της Merill Lynch για το μήνα Φεβρουάριο αποκαλύπτει ότι η δημοτικότητα του τραπεζικού τομέα μεταξύ των επενδυτών είχε την μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση το 2001. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2009 και η πτώση είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλο κλάδο για τους τελευταίους επτά μήνες. Πραγματικά δεν είναι τα νέα που θα ήθελε να ακούσει κανείς για ένα κλάδο που θέλει μέσα στο 2010 να αναχρηματοδοτήσει 500 δις ευρώ.
Είναι μία καθαρή αντανάκλαση του πόσο συνδεδεμένες είναι οικονομικά οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες στην Ευρώπη.
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο τον κίνδυνο μείωσης της κερδοφορίας τους εξαιτίας της υποχώρησης της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και τις τεράστιες απώλειες από τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση είναι ότι το κόστος διαχείρισης των αποθεματικών τους αυξάνεται ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τις τράπεζες ότι ήταν «απρόσεκτες» επειδή επένδυσαν στα λεγόμενα «ομόλογα μηδενικού ρίσκου». Αντίθετα μπορεί να ειπωθεί ότι οι κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές ήταν αυτές που έσπειραν τον καρπό αυτής της νέας τραπεζικής κρίσης.
Από τότε που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση οι κυβερνήσεις και οι εποπτικές αρχές ήταν που ενθάρρυναν τις τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους με ρευστά στοιχεία ενεργητικού με τα ομόλογα να κυριαρχούν μεταξύ των στοιχείων αυτών.
Σε αντάλλαγμα οι εποπτικές αρχές προσδιόρισαν το ρίσκο σε αυτά τα κρατικά ομόλογα ως μηδενικό είτε εάν επρόκειτο για γερμανικά ομόλογα είτε για ελληνικά.
«Όταν οι κυβερνήσεις κοιταχθούν στον καθρέφτη θα αντιληφθούν ότι έχουν τεράστια ευθύνη και πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό για το τραπεζικό τους σύστημα» λεει ο Γκράχαμ Μπίσοπ ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος στην Ευρώπη  και συνεχίζει «Ακόμα και τώρα υπάρχουν προτάσεις που ενθαρρύνουν το τραπεζικό σύστημα να τοποθετήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ρευστού ενεργητικού τους στα χειρότερα δυνατά κρατικά ομόλογα, και αυτό είναι το λιγότερο ηλίθιο σαν σκέψη».


“ΕΠΑΙΞΑΝ” ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ
Μέχρι στιγμής τα ελληνικά ομόλογα έχουν δημιουργήσει απώλειες στους επενδυτές 3,4% σε ετήσια βάση, καθώς τα επιτόκια δανεισμού τους έχουν αυξηθεί κατά 180 μονάδες βάσης. Ο πορτογαλικός δείκτης 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 30 μονάδες βάσης φτάνοντας τις 80. Τώρα οι επενδυτές αναμένουν με νευρικότητα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις προτάσεις τις Ελλάδας για το πως θα περιορίσει το έλλειμμα της από το 12,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 3% μέχρι το 2012.
Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Πορτογαλία η οποία θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία της και να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της, αν και το έλλειμμα της είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας.
Ωστόσο υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή στην οποία πρέπει να βαδίσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μεταξύ της χαλιναγώγησης των «άσωτων» κρατών μελών και της αποφυγής να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ύφεση.
«Αν υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική πίεση σε όλο το εύρος της Ευρωζώνης ταυτόχρονα, αυτό θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας» τονίζει ο Μίκαελ Κράουτσμπέργκερ, επικεφαλής εσόδων από την ισοτιμία του ευρώ της BlackRock. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ένα ιδιαίτερα μεγάλο όγκο ελληνικών στοιχείων ενεργητικού και ως εκ τούτου η κρίση δεν μπορεί να αφεθεί εκτός ελέγχου».


ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ & ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περί τα τέλη του 2009 υπήρχε χρέος ύψους 1,3 τρις ευρώ προερχόμενο μόνο από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Τράπεζες από τη Μεγάλη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη είναι οι πιο εκτεθειμένες στις τρεις αυτές χώρες οι οποίες έχουν το 92% της συνολικής εξωτερικής τραπεζικής έκθεσης σε δανειστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το οποίο το 20% αφορά σε κυβερνητικό χρέος ή 265 δις δολάρια. Επιπλέον οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν σχεδόν το μισό της συνολικής τραπεζικής έκθεσης, σύμφωνα με στοιχεία του BCA. Το κυβερνητικό χρέος αντιστοιχεί στο 8% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα και σε μερικές περιπτώσεις και περισσότερο σύμφωνα με την JP Morgan. Σε κάποιες χώρες όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία το επίπεδο αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά από όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε ειδικά σχέδια για τη ρευστότητα στην αρχή της κρίσης.
Τα περισσότερα από αυτά τα ομόλογα είναι τυπικά σε λογαριασμούς επενδύσεων χαρτοφυλακίου των τραπεζών οι οποίες δεν ήταν εύκολο να συζητήσουν το μέγεθος της έκθεσης τους σε αυτά με το “Euromoney”.
Παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής ρίσκου σε ηγέτιδα ευρωπαϊκή τράπεζα ανέφερε ότι η αντιστάθμιση ρίσκου έναντι χρέους απλά δεν υπήρχε και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς το κόστος για το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας ήταν απαγορευτικά υψηλό.
Ο ίδιος τραπεζίτης μάλιστα αναφέρει ότι παρά το ρίσκο που ήδη έχουν αναλάβει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο δυνητικοί αγοραστές των ελληνικών ομολόγων δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες κρατούν μόνο τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 300 εκατ. ευρώ του χρέους, και ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες και funds παραμένουν υπερφορτωμένες και δεν δείχνουν διατεθειμένες να συμμετέχουν σε μελλοντικά deals. Ο Γκράχαμ Μπίσοπ αμφιβάλλει για το αν μία χώρα που θα βρεθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να σταματήσεις να θεωρείται μηδενικού ρίσκου και να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο τιμωρίας επειδή απέτυχε να συμπεριφερθεί «συνετά». Δεδομένου του ρίσκου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους υπουργούς οικονομικών των χωρών να πείσουν τον τραπεζικό τομέα ότι μπορεί να δανείζει τις κυβερνήσεις και να καταχωρεί τα δάνεια αυτά ως μηδενικού ρίσκου.


ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ 2010
Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν γίνει το 2010 θα είναι χρονιά ρεκόρ σε ότι αφορά τις εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων. Η Barclay’s Capital προβλέπει 971 δις. ευρώ μεικτών νέων εκδόσεων  ή αλλιώς 438 δις ευρώ «καθαρών», δηλαδή αυξημένες κατά 205 σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία σκοπεύουν να αυξήσουν κατά 17% τις συνολικές νέες εκδόσεις. Αυτή η εξέλιξη θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη από τους μεγάλους δανειστές που είναι η Γερμανία και η Γαλλία. Παρότι οι «εκδόσεις» από τη νότια Ευρώπη αφορούν μόλις το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού συνόλου, η δυνατότητα πρόσβασης τους στις κεφαλαιαγορές και η τελική τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΚΡΙΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2008-2013
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ STAT BANK
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, FASHION BOX
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site