Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2006                              

Τεύχος 319

Σοφοκλέους: των φρονίμων (επενδυτών) τα παιδιά...


Γιατί επανήλθαμε στις προβλέψεις που είχαν γίνει στις αρχές του έτους και ποια δεδομένα (θετικά και αρνητικά) άλλαξαν από τότε έως σήμερα. Γιατί προσφέρεται και σήμερα η επιλογή μικτού χαρτοφυλακίου.


Οταν ξεκινούσε η φετινή χρονιά, η πλειονότητα των αναλυτών είχε προβλέψει για φέτος μια άνοδο του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α. μεταξύ του 15% και του 20%, με τα τότε βέβαια δεδομένα. Κατά τους τρεις μήνες που μεσολάβησαν, τα τότε δεδομένα διαφοροποιήθηκαν μεν (όπως ήταν φυσικό) σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι σε σημείο που να δικαιολογούν μια ριζική αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων. Τί άλλαξε;
1. Οι τράπεζες για παράδειγμα (κυρίως Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου), σημείωσαν υψηλότερα κέρδη από τα αρχικώς αναμενόμενα και έθεσαν υψηλότερα τον πήχη για τον μέλλον.
2. Η ευρωπαϊκή οικονομία έδειξε ότι αρχίζει να ξυπνάει από το λήθαργο της τελευταίας πενταετίας.
3. Η αυξητική τάση των επιτοκίων φαίνεται να είναι ανώτερη από εκείνη που αναμενόταν στα τέλη του 2005.
4. Λόγω της ανοδικής προοπτικής των επιτοκίων, οι τιμές των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αφήνοντας ελπίδες ότι ένα μέρος των επενδύσεων θα στραφεί από τους ομολογιακούς προς τους μετοχικούς τίτλους.
Το γεγονός ότι το 2006 ξεκίνησε στη Σοφοκλέους τόσο δυναμικά, εκτινάσσοντας τις αποτιμήσεις της υψηλής -αλλά κυρίως της μεσαίας και της χαμηλής- κεφαλαιοποίησης, ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε μια αναλόγου έντασης διόρθωσης, καθώς όσο δυνατότερα χτυπά κάποιος το μπαλάκι του τένις στον τοίχο, τόσο δυνατότερα του επιστρέφει...
Πολλοί αναλυτές ανέμεναν τη διόρθωση αυτή από το επίπεδο των 4.000 και αργότερα από το επίπεδο των 4.200 μονάδων, αλλά αυτή καθυστέρησε αρκετά, με αποτέλεσμα να ήταν εντονότερη και γρηγορότερη. Κάποιοι έσπευσαν να αποδώσουν την διόρθωση στο (στατιστικά μη αποδεδειγμένο) «φαινόμενο του Μαρτίου», πλην όμως η «αποκαθήλωση» της περιφέρειας και των περισσότερων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε ξεκινήσει αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσει ο Μάρτιος: απλά, ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι «κρατούσαν τα προσχήματα» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη.
Αποδεικνύεται λοιπόν πόσο σωστή ήταν η τοποθέτησή μας στο ΧΡΗΜΑ και στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ΧΡΗΜΑ Week από το επίπεδο των 4.000 μονάδων όταν μιλούσαμε για μερικό «κλείδωμα κερδών» και για μικτό χαρτοφυλάκιο, με ποσοστό μετοχών γύρω στο 50% με 55%.
Από εδώ και πέρα λοιπόν, γνωρίζουμε από τη μια πλευρά ότι η Σοφοκλέους δεν είναι φούσκα, όταν υπάρχουν πολλές μετοχές με μερισματική απόδοση ανώτερη του 4% και του 5%, ή όταν πολλοί άλλοι τίτλοι διαπραγματεύονται με μονοψήφια (ή σχεδόν μονοψήφια) P/E και με κεφαλαιοποιήσεις κοντά ή και κάτω από τις λογιστικές τους αξίες. Γνωρίζουμε επίσης ότι στις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές οι αποτιμήσεις έχουν «βαρύνει» και οι προβλέψεις μπορεί μεν να παραμένουν ανοδικές μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι προσδοκίες μας θα πρέπει να είναι συγκρατημένες και οι επιλογές μας να βασίζονται σε τίτλους εταιριών με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση.
Απόδειξη είναι και η πορεία των τελευταίων μηνών, όπου πέρα από την όποια πορεία του Γενικού Δείκτη, πάρα πολλές μετοχές είχαν πολύ διαφοροποιημένη πορεία από αυτή του μέσου όρου: άλλες π.χ. στο τελευταίο εξάμηνο μετρούν κέρδη μεταξύ 40% και 70%, ενώ σε πολλές άλλες, είτε τα κέρδη υπολείπονται το 20%, είτε δεν υπάρχουν καν...
Η αγορά επί του παρόντος παραμένει νευρική, αναζητώντας κατεύθυνση και φοβούμενη μήπως η ρευστοποίηση μέρους των χαρτοφυλακίων των hedge funds, συνεχιστεί. Πρόβλημα επίσης είναι ότι δύσκολα κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις θα βρεθεί κάποιο «μεγάλο νέο» να επηρεάσει θετικά την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία (όπως και οι ξένες) διψάει για καλά νέα.
Μένουμε σταθεροί λοιπόν στο μικτό μας χαρτοφυλάκιο και σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης του Γενικού Δείκτη αυξάνουμε σταδιακά τις μετοχικές μας θέσεις από το 50% στο 55%.Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα
της οικονομίας
Σημεία ισχυρής βελτίωσης για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων –και της οικονομίας γενικότερα- άφησε πίσω του το 2005, ενισχύοντας την εκτίμηση που θέλει την κερδοφορία των μεγάλων (και συνήθως εισηγμένων στο Χ.Α.) Ομίλων να αυξάνεται με σημαντικούς ρυθμούς κατά τα επόμενα έτη.
