Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2010-Τεύχος 362                              

EN_APXH


ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΑΣ


Η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν θα βρεθεί με τους ενόχους να δίνουν μαθήματα πατριωτισμού ούτε με τη λήψη μέτρων μονόπλευρων και άδικων.


Ξοδεύαμε χρήματα που δεν είχαμε, καταλαμβάναμε εργασιακές  θέσεις που δεν έπρεπε να καταλαμβάνουμε, επιδιδόμασταν σε αργομισθίες ή περίπου τέτοιες, και είχαμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Μα όλοι μας; Όχι βέβαια. Το σύστημα, όμως, έτσι δούλευε. Και πολλοί λίγοι από εμάς έκαναν κάτι για να το αλλάξουν.
Οι πολλοί άκουγαν ότι κρύψαμε κρατικές δαπάνες, για να γίνουμε δεκτοί στην ΟΝΕ και γελούσαμε για τη... μαγκιά μας. Βλέπαμε ότι η χώρα δεν παράγει σχεδόν τίποτα, δεν έχει σοβαρές εξαγωγές, δεν δημιουργεί λόγους προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αλλά δεν ανησυχούσαμε. Δε βαριέσαι... Όλους θα μας θρέψει το κράτος. Κι αυτό πού θα τα βρει; Μα θα δανειστεί, φυσικά. Και πώς θα τα ξεπληρώσει; Ξανά δε βαριέσαι... Ελληνικότατα!
Μα θα γίνουν όλοι οι Έλληνες οικονομικοί αναλυτές και θα καταλάβουν πού πάει το πράγμα με την οικονομική πολιτική, που ασκούσαν οι εκάστοτε κυβερνήτες μας; Όχι. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο. Αρκούσε να διαβάζουμε καμιά εφημερίδα που και που και να βλέπουμε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις οικονομικές επιδόσεις της, ήταν 10η στην ΕΟΚ των 10, 12η στην ΕΟΚ των 12, 15η στην ΕΕ των 15, σύντομα 25η στην ΕΕ των 25 και 27η στην ΕΕ των 27!
Ε, μα πια, πόσο ειδικές γνώσεις χρειάζεται κανείς, για να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά; Όχι πολλές, βεβαίως. Λίγο κοινό νου χρειάζεται... Λίγο ενδιαφέρον για κάτι γενικότερο, πέρα από το ατομικό και εύκολο βόλεμα. Αντ' αυτού, όμως: δε βαριέσαι...


ΜΑ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΝΕΙΣ;
Οφείλω, λοιπόν, να ομολογήσω ότι δεν ένιωθα ευτυχής όταν, σε πρόσφατα ταξίδια μου στο εξωτερικό, με ρωτούσαν λεπτομέρειες για την Ελλάδα και τα προβλήματά της.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εκλογές στις αρχές Μαΐου. Και την παραμονή των εκλογών η τηλεόρασή τους διέκοπτε τις πολιτικές συζητήσεις για να δείξει σκηνές της φλεγόμενης Αθήνας. «Προσοχή στο έλλειμμά μας. Να μη γίνουμε Ελλάδα» έγραφαν οι βρετανικές εφημερίδες, ενώ το Newsweek -με τον Αθηναίο... κουκουλοφόρο στο εξώφυλλο- προανήγγειλε (χαιρέκακα ίσως) «το τέλος του ευρώ». Λίγες ημέρες πριν ήμουν στην Τουρκία, όπου ο Τύπος έκανε εκτενή ρεπορτάζ για τα σχέδια ανάπτυξης της Finansbank, επισημαίνοντας (πολύ σωστά) ότι η τουρκική αγορά είναι αυτή που διασώζει την υπ’ αριθμόν ένα ελληνική τράπεζα. Πήγα, όμως, και στην Κύπρο, όπου αποκαλύφθηκε κάποιο σκάνδαλο στον κρατικό μηχανισμό, οπότε ο ελληνοκυπριακός Τύπος δεν δυσκολεύθηκε να βρει την κατάλληλη διατύπωση για να παρουσιάσει το θέμα: «Φαινόμενα Ελλάδας στα δημόσια έργα»...
Και στην Ελλάδα μιλάμε για... «νίκες που το μέλλον θα φέρει», όπως θα έλεγε και ο Μπρεχτ. Καμία νίκη δεν θα φέρει το μέλλον αν εμείς δεν κοιτάξουμε αυτοκριτικά το παρελθόν μας. Αν δεν παραδεχθούμε τι μας έφερε ως εδώ και δεν φροντίσουμε να το ξεριζώσουμε ή τουλάχιστον να το πολεμήσουμε.
Και αυτό δεν γίνεται χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι». Δεν γίνεται με τους ενόχους να δίνουν μαθήματα πατριωτισμού από τηλεοράσεως. Δεν γίνεται με τη λήψη μέτρων λιτότητας μονόπλευρων και άδικων. Κάποια δύναμη πρέπει να λειτουργήσει και να φέρει στα πράγματα λίγη περισσότερη δικαιοσύνη. Αλλιώς, όχι μόνο λύση στα οικονομικά προβλήματά μας δεν θα βρούμε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες ώστε τα αθώα θύματα από τον εμπρησμό της τράπεζας στην Αθήνα δεν θα είναι τα τελευταία...


ΧΡΗΜΑ
τ. 362, Μάιος 2010
ΕΝ ΑΡΧΗ...

  Περιεχόμενα
EN_APXH: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
REIC MONEY CONFERENCE 2010
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ, κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΦΑΚΕΛΟΙ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site