Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2010-Τεύχος 362                              

ΦΑΚΕΛΟΙΑπό τον Γιώργο Καλούμενο


AUTOHELLAS:
«ΟΔΗΓΕΙ» ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


Η εκτός Ελλάδας δραστηριότητα της Autohellas αφορά στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Κύπρου, ενώ στόχος της για το 2010 είναι να εισέλθει σε ακόμη μία αγορά της ανατολικής Ευρώπης.


 


Μέσω της επέκτασής της στα Βαλκάνια θα επιδιώξει να αναπτυχθεί το 2010 η Autohellas, καθώς η εγχώρια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων αναμένεται να εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις για φέτος. Αντίθετα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ευτύχιο Βασιλάκη, οι χώρες της Ανατ. Ευρώπης έφεραν καλά αποτελέσματα το 2009 και συνεισέφεραν στη θετική περυσινή πορεία  της Autohellas.
Αυτή τη στιγμή η δραστηριότητα εκτός Ελλάδος αφορά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο και στόχος είναι η εταιρεία να εισέλθει σε μία ακόμα αγορά χώρας της ανατολικής Ευρώπης. Η εκτός συνόρων δραστηριότητα συνεισέφερε περί τα 3 εκατ. ευρώ στην προ φόρων κερδοφορία το 2009, όταν το 2008 το αντίστοιχο ποσό βρισκόταν στα επίπεδα μόλις του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βασιλάκης διευκρίνισε ότι η επέκταση στα Βαλκάνια γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα, εξ αιτίας του ρευστού ακόμα οικονομικού περιβάλλοντος που υπάρχει διεθνώς, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανάληψης οποιουδήποτε ρίσκου σε αυτή τη φάση.
Στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του 2009 κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε και η εξοικονόμηση κόστους, η οποία προήλθε από την μείωση του αριθμού καταστημάτων της εταιρείας, από την πρόσληψη λιγότερων εποχικών υπαλλήλων και από την μη αντικατάσταση κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών που συνταξιοδοτήθηκαν. Το πλάνο της συντηρητικής διαχείρισης του 2009 θα ακολουθηθεί και το 2010 με την παράλληλη προσεκτική επέκταση στα Βαλκάνια. Για την χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι ανέρχεται μόλις στα 70 εκατ. ευρώ όταν η καθαρή θέση της είναι 120 εκατ. ευρώ και το P/E σε επίπεδα πολύ κάτω από 10 να κυμαίνεται μεταξύ 3,4 και 4.


ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανησυχητικό στοιχείο για την ελληνική αγορά είναι σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη  η πτώση του τουρισμού που μειώνει το κομμάτι του Rent a Car, καθώς και το γεγονός ότι έχει δυσκολέψει πάρα πολύ η μεταπώληση των αυτοκινήτων σε τρίτους όταν επιστρέφουν στην εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της περιόδου μίσθωσης τους με leasing. Σε αυτό συμβάλλει η μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση που έχουν οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι είναι αυτοί που κυρίως αγοράζουν τα αυτοκίνητα όταν τελειώνει η περίοδος της μακροχρόνιας μίσθωσης τους.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2009
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Autohellas για το 2009 παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κος Ευτύχιος Βασιλάκης, η κα Λίζα Πελεκάνου, διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών και ο κος Αλέξης Καραμαλής υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων. Κατά την παρουσίαση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2009, όπου η Autohellas παρουσίασε αύξηση κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 31%, με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 17,7 εκατ. ευρώ από 13,5 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί λόγοι βελτίωσης του αποτελέσματος εντοπίζονται στη αύξηση της συνεισφοράς των βαλκανικών χωρών στο ενοποιημένο αποτέλεσμα, ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών με διάφορες ενέργειες της εταιρίας και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Χαρακτηριστικό είναι γεγονός ότι στις δύσκολες συνθήκες του 2009 η Autohellas, μέσα από την αμυντική της γραμμή στην διαχείριση του μεγέθους του στόλου, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τις ταμειακές της ροές και την αύξηση των ταμειακών της αποθεμάτων από 24,5 εκατ. ευρώ σε 53,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009, με αμετάβλητο τον δανεισμό.
Κατά την παρουσίαση συζητήθηκε η έγκαιρη αντίδραση της Autohellas στη μείωση του τουρισμού και στην αγορά των εταιρικών στόλων, αλλά και στην μεταπώληση των αυτοκινήτων. Βασικός λόγος είναι ευελιξία και προσαρμοστικότητα της εταιρείας στις συνθήκες αυτές, αλλά και η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωσή της, εφόδια που θα εκμεταλλευθεί και για την ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά που έρχεται. Στόχο και για το -πιθανότατα ακόμα δυσκολότερο 2010- αποτελεί η διατήρηση των υφισταμένων περιθωρίων και η εκμετάλλευση των όποιων ευκαιριών παρουσιαστούν ώστε να βγει από την κρίση ισχυρότερη σε επίπεδο μεριδίου αγοράς.ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ:
ΖΗΜΙΕΣ ΤΟ 2009,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟ 2010


