Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2010 - Τεύχος 361                              

ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGANΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ GMAG ΤΗΣ JPMORGAN
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ
ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ


Παρά το γεγονός ότι η προοπτική της ανάπτυξης παραμένει ασαφής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για τις αρχές του 2011, η ανάπτυξη και η δραστηριότητα εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις εταιρείες για να μπορέσουν να αυξήσουν κάπως τα έσοδά τους τουλάχιστον κατά τα δύο επόμενα τρίμηνα.


 


Υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως κατευθύνεται από την προσφορά. Η βιομηχανική παραγωγή εξακολουθεί να υπερτερεί της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, κάτι που υποδεικνύει ότι η τελική ζήτηση ακόμη υπολείπεται. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ ήταν της τάξης του 6,2% σε ετησιοποιημένη βάση, μια καλή εξέλιξη εν συγκρίσει με τις τέσσερις προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης της τελευταίας 35ετίας. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αντιθέτως, ήταν της τάξης του 4% σε ετησιοποιημένη βάση.
Αυτή η σχετικά αναιμική εικόνα σε σύγκριση με την ανάκαμψη που σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 υποδεικνύει επί πλέον ότι η προσφορά αυξάνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς από τη ζήτηση, μια εκτίμηση που φαίνεται να ενισχύεται και από την αύξηση του δείκτη μεταποίησης PMI έναντι του αντίστοιχου δείκτη εκτός μεταποίησης. Η ασθενής ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ευρώπη όπου η ετησιοποιημένη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στο πενιχρό 1% στην Ευρωζώνη και στο -0,4% στη Βρετανία. Δεδομένων των τεράστιων ελλειμμάτων που εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς, η υποτονική αυτή δραστηριότητα υποδεικνύει ότι στον ιδιωτικό τομέα υπήρξε μια ισχυρή τάση αποταμίευσης. Πολύς λόγος έχει γίνει για την «παγίδα του χρέους», είναι όμως πιθανόν οι δημόσιες δαπάνες να αντισταθμίζονται, τουλάχιστον εν μέρει, από την αύξηση των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα.
Υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης δεν θα είναι ομοιογενής σε όλη τη διάρκεια του 2010. Οι δείκτες Economic Surprise Indicators της Citigroup εμφανίζουν ετερόκλητα στοιχεία και κινούνται σε αρνητικά επίπεδα για τη Βρετανία και την Ευρωζώνη, παραμένουν όμως σε θετικές περιοχές για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.


ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ “ΤΡΕΧΕΙ”
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Υπάρχουν βεβαίως ορισμένες οικονομίες που ακόμη προσπαθούν να «πάρουν μπρος», ενώ σε άλλες είναι ήδη σαφές ότι απαιτείται κάποια συγκράτηση. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο επανέλαβε τους στόχους του 3% για τον πληθωρισμό και του 8% για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος, αν και οι οικονομολόγοι του Bloomberg φαίνεται να συμφωνούν στις προβλέψεις τους για ισχυρότερη ανάπτυξη της τάξης του 9,5%. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Κίνας αναφέρθηκε στην επιθυμητή ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης με μια μετάθεση της έμφασης των δημοσίων δαπανών από τα έργα υποδομής στην παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.
Αν και οι στόχοι αυτοί είναι σημαντικοί, η πλήρης αναδιάταξη της οικονομίας για να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξ άλλου, μετά την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά το 4ο τρίμηνο του 2009, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών κατά τους αμέσως επόμενους μήνες με αποτέλεσμα μια πιθανή εκ νέου διεύρυνση του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο από τον Απρίλιο του 2009 εμφάνιζε μια συρρίκνωση σε σωρευτική 12μηνιαία βάση. Αυτό αναμφίβολα θα δυσαρεστήσει τους ιθύνοντες στις ΗΠΑ και αναμένεται να αυξηθούν οι πιέσεις για τη λήψη πιο δυναμικών μέτρων από την Κίνα, ιδιαίτερα δε όσον αφορά στο νόμισμα της χώρας το οποίο, βάσει της πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, υποτιμήθηκε κατά σχεδόν 5% έναντι του περασμένου έτους.


ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι ήπια και ανομοιογενής. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη Ζώνη του ευρώ κατά το 4ο τρίμηνο του 2009 ήταν μικρότερη του αναμενομένου, καθώς η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη και η Ιταλία υποτροπίασε, και στην οικονομία σημειώθηκε συρρίκνωση 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Δεδομένης της αυξημένης εγχώριας ζήτησης το 2009 που προήλθε από την υψηλότερη ζήτηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω των προγραμμάτων απόσυρσης που εφαρμόστηκαν, είναι δύσκολο να υπάρξει ιδιαίτερος ενθουσιασμός για την προοπτική ανάπτυξης της Ευρωζώνης φέτος.
Όχι μόνον δεν προβλέπεται να υπάρξει η τόνωση από τα προγράμματα απόσυρσης, αλλά η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα της Ελλάδας και των άλλων κρατών όπου η οικονομική ρύθμιση θα πρέπει να είναι αυστηρή και παρατεταμένη. Επί πλέον, η πτώση του ευρώ κατά 5,7% από τα υψηλά σημεία στα οποία βρισκόταν τον Οκτώβριο του 2009 λίγο μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου γίνεται ενδοκοινοτικά.


