Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2010-Τεύχος 362                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ


ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ “ΑΝΑΣΑ” ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, αναμένεται επιβολή και άλλων, ακόμη σκληρότερων, πυροδότηση νέου κύματος αντιδράσεων και νέα βύθιση της οικονομίας στην ύφεση, με άγνωστη διάρκεια και προοπτική.Στο διεθνές πολιτικό πεδίο γίνεται... της Κορέας! Τα δύο κράτη της μοιρασμένης χώρας έχουν εισέλθει σε φάση οξείας έντασης, με πολεμικές απειλές να εκτοξεύονται και με ενέργειες “ψυχρού πολέμου” ήδη να εφαρμόζονται εκατέρωθεν. Η κατάσταση αυτή, η οποία πιθανότατα θα φθάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ήδη έχει απασχολήσει τις ηγεσίες υπερδυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, είχε ως επακόλουθο τη σημαντική υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Σεούλ, αλλά και άλλων ασιατικών αγορών. Τόσο η Wall Street, όμως, όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφορα από τα συμβαίνοντα και απειλούμενα στην Άπω Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκό έδαφος, η αδυναμία συγχώνευσης δύο ισπανικών τραπεζών και η διάσωση της μικρότερης -και παραπαίουσας- από αυτές εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας σήμανε νέο “κώδωνα κινδύνου” για τις δυνατότητες της Ισπανίας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για συμμετοχή τόσο στο “πακέτο” διάσωσης της Ελλάδας όσο και στο ευρύτερο πρόγραμμα αλληλοστήριξης, που συμφώνησαν να συγκροτήσουν οι χώρες του ευρώ. Αναμενόμενη συνέπεια όλων τούτων ήταν η περαιτέρω εξασθένηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και εύλογο επακόλουθο η άσκηση πιέσεων στις κεφαλαιαγορές της γηραιάς ηπείρου.
Η ασιατική ένταση περνά τον Ειρηνικό Ωκεανό και η ευρωπαϊκή τραπεζική και δημοσιονομική αστάθεια τον Ατλαντικό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές και στις αγορές των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σκεπτικισμό και να τηρούν επιφυλακτική στάση.
Με όλα αυτά να συμβαίνουν στον κόσμο, δεν θα χρειαζόμασταν τίποτα άλλα για να περιορίσουμε δραστικά τα όποια αποθέματα αισιοδοξίας υπάρχουν (;) για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους. Οι έξωθεν πιέσεις, όμως, δεν είναι οι μόνες. Ήδη, και άλλοι παράγοντες συμμετέχουν -με ενεργή ή επαπειλούμενη δράση- στη διαμόρφωση αρνητικού επενδυτικού κλίματος. Τέτοιοι παράγοντες είναι:
1. Η δυσπιστία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων σταθεροποίησης του ελληνικού ελλείμματος,
2. Οι -άμεσες και έμμεσες- προαναγγελίες νέων, σκληρότερων μέτρων, όπως αυτά που ακούγονται για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα,
3. Οι αντιδράσεις εκ μέρους τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα έναντι του σχεδίου “Καλλικράτης”,
4. Η αβεβαιότητα για τις δυνατότητες άντλησης των προϋπολογισθέντων πόρων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ήδη αρχίζει να θεωρείται ότι καθυστερεί να εφαρμοσθεί,
5. Η σταδιακή μείωση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού όσο τα μέτρα σκληραίνουν και όσο κάποιο θετικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται -έστω ως προοπτική- στο ορατό μέλλον.
Παρ' όλα αυτά, αν πρέπει κάποια αχτίδα φωτός να επισημανθεί στο σκοτεινό αυτό επενδυτικό περιβάλλον, τότε αυτή πιθανότατα θα αφορά στις εισηγμένες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια, καθώς επίκεινται αλλαγές στη συγκεκριμένη αγορά, με απελευθέρωση ορισμένων τομέων της, περισσότερες άδειες, περισσότερους “παίκτες” και περισσότερα προϊόντα.
Εισηγμένες που βρίσκονται στη “λίστα” των αποκρατικοποιήσεων, επίσης, θα πρέπει να τραβήξουν αρκετό ενδιαφέρον.
Οι τράπεζες, από την άλλη, δεν φαίνονται καθόλου ισχυρές, αυτή την εποχή, για να στηρίξουν το ηθικό των επενδυτών και τους δείκτες...


ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Ο ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΜΟΣ
Εκεί που η Ελλάδα έλαβε το περιβόητο “πακέτο” και αναθάρρησαν λιγάκι οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, φάνηκαν εντονότερα τα προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η όποια πιθανή (;) αισιοδοξία πνίγηκε πριν από τη γέννησή της.
Το ελληνικό πρόβλημα είχε στρώσει το δρόμο, όμως, και τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι, μαζί με το ΔΝΤ, δεν άργησαν να αποφασίσουν μέτρα συνολικότερης αλληλεγγύης και υποστήριξης των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης. Με τη στενή δημοσιονομική, μονεταριστική οπτική των πραγμάτων, όμως, να επικρατεί στους ιθύνοντες της ΕΕ, οι οικονομίες δεν είναι καθόλου εύκολο να τονωθούν. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν είτε το ελληνικό “πακέτο” είτε οι χρηματοδοτήσεις που το ΔΝΤ έχει χορηγήσει σε Ουγγαρία, Ρουμανία κ.λπ. “κλαδεύουν” τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν κάποιο αξιόλογο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτών, με επακόλουθο την περαιτέρω εξασθένηση της ήδη τρωθείσας οικονομίας.
Χωρίς εύρωστη πραγματική οικονομία δε, τα μονεταριστικά τερτίπια δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον κατήφορο των οικονομικών δεικτών, αλλά ούτε και την αξία του νομίσματος. Το ευρώ, λοιπόν, συνεχίζει να διολισθαίνει. Το γεγονός, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να ερμηνευθεί θετικά, όχι τώρα όμως και βεβαίως όχι για την Ελλάδα. Όχι, επειδή δεν έχουμε δα και την εξαγωγική οικονομία, ούτως ώστε η “φθήνεια” να ανεβάσει τον τζίρο της χώρας και να αναθερμάνει κάπως τόσο την αγορά όσο και τα δημόσια οικονομικά.
Από την άλλη, ούτε για την τουριστική υποδομή και την ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών μπορεί η Ελλάδα να υπερηφανεύεται ιδιαίτερα, και μάλιστα συγκρινόμενοι με τους εξ ανατολών και τους εκ δυσμών γείτονές της, ώστε να τρέφει προσδοκίες βελτίωσης στον εν λόγω τομέα, αφού μάλιστα οι συνθήκες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθιστούν από επιφυλακτικούς μέχρι πολύ “σφιχτοχέρηδες” τους πιθανούς επισκέπτες της Ελλάδας, που προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, με το “ντόμινο” του ευρωπαϊκού νότου να φαίνεται ότι πλησιάζει και με την... “ευρω-φούσκα” να προβάλλει απειλητικά, αλλά και τις εύλογες εγχώριες αντιδράσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την επιτυχή και αποδοτική εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Επακόλουθο μιας τέτοιας εξέλιξης δεν μπορεί παρά να είναι η επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων, η πυροδότηση νέου κύματος αντιδράσεων, αλλά και νέα βύθιση της οικονομίας στην ύφεση, με άγνωστη διάρκεια και προοπτική.
Στο πλαίσιο αυτού του αβέβαιου περιβάλλοντος, η τιμή του χρυσού εκτινάσσεται σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους τείνει να... “τρυπήσει τον πάτο” της τελευταίας δεκαετίας! Η εικόνα μερικών μετοχών, όπως της Coca Cola 3E, των μεταλλουργικών, των πετρελαϊκών, των εταιρειών ύδρευσης και λίγων ακόμη διασκεδάζει κάπως τις εντυπώσεις, χωρίς όμως να προσδοκά κανείς από αυτές να πετύχουν το ακατόρθωτο, ήτοι να αντιστρέψουν την κυρίαρχη αρνητική τάση. Τα κέρδη των τραπεζών, βλέπετε, αλλά και των περισσότερων εισηγμένων είναι πρακτικώς αδύνατο να αποφύγουν (και) εφέτος τη μείωση. Από του χρόνου και... βλέπουμε...


ΑΡΓΕΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Μέτρα ελήφθησαν και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται, λοιπόν, τόσο εντός Ελλάδος όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών. Και επειδή αυτά τα μέτρα στόχο έχουν τη σταθεροποίηση, κάποιοι ευελπιστούν σε σχετική ομαλοποίηση των συνθηκών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Σχετική», όμως, επειδή οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι πολλοί και ποικίλοι, εγχώριοι και διεθνείς.
Στα θετικά προσμετρώνται:
1. η σαφής και εμπράκτως -πλέον- εκφρασθείσα διάθεση των ευρωπαίων εταίρων να μην αφήσουν την Ελλάδα (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης) να πτωχεύσει και τυπικά, αναγκαζόμενη να ζητήσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της,
2. η εξασφάλιση, με τις νέες δυνατότητες που δίνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τις ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στις συνθήκες που αυτές θα αντιμετωπίζουν κατά την άντληση ρευστότητας από την αγορά.
Στα αρνητικά, από την άλλη, υπάρχουν:
1. συνεχιζόμενη αδυναμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο πλήττεται από πολλές πλευρές και δεν φαίνεται, στο άμεσο μέλλον, να μπορεί να σταθεί γερά στα πόδια του,
2. το εξαιρετικά αβέβαιο δημοσιονομικό μέλλον πολλών ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως του Νότου αλλά όχι μόνο, το οποίο -παρά την ύπαρξη του νέου ευρω-μηχανισμού αλληλοϋποστήριξης συνιστά μια διαρκή απειλή, καθώς οι διαδοχικές καταρρεύσεις κρατικών ταμείων και η επιδείνωση των συνθηκών σε πολλές αγορές προκαλούν ανησυχίες περί ολισθηρού «ντόμινο»,
3. η αβεβαιότητα που προκαλεί η μη ύπαρξη ασφαλών προβλέψεων για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε και θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Με όλα τα άλλα να είναι εξαιρετικά ρευστά και αβέβαια, λοιπόν, το μόνο στο οποίο είναι σίγουρο ότι πρέπει να επενδύσουν οι Έλληνες είναι η... υπομονή.


ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Κάθε που εκταμιεύεται μία δόση της διεθνούς χρηματοδότησης, λοιπόν, αυτό θα εκλαμβάνεται θετικά από τους ξένους επενδυτές και θα επιβραβεύεται αναλόγως. Θα πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα (η κυβέρνηση, για την ακρίβεια) να περάσει πολλά μικρά, τα οποία θα δίνει ανά τρίμηνο. Τα τεστ αυτά θα δείξουν αν, πότε και πόσο τα spreads θα αποκλιμακωθούν. Οπότε και θα συνεχίσουν αλυσιδωτά οι θετικές εξελίξεις, υπό τη μορφή ανετότερου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, πιθανής αναβάθμισης της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία έχει φθάσει στα... Τάρταρα, κ.λπ.
Όλα προδιαγράφονται ρόδινα, λοιπόν, από εδώ και εμπρός, υπό την αίρεση -έστω- της καλής τήρησης των έξωθεν επιβεβλημένων μέτρων; Μάλλον δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τα ίδια τα μέτρα, που διασώζουν το δημόσιο ταμείο, θίγουν σοβαρά εκατομμύρια ιδιωτικά ταμεία με αντίκτυπο στην ανάπτυξη, η οποία αρμοδίως προβλέπεται για το τρέχον έτος να κινηθεί στο επίπεδο του -4%.
Με αρνητική ανάπτυξη, λοιπόν, με αρνητικό κλίμα στην πραγματική αγορά και στην κοινωνία, με πεσμένο ηθικό και με τραυματισμένο το όποιο κύρος της χώρας, μόνο για πανηγυρισμούς και μεγάλη αισιοδοξία δεν είμαστε. Ας είμαστε ικανοποιημένο αν ο κατήφορος στις τιμές των μετοχών σταματήσει και το επενδυτικό ηθικό τονωθεί σταδιακά. Και ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα περνάει τα τεστ που θα δίνει ανά τρίμηνο...


ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, όμως, δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για την αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη Σοφοκλέους. Περιστασιακά ανοδικά “τινάγματα” δεν αποκλείονται, φυσικά, εάν και όποτε προκύπτει στην επικαιρότητα κάποια είδηση που φέρνει το σχέδιο της ελληνικής διάσωσης πλησιέστερα στην επιτυχία του. Το πιθανότερο, όμως, είναι τα “τινάγματα” αυτά να έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και να ωφελούν κυρίως τους traders παρά να προσφέρουν κάποιο βάθος στο Χ.Α.
Παράλληλα με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, η εξέλιξη του οποίου δεν μπορεί παρά να κυριαρχεί στις σκέψεις που καθορίζουν την συμπεριφορά των επενδυτών, άλλοι παράγοντες που παρέχουν ενδείξεις για την πορεία της αγοράς είναι οι εκθέσεις επενδυτικών οίκων για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συγκλίνουν στις εκτιμήσεις ότι:
1. δεν επίκειται θεαματική εκροή καταθέσεων, αλλά
2. η πιστωτική επέκταση του 2010 και 2011 θα είναι από μηδενική έως ελάχιστη, ενώ
3. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν.
Μία θετική και δύο αρνητικές προβλέψεις, λοιπόν, για τον τομέα-στηλοβάτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, η συνολική αποτίμηση του οποίου έχει ήδη κατρακυλήσει σημαντικά...


ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;

Υπό το φως αυτών των δεδομένων δεν έλειψαν οι φωνές στην αγορά που υποδεικνύουν ότι οι συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών, με στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων διεθνών “παικτών”, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι τόσο απλό.
Ως επενδυτές, επιχειρούντες ή απλώς πολίτες αυτής της χώρας, πάντως, έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε ισχυρές τράπεζες, οι οποίες -δεν θα αποκομίζουν μόνο κέρδη για δικό τους όφελος, αλλά συνάμα- θα αποτελούν μοχλό στήριξης της ισορροπίας στην αγορά και τόνωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, την οποία προς το παρόν -και για λίγα (ελπίζουμε) χρόνια απλώς θα... ονειρευόμαστε.
Ποια δεδομένα έχουμε:
1. Οι εκτιμήσεις σχετικά με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες διεθνείς οίκοι προέβαιναν μόλις πριν από δύο χρόνια, μοιάζουν σήμερα να αναφέρονται σε άλλον... πλανήτη.
2. Οι συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών (και κυπριακών σε μία περίπτωση) τραπεζών, που έγιναν στη διάρκεια πιο “ζωντανών” χρηματιστηριακών εποχών, συνέτεινε στη συγκέντρωση δυναμεων και επέφερε πολλαπλασιαστικά οφέλη στις ενοποιημένες οντότητες.
3. Οι εξαγορές ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από μεγάλους ξένους ομίλους δεν έδωσε “φτερά” στις συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες.
4. Το ολοένα πιο διεθνοποιημένο, αλλά και δύσκολο, σημερινό εγχώριο περιβάλλον, δεν μπορεί να μην προβληματίζει τις μικρότερες τράπεζες, ακόμη και αυτές που στέκονται μεν στα πόδια τους, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχουν δυνάμεις για να αντεπεξέλθουν σε μία παρατετάμενη περίοδο ύφεσης.
5. Ακόμη και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν “φρενάρει” τη διεθνή επέκτασή τους, στην οποία είχαν στηρίξει τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική τους. Μόνη εξαίρεση η Εθνική, της οποίας το τουρκικό άνοιγμα του 2006 αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επιτυχές.
6. Η προ δεκαετίας διερεύνηση των δυνατοτήτων δημιουργίας μιας ελληνικής μεγα-τράπεζας, με τη συγχώνευση Εθνικής και Alpha, είναι κοινό μυστικό ότι δεν είχε “σκοντάψει” σε αντικειμενικούς (αλλά σε υποκειμενικότατους) παράγοντες.
7. Η τρέχουσα συγκυρία επιβάλλει στις ελληνικές τράπεζες να προβληματισθούν έντονα στην κατεύθυνση επίτευξης οικονομιών κλίμακος και συνεργιών.
Είναι αλήθεια ότι το χρηματιστηριακό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι ιδιαίτερα προβλήματα, με τα οποία η κρίση έχει φορτώσει τις τράπεζες, καθιστούν πιθανές συγχωνεύσεις ακόμη πιο δύσκολες. Ο καλός ο καπετάνιος, όμως...