Οι εταιρείες του Ομίλου έχουν ως βασικές προτεραιότητες, τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής, την αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, τη μείωση του κόστους δανεισμού, παράλληλα με την ανάπτυξη και την προώθηση προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.


 


Σε παρουσίαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. αναλύθηκαν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα και οι σημαντικότερες εξελίξεις της χρήσης 2009, η γενικότερη στρατηγική της, καθώς και οι προοπτικές της για το 2010.
Στην εκδήλωση έγινε συνοπτική αναφορά στο αντικείμενο εργασιών των θυγατρικών εταιριών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων, την επεξεργασία χαλκού και αλουμινίου, την παραγωγή καλωδίων καθώς και την ανάπτυξη ακινήτων. Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ συμμετέχει σε περισσότερες από 90 εταιρίες, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Π.Γ.Δ.Μ., το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία και έχει εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες.
Στη συνέχεια της παρουσίασης αναλύθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2009, τα οποία επηρεάστηκαν από τη μείωση της δραστηριότητας του  κατασκευαστικού τομέα και των τομέων υποδομών, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με συνέπεια τη μείωση του όγκου των πωλήσεων και των τιμών των πωλουμένων προϊόντων.


ΜΕΙΟΝ 39% Ο ΤΖΙΡΟΣ
Αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για την οικονομική χρήση 2009 ανήλθε σε 2.298 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 38,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 90,9 εκατ. ευρώ έναντι 182,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και δικαιωμάτων τρίτων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 89,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 34,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα τρίτων, ανήλθαν σε ζημίες 76,7 εκατ. ευρώ ή -0,3848 ευρώ ανά μετοχή, έναντι ζημιών 11,3 εκατ. ευρώ ή -0,0569 ευρώ ανά μετοχή το 2008.
Σε ό,τι αφορά και την τρέχουσα χρήση, οι εταιρίες της ΒΙΟΧΑΛΚΟ εξακολουθούν να έχουν ως βασικές προτεραιότητες, τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής, την αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, τη μείωση του κόστους δανεισμού παράλληλα με την ανάπτυξη και την προώθηση προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Τέλος, και στο 2010 θα συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των εταιριών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στο πλαίσιο του οποίου ενοικιάζεται ήδη ένα κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη και ένα εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω, ενώ στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και το κτίριο γραφείων που κατασκευάζεται στη Λεωφόρο Κηφισίας, στην Αθήνα.


 


CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ: ΚΕΡΔΙΣΕ
ΤΟ “ΣΤΟΙΧΗΜΑ” ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Ο όμιλος εκμεταλλεύεται τα σήματα Sportingbet και Vistabet προσφέροντας  ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελληνική γλώσσα αλλά και σε  γλώσσες χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


 


