Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2010-Τεύχος 362                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Πορεία ανάλογη με αυτή του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά και των άλλων αναπτυγμένων χρηματιστηρίων ακολουθεί το ΧΑΚ τα τελευταία χρόνια, μετά τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και κυρίως μετά την έναρξη της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ του ΧΑ και του ΧΑΚ.


από τον Ανδρέα Αναστασίου


Οι δύο βασικότεροι τίτλοι του ΧΑΚ (Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank) διαπραγματεύονται παράλληλα και στη Σοφοκλέους, γεγονός που οδηγεί σε μια αύξηση της συνδιακύμανσης μεταξύ της πορείας των δύο Γενικών Δεικτών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εξηγείται η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο ΧΑΚ. Η μεγάλη πτώση, μάλιστα, συνοδεύτηκε και από δραστική μείωση του όγκου των συναλλαγών, η οποία έγινε ιδιαίτερα εμφανής στις μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης εισηγμένες του κυπριακού χρηματιστηρίου. Παράγοντες της κυπριακής αγοράς θεωρούν ως απαραίτητη μεν κίνηση τη δημιουργία της Κοινής Πλατφόρμας, ωστόσο επισημαίνουν ότι από την λειτουργία της, ήταν περισσότερα εκείνα τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν από την Κύπρο προς την Αθήνα, παρά όσα έλαβαν την αντίθετη κατεύθυνση.


ΤΑ ΣΥΝ & ΤΑ ΠΛΗΝ
Ο πολύ χαμηλός όγκος των συναλλαγών –ιδίως για τους μη τραπεζικούς τίτλους- αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΧΑΚ, ενώ άλλα προβλήματα είναι:
· Η έλλειψη αγοράς παραγώγων προϊόντων, με αποτέλεσμα να εξετάζεται τώρα το ενδεχόμενο να λειτουργήσει τέτοιος δείκτης στην Αθήνα από το ΧΑ, εφ’ όσον φυσικά διαπιστωθεί ότι υπάρχει και το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.
· Η ανυπαρξία στην Κύπρο του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί τρόπους δημιουργίας τέτοιου θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν κάποιες διακρατικές συμβάσεις της χώρας.
· Το χαμηλό free float σε πάρα πολλές μετοχές και ιδίως σε εκείνες που δεν είναι ενταγμένες στην Κύρια Αγορά του ΧΑΚ.
· Το μικρό μέγεθος πολλών εισηγμένων, λόγω και του μικρού μεγέθους της εγχώριας οικονομίας.
· Οι «μνήμες» από το «σκάσιμο της φούσκας» το φθινόπωρο του 1999.


Παρ' όλα αυτά, το ΧΑΚ διαθέτει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να εστιαστούν κυρίως:
· Πρώτον, στην καλή πορεία της κυπριακής οικονομίας. Όσο και αν η διεθνής συγκυρία έχει περιορίσει τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι και φέτος θα «τρέξει» με ρυθμό ανώτερο του 3%, γεγονός που αν συνδυαστεί με μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα και με χαμηλό δείκτη δημόσιου χρέους, τότε εκλαμβάνεται μια γενικότερη εικόνα ισχυρών μακροοικονομικών επιδόσεων.
· Δεύτερον, στην συγκέντρωση διεθνών κεφαλαίων στην Κύπρο μέσω των δραστηριοτήτων των διεθνών εταιριών.
· Τρίτον, στις πολύ λογικές αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων εταιριών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πολλές περιπτώσεις μονοψήφιων P/E και υψηλών μερισματικών αποδόσεων. Επίσης, εταιρίες επενδύσεων διαπραγματεύονται με discount που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 40%! Επιπλέον, πάρα πολλές μετοχές του ΧΑΚ διαπραγματεύονται με δείκτη P/BV χαμηλότερο της μονάδας.
· Και τέταρτον, ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα, η διεθνοποίηση των εργασιών σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία αφήνουν σημαντικά περιθώρια growth για το μέλλον.


ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ
Η Ελληνική Τράπεζα είναι η τρίτη –από πλευράς ενεργητικού- κυπριακή τράπεζα, η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα. Τα επεκτατικά σχέδια είναι πολύπλευρα, επεκτεινόμενα τόσο εντός Κύπρου, όσο επίσης και εκτός (κυρίως Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Βαλκάνια).
Ο Ζορπάς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα αρτοποιείων-ζαχαροπλαστείων στην Κύπρο, με μονάδα παραγωγής αρτοσκευασμάτων, η οποία δραστηριοποιείται και στις χονδρικές πωλήσεις. Στόχος της είναι η περαιτέρω επέκταση στη χονδρική αγορά, καθώς και στη Ρουμανία.
Η Logicom είναι εταιρία που δραστηριοποιείται στην εμπορία προϊόντων πληροφορικής (κυρίως hardware) σε δεκάδες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, κ.ά. Κατά τα τελευταία χρόνια διακρίνεται για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής της, καθώς και για τα επώνυμα brand names που αντιπροσωπεύει.
Ο Όμιλος Louis κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα έχει εκτεταμένη δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης, στα αξιοσημείωτα του οποίου εντάσσονται οι παραγγελίες δύο πολύ σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων καθώς και η λειτουργία από φέτος, ενός ξενοδοχείου στην Αίγυπτο.
Η Muskita κατέχει ηγετική θέση στην κυπριακή αγορά προϊόντων προφίλ αλουμινίου, υλοποιώντας σημαντικές εξαγωγές και διαθέτοντας θυγατρική εταιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Υπεραγορές Ορφανίδη αποτελούν πολύ γνωστή αλυσίδα super market στην Κύπρο, η οποία διευρύνει και εκσυγχρονίζει το δίκτυο των καταστημάτων της, στα πλαίσια της όξυνσης του ανταγωνισμού λόγω της καθόδου των μεγάλων Ομίλων του εξωτερικού (Carrefour).
H Τσιμεντοποιία Βασιλικού είναι η μόνη πλέον παραγωγική μονάδα τσιμέντου στην Κύπρο, με ισχυρές εξαγωγές.
Η Tsokkos Hotels είναι ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός Όμιλος στην Κύπρο (κατέχει, ή διοικεί το 8% των ξενοδοχειακών κλινών της χώρας) ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στο χώρο της εκμετάλλευσης και πώλησης τουριστικών κατοικιών.
Η Options-Cassulides δραστηριοποιείται στο χώρο των εκτυπώσεων και των συνεδρίων, ενώ ποσοστό της εταιρίας κατέχει η Aspis Holdings.
Τέλος η Sharelink αποτελεί εταιρία Holding με έντονη δραστηριότητα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στη ναυτιλία, στον εμπορικό τομέα, κ.λπ.


ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ FTSE/ΧΑ - ΧΑΚ
Ξεκίνησε στις 19 Απριλίου η διαπραγμάτευση του νέου Συμβολαίου Μελλοντικής Εκπλήρωσης στον FTSE/Χ.Α. - Χ.Α.Κ. Τραπεζικό Δείκτη.
Ο FTSE/Χ.Α. - Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης υπολογίζεται ήδη από τις 03 Νοεμβρίου 2008 και αποτελείται από:
* Τις Ελληνικές τράπεζες της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. που μετέχουν στους δείκτες FTSE/Χ.Α. 20 και FTSE/Χ.Α. MID 40.
* Τις Κυπριακές τράπεζες της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.Κ. που μετέχουν στο δείκτη FTSE/CySE 20.
Το νέο προϊόν αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) η οποία εδραιώθηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο 2006 με την έναρξη λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας των αγορών αξιών των δύο χρηματιστηρίων.
Η προσθήκη του ΣΜΕ στον FTSE/Χ.Α. - Χ.Α.Κ. Τραπεζικό δείκτη συμβάλλει στη διεύρυνση των επιλογών των επενδυτών της κυπριακής, της ελληνικής καθώς και της διεθνούς κοινότητας και παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επενδύσουν με εύκολο τρόπο, απευθείας στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου ή και να αντισταθμίσουν πιο αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος τον κίνδυνο αγοράς (Market Risk) για χαρτοφυλάκια που απαρτίζονται από τραπεζικές μετοχές.
Περισσότερες πληροφορίες για το πλαίσιο λειτουργίας καθώς και χαρακτηριστικά του νέου ΣΜΕ στον FTSE/Χ.Α. - Χ.Α.Κ. Τραπεζικό δείκτη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΧΑ (
http://www.athex.gr/Derivatives/ann.aspx?id=115171).