Παρά τη γενικότερη εντύπωση που επικρατεί, ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, τα στοιχεία του 2005 δείχνουν μια εντελώς αντίθετη εξέλιξη. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Οι εξαγωγές (αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή) της χώρας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,9%, ενώ οι εισαγωγές (πάλι, χωρίς τα πετρελαιοειδή) μειώθηκαν κατά 1,1%.
Τα περυσινά στοιχεία επίσης, διέψευσαν και μια ακόμη επικρατούσα εντύπωση, που ήθελε τα ελληνικά προϊόντα να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διεισδύσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να βρίσκουν ως διέξοδο τις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες άλλων χωρών. Σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία έχουμε:
Οι εξαγωγές (χωρίς πετρελαιοειδή) στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 αυξήθηκαν πέρυσι κατά 13,2% και οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες μόλις κατά 5,3%! Εκτιμάται μάλιστα ότι το σχετικά χαμηλό ποσοστό αύξησης των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες οφείλεται στο ότι μεγάλο ύψος εξαγωγών έχει υποκατασταθεί από τις πωλήσεις ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παραγωγική παρουσία στις χώρες αυτές (Ανατολική Ευρώπη).
Μήπως όμως η τόσο σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας κατά το προηγούμενο έτος οφείλεται σε κάποιο μεμονωμένο προϊόν; Όχι, απαντά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση των εξαγωγών αφορά μια ευρεία σειρά προϊόντων και όχι μόνο ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική αύξηση της δυναμικότητας προσφοράς εξαγώγιμων προϊόντων, μετά το μεγάλο όγκο των επενδύσεων που υλοποιήθηκε στους κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα στην προηγούμενη δεκαετία». Μειώνεται το κόστος εργασίας: Ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να ερμηνεύσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι τα στοιχεία γύρω από το ρυθμό αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Το κόστος εργασίας λοιπόν, ανά μονάδα προϊόντος είχε αυξηθεί κατά 4,5% το 2004, «έτρεξε» πέρυσι με χαμηλότερους ρυθμούς (+3,4%) και αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 2,6% φέτος. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, το ανά μονάδα κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,2% πέρυσι και αναμένεται να μειωθεί κατά ένα άλλο 0,8% φέτος! Συμπερασματικά λοιπόν, οι ελληνικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν, τόσο μέσω της αύξησης της παραγωγικότητάς τους, όσο μέσω χαμηλών αυξήσεων μισθών στους εργαζόμενους.
Οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για διάφορα θέματα («ελαστικότητα εργασίας», «συλλογικές συμβάσεις σε προβληματικές ΔΕΚΟ», κ.λπ.) αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω τη συμμετοχή του κόστους εργασίας στο συνολικό.«Πύρρειος νίκη» στα δημοσιονομικά
Η πορεία των εσόδων και των δαπανών του δημοσίου, αναμφίβολα, μας ανακούφισε. Γιατί μπορεί ένα κομμάτι της αύξησης των εσόδων να οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, ωστόσο το υπόλοιπο κομμάτι οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις στις εισπράξεις του Φ.Π.Α. και των Τελωνείων.
Φαίνεται δηλαδή, ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου «άρχισε να κινείται», χωρίς να είμαστε σε θέση να πούμε αν αυτό οφείλεται στην αντικατάσταση του κ. Ρεγκούζα από τον κ. Μπέζα, ή όχι.
Σε ότι αφορά τις δαπάνες, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η όποια συγκράτηση οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση των δημόσιων επενδύσεων...
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο δίμηνο ξεκίνησε θετικά και είναι πολύ πιθανόν στο τέλος του έτους, ο δείκτης του δημοσιονομικού ελλείμματος να υποχωρήσει κάτω από το 3%.
Ακόμη όμως και αν η κυβερνητική πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, η νίκη για την οικονομία θα είναι πρόσκαιρη, ή καλύτερα πύρρειος.
Και αυτό γιατί από το 2007 πέρα από τη συνεχιζόμενη μείωση το φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο χορό των ελαφρύνσεων θα μπουν και οι ιδιώτες, σε μια περίοδο που το κράτος θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα για τόκους (βλέπε αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για επενδύσεις, αλλά και για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακόμη λοιπόν και αν ο φετινός στόχος για το έλλειμμα επιτευχθεί, κατά τη διετία 2007-2008 θα βρεθεί, πιθανότατα, και πάλι εκτός των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός εάν η κυβέρνηση καταφέρει και περικόψει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες.
Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια «λύση ουσίας» στο ασφαλιστικό: η οποία όμως μεταφέρεται για την επόμενη  κυβέρνηση...