Σημαντική βελτίωση μεγεθών παρουσίασε η Centric Πολυμέσα το 2009, κόντρα στο γενικό σκηνικό κρίσης που κυριάρχησε και στο γεγονός ότι πέρυσι δεν ήταν χρονιά κάποιου μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Η δραστηριότητα της Centric, περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές εταιρίες που διαχειρίζονται διαδικτυακούς τόπους αθλητικού στοιχήματος και παιχνιδιών καθιστώντας τον όμιλο ως έναν από τους δυναμικότερους παίκτες στον χώρο του online entertainment. Μέσω των θυγατρικών ECN Management Limited και See Sports Limited ο όμιλος εκμεταλλεύεται τα σήματα Sportingbet και Vistabet προσφέροντας  ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελληνική γλώσσα αλλά και σε  γλώσσες χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα στα κροατικά, σλοβενικά, και ρουμανικά. Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα σήματα “Lex”  σε συνεργασία με την Dragonfish Plc θυγατρική του ομίλου 888  και στην προώθηση (marketing) των προϊόντων συναλλαγών εύρους (financial spreads) σε συνεργασία με τη World Spreads Ltd (www.spreads.gr).
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εμφανίστηκε ενισχυμένος το 2009 κατά 25,5% και διαμορφώθηκε στα 758,6 εκατ. ευρώ έναντι 604,6 εκατ. ευρώ το 2008. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε στη διάρκεια της έντονα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης αλλά και σε ένα έτος με απουσία σημαντικών αθλητικών (κυρίως ποδοσφαιρικών) γεγονότων, σε αντίθεση με το 2008 που περιελάμβανε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,8% και ανήλθαν σε ευρώ 16,9 εκατ. έναντι ευρώ 16,2 εκατ. τη χρήση 2008. Θετική εξέλιξη καταγράφουν τα υπόλοιπα στοιχεία κερδοφορίας με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου να ανέρχονται σε ευρώ 8,9 εκατ. τη χρήση 2009 έναντι ευρώ 8,7 εκατ. το 2008 σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4%. Τέλος, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ) διαμορφώθηκαν στα ευρώ 4,71 εκατ. το 2009 έναντι ευρώ 4,36 εκατ. το 2008 αυξημένα κατά 8,0%.


ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά την εμπορική δραστηριότητα της Centric, αυτή πλέον αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό του τζίρου της (0,8%) η αλλιώς 6 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη διανομή τίτλων multimedia, τη διανομή και αντιπροσώπευση παιχνιδιών κονσόλας, και τη διανομή περιφερειακών ειδών. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία μετασχηματισμού της σε holding, οπότε το σχέδιο για πιθανή είσοδο της στην αγορά λιανικής μέσω της audiovisual, έχει ατονήσει παρά το γεγονός ότι πρόσφατα    υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών για το σκοπό αυτό.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση η διοίκηση της Centric αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους και τις προοπτικές της εταιρίας που επικεντρώνονται στη συνεχή ανάπτυξη συνεργασιών για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας. Κύριο στόχο αποτελεί η διεύρυνση της υφιστάμενης δραστηριότητας της διαδικτυακής ψυχαγωγίας με την προσέλκυση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού χρηστών, την υψηλή επαναληψιμότητα των επισκέψεων των πελατών καθώς και την επέκταση τόσο σε νέα προϊόντα όσο και σε νέες γλώσσες. Συγκεκριμένα, η εταιρία στοχεύει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 να ολοκληρώσει και να διαθέσει την ιστοσελίδα sportingbet στα σλοβάκικα και την vistabet στα αλβανικά.


 


ΕΛΒΑΛ:
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ


Οι ζημίες του 2009 ήταν χαμηλότερες εκείνων του 2008, ενώ για το 2010 εκφράζεται αισιοδοξία ότι η εταιρεία μπορεί να επανέλθει στην κερδοφορία.


 