 


ΝΩΝΤΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΑΚ
Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ


Το Χρηματιστήριο είναι ένας οργανισμός που έχει ανάγκη να είναι ιδιαίτερα ευέλικτος, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Οφείλω να πω ότι η κυβέρνηση το αναγνωρίζει αυτό και μας έχει παραχωρήσει μεγάλο βαθμό «αυτονομίας».


 


Συνέντευξη στον Ανδρέα Αναστασίου


ΧΡΗΜΑ_Πόσο αποτελεσματικά διασφαλίζονται οι επενδυτές, ως προς την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών, αλλά και των ΕΠΕΥ, από το σύστημα εποπτείας που εφαρμόζεται στην Κύπρο;
Ν. ΜΕΤΑΞΑΣ_Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο κατά την εισδοχή τους όσο και στη συνέχεια. Μία από τις προϋποθέσεις αυτές είναι να έχουν ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης. Τα δημοσιεύσιμα στοιχεία των εταιρειών ελέγχονται τακτικά και, εάν διαπιστωθεί ότι αυτό ή κάποιο άλλο κριτήριο δεν πληρείται, τότε λαμβάνουμε διάφορα μέτρα. Έτσι, λοιπόν, διασφαλίζεται ότι οι επενδυτές μπορούν να γνωρίζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε εταιρείας.
Η φερεγγυότητα, όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Κάποιος μπορεί να έχει το ταμείο του γεμάτο, χωρίς αυτό να οδηγεί αυτομάτως και στο συμπέρασμα ότι είναι καλοπληρωτής. Εδώ στις ΗΠΑ, σε μία χώρα με μακρά χρηματιστηριακή και εποπτική παράδοση είχαμε καταρρεύσεις κολοσσών, όπως η Lehman Brothers, μέσα σε μια νύχτα. Το ΧΑΚ και οι εποπτικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ακριβής και έγκαιρη ενημέρωση στους επενδυτές. Οι τελευταίοι, όμως, καλό είναι να λαμβάνουν ενημέρωση και συμβουλές από κάθε άλλο αξιόπιστο κανάλι.


Χ_Έχουν υπάρξει παραδείγματα στην Κύπρο εταιρειών που ελέγχονταν απολύτως από οικογένειες ή ιδρυτικές ομάδες, οι οποίες εισήχθησαν στο ΧΑΚ, εισέπραξαν κεφάλαια από νεοεισελθόντες μετόχους μειοψηφίας, και στη συνέχεια αποσύρθηκαν από το Χρηματιστήριο, φυσικά με αρνητικές επιπτώσεις προς τους μικρομετόχους.
Ν.Μ._Όταν υπάρχει μεγαλομέτοχος που ελέγχει την εταιρεία, υπάρχουν ανάλογες ευκαιρίες άλλα και ανάλογοι κίνδυνοι. Υπήρχαν και υπάρχουν μεγαλομέτοχοι, οι οποίοι -αξιοποιώντας την  ευελιξία που τους παρέχει η θέση τους και τα κεφάλαια που αντλούν από το Χρηματιστήριο- παίρνουν την εταιρεία τους από χαμηλά και την ανεβάζουν ψηλά, εις όφελος και δικό τους και των μικρομετόχων. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι, που είτε δεν τα καταφέρνουν το ίδιο καλά είτε σε κάποια στιγμή κρίνουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να αποσύρουν την εταιρεία από το Χρηματιστήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λοιπούς μετόχους.
Αυτές, δυστυχώς, είναι καταστάσεις σχετικά με τις οποίες ο θεσμός του Χρηματιστηρίου πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει. Το ΧΑΚ και η εποπτική αρχή οφείλει να πράττει ό,τι ακριβώς τους ορίζουν οι νόμοι. Τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο.