ΚΕΡΔΗ & ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Η «κεκτημένη ταχύτητα» της κερδοφορίας έχει φθάσει σε ανώτατα σημεία και έχει μάλιστα αρχίσει να υποχωρεί σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές. Από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε, μόνο οι 8 βλέπουν σήμερα βελτίωση της κεκτημένης ταχύτητας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αρνητικές αναθεωρήσεις των αναλυτών είναι περισσότερες από τις θετικές στο ένα τρίτο αυτών των αγορών. Η πτώση στην κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας μάς προβληματίζει, χωρίς ωστόσο να μας ανησυχεί ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση. Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2009 στις ΗΠΑ υπήρξε αρκετά καλή, αν και η ροή των θετικών ειδήσεων επισκιάσθηκε. Από τις εταιρείες του S&P 500, 73% κατέγραψαν κέρδη καλύτερα του αναμενομένου, ενώ 55% είχαν έσοδα καλύτερα του αναμενομένου.
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη το 2010 μέσα από μια bottom-up προσέγγιση (που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρείες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία) υποχώρησαν ελάχιστα και διατηρούνται σε καλό επίπεδο στο 29% για την αύξηση της κερδοφορίας παγκοσμίως φέτος. Αυτό δεν ακούγεται υπερβολικό, αλλά αναρωτιόμαστε κατά πόσον στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα υπάρξουν αρνητικές αναθεωρήσεις για τις προβλέψεις για το επόμενο έτος, που σήμερα διαμορφώνονται στο 20%.
Οι σύνθετοι δείκτες αποτίμησης που χρησιμοποιούμε, που εξετάζουν τις αποτιμήσεις σε μεσοπρόθεσμη βάση, υποδεικνύουν ότι στις περισσότερες αγορές οι αποτιμήσεις βρίσκονται περίπου σε ουδέτερα επίπεδα. Ωστόσο, σε σχέση με τα ομόλογα και τα διαθέσιμα/ισοδύναμα διαθεσίμων, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν προτιμότερη κατηγορία επένδυσης.
Με μια απλή ματιά στη διαφορά μεταξύ της απόδοσης της κερδοφορίας (earnings yield) και της απόδοσης των ομολόγων παγκοσμίως φαίνεται ότι, για άλλη μια φορά, οι μετοχές είναι ελάχιστα φθηνότερες σε σύγκριση με τα ομόλογα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Εξ άλλου, σύμφωνα με την ανάλυσή μας θα πρέπει να δούμε σημαντικές ανοδικές κινήσεις στις μετοχές και στις αποδόσεις των ομολόγων για να φθάσουν οι αποτιμήσεις σε ακραία επίπεδα. Για παράδειγμα, για να φθάσουν οι μετοχές σε ακραία επίπεδα αποτιμήσεων, θα πρέπει οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως, που σήμερα βρίσκονται στο 2,94%, να φθάσουν στο 4% και οι μετοχές να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο 30%. Συνεπώς, χωρίς να είναι ιδιαίτερα φθηνές, οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε καλά επίπεδα.


ΑΓΟΡΕΣ
Αν και προβλέπουμε ότι οι αγορές θα είναι αρκετά ασταθείς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, εκτιμούμε ότι βραχυπρόθεσμα θα επικρατήσουν κάποιες ευνοϊκές συνθήκες. Είναι σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται να αναστρέψουν τις νομισματικές συνθήκες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι προσαρμοστικές. Η μεταβλητότητα στην αγορά μειώθηκε περαιτέρω και κατά το τέλος του μήνα ο δείκτης Vix διαμορφώθηκε στο 19,5, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να διευρύνουν τις θέσεις τους που ενέχουν κίνδυνο. Παρά το γεγονός ότι η προοπτική της ανάπτυξης παραμένει ασαφής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για τις αρχές του 2011, η ανάπτυξη και η δραστηριότητα εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις εταιρείες για να μπορέσουν να αυξήσουν κάπως τα έσοδά τους τουλάχιστον κατά τα δύο επόμενα τρίμηνα.
Σε γενικές γραμμές, εξακολουθούμε να έχουμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές και εκτιμούμε ότι θα έχουν καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας διατηρούμε την προτίμησή μας για επιλεγμένες αγορές με κυκλικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι οι περιοχές που εξακολουθούν να πρωτοστατούν στην ανάπτυξη. Η προτίμησή μας για το Χονγκ Κονγκ μειώνεται σε επίπεδο τακτικής. Εν τω μεταξύ, η άποψη για τη δημιουργία θέσεων που ενέχουν κίνδυνο στην Ιαπωνία φαίνεται να ενισχύεται καθώς η αγορά, με όψιμα κυκλικά χαρακτηριστικά, μπορεί ακόμη να ωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξη στην Ασία (περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της Ιαπωνίας διοχετεύονται σήμερα σε άλλα ασιατικά κράτη) χωρίς να περιορίζεται από ακριβές αποτιμήσεις.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ PHARMA MONEY CONFERENCE 2010
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΚΡΙΣΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2008-2013
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ STAT BANK
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, FASHION BOX
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site