Ελιγμοί τακτικής: Επί του παρόντος, η κυβέρνηση φαίνεται να εστιάζει στην προώθηση των τομών που αντέχει πολιτικά. Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας που αφορούσαν τον Σ.Ε.Β. και τις διοικήσεις των τραπεζών, μπορεί να διαφοροποιήθηκαν ως προς την έκφραση σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνητικές δηλώσεις (οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν), αλλά είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν οδηγούν και σε ουσιαστική αλλαγή της κυβερνητικής στάσης. Οι τραπεζίτες φαίνεται να έχουν «το πάνω χέρι» ιδίως μετά τις απεργίες, όπου η συμμετοχή στις ιδιωτικές τράπεζες ήταν αμελητέα.  Τα περί «απογραφής» στην οικονομία
Αν είχε κατανοήσει η κυβέρνηση το νόημα του τραγουδιού του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά», τώρα δεν θα βρισκόταν στη δύσκολη θέση να απολογείται για την «απογραφή» του 2004.
Αλήθεια είναι ότι το επιτελείο του κ. Αλογοσκούφη βρήκε πράγματι πολλά «κρυμμένα σκουπίδια κάτω από το χαλί», πέρα από το λογιστικό χειρισμό των αμυντικών δαπανών, για τον οποίον τελικά αποφάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Ε.Ε. Από εκεί και πέρα όμως, προχώρησε σε δύο σημαντικά σφάλματα:
Πρώτον, ανέδειξε την υπόθεση σε μείζον πολιτικό θέμα, (προκειμένου να καρπωθεί πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη), παρά το γεγονός ότι –σε μικρότερη έκταση έστω- «σκουπίδια κάτω από το χαλί» κρύβουν και οι «καλύτερες οικοδέσποινες» της Ευρώπης. Και παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ευκολότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να «βγάλει στη σέντρα» μια χώρα όπως η Ελλάδα, παρά τη Γαλλία και τη Γερμανία...
Και δεύτερον, έκανε πολύ λίγα πράγματα για να βελτιώσει την κατάσταση. Ένα στοιχείο είναι αρκετό: οι πρωτογενείς δαπάνες του 2005, αν εξαιρεθούν τα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων και των εκλογών, ήταν κατά 10% ανώτερες από αυτές του 2004... Σε γενικές γραμμές δηλαδή, «το σπάταλο κράτος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.» παρέμεινε εξίσου σπάταλο. Και αν στο επίπεδο των δαπανών δεν κατάφερε και πολλά πράγματα, στο μέτωπο των δημόσιων εσόδων τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα. Το θετικό βέβαια είναι ότι κατά τους τελευταίους μήνες, η εικόνα έχει αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά με τους μηχανισμούς των Εφοριών και των Τελωνείων να αρχίσουν να δουλεύουν αποδοτικότερα.


Ζήτημα ουσίας: Εμάς δεν μας απασχολεί το πολιτικό πινγκ-πονγκ που ξεκίνησε ήδη για το θέμα της «απογραφής» και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό που έχει ουσία είναι ότι έχουν απομείνει στην κυβέρνηση δύο ακόμη χρόνια μπροστά της, προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε ένα πεδίο που απέτυχαν τόσο οι προκάτοχοί της, όσο και η ίδια: στο να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και στο να «νοικοκυρέψει» τα δημόσια οικονομικά. Έστω και αν πολλοί ζητούν τη «χαλάρωση» της οικονομικής πολιτικής, καθώς τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι αμφίσημα. Αν τα καταφέρει, θα προσφέρει στον τόπο και θα αποκομίσει και πολιτικά οφέλη. Μόνιμα -και όχι πρόσκαιρα- αυτή τη φορά.Εξελίξεις και νέα
Ευχάριστα καλές είναι οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή των Δ.Λ.Π δήλωσε σε εκδήλωση της Epsilon Net ο κ. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, συμπληρώνοντας ότι «περιμέναμε πολύ περισσότερες δυσκολίες.
Οι λόγοι που πήγαμε καλά είναι ότι διαθέτουμε εξαιρετικά επινοητικούς και εύστροφους λογιστές και στο ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολύπλοκες συναλλαγές στις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ των άλλων σημείων που ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:
> Τα Δ.Λ.Π. θα αναβαθμίσουν το λογιστή από γραφιά σε οικονομικό αναλυτή.
> Οι ισολογισμοί θα φτιάχνονται πλέον όχι από τους λογιστές, αλλά από τις διοικήσεις των εταιριών.
> Η υποχρέωση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να υιοθετήσουν τα Δ.Λ.Π. είναι θέμα χρόνου, γιατί αυτό – αργά ή γρήγορα - θα τους επιβληθεί από διάφορους φορείς (π.χ. από τις τράπεζες).
Ωστόσο, ασφαλέστερα συμπεράσματα για την εφαρμογή των Δ.Λ.Π. θα προκύψουν μετά το τέλος Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, καθώς τα στοιχεία των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων είναι πληρέστερα από αυτά των ενδιάμεσων τριμηνιαίων.
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς για παράδειγμα, φοβούνται ότι θα δουν «εύλογες αξίες» ακινήτων να δηλώνονται σε τιμές πολλαπλάσιες των αντικειμενικών τους αξιών, σε μια προσπάθεια κάλυψης «ελλιπών αποθεματικών»...