Χ_Πώς έχει επιδράσει στο θεσμό του Χρηματιστηρίου η παγκόσμια οικονομική κρίση;
Ν.Μ._Ως θεσμός, τα χρηματιστήρια όχι μόνο δεν έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά αντιθέτως ακούμε πολλές φωνές στην Αμερική και στη δυτική Ευρώπη (και σωστά τις ακούμε), να λέγουν πόσο οι ρυθμιζόμενες, χρηματιστηριακές αγορές λειτούργησαν και λειτουργούν ως αντίβαρο και σ’ αυτήν και σε άλλες κρίσεις. Τα χρηματιστήρια συνέβαλαν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Με τη δομή και την κινητικότητά τους, προσέφεραν τρόπους εξόδου και τρόπους διαπραγμάτευσης σε επενδυτές που τους είχαν ανάγκη. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι τα χρηματιστήρια ήταν από τους θεσμούς που κυρίως λειτούργησαν εκτονωτικά έναντι της κρίσης.
Δεν μιλώ, φυσικά, για το επίπεδο τιμών, την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών και τον όγκο συναλλαγών. Μιλώ για την ύπαρξη ενός σοβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού, που προστάτεψε πολλούς επενδυτές, οι οποίοι αλλιώς θα μπορούσαν να έχουν χάσει ολόκληρη την περιουσία τους. Κύριος ρόλος των χρηματιστηρίων είναι να διευκολύνει την είσοδο και έξοδο μετόχων προς και από τις εταιρείες. Τον ρόλο αυτόν, λοιπόν, τα χρηματιστήρια τον εξυπηρέτησαν σωστά και αποτελεσματικά.
Βεβαίως, τα χρηματιστήρια δεν μπορούν να αναστρέψουν πορείες που έχουν χαραχτεί στο πεδίο της «πραγματικής οικονομίας», αλλά μόνο να τις αντανακλούν. Έτσι, δεν ήταν δυνατόν και κανείς δεν είχε τέτοιες προσδοκίες, ο θεσμός του Χρηματιστηρίου να αποτρέψει την επιδείνωση στις δραστηριότητες και τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών και της αγοράς ολόκληρης.


Χ_Πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του σχεδιασμού που είχατε εξαγγείλει πέρυσι;
Ν.Μ._Ό,τι έχουμε ανακοινώσει έχει γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια που είχαμε ορίσει. Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα τα οποία επίσης έχουν γίνει από εμάς, αλλά βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα χέρια της νομοθετικής εξουσίας. Είχαμε πει, παραδείγματος χάριν, για το Παράγωγο σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει πράγματι γίνει. Είχαμε πει, επίσης, για τη Νέα Αγορά, που την έχουμε κάνει και ήδη περιμένουμε τις πρώτες εταιρείες να εγγραφούν.


Χ_Η διασύνδεση με χρηματιστηριακές αγορές άλλων χωρών σε ποιο σημείο βρίσκεται;
Ν.Μ._Είναι γνωστό ότι συμμετέχουμε από καιρό στο σύστημα διασύνδεσης αποθετηρίων Link Up, ενώ πιο πρόσφατα έχουμε ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα δύο εγχειρήματα, το Xnet, που είναι σύστημα διασύνδεσης χρηματιστηριακών αγορών. Ξεκινήσαμε με χρηματιστήρια της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, και θα έλεγα ότι το εγχείρημα αυτό συνιστά επέκταση της Κοινής Πλατφόρμας των Χρηματιστηρίων Αθηνών και Κύπρου. Επίσης πως είναι σαφές ότι πρόθεσή μας είναι η περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας και με άλλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.


