Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2010-Τεύχος 362                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Οι πολυεθνικές επενδυτικές τράπεζες θεωρούν ότι η Ασία θα είναι η πλέον αναπτυσσόμενη αγορά  για την επόμενη δεκαετία. Κάθε μια, όμως, έχει διαφορετική προσέγγιση για το πώς θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες. Η σωστή στρατηγική είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Ποιες χώρες και ποια προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία; Και ποιες τράπεζες διαθέτουν τις καλύτερες πλατφόρμες για να αναπτυχθούν σε αυτές τις αγορές;


 


από τους Lawrence White
και Clive Horwood


Πριν ακόμα εκδηλωθεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι κορυφαίες παγκοσμίως επενδυτικές τράπεζες είχαν αρχίσει να κοιτούν προς την ανατολή. Η αγορά στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι λίγο ή πολύ καθορισμένη και η προσπάθεια για αύξηση μεριδίου αγοράς, πολύ δαπανηρή, χρονοβόρα και δύσκολη. Σε αυτή τη φάση  μάλιστα που οι ανεπτυγμένες οικονομίες  χτυπήθηκαν και από την  κρίση  οι ευκαιρίες είναι ακόμα πιο δυσεύρετες , αφήνοντας την Ασία σαν την περιοχή που προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Οι επενδυτικές τράπεζες τα γνωρίζουν όλα αυτά και τοποθετούνται επιθετικά στην Ασία προσπαθώντας να γεμίσουν τα κενά στις περιφερειακές τους πλατφόρμες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο επιτυχίας. Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Αμερική οι θυγατρικές στην Ασία λειτουργούν σε εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες μεταξύ τους. Το περιβάλλον στην περιοχή είναι πολύ διαφοροποιημένο κατά τόπους και η απόφαση για τη στοχοποίηση αγορών πολύ δύσκολη. Η Ιαπωνία και η Αυστραλία για παράδειγμα κυριαρχούν επειδή έχουν μεγαλύτερο μέγεθος ως αγορές, αλλά από την άλλη η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Η εξασφάλιση των αδειών και του κατάλληλου προσωπικού σε μία αγορά που πρόκειται να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς απαιτεί σοβαρές επενδύσεις ενώ η προσεκτική ματιά στις προετοιμασίες των θυγατρικών αποκαλύπτει διαφορετικές απόψεις για το ποια επιχειρηματικά μοντέλα θα φέρουν την επιτυχία στην Ασία
Οι κορυφαίες τράπεζες στην Ασία διαφέρουν ως προς τις προτεραιότητες  που βάζουν σε χώρες και προϊόντα. Για παράδειγμα η Goldman Sachs έχει επιλέξει να δραστηριοποιείται περισσότερο στην Αυστραλία και την Ιαπωνία, ενώ η Standard Chatered απλά τις αγνοεί και στρέφει το ενδιαφέρον της σε λιγότερο ανεπτυγμένες αλλά πιο αναπτυσσόμενες χώρες.


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Τους τελευταίους έξι μήνες το Euromoney έχει μιλήσει με τους επί κεφαλής των δώδεκα μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, όπως και με κάποιους που βρίσκονται κοντά σε αυτό το γκρουπ, για να μπορέσει να κατανοήσει πώς δημιουργείται το χρήμα αυτή τη στιγμή στην Ασία, αλλά και να δει τι πιστεύουν οι τράπεζες για την πορεία της περιοχής μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όπως συμβαίνει και στην ποδοσφαιρική Premier League, το «τραπεζικό πρωτάθλημα» στην Ασία παίζεται μεταξύ λίγων και καθιερωμένων «παικτών», που αποτελούν την πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Ένα δεύτερο γκρουπ είναι κάποιες ανταγωνιστικές τράπεζες που έχουν βλέψεις να μπουν στο πρώτο επίπεδο και ένα τρίτο αποτελείται από τράπεζες με διαφορετική δυναμικότητα, που προσπαθούν να κατακτήσουν μόνιμη θέση στην αγορά.
Η κατάταξη όμως με όλες αυτές τις εξελίξεις στην ασιατική αγορά πιθανόν να αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Για τώρα όμως ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας στην επενδυτική τραπεζική στην Ασία;
Τη στιγμή που οι μεγάλες διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως και οι εισαγωγές στο χρηματιστήριο των κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων, μονοπωλούν την ειδησεογραφία, (όπως συμβαίνει και στις ανεπτυγμένες αγορές), πολλές τράπεζες βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα με τρόπους που δεν είναι τόσο ορατοί με γυμνό μάτι.


ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Όσο οι ασιατικές αγορές θα ανεβαίνουν επίπεδα σε πιστωτική επέκταση και ρευστότητα οι τάσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και μία σημαντική εστίαση των συνεντεύξεων του Euromoney στους επί κεφαλής των τραπεζών είναι στο ποιες τράπεζες είναι τώρα οι κορυφαίες σε αυτές τις δραστηριότητες, δηλαδή στις επενδύσεις σε ξένες ισοτιμίες, στην πιστωτική επέκταση, σε επενδύσεις σε εμπορεύματα και στη διαχείριση ρίσκου, και ποιες τράπεζες προσπαθούν σκληρά να φτάσουν στο κορυφαίο επίπεδο.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει κάποια σποραδικά καθαρά τραπεζικά επενδυτικά ντιλ, με τις κεφαλαιαγορές να σιγούν σε κάποιες περιόδους και να ξανανοίγουν άτακτα με κάποιες συναλλαγές. Οι λιγότερο δημόσιες δραστηριότητες που οι περισσότερες τράπεζες αποκαλούν ως «markets» και αφορούν στην πώληση και αγορά κινητών αξιών,  παρέμειναν κερδοφόρες και στο διάστημα της κρίσης. Πάρτε για παράδειγμα την Goldman Sachs. Τα έσοδα της σε παγκόσμιο επίπεδο, από χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος και μετοχές ανέβηκαν στα 33 δισ. δολάρια το 2009 από 12,9 δισ. δολάρια  το 2008 ενώ τα καθαρά έσοδα από την επενδυτική τραπεζική έπεσαν κατά 7%. Το παιχνίδι στην αγορά χρεογράφων έχει αλλάξει όπως επιβεβαιώνει και ο Γιουσούφ Αλιρέσα, διευθυντής του αντίστοιχου τομέα της Goldman Sachs Ασίας. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια, η αγορά χρεογράφων στην Ασία ήταν εξαρτημένη από την περίοδο κάλυψης και την απόδοση με εστίαση σε πιο πολύπλοκες δομές» αναφέρει. «Ωστόσο αυτές τις μέρες η εστίαση έχει οδηγηθεί στη ροή των συναλλαγών και στις λύσεις για τους πελάτες. Επί πλέον οι πελάτες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην τραπεζική πειθαρχία σχετικά με τη διαχείριση ρίσκου».
Ο επί κεφαλής συναλλαγών σταθερής απόδοσης άλλης τράπεζας επισημαίνει την αυξημένη σημασία της τραπεζικής ροής πιο εμφατικά. Συγκεκριμένα αναφέρει «Όταν οι υπεύθυνοι της επενδυτικής τραπεζικής συναλλαγής κάνουν ένα ντιλ 20 εκατομμυρίων δολαρίων, τα e-mails με τα οποία συγχαίρουν ο ένας τον άλλον είναι πάρα πολλά.
Για μας, όμως, αυτό το ποσό είναι απλά μίας ημέρας κέρδος ή ζημιά».


ΠΡΩΤΗ Η GOLDMAN SACHS
Η Goldman Sachs, αν και δεν είναι η καλύτερη τράπεζα διεθνώς στην αγορά και πώληση χρεογράφων, είναι μοναδική σύμφωνα με τον Αλιρέζα, επειδή είναι δυνατή σε όλες τις σχετικές κατηγορίες ενεργητικού, σε όλες τις χώρες: από τα σταθερής απόδοσης και τις μετοχές στα εμπορεύματα και στην πρωτογενή μεσιτεία, από την Ινδία μέχρι την ενδοχώρα της Κίνας και την Ιαπωνία.
Οι ανταγωνιστές δεν θα είναι καθόλου ευτυχείς όταν δουν την Goldman Sachs να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας του Euromoney για την premier league των επενδυτικών τραπεζών στην Ασία. Αλλά αν προσθέσουμε τις επί μέρους κατατάξεις των προϊόντων αλλά και της γεωγραφικής κάλυψης η αμερικανική τράπεζα έρχεται πρώτη λόγω του εύρους της κάλυψης όσο και της εστίασής της σε δραστηριότητες που αποφέρουν έσοδα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Goldman Sachs δεν μπορεί να υποσκελιστεί από κάποια άλλη τράπεζα σε συγκεκριμένες δραστηριότητές. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις όπου κάποιες τράπεζες όπως η HSBC, η Deutsche Bank και η Citi έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στα επιτόκια ή στην αγοραπωλησία αξιών σταθερής απόδοσης, ως αποτέλεσμα της ισχυρότερης παρουσίας τους στην Ασία συνολικά.

  Περιεχόμενα
EN_APXH: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
REIC MONEY CONFERENCE 2010
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ, κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΦΑΚΕΛΟΙ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site