Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2006                              

Τεύχος 319

ΞΕΚΙΝΑ Η «ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ» Χ.Α. ΚΑΙ Χ.Α.Κ.


Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και η ηλεκτρονική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ Week έχουν ξεκινήσει αυτό τον αγώνα ενημέρωσης εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα με διάφορους τρόπους: μέσα από συνεχή αρθρογραφία κυπριακών οικονομικών θεμάτων στην Ελλάδα, από τη συνεργασία με το κυπριακό περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ, από την οργάνωση «Επενδυτικών Ημερίδων ΧΡΗΜΑ», κ.λπ. Η Κοινή Πλατφόρμα μας καλεί να δουλέψουμε εντατικότερα. Και θα το πράξουμε...


Σε λίγες ημέρες ξεκινά η «Κοινή Πλατφόρμα» διαπραγμάτευσης μεταξύ της Σοφοκλέους και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Μέσα από την «Κοινή Πλατφόρμα» στόχος είναι να τεθεί μια αρχή, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή περιφερειακή αγορά, στην οποία μελλοντικά θα προστεθούν και κεφαλαιαγορές από τις χώρες της Βαλκανικής (Ρουμανία, Σερβία, κ.ά.) και της Μέσης Ανατολής (Συρία, Αίγυπτος, κ.ά.). Το τι θα γίνει τελικά στο μέλλον παραμένει άγνωστο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι μια καλή πορεία της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ Χ.Α. και Χ.Α.Κ., θα αποτελέσει πρόκριμα για κάτι καλύτερο.
Επί του παρόντος τώρα, μάλλον θα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι». Σε ό,τι αφορά τις δύο αγορές, οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι αρχικά περιορισμένες, γιατί:
> Η κυπριακή αγορά είναι περιορισμένη (700.000 κάτοικοι), με μικρό αριθμό Κυπρίων να φαίνεται ότι θα τοποθετηθούν στη Σοφοκλέους κατά το ορατό μέλλον, πέρα από τους ήδη τοποθετημένους.
> Τόσο το Χ.Α.Κ., όσο κυρίως το Χ.Α. έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις αποτιμήσεις των μετοχών τους (το Χ.Α. από το 2003 και το Χ.Α.Κ. από το 2005).
> Έχει αναπτυχθεί από ορισμένους και κάποια φιλολογία για off shore (διεθνείς για την ακρίβεια) εταιρίες που έχουν έδρα την Κύπρο και τώρα «θα σπεύσουν να αγοράσουν ελληνικές μετοχές». Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κεφάλαια δεν θα αποκτήσουν αυξημένα κίνητρα σε σχέση με τα προϋπάρχοντα της «Κοινής Πλατφόρμας», έτσι ώστε να «ανακαλύψουν» το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
> Σε επίπεδο εταιριών του Χ.Α.Κ., μόλις 6-8 μετοχές ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου κάτω από προϋποθέσεις να ενταχθούν στην Διεθνή Αγορά, ενώ η πλειονότητα των τίτλων του Χ.Α.Κ είναι πολύ χαμηλής κεφαλαιοποίησης και περιορισμένης εμπορευσιμότητας.
> Από τις άνω των εκατό εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α.Κ., λίγες δεκάδες είναι εκείνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν growth stories. Σε γενικές γραμμές, η αποδοτικότητα των κυπριακών εταιριών είναι χαμηλή και όπως φάνηκε και κατά το 2005, αρκετές εταιρίες είδαν την κερδοφορία τους να μειώνεται, παρά την αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 4% περίπου.
> Οι κινήσεις ενημέρωσης των επενδυτών των δύο χωρών από τις εισηγμένες εταιρίες των χρηματιστηρίων είναι ακόμη περιορισμένες.


Πεδίο δόξης λαμπρόν!
Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η εκκίνηση της «Κοινής Πλατφόρμας» δεν θα φέρει τα πολυπόθητα αποτελέσματα, αλλά θα αποτελέσει μια καλή αρχή, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να δουλέψουν σε βάθος, προκειμένου τα επιθυμητά αποτελέσματα να προκύψουν. Χρηματιστηριακές αρχές, χρηματιστηριακές εταιρίες, θεσμικοί επενδυτές, εισηγμένες εταιρίες και media των δύο χωρών θα πρέπει να δουλέψουν επίπονα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και η ηλεκτρονική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ Week έχουν ξεκινήσει αυτό τον αγώνα ενημέρωσης εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα με διάφορους τρόπους: μέσα από συνεχή αρθρογραφία κυπριακών οικονομικών θεμάτων στην Ελλάδα, μέσα από τη συνεργασία με το κυπριακό περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ, μέσα από την οργάνωση «Επενδυτικών Ημερίδων ΧΡΗΜΑ» στην Κύπρο, κ.λπ. Η Κοινή Πλατφόρμα του Χ.Α.Κ. με το Χ.Α. μας καλεί να δουλέψουμε εντατικότερα. Και θα το πράξουμε...

  Περιεχόμενα
Editorial: ΞΕΚΙΝΑ Η «ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ» Χ.Α. ΚΑΙ Χ.Α.Κ.
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: των φρονίμων (επενδυτών) τα παιδιά...
Αφιέρωμα: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Αφιέρωμα: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Φεβρουάριο του 2006
Αφιέρωμα: ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: ΑΝΟΔΟΣ ΖΗΤΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ...
Αφιέρωμα: ΔΑΝΕΙΑ : Το δανειακό «οπλοστάσιο» των τραπεζών
Αφιέρωμα: LOGISTICS: ΣΥΝΕΧΩΣ ΨΗΛΟΤΕΡΑ!
¶ρθρο: Οι “Insiders” η Σημασία των Κινήσεών τους σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά
¶ρθρο: ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ: ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 Όροι και προϋποθέσεις του site