Χ_Δεδομένης και της Κοινής Πλατφόρμας Αθηνών - Λευκωσίας, πώς σκοπεύετε να κάνετε τις κυπριακές εισηγμένες περισσότερο γνωστές στο ελλαδικό επενδυτικό κοινό;
Ν.Μ._Έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με ΕΠΕΥ και άλλους ειδικούς επαγγελματίες στην Ελλάδα, προκειμένου να τις ενημερώσουμε και από κοινού να βρούμε τρόπους καλύτερης επικοινωνίας των εταιρειών του ΧΑΚ με το επενδυτικό κοινό της Ελλάδας, το οποίο είναι για εμάς σημαντικό, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι και απαιτητικό και προβληματισμένο και περίπλοκο και δύσκολο. Πιστεύουμε, λοιπόν, όπως σας είπα, ότι είναι σωστότερο να το προσεγγίσουμε μέσω των ελλαδικών ΕΠΕΥ και άλλων επαγγελματιών.
Σπουδαίο, επίσης, είναι να σημειώσουμε ότι η πελατεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών περιλαμβάνει -πέραν των Ελλαδιτών επενδυτών- και σημαντικούς, μακροπρόθεσμους διεθνείς επενδυτές, θεσμικούς, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.λπ. Η Ελλάδα, είτε το αναγνωρίζουμε είτε όχι, έχει καταστεί χρηματοοικονομικό κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος και αυτό το λέγω και ως τρίτος παρατηρητής αλλά και με υπερηφάνεια, καθώς κι εμείς ανήκουμε στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου.


Χ_Το ΧΑ διατηρεί συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τάση μάλιστα να την διευρύνει. Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, πώς θα αντιμετωπίζατε το ενδεχόμενο συμμετοχής και του ΧΑΚ στη συνεργασία;
Ν.Μ._Έχουμε πάρα πολλούς λόγους -βεβαίως όχι μόνο οικονομικούς- να ευχόμαστε τη λύση του Κυπριακού. Δεν έχω καμία αντίρρηση να προσθέσουμε και αυτό το ενδεχόμενο στις θετικές προοπτικές της ποθούμενης λύσης. Ακόμη και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, πάντως, οι δυνατότητες συνεργασίας θα είναι αρκετά περιορισμένες μέχρι η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Χ_Άλλα σχέδια του ΧΑΚ για το εγγύς και μεσοπρόθεσμο μέλλον;
Ν.Μ._Μελετάμε και σχετικά σύντομα θα καθιερώσουμε στην αγορά προϊόντα όπως τα ETFs και τα GDRs, καθώς και  Κυπριακά Παράγωγα, πέραν αυτού που αναπτύξαμε από κοινού με το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ προσδοκίες έχουμε και για την ανάπτυξη κυπριακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.


Χ_Το τελευταίο δεν θα έπρεπε να αναμένουμε ότι θα το «πάρουν επάνω τους» οι κυπριακοί τραπεζικοί όμιλοι;
Ν.Μ._Πράγματι, πιστεύω ότι θα το «πάρουν επάνω» τους, επειδή είναι σαφώς και προς το συμφέρον τους.


 


ΦΙΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ
ΜΕΣΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ


Δυστυχώς, τις τελευταίες δύο δεκαετίες καλπάζει το κόστος του δημόσιου τομέα. Θεωρούμε λοιπόν ότι το πρωταρχικό πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι η τιθάσευση αυτής της πορείας.