Η «ΜΙΚΡΗ ΕΙΚΟΝΑ»
Καθώς, λοιπόν, αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» των χρηματιστηριακών μας πραγμάτων, η «μικρή εικόνα», αυτή που αφορά σε επί μέρους εταιρείες και μετοχές, είναι μάλλον δύσκολο να «ζωγραφιστεί». Αυτό που μπορεί κανείς να παρατηρήσει, πάντως, είναι ότι την αδυναμία που δείχνουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες (η συνήθης «ατμομηχανή» του Γενικού Δείκτη) τείνουν να εξισορροπήσουν λίγες μετοχές του δείκτη FTSE-20, όπως για παράδειγμα αυτές της 3Ε και των ΕΛΠΕ. Επίσης οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, αλλά και Alapis και Folli Follie έχουν δείξει χαρακτηριστικά αντοχής στην κρίση, ενώ ο διεθνής προσανατολισμός τους δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την εκ μέρους τους θετική αξιοποίηση της ανάκαμψης, που παρατηρείται ή εκτιμάται ότι θα έρθει σύντομα σε αρκετές αγορές του εξωτερικού.


 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, Intralot, Sciens, Centric
Ορυκτά - Μέταλλα S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τιτάν, Μυτιληναίος,
 Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Alco
Ενέργεια Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Ελινόιλ, Revoil
Κρατικόχαρτα ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ
Τράπεζες Εθνική, Κύπρου, Marfin Popular
Κατασκευές Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ, Forthnet, Hellas On Line
Εμπορικές Jumbo, Fourlis, Sprider
Λοιπές Coca Cola 3E, Frigoglass, MIG


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Pasal, Byte, Μινέρβα, Folli-Follie, Κανάκης, Autohellas


ΣΧΟΛΙΑ


ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ
Σε μετοχές εταιρειών που έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς οι προβλέψεις για την ζήτηση στο εγχώριο πεδίο είναι όλο και πιο απαισιόδοξες. Τέτοιες εταιρείες είναι εξ ορισμού οι μεταλλουργικές όπως η ΕΛΒΑΛ, η Χαλκόρ, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Σιδενόρ (κυρίως λόγω της συμμετοχής της στη Σωληνουργεία Κορίνθου), η Βιοχάλκο, και η Alco Hellas (ισχυρή παρουσία στη Γερμανία). Μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά των μετάλλων έχει ήδη δείξει εμφανή σημάδια ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υποβάθμιση σύστασης και χαμηλότερες τιμές-στόχους για όλες τις ελληνικές τράπεζες πρότεινε η JP Morgan, οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές και ολόκληρο το Χ.Α. σε μεγάλες απώλειες. Ο οίκος θεωρεί ότι ο δρόμος της ανάκαμψης για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα είναι μακρύτερος των πρότερων εκτιμήσεων, ενώ θεωρεί επίσης πολύ πιθανό το ενδεχόμενο εμφάνισης ζημιών το 2010, με την ανάκαμψη να έρχεται το 2012 ή το 2013. Ακόμη, παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών, η JP Morgan θεωρεί ότι είναι νωρίς για να αγοράσει κανείς μετοχές ελληνικών τραπεζών.
Οι τράπεζες, πάντως, που έχουν «μαξιλαράκι» ασφαλείας την έκθεσή τους σε αγορές με καλύτερες προοπτικές από ό,τι η Ελλάδα, βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη μοίρα. Η Εθνική (με ναυαρχίδα των θυγατρικών της την Finansbank, η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει δεκάδες νέα καταστήματα στην Τουρκία), και κατά δεύτερο λόγο η Κύπρου και η Marfin-Λαϊκή, ίσως κατορθώσουν να αποκτήσουν κάποιο προβάδισμα, αν το γενικότερο κλίμα το επιτρέψει.


ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Δύσκολες χρηματιστηριακές ώρες και μέρες πέρασαν οι εταιρείες στις οποίες έχει σημαντική συμμετοχή το δημόσιο, καθώς οι ξένοι επενδυτές επηρεάζονται σοβαρά από τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού κράτους και της δημοσιονομικής κατάστασής του. Αναμένεται, όμως (τουλάχιστον κάποιες από αυτές), να πάνε αρκετά καλύτερα από εδώ και πέρα, καθώς η κυβέρνηση ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


FRIGOGLASS
Ο τριπλασιασμός του μεριδίου της στις ΗΠΑ σε βάθος 3ετίας-5ετίας, η αύξηση κατά 50% του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικής ψύξης και η γεωγραφική εξάπλωση ακόμη και μέσω εξαγορών είναι οι στόχοι της Frigoglass για το άμεσο μέλλον. Η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα αφορά περίπου στο 8% του συνολικού της τζίρου της, κάτι που σημαίνει ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό την επηρεάζουν ελάχιστα.


CENTRIC
Στην διαδικασία μετατροπής της σε holding βρίσκεται η Centric. H εταιρεία επικεντρώνει τις δραστηριότητες της στον διαδικτυακό στοιχηματισμό, ενώ μειώνει συνεχώς τις εμπορικές της δραστηριότητες, που πλέον αφορούν μόλις στο 0,8% του κύκλου εργασιών της.


ΥΓΕΙΑ
Το 2010 θα είναι έτος με σημαντικές εξελίξεις στις εκτός συνόρων αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Στην Τουρκία αναζητά στρατηγικό επενδυτή, ενώ στην Αλβανία γίνεται προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή μέχρι τις αρχές Ιουλίου. 


ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η εταιρεία αναμένει ότι από φέτος θα ξεκινήσει να αποφέρει καρπούς η πρόσφατη εξαγορά των λιπαντικών Shell.


ΤΙΤΑΝ
Η Marfin μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 22,30 ευρώ από 25,50 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση συσσώρευσης. Η Marfin ΑΧΕ, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης, μείωσε τις εκτιμήσεις της λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης που δέχεται η δραστηριότητα της εταιρείας στην -οικοδομικώς ακίνητη- Ελλάδα, της μικρής ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς και της αύξησης του κόστους των καυσίμων.


ΙNTRALOT
Ακόμη μία κίνηση στο εξωτερικό από την πλέον διεθνοποιημένη ελληνική εισηγμένη. Η Intralot υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Net Entertainment για τη διοργάνωση παιχνιδιών ηλεκτρονικού καζίνο στην Ιταλία.


COCA-COLA 3E
Η κερδοφορία της βελτιώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αποτέλεσμα το οποίο αντανακλά τα οφέλη από την εφαρμογή των προγραμμάτων μείωσης του κόστους την περασμένη χρονιά, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους στις οποίες η μετοχή της 3Ε ήταν η μοναδική του 20άρη που έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ επίσης κατέστη η μόνη ιστορικά που έχει καταφέρει να ξεπεράσει την Εθνική σε κεφαλαιοποίηση.
Η δραστηριότητα της εταιρείας προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς της δραστηριότητες και το γεγονός αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ως ασπίδα στο μέλλον από τις αναταράξεις στην εγχώρια αγορά.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Η Citigroup μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Ελλάκτωρ στα 5,20 ευρώ από 7 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Σημειώνει πως η μετοχή έχει υποαπόδοση 37% από την αρχή του έτους με την αγορά να χάνει 25%.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκη, «στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία αναμένεται πιστωτική επέκταση και ειδικά στην Τουρκία πλέον του 20%, η οποία θα αυτοχρηματοδοτηθεί από την ενίσχυση των καταθέσεων στις αντίστοιχες αγορές, λόγω των θετικών εξελίξεων σ' αυτές». Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται από τη διοίκηση της τράπεζας επέκταση του δικτύου καταστημάτων στην Τουρκία.


MOTOR OIL
Σε πολλές πτωτικές συνεδριάσεις κατάφερε να διασωθεί ο τίτλος της Μotor Oil, ο οποίος έχει μονοψήφιο Ρ/Ε, ενώ έκθεση της UBS για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια αναφέρει ότι ο μέσος όρος του Ρ/Ε που περιμένει το 2010 είναι 16,2 για τον κλάδο συνολικά στην Ευρώπη.


 

  Περιεχόμενα
EN_APXH: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
REIC MONEY CONFERENCE 2010
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ, κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΦΑΚΕΛΟΙ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site