Γερμανός: Στόχος εξαγοράς ο Γερμανός, υποστηρίζει το Citigroup, γεγονός που ακούγεται λογικό, αν κάποιος πέρα από τις δυνατότητες του Ομίλου, συνεκτιμήσει ότι εδώ και χρόνια διοικείται από  επαγγελματικό management (o κ. Γερμανός απλά προεδρεύει της μητρικής εταιρίας) και οι δραστηριότητες του βασικού του μετόχου δεν περιορίζονται σε μία μόνο εταιρία. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί ακόμη τέτοιοι ελληνικοί όμιλοι. 


Αλουμύλ-Μυλωνάς: Χωρίς να εξηγούν το γιατί, υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι το 2006 θα είναι μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά για την Αλουμύλ, πράγμα βέβαια που μένει να αποδειχτεί. Εμείς, ως «οπαδοί» της θεμελιώδους ανάλυσης, θα παρουσιάσουμε τώρα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για φέτος, που μιλούν για κύκλο  εργασιών γύρω στα 190-195 εκατ. ευρώ (179 εκατ. το 2004), αλλά για μειωμένα κέρδη, εξαιτίας του ότι η τιμή του αλουμινίου (πρώτης ύλης) εκτοξεύθηκε πέρυσι στα ύψη. Μειωμένο λογικά, θα είναι και το μέρισμα που θα διανεμηθεί.
Για φέτος ωστόσο, οι προσδοκίες είναι ανοδικές. Οι αναλυτές λοιπόν προβλέπουν μια συντηρητική άνοδο πωλήσεων (μεταξύ του 5% και του 10%) και μια σαφώς μεγαλύτερη άνοδο της κερδοφορίας, όπου θα δοθεί και η «μάχη» του management. Η βελτίωση της κερδοφορίας δεν αναμένεται μόνο από τη μέχρι τώρα παρατηρούμενη διόρθωση στην τιμή του αλουμινίου (6% περίπου), όσο και από τις κινήσεις εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης που υλοποιείται. Οι φετινές επενδύσεις θα περιοριστούν στα 12-15 εκατ. ευρώ, καθώς το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου έχει ολοκληρωθεί.


Fintexport: Διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 7,5 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της προσεγγίζουν τα 23 εκατ. ευρώ, λόγω της μεγάλης αξίας της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει (συντηρητικά εκτιμημένη στα 17-18 εκατ. ευρώ). Από πλευράς τώρα επιδόσεων, οι περυσινές πωλήσεις της εταιρίας (κατά κύριο λόγο αποτελούν εξαγωγές) εκτιμάται ότι σημείωσαν άνοδο γύρω στο 7% έως 10% και το τελικό αποτέλεσμα θα ξεκινάει από «συν». Το θετικό είναι ότι το 2006 ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για τον κλάδο της μάλλινης μοκέτας και έτσι η Fintexport δικαιούται να στοχεύει σε ψηλότερες επιδόσεις.


Ελφίκο: Μένουμε στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και πάμε στην Ελφίκο, όπου η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται στα 5 εκατ. ευρώ, όταν φέτος είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις γύρω από την εκμετάλλευση του ακινήτου έκτασης 22 στρεμμάτων επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, που δεν χρησιμοποιείται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εταιρίας. Αν αφαιρέσουμε λοιπόν την αξία του ακινήτου, τότε η κεφαλαιοποίηση της «επιχείρησης Ελφίκο» μειώνεται κατά πολύ σε σχέση με τα 5 εκατ. ευρώ που αναφέραμε παραπάνω. Τα περυσινά αποτελέσματα της εταιρίας επηρεάστηκαν από τη γενικότερη κρίση στον ευρύτερο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, αλλά και από τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους (οι επιπτώσεις θα ήταν μεγαλύτερες, αν η εταιρία δεν χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο). Οι πωλήσεις λοιπόν κυμάνθηκαν γύρω στα 10 εκατ. ευρώ (-10% σε σχέση με το 2004) και το αποτέλεσμα αναμένεται ζημιογόνο.
Ωστόσο, οι φετινές προοπτικές διαφαίνονται ευνοϊκότερες. Όχι μόνο γιατί ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος παρουσιάζει ενδείξεις κάποιας ανάκαμψης, αλλά και γιατί από φέτος θα αρχίζει να επηρεάζει ευνοϊκά το λανάρισμα των υφασμάτων «Σερραία» (βαφή, επεξεργασία, διάθεση σε δίκτυα λιανικής).