 


Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη


Ο κ. Φίλιος Ζαχαριάδης είναι επιχειρηματίας εδώ και δεκαετίες, για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου επί τριών Διοικητών, αλλά και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
Αναφέρεται στην τρέχουσα κρίση, στις επιπτώσεις της στην πραγματική κυπριακή οικονομία, αλλά παράλληλα προτείνει μέτρα προκειμένου να αναταχθεί η οικονομία μας. Θεωρεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας και καλεί την Κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και να αντλήσει έσοδα από μια σειρά πηγών. Διαφωνεί απολύτως, όμως, με την επιβολή νέων φόρων, καθώς, μεσομακροπρόθεσμα, βλέπει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μέσα από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.


ΧΡΗΜΑ_Ποιος είναι ο ρόλος της ΟΕΒ και πώς πιστεύει ότι η Κύπρος θα πρέπει να εξέλθει από την οικονομική κρίση;
Φ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ_Η ΟΕΒ ως εκπρόσωπος των Εργοδοτών και των Βιομηχάνων, των επιχειρηματιών θα έλεγα γενικότερα, προσφέρει τις υπηρεσίες της εδώ και πολλές δεκαετίες, με βασικό της μέλημα να είναι η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης στην Κύπρο.
Σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, διαπραγματεύεται το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε αναστολή των εργασιών τους, λόγω του υψηλού εργατικού κόστους.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομική κρίση που επεκτάθηκε και στην Κύπρο, το πιο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι το γεγονός ότι, δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες καλπάζει το κόστος του δημόσιου τομέα. Θεωρούμε λοιπόν ότι το πρωταρχικό πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι η τιθάσευση αυτής της πορείας, είτε με περιορισμό της εισδοχής, είτε με μείωση των κλιμάκων στους νεοεισερχόμενους στη δημόσια διοίκηση. Δεν θα θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο της μείωσης των μισθών.
Προτείνεται να μην δοθούν αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά ακόμη και αν δεν δοθούν αυξήσεις, υπάρχει ήδη ένα σημαντικό επιπλέον κόστος γύρω στο 5% το οποίο περιλαμβάνει τις αυξήσεις των κλιμάκων και την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
Στη συνέχεια, θεωρούμε ότι ο τρόπος που η κυπριακή οικονομία θα πρέπει να βαδίσει, είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης και η δημιουργία προϋποθέσεων για ίδρυση νέων επιχειρήσεων και νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Με αυτό τον τρόπο και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν προς όφελος των δημοσιονομικών επιδόσεων, αλλά παράλληλα θα περιοριστεί και η ανερχόμενη ανεργία.


Χ_Πόσο έντονα έχει επηρεάσει η κρίση την πραγματική κυπριακή οικονομία;
Φ.Ζ._Η κρίση έχει αγγίξει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Έχει παρατηρηθεί μια μείωση της κατανάλωσης γύρω στο 10% και παράλληλα υπάρχει επίπτωση και στην πορεία των θέσεων εργασίας.
Η πραγματική πάντως οικονομία πλήττεται κυρίως από τη μείωση των εσόδων του τουρισμού και από τον περιορισμό του εισοδήματος που δημιουργούσε ο κατασκευαστικός τομέας, μέσω της αγοράς ακινήτων από ξένους.
Το σοβαρότερο ωστόσο πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό, με τη δημιουργία υψηλού ελλείμματος.


Χ_Στην Ελλάδα προτείνονται μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ, προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Πιστεύετε ότι ανάλογες πολιτικές θα έπρεπε να υιοθετηθούν και στην Κύπρο;
Φ.Ζ._Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση - είτε άμεση, είτε έμμεση - αφαιρεί ρευστότητα από την αγορά και πλήττει ακόμη περισσότερο τις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις. Είμαστε λοιπόν εναντίον οποιασδήποτε αύξησης φορολογίας, αυτή την περίοδο. Γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, πλην όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιλεγούν όλοι οι άλλοι τρόποι, εκτός από την αύξηση της φορολογίας.


Χ_Θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει ότι η ΟΕΒ προτείνει μεν σωστά μέτρα, που όμως αποδίδουν σε βάθος χρόνου, όταν όμως το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Φ.Ζ._Πιστεύουμε ότι μέσα από την ενθάρρυνση της ανάπτυξης θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα. Επί πλέον, υπάρχουν διάφοροι τομείς όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άμεσα έσοδα. Για παράδειγμα η πιο γρήγορη έκδοση πολεοδομικών αδειών, η πολεοδομική αμνηστία, κ.λπ.


Χ_Οι αναλυτές προσδοκούν από φέτος κάποια ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία. Στην Κύπρο όμως δεν φαίνεται να επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας.
Φ.Ζ._Η διεθνής ανάκαμψη θα γίνει βαθμιαία και μάλιστα με μικρά και αργά βήματα. Θα βοηθήσει βέβαια σε κάποιο βαθμό η πορεία της ισοτιμίας στερλίνας-ευρώ, καθώς ελπίζουμε ότι το τουριστικό μας προϊόν θα γίνει ανταγωνιστικότερο. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη στην Αγγλία θα είναι αρκετή ώστε να οδηγήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πάλι τους Άγγλους στην απόκτηση εξοχικών κατοικιών από την Κύπρο, προκειμένου ο κατασκευαστικός τομέας να ανακάμψει τόσο γρήγορα.
Επομένως θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλους τρόπους ανάπτυξης της οικονομίας, μέσα από τις βιομηχανίες, ή μέσα από μια σημαντική προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, για παράδειγμα από τη Ρωσία. Θα πρέπει οι υπηρεσίες που προσφέρονται από ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, να προσελκύσουν αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες ίσως και να καλύψουν τις απώλειες από τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από την Αγγλία..


Χ_Πιστεύετε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υψηλά επιτόκια; Και αν ναι, τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να αρθεί αυτό το συγκριτικό μειονέκτημα των κυπριακών επιχειρήσεων;
Φ.Ζ._Υπολογίζεται ότι έχουμε γύρω στο 2%-3% υψηλότερα επιτόκια από αυτά της Ευρώπης. Τα επιτόκια χορηγήσεων λοιπόν είναι πράγματι υψηλά και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο ύψος των καταθετικών επιτοκίων.
Προσπαθούμε εδώ και περίπου ένα χρόνο να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Κατά την εκτίμησή μου, η μόνη διέξοδος που παραμένει προκειμένου οι τράπεζες να βοηθηθούν να χαμηλώσουν τα επιτόκια είναι η χρήση των καλυπτικών ομολόγων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Υπουργείο Οικονομικών και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα και να μειώσουν τα επιτόκιά τους.


Χ_Υπάρχουν παράπονα επιχειρήσεων ότι δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό;
Φ.Ζ._Δεν υπάρχουν πολλά παράπονα. Δίδονται δάνεια, με τις τράπεζες όμως να ζητούν συχνά επί πλέον καλύψεις.


Χ_Βλέπετε φέτος να κλείνουν επιχειρήσεις στην Κύπρο; Φοβάστε «λουκέτα»;
Φ.Ζ._Όχι, διότι πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Κύπρο έχουν μικρό-οικογενειακό χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν με αντίστοιχη πρόβλεψη της κατάστασης, με κάποια δανειοδότηση, κ.λπ., να διατηρηθούν μέχρι να περάσει η κρίση.


Χ_Είναι υπερδανεισμένες οι κυπριακές επιχειρήσεις;
Φ.Ζ._Είναι υπερδανεισμένες, αλλά όχι σε απαγορευτικό βαθμό. Πρόκειται για αποδοτικές επιχειρήσεις, που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Δεν παρατηρήσαμε καμιά αύξηση πτωχεύσεων, ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δείχνει ότι αυτός ο υπερδανεισμός έχει οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων. 

  Περιεχόμενα
EN_APXH: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
REIC MONEY CONFERENCE 2010
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ, κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΦΑΚΕΛΟΙ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site