Το 2010 θα είναι χρονιά ολοκλήρωσης τριετούς πλάνου επενδύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε η εταιρεία το 2007, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει την αύξηση κατά 20% της παραγωγικής δυναμικότητας στα χυτήρια και τη θερμή έλαση, με αποτέλεσμα να φτάσει τους 240.000 τόνους ετησίως. Η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ προβλέπει ότι η αυξητική τάση, που είναι εμφανής στις αγορές της Αμερικής και της Ασίας (όχι όμως και στην Ελλάδα), θα απορροφήσει τις «τσιμπημένες» τιμές, που έχουν διαμορφωθεί στην ενέργεια και ειδικότερα στο φυσικό αέριο.
Η ΕΛΒΑΛ φαίνεται ότι ξεπέρασε με επιτυχία το «πλήγμα» που δέχτηκε ο κλάδος την προηγούμενη διετία, καθώς εμφάνισε το 2009 αύξηση των χρηματικών ροών και μείωση του δανεισμού, ο οποίος κατά το μισό είναι μακροπρόθεσμος και συνολικά βρίσκεται κάτω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων. Η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι δεν παραβλέπει καμία αγορά, ακόμα και σε εποχές που είναι δύσκολες λόγω της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, που εμπορικά ευνοεί το δεύτερο έναντι του πρώτου. Συγκεκριμένα, κάθε ισοτιμία που υπερβαίνει το 1,40 δημιουργεί πρόβλημα, ενώ κάτω από 1,30 είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Αλλά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΒΑΛ κ. Δ. Κυριακόπουλο, και στο 1,35-1,36 η ισοτιμία είναι ικανοποιητική. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία θα επιδιώξει την διατήρηση της παρουσίας της σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, ενώ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης του προϊοντικού μίγματος προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αλλαγή του μίγματος είναι πιο εύκολη υπόθεση για μία εταιρεία μεσαίου μεγέθούς, όπως είναι η ΕΛΒΑΛ σε παγκόσμια κλίμακα, και αυτό της δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες βιομηχανίες.


ΖΗΤΗΣΗ & ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2009, αυτά επηρεάσθηκαν δυσμενώς από τη διεθνή ύφεση που ξεκίνησε το 2008. Η διεθνής οικονομική κρίση συνέχισε να επηρεάζει δυσμενώς σημαντικούς τομείς της διεθνούς οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός, ο ναυπηγικός και οι μεταφορές, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντική πτώση. Ως επακόλουθο, η ζήτηση των τελικών προϊόντων κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, με προφανή επίδραση τόσο στους όγκους πωλήσεων όσο και στις τιμές κατεργασίας.
Αναλυτικότερα, ο όγκος πωλήσεων του Ομίλου μειώθηκε κατά 5%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά 23,5%, αφού ανήλθε σε 690 εκατ. ευρώ έναντι 902 εκατ. ευρώ του 2008. Η μείωση οφείλεται, εκτός από την πτώση στον όγκο πωλήσεων, και στις χαμηλές τιμές πώλησης, που επηρεάστηκαν από τα χαμηλά επίπεδα των τιμών του αλουμινίου. Η εξαγωγική δραστηριότητα του Ομίλου διατηρήθηκε στο 83% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 51 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων του Ομίλου (EBITDA) διαμορφώθηκαν στη χρήση 2009 σε 43,5 εκατ. ευρώ έναντι 32,6 εκατ. ευρώ στο 2008. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 8,1 εκατ. έναντι ζημιών 29,2 εκατ. ευρώ στο 2008, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο 2009 σε ζημιές 6,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,9 εκατ. ευρώ  (ζημίες 0,0519 ευρώ ανά μετοχή έναντι κερδών ανά μετοχή 0,0713 ευρώ του 2008).
Τέλος, οι αυξημένες ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκροών επενδυτικής δραστηριότητας οδήγησαν σε θετικές καθαρές ταμειακές ροές με συνέπεια τη δραστική μείωση του συνολικού καθαρού δανεισμού του Ομίλου κατά 39 εκατ. περίπου σε σχέση με το 2008.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, έγινε αναφορά στη στρατηγική και στους αναπτυξιακούς στόχους στα πλαίσια των οποίων υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματός του Ομίλου. Κατά το 2009 πραγματοποιήθηκαν επενδυτικές δαπάνες ύψους 21 εκατ. ευρώ σε εταιρικό επίπεδο και 51 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου, ενώ σημαντικό μέρος των επενδύσεων έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.


ΤΙΤΛΟΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΕΛΒΑΛ: Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 12ΜΗΝΟ


 


ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ:
ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ,
ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ


Η σύναψη σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των θυγατρικών εταιριών και των μεγάλων Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών αποτελεί προτεραιότητα της τρέχουσας περιόδου, ιδίως για την ΙΑΣΩ Παίδων και την ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.Στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών έγινε παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων του Ομίλου ΙΑΣΩ Α.Ε. από τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου κ. Πασχάλη Μπουχώρη, τον Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου κ. Βασίλη Αναστασάκη και τον Προϊστάμενο Οικονομικού Προγραμματισμού κ. Ιωάννη Ανδρούτσο.
Παρουσιάστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του κλάδου Υγείας στη Ελλάδα, δόθηκε έμφαση στον Ιδιωτικό τομέα και στην θέση του Ομίλου ΙΑΣΩ που σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα το 2009 στοιχεία από την ICAP κατείχε μερίδιο 11,2% της αγοράς των Γενικών και Μαιευτικών Κλινικών, ενώ ταυτόχρονα κατατάσσει τη Μαιευτική Κλινική ΙΑΣΩ πρώτη μεταξύ των Μαιευτηρίων με μερίδιο αγοράς 39,7%.
Στη συνέχεια αναλύθηκαν στοιχεία αναφορικά με, την δομή, το όραμα, τις αξίες, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού μοντέλου ΙΑΣΩ, τις επιστημονικές διακρίσεις –πρωτοβουλίες- συμμετοχές και τις διεθνείς συνεργασίες του ΙΑΣΩ και ιδίως των Ιατρών ή ομάδων τους.


ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ
Οι εκπρόσωποι του ΙΑΣΩ παρουσίασαν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία του ΙΑΣΩ και των θυγατρικών εταιριών ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκαν στις επόμενες προτεραιότητες των εταιριών του Ομίλου που είναι η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με νέους και υψηλού επιστημονικού κύρους Ιατρούς σε όλες τις εταιρίες και κυρίως στην Παιδιατρική Μονάδα, στο ΙΑΣΩ General και στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Επίσης υπογράμμισαν ότι παραμένει ως διαρκής στόχος όλων των εταιριών του Ομίλου, η μείωση του χρόνου παραμονής των νοσηλευομένων στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στις κλινικές της Αθήνας αλλά και στην ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η οποία επισημάνθηκε ότι «είναι από τις πλέον σύγχρονες Ιδιωτικές Γενικές Κλινικές, μεγέθους ανάλογου ή μεγαλύτερου από αυτές της Αθήνας. Η έναρξη λειτουργιών της κλινικής άρχισε στις 22 Μαρτίου και αντιμετώπισε ήδη με επιτυχία ορισμένα πολύ δύσκολα περιστατικά που σε άλλη περίπτωση θα μεταφέρονταν σε κλινική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης».
Η σύναψη σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των θυγατρικών εταιριών και των μεγάλων Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών αποτελεί προτεραιότητα της τρέχουσας περιόδου, ιδίως για την ΙΑΣΩ Παίδων και την ΙΑΣΩ Θεσσαλίας που εξυπηρετούν ήδη ασφαλισμένους αλλά χωρίς σύμβαση συνεργασίας, δεδομένου ότι διαθέτουν τιμολόγιο συναφές με αυτό που προαπαιτούν οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Ο κ. Μπουχώρης σε σχετική ερώτηση απάντησε «ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν μας είναι αδιάφορη, έχει επηρεάσει τις εταιρίες του Ομίλου μας, την αντιμετωπίζουμε με προσοχή, έχουμε λάβει έγκαιρα μέτρα (π.χ. πάγωμα των τιμολογίων από το 2008, μείωση κάποιων τιμολογίων μας στο 2009, καθιέρωση οικονομικών πακέτων σε τοκετούς και επεμβάσεις). Εξετάζουμε τις επιδράσεις των νέων κυβερνητικών μέτρων και σχεδιάζουμε με ψυχραιμία τα επόμενα βήματα του Ομίλου που θα συνδυάζουν αμυντικό αλλά και επιθετικό προσανατολισμό. Η κρίση μπορεί να είναι επώδυνη για όλους, όμως η κρίση εμπεριέχει-γεννά και ευκαιρίες, κάποιες από αυτές θα αρχίζουν να μορφοποιούνται στο επόμενο εξάμηνο ή μετά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Υποχρέωση και επιδίωξή μας είναι να είμαστε σε ετοιμότητα να τις αξιοποιήσουμε».
Αναφορικά με την επένδυση στα Νότια Προάστια, θα υπάρξει συνάντηση με την εταιρία INTRAKAT και στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί κάθε σχετική απόφαση. Οι άλλες επενδύσεις του Ομίλου ΙΑΣΩ έχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους υλοποιηθεί.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2009
Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου Ιασώ ανήλθε το 2009 στα 178,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 3% σε σχέση με το 2008, κατά το οποίο είχε υπάρξει αξιόλογη άνοδος. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 37,515 εκατ. ευρώ, με μείωση κατά 23,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2008.
Κάτι που τονίστηκε, πάντως, στην εν λόγω παρουσίαση, ήταν ότι η σύγκριση οικονομικών δεδομένων του Ομίλου με τον ανταγωνισμό του, σε τομείς όπως η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων, αλλά και τα περιθώρια EBITDA και Καθαρών Κερδών, αποβαίνει σαφώς υπέρ του Ιασώ, στοιχείο που δείχνει ότι ο Όμιλος διαθέτει ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές.