του Στέφανου Κοτζαμάνη


 


EPENDYSEIS 2


Διόγκωση εξαγορών και συγχωνεύσεων υπό ευνοϊκότατες συνθήκες


Η εύρωστη τεχνική εικόνα των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών και η ταυτόχρονη κατάρρευση των ομολόγων δείχνουν πόσο δυναμικά καθορίζουν τις εξελίξεις οι αισιόδοξοι επενδυτικοί κύκλοι (bulls) αναθεωρώντας ανοδικά πολλές μακροοικονομικές προβλέψεις και υποκινώντας μεγάλα deals


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις μείζονες χρηματιστηριακές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου του 2006 μέσα από το πρίσμα μιας ισορροπητικής διάθεσης, αν και πολλές φορές είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς ψύχραιμος απέναντι σε μαζικά χρηματιστηριακά φαινόμενα. Αναζωπυρώθηκαν, λοιπόν, οι επενδυτικές προσδοκίες σε παγκόσμιο επίπεδο και είδαμε να εκτυλίσσονται φαινόμενα αγοραστικής «παράνοιας» επανενεργοποιώντας την ανοδική τάση των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών και κατακρημνίζοντας, στην κυριολεξία, τις τιμές των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό, πως μέσα στον αγοραστικό ορυμαγδό του φετινού έτους «φούντωσαν» οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και τα πάσης φύσεως σενάρια που εκτρέφονται από πλείστους κερδοσκοπικούς κύκλους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγεθος των εξαγορών και συγχωνεύσεων μόνο μέσα σε μια ημέρα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Μαρτίου ξεπέρασε τα 25 δισ. δολάρια! Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρηματιστηριακής «παλίρροιας» είναι η ανακοίνωση της εξαγοράς του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού BellSouth από την επίσης αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών AT&T, δημιουργώντας το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό deal των τελευταίων ετών αξίας 67 δισ. δολαρίων, συνενώνοντας ξανά κομμάτι-κομμάτι την τηλεπικοινωνιακή εταιρία, καμάρι των Η.Π.Α., η οποία τη δεκαετία του 70 μεσουρανούσε ως AT&T αλλά το 1984 «τεμαχίστηκε» με δικαστικές αποφάσεις σε επτά ανεξάρτητες περιφερειακές εταιρίες γνωστές ως Baby Bells. Αυτό και μόνο το νέο περιστατικό δείχνει πόσο αμείλικτα σαρωτική είναι η ορμή των γεγονότων και των τάσεων που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια χρηματιστηριακή ευφορία, όσον αφορά ανατροπές σε μεγάλους κλάδους και ξεκίνημα νέας πορείας για πολλούς επιχειρηματικούς φορείς στον κόσμο.
Αυτά τα δύο στοιχεία δηλώνουν πόσο ψηλά πραγματικά έχει σηκωθεί ο πήχης των επενδυτικών προσδοκιών από όλες τις πλευρές, αγοραστές και πωλητές, αλλά και πόση εμπιστοσύνη υπάρχει στην προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να διακυβεύονται δυσθεώρητα ποσά για επιχειρηματικές κινήσεις ασύλληπτες μέχρι πριν από λίγα έτη. Αυτή την οικονομική προσδοκία άλλωστε ενισχύουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες με τις εμφατικές επισημάνσεις τους ότι ο συνεχιζόμενος κύκλος των ανοδικών επιτοκίων δεν μπορεί να βλάψει τη συνολική παγκόσμια οικονομική ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Ενώ τα αμερικανικά επιτόκια έχουν φθάσει το 4,75% και τα ευρωπαϊκά το 2,5% οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων αλλά και η ίδια η αγορά παραγώγων προεξοφλούν άλλη μια σειρά φετινών αυξήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι τα τέλη του έτους στο εύρος 5%-5,25% για τα αμερικανικά και 3%-3,25% για τα ευρωπαϊκά.
Είναι σαφές από τα μηνύματα αυτά πόσο αρνητική είναι η συγκυρία για τις αγορές ομολόγων και πόσο δραματικά θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους αρκετοί διαχειριστές και επενδυτές που έμειναν έξω από τη «γιορτή» παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις. Όμως, όπως θα δούμε και στη σύνθεση του ισορροπημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου στη συνέχεια, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες όταν οι περισσότερες αγορές ταλαντώνονται στη γειτνίαση των φετινών τους υψηλών (και ταυτόχρονα υψηλών πενταετίας για τις περισσότερες) και για το λόγο αυτό η «δειλή» αύξηση των αναπτυξιακών-μετοχικών τοποθετήσεων του προηγούμενου μήνα δε θα ακολουθηθεί από πιο επιθετική πολιτική αναδιαρθρώσεων εφόσον δεν προηγήθηκε κάποια «γενναία» διόρθωση τιμών, ικανή να εξανεμίσει όλο το «βιαστικό χρήμα», αλλά θα γίνει μια ελάσσονα αναδιάταξη «δυνάμεων» με στόχο το «άπλωμα» σε περισσότερα «καλάθια».


Μακροοικονομική εικόνα
Μετά την αρχική «ψυχρολουσία» της ανακοίνωσης του ρυθμού ανάπτυξης του 1,1% για το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήρθε η πρώτη αναθεώρηση του μεγέθους και πιστοποίησε ορισμένα δεδομένα. Η δεύτερη λοιπόν εκτίμηση του αμερικανικού Α.Ε.Π. του τετάρτου τριμήνου του 2005 έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 1,1%, πράγμα αναμενόμενο όπως είχαμε άλλωστε τονίσει και από το προηγούμενο τεύχος μας, όπου μιλούσαμε για την προσδοκία μιας τουλάχιστον ανοδικής αναθεώρησης του αρχικού ποσοστού. Βέβαια ούτε αυτή κάθ’ εαυτή η ανάπτυξη του 1,6% είναι ικανοποιητική ούτε όμως και οι λεπτομέρειες της έκθεσης της αμερικανικής υπηρεσίας που δείχνουν ότι όλη η ανάπτυξη προήλθε από αύξηση των επιχειρηματικών και μόνο αποθεμάτων. Ας εξετάσουμε στη συνέχεια πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στο τρέχον έτος για το οποίο έχουμε πλέον αρκετά στοιχεία.
Μικτή εικόνα έδωσαν λοιπόν οι βιομηχανικοί δείκτες Φεβρουαρίου στις Η.Π.Α. με μια ελαφρά αισιόδοξη «νότα» στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα ο δείκτης Chicago PMI αποτύπωσης της οικονομικής δραστηριότητας στη βιομηχανική περιοχή του Σικάγο υποχώρησε στο 54,9 από το 58,5 ενώ ο σημαντικότερος βιομηχανικός δείκτης ISM όλης της επικράτειας ανέκαμψε απροσδόκητα στο 56,7% από το 54,8% επαναφέροντας αισιοδοξία στους κόλπους των οικονομολόγων. Επιπροσθέτως ο δείκτης αποτύπωσης της οικονομικής δραστηριότητας στη βιομηχανική περιοχή της Φιλαδέλφεια, γνωστός ως Philly FED index, τον οποίο ανακοινώνει η ομοσπονδιακή τράπεζα της Φιλαδέλφεια, εξέπληξε θετικά τους αναλυτές με την άνοδό του στο 14,5 κατά το μήνα Φεβρουάριο από το 3,3 του Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα στοιχείο ενισχυτικό του σεναρίου μακροοικονομικής ανάκαμψης τουλάχιστον σε ένα μεγάλο κλάδο της αμερικανικής οικονομίας.
Αντιθετικά στοιχεία έρχονται όμως τώρα από το χώρο της βιομηχανικής παραγωγής. Κατ’ αρχάς η βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 0,2% λόγω της σημαντικής μείωσης δραστηριότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Από την άλλη πλευρά όμως το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας παραμένει υψηλό (80,9%).
Οι συνολικές παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν δραστικά τον Ιανουάριο κατά 9,9% ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για μείωση κατά 2,5%! Η μείωση των παραγγελιών νέων αεροσκαφών κατά 68,2% συνετέλεσε τα μέγιστα στο αρνητικό αυτό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια και οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιανουαρίου στις Η.Π.Α. μειώνονται κατά 4,5% κυρίως λόγω των υποχωρήσεων παραγγελιών στους τομείς αεροναυπηγικής και άμυνας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2000! Αν και το μέγεθος «ζαλίζει» εν τούτοις οι αναλυτές το ανέμεναν λόγω των πτωτικών παραγγελιών διαρκών αγαθών που προηγήθηκαν.
Πιο διαυγής και «ξάστερη» είναι όμως η εικόνα του βασικού αμερικανικού κλάδου των υπηρεσιών για το μήνα Φεβρουάριο, από όπου και αντλούνται αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του μακροοικονομικού κύκλου. Ο ομώνυμος δείκτης ISM κατέδειξε άνοδο στο 60,1 από το 56,8 του Ιανουαρίου δηλώνοντας εμφαντικά ότι ο κλάδος αναπτύσσεται κανονικά και υγιώς. Μάλιστα η άνοδος αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών του χώρου με ευκολία.
Στον τομέα της αγοράς ακινήτων οι κατασκευές νέων κατοικιών Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 14,5% φθάνοντας τις 2,276 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο μέγεθος από το 1973! Βέβαια αρκετοί αναλυτές επέστησαν την προσοχή στη μεγάλη πιθανότητα ανατροπής αυτής της τάσης κατά το Φεβρουάριο λόγω μεταβλητότητας του συγκεκριμένου δείκτη. Από την άλλη πλευρά όμως παρατηρούμε τις πωλήσεις νέων κατοικιών Ιανουαρίου να μειώνονται κατά 5% στις 1,233 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες, ενώ οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων κατοικιών να υποχωρούν κατά 2,8% στις 6,56 εκατ. μονάδες το οποίο είναι το χαμηλότερο μέγεθος των τελευταίων δυο ετών. Μάλιστα κατά το μήνα Ιανουαρίου αυξήθηκε και το απόθεμα απούλητων κατοικιών δυσχεραίνοντας την κατάσταση.
Αισιόδοξη παρουσιάζεται η εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας για το Φεβρουάριο. Οι νέες θέσεις εργασίας για το συγκεκριμένο μήνα έχουν κυμανθεί στις 243.000 αρκετά υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των 200.000, των αναλυτών. Το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται τώρα στο 4,8% αυξημένο οριακά από το 4,7%.
Όπως δείχνει η καθοδική τάση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan για το Φεβρουάριο, οι αμερικανοί καταναλωτές εμφανίζουν μια σχετική σύγχυση απομακρυνόμενοι από την απόλυτη ευφορία του Ιανουαρίου. Ο δείκτης υποχώρησε στο 86,7 από το 91,2 του προηγούμενου μήνα.
Στο χώρο της νομισματικής πολιτικής, τα αμερικανικά επιτόκια αυξήθηκαν στο 4,75% με παράλληλες δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων που αφήνουν περιθώρια για επιμήκυνση του ανοδικού κύκλου. Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 0,25% και έφθασαν το 2,5%.
 
Διεθνείς αγορές
Οι τεχνικές ενδείξεις του προηγούμενου μήνα περί μιας «διόρθωσης» περιορισμένης εμβέλειας επί της κυρίαρχης μέσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης των μετοχικών αγορών επιβεβαιώθηκαν πλήρως και εμφατικά, καθώς οι αγοραστές επανήλθαν με την ευκαιρία λίγο χαμηλότερων αποτιμήσεων με πιο αποφασιστικό ρυθμό τοποθετήσεων όμως αυτή τη φορά. Οι τεχνικοί σχηματισμοί των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών DAX-30, CAC-40, FTSE-100, SMI, και DJ Eurostoxx 50 είναι προσανατολισμένοι προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης της σταθερής ανοδικής τάσης με ελεγχόμενη μεταβλητότητα τιμών χωρίς εξάρσεις και κλιμακώσεις των αγοραστικών κυματισμών που θα μπορούσαν να συστήσουν μια περιοχή εν δυνάμει κορύφωσης της όλης προσπάθειας. Η καταγραφή νέων φετινών υψηλών φαίνεται ως άμεσο ακόλουθο αυτής της εύρωστης χρηματιστηριακά εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών.
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν μια πιο «ήρεμη» τεχνική εικόνα με τη μεσοπρόθεσμη τάση τους να παραμένει φυσικά ανοδική, αλλά χωρίς να τροφοδοτούνται από τόσο «εκρηκτικές» εντολές αγορών. Η ακριβέστερη περιγραφή είναι μια πλευρική φάση συναλλαγών για τους δείκτες S&P500, NASDAQ, SOX, S&P Small Caps 600 και Dow Jones καθώς γίνεται μια διαδικασία επανασυσσώρευσης αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα. Οι λωρίδες μεταβλητότητας συρρικνώνονται σταδιακά και οι στηρίξεις «εναγκαλίζουν» τους χρηματιστηριακούς δείκτες όλο και καλύτερα, με αποτέλεσμα πολλοί traders και διαχειριστές να μην προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις. Γενικά, θα λέγαμε πως η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη μετοχικού ρίσκου, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και μόνο στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες έχει προκύψει ένας βαθύτερος κύκλος «διόρθωσης» που επηρεάζει καταλυτικά και διάφορες άλλες περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική. Και πάλι όμως τα ευρύτερα τεχνικά μακροοικονομικά στοιχεία είναι αισιόδοξα σε ορίζοντα έτους, όπως αυτά αναλύονται από αρκετούς επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού.
Αντίθετα με την ευοίωνη προοπτική των μετοχικών αγορών, τα ομόλογα υποχωρούν ραγδαία καθώς τα yields των κρατικών τίτλων σε δολάριο και ευρώ κλιμακώνουν την ανοδική τους τάση. Όσο τα yields αυξάνονται, τόσο οι τιμές μειώνονται λόγω της αντίθετης γνωστής σχέσης που υπάρχει μεταξύ τους. Η αύξηση των ομολογιακών yields γίνεται γιατί οι παράγοντες των αγορών αυτών εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων τόσο από τη FED όσο και από την Ε.Κ.Τ. σε συνέχεια της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ασκείται αυτή την περίοδο και είναι κληροδότημα της εποχής Greenspan.
Φυσικά οι τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχωρούν πολύ ταχύτερα από τις τιμές των βραχυπρόθεσμων, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας λήξης ενός ομολόγου τόσο πιο μεγάλη είναι η μεταβλητότητα της τιμής του σε μια ισόποση μεταβολή των yields. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάξει ξανά η κλίση της αμερικανικής καμπύλης των επιτοκίων από πτωτική σε ανοδική (φυσιολογική). Τα yields των τριακονταετών κρατικών ομολόγων αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό από αυτά των διετών ή των πενταετών, μετά από αρκετό καιρό αντίστροφης πορείας.
Γενικά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα χαρακτηριστεί από άνετη υπεραπόδοση των μετοχών εις βάρος των ομολόγων, τα οποία θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία μέχρι να ισορροπήσουν σε χαμηλότερες τιμές και υψηλότερα yields. Για παράδειγμα το δεκαετές treasury yield στις Η.Π.Α. προσεγγίζει το 4,8% σε σχέση με το 4,3% στις αρχές του έτους και δείχνει τεχνικά να έχει προοπτική διάσπασης του 5% με κατεύθυνση ακόμα υψηλότερα.
Στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια πλευρική ζώνη συναλλαγών με άνω όριο τα 1,22 δολάρια και κάτω όριο τα 1,1630 δολάρια. Βασικά η ισοτιμία βρίσκεται σε αναζήτηση νέας κατεύθυνσης μετά τον περυσινό καθοδικό κύκλο της, χωρίς ακόμα να έχει πιστοποιηθεί μια νέα τάση, αν και μακροπρόθεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποτιμημένη τουλάχιστον σύμφωνα με την κυκλική τεχνική ανάλυση.
Η αγορά πολύτιμων μετάλλων διανύει μια χρονική φάση «διόρθωσης» της επικρατούσας μακροχρόνιας ανοδικής της τάσης τιμών. Η τιμή spot του χρυσού κινείται προς τα 540 δολάρια ανά ουγκιά μετά την κορύφωση των 575 δολάρια ανά ουγκιά στις αρχές του έτους. Όμως αυτή η πλαγιοπτωτική χρηματιστηριακή συμπεριφορά του χρυσού (και του αργύρου παράλληλα) δείχνει να μην έχει «βάθος» και να μην ανατρέπει την προαναφερθείσα βασική τάση της αγοράς. Στηρίξεις για το χρυσό παρέχει η ανερχόμενη μεσαία λωρίδα μεταβλητότητας στα 530 δολάρια ανά ουγκιά και γενικά οι υπερπωλημένες ενδείξεις των τεχνικών δεικτών που ετοιμάζονται για μια αγοραστική επανενεργοποίηση.
Συνεχίζεται παράλληλα ο πλαγιοπτωτικός κύκλος της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι και την τιμή του φυσικού αερίου κάτω από τα 7 δολάρια ανά 1 εκατ. BTU. Το «ξεφούσκωμα» των ενεργειακών τιμών συμπλέει άριστα με την ανοδική διάθεση των μετοχικών αγορών και επιτρέπει την ανάπτυξη εικασιών για αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας.


Επενδυτική στρατηγική
Η αύξηση της στάθμισης των μετοχικών τοποθετήσεων από το 64% στο 67% απέδωσε τα μέγιστα με την αναθέρμανση της ανοδικής τάσης των περισσοτέρων ώριμων αγορών όπως είδαμε. Το ποσοστό αυτό μπορεί να παραμείνει σταθερό για τον τρέχοντα μήνα, καθώς δεν σημειώθηκε μεγαλύτερη «διόρθωση» που θα επέτρεπε ασφαλέστερες τοποθετήσεις από την υπάρχουσα ρευστότητα. Όμως μια αναδιάρθρωση θέσεων μπορεί να γίνει στα πολύτιμα μέταλλα, ο πλαγιοπτωτικός κύκλος των οποίων δίνει αφορμή για αύξηση της βαρύτητας τους από το 4% στο 6%, καθώς η μακροπρόθεσμη ανοδική τους τάση δεν έχει καμφθεί. Συνολικά λοιπόν το ισορροπημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποτελείται τώρα από 7% ομόλογα, 67% αναπτυξιακές τοποθετήσεις δηλαδή μετοχές και hedge funds, 6% πολύτιμα μέταλλα και 20% ρευστότητα για την εκμετάλλευση ενδεχομένων νέων ευκαιριών στις διεθνείς αγορές. Η νομισματική κατανομή των θέσεων του χαρτοφυλακίου είναι 55% ευρώ, 30% δολάριο και 15% ιαπωνικό γεν.


Στο ομολογιακό τμήμα του χαρτοφυλακίου τώρα η καθοδική τάση των τιμών των ομολόγων εντάθηκε σε νέα χαμηλά έτους, λόγω  ανάκαμψης των yields, όπως προείπαμε στην παράγραφο των διεθνών αγορών. Η αμερικανική καμπύλη επιτοκίων απέκτησε ξανά τη γνώριμη ανοδική της κλίση μετά από μια περίοδο στρέβλωσης, όπου τα μακροπρόθεσμα yields ήταν χαμηλότερα από τα βραχυπρόθεσμα και συναινεί στη συνέχιση των αυξητικών επιτοκίων. Για το λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους βραχυπρόθεσμους τίτλους σταθερού εισοδήματος και μάλιστα στους εταιρικούς εις βάρος των κρατικών.


του Χάρη Κουρούκλη

  Περιεχόμενα
Editorial: ΞΕΚΙΝΑ Η «ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ» Χ.Α. ΚΑΙ Χ.Α.Κ.
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: των φρονίμων (επενδυτών) τα παιδιά...
Αφιέρωμα: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Αφιέρωμα: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Φεβρουάριο του 2006
Αφιέρωμα: ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: ΑΝΟΔΟΣ ΖΗΤΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ...
Αφιέρωμα: ΔΑΝΕΙΑ : Το δανειακό «οπλοστάσιο» των τραπεζών
Αφιέρωμα: LOGISTICS: ΣΥΝΕΧΩΣ ΨΗΛΟΤΕΡΑ!
¶ρθρο: Οι “Insiders” η Σημασία των Κινήσεών τους σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά
¶ρθρο: ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ: ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 Όροι και προϋποθέσεις του site