 


LAMDA DEVELOPMENT:
ΤΑ MALLS ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ


Η Τουρκία παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα δημογραφικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development, ενώ μία πρώτη επένδυση εκεί μπορεί να αποφέρει ευκολότερα και μία δεύτερη.


 


Ικανοποιητικό χαρακτηρίζεται από την διοίκηση της Lamda Development το πρώτο τρίμηνο σε ότι αφορά την εμπορική πορεία των malls που διαχειρίζεται καθώς το The Mall είχε αύξηση τζίρου 3,5%, το Golden Hall 23%, και το Mediterranean Cosmos 1%. Βέβαια ο φετινός Μάρτιος ήταν ευνοημένος σε σχέση με το περυσινό λόγω του Πάσχα αλλά ακόμα και αν βγει ο Μάρτης από τον υπολογισμό η αύξηση ήταν 20% για το Golden Hall ενώ τα Mall και Mediterranean είχαν μία οριακή πτώση στο 1%.
Περισσότερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα όμως για την τάση της φετινής χρονιάς θα βγουν όταν φανεί πώς θα πάει και ο Ιούνιος. Για το Mall ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον εκατό εταιρείες στην αναμονή για κάποιο κατάστημα που ενδεχομένως ελευθερωθεί ενώ τόνισε ότι ακόμα και αν αύριο το πρωί έληγαν όλα τα συμβόλαια ενοικίασης, τα νέα ενοίκια θα ήταν υψηλότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Για το Mediterranean Cosmos ανέφερε ότι η απόδοση του είναι η υψηλότερη από τα άλλα δύο (9%) έναντι 6,5% του Mall και 6,8 του Golden Hall επειδή η αξία των καταστημάτων είναι υποτιμημένη και μάλιστα τόνισε ότι «Το υπόλοιπο 40% του Mediterranean που ανήκει στη Sierra Χαραγκιώνης θα ήταν μία πολύ καλή περίπτωση αν μπορούσαμε να το εξαγοράσουμε».
Γενικά για την ελληνική αγορά ο κ. Αθανασίου είπε ότι για τα μεν βόρεια προάστια της Αθήνας δεν υπάρχει κάποιο οικόπεδο με τις σωστές άδειες για να γίνει κάποιο mall, ενώ για τα νότια προάστια είπε ότι η μόνη περίπττωση που θα μπορούσε να προχωρήσει είναι στον Άγιο Κοσμά, που όμως προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανή. Για την επαρχία είπε ότι υπήρξε μία υπό εξέταση περιοχή που πληρούσε όλα τα οικονομοτεχνικά κριτήρια, αλλά όταν έγινε η σχετική έρευνα αγοράς αποκαλύφθηκε ότι στο life style των κατοίκων δεν ταιριάζει η αγορά ενός mall. Επίσης, ως μειονέκτημα των αγορών στην επαρχία ανέφερε και το γεγονός ότι ένα κατάστημα που βρίσκεται στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης στην περίπτωση που γίνει κάποιο mall θα πρέπει να μεταφερθεί από το κέντρο σε αυτό καθώς οι περισσότερες πόλεις της επαρχίας δεν σηκώνουν δύο μεγάλα καταστήματα της ίδιας εταιρείας (π.χ Zara).


ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η RETAIL ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στην Τουρκία και στην Σερβία, κατά δεύτερο λόγο, στρέφει τι βλέμμα της για αναπτύξεις retail η Lamda Development. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Οδυσσέα Αθανασίου η Ελλάδα δεν έχει προς το παρόν κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση για επένδυση ούτε στην Αθήνα ούτε στην επαρχία. Αντίθετα η Τουρκία παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα δημογραφικά χαρακτηριστικά ενώ μία πρώτη επένδυση εκεί μπορεί να αποφέρει ευκολότερα και μία δεύτερη. Σε αυτό το στοιχείο δίνεται πολύ μεγάλη σημασία καθώς η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση Τούρκου εταίρου ο οποίος εκτός από την πρώτη ανάπτυξη θα της εξασφαλίσει και την προοπτική της δεύτερης. Στη Σερβία η ανάπτυξη σε retail θα είναι μικρότερη περίπου 10-15.000 τ.μ. καθώς θα ενταχθεί στο πλαίσιο μίας γενικότερης οικιστικής επένδυσης που θα γίνει σε λόφο του Βελιγραδίου.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2009
Τα Ενοποιημένα Αποτελέσματα του Ομίλου μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ έναντι 60,1 εκατ. ευρώ το 2008. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2008 είχαν αναγνωριστεί κέρδη 50 εκατ. ευρώ  από την μεταβολή της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων-κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας του "Golden Hall"- ενώ φέτος το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 13,8 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά στη χρήση 2009, λόγω συγκεκριμένων αλλαγών στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, οι ορκωτοί εκτιμητές αποτίμησαν στην εύλογη αξία τους οικόπεδα ιδιοκτησίας της εταιρείας τα οποία προορίζονται για επενδυτικούς σκοπούς και δεν περιλαμβάνουν οικιστικές αναπτύξεις.
Αρνητική επίπτωση, αλλά μη επαναλαμβανόμενη, στα ενοποιημένα αποτελέσματα είχαν τα λοιπά έξοδα τα οποία αφορούσαν κυρίως πρόσθετες δαπάνες προωθητικών ενεργειών για την επαναπροώθηση του "Golden Hall" και άλλες δαπάνες βελτίωσης των επενδυτικών ακινήτων. Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί ότι τα αποτελέσματα του 2008 επηρεάστηκαν θετικά κατά 13,3 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος που μειώνουν την αναβαλλόμενη φορολογία.
Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ Φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε 502 εκατ. (12,3 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 486 εκατ. ευρώ που ήταν την 31/12/2008. Να σημειωθεί ότι η άνοδος στην Καθαρή Αξία του Ενεργητικού είναι ακόμα μεγαλύτερη αν λάβουμε υπόψη ότι η επένδυσή μας σε αγορές ιδίων μετοχών ανήλθε σε 8,1 εκατ. ευρώ το 2009.MARFIN INVESTMENT GROUP:
ΣΩΤΗΡΙΟ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ»
ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 15 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Για τη μερισματική πολιτική της MIG ο κ. Βγενόπουλος  βεβαίωσε τους μετόχους ότι θα συνεχιστεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και αυτό είναι «μία ψυχολογική και οικονομική βοήθεια στους μακροπρόθεσμους επενδυτές».


 


Στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Marfin Investment Group (MIG), ο πρόεδρος της εισηγμένης Ανδρέας Βγενόπουλος ανέφερε ότι ο όμιλος σήμερα διαθέτει ρευστά διαθέσιμα άνω των 600 δισ. ευρώ και «αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του». Για την χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση του ομίλου υπογράμμισε ότι τον ενοχλεί η απαξίωση της μετοχής, αλλά συμπλήρωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματική αξία της MIG. Τόνισε ότι η εσωτερική αξία της μετοχής βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στα επίπεδα των 4,5 ευρώ.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για την Vivartia και την απόσχιση κλάδων είπε ότι υπάρχουν εν ισχύι δανειακές συμβάσεις που προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα είναι εισηγμένη. Σε περίπτωση εξόδου από το ΧΑ θα έπρεπε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των δανείων αυτών, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των σπρεντ και θα επιβάρυνε χρηματοοικονομικά την εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη Vivartia, για την οποία είπε ότι μπορεί να συγχωνευθεί με τη MIG, να βγει ή και να παραμείνει στο χρηματιστήριο.
Για την πώληση της Chipita στον όμιλο Olayan και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, σημείωσε ότι η απόφαση για αποεπένδυση ελήφθη προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός της μητρικής, ενώ για την αγορά της Κορασίδης παραδέχθηκε ότι ήταν «ένα από τα λάθη που έχουμε κάνει».


ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων διεξήχθη με απαρτία 56,35%, ποσοστό ρεκόρ όπως ανέφερε ο κ. Βγενοπούλος για πρώτη συνέλευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 54,12% των μετόχων είχε εξουσιοδοτήσει τον ίδιο για να το εκπροσωπήσει.
Για τη μερισματική πολιτική της MIG ο κ. Βγενόπουλος  βεβαίωσε τους μετόχους ότι θα συνεχιστεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και αυτό είναι «μία ψυχολογική και οικονομική βοήθεια στους μακροπρόθεσμους επενδυτές».
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα για το αν η Attica θα εξακολουθήσει να είναι στο χρηματιστήριο. Όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος «είναι από τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως το τέλος του έτους».
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσια διάταξης, εκτός από το τελευταίο που απαιτούσε αυξημένη απαρτία, το οποίο μετατίθεται για την πρώτη επαναληπτική.
Το νέο Διοκητικό Συμβούλιο θα έχει τριετή θητεία, ώστε να μην υπάρξουν υπόνοιες από τον οποιονδήποτε ότι ο κ. Βγενόπουλος και ο όμιλος δεν έχουν τη στήριξη των μετόχων. Ένα από τα νέα μέλη στο Δ.Σ. που εκπροσωπεί το Ντουμπάι είναι ο κύριος Padmanabhan S. Deepak, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet.
Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος έδωσε έμφαση στην ευαισθησία του Ομίλου απέναντι στην κοινωνία, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε τους εργαζόμενους και να καταβάλουμε προσπάθεια να μη χαθούν θέσεις εργασίας».ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:
ΑΝΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟ 2010

Στα 660 εκατ. ευρώ του τζίρου του 2009 δεν περιλαμβάνεται η δραστηριότητα στη Ρουμανία, ενώ μέρος της υποχώρησης οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών και στα αδύναμο δολάριο.


 


Στα επίπεδα του 2008 θα επιστρέψει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο τζίρος του ομίλου Μυτιληναίου το 2010. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο ίδιος ο Ευ. Μυτιληναίος ο οποίος ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ από 660 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009. Ο πρόεδρος του ομίλου διευκρίνισε ότι στα 660 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται η δραστηριότητα του εργοστασίου στη Ρουμανία, ενώ μέρος της υποχώρησης οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών και στα αδύναμο δολάριο έναντι του ευρώ. Η άσχημη κατάσταση που επικράτησε στην αγορά αλουμινίου τα δύο τελευταία χρόνια ανάγκασε τον όμιλο να μειώσει την παραγωγή του στους 135.000 τόνους, αλλά από την άλλη ο όμιλος κατάφερε να να εξοικονομήσει 20 εκατ. ευρώ από πρόγραμμα περικοπής εξόδων που εφάρμοσε.
Απόφαση της διοίκησης του ομίλου είναι να στρέψει την παραγωγή στην ένυδρη (από άνυδρη) αλουμίνα, καθώς έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ σταδιακά προσπαθεί να μειώσει τις πωλήσεις της εντός συνόρων και να τις αυξήσει στο εξωτερικό. Οι επενδύσεις στο χυτήριο ολοκληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη ποιότητα παραγόμενου υλικού κάτι που προσθέτει αξία στο προϊόν. Επίσης σοβαρή μείωση λειτουργικού κόστους πέτυχε η εταιρία από την χρήση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου, ενώ σημείο τριβής με τη ΔΕΗ αποτελεί η τιμή του ρεύματος.
Στόχος του ομίλου είναι να επαναφέρει τα επίπεδα παραγωγής στους 165 χιλιάδες τόννους, κάτι που θα κριθεί και από τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τις τιμές του ρεύματος. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί και στην προσπάθεια εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, κάτι που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μυτιληναίος «στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο».


ΔΕΝ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ
Σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του, δεν υπήρξε το 2009 η κατάλληλη κερδοφορία για κάτι τέτοιο ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Επίσης στη μη διανομή μερίσματος συνέβαλλε και η καταβολή της έκτακτης εισφοράς που έφτασε τα 8,3 εκατ. ευρώ κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος με αντίστοιχο ποσό.    
Σημειώνεται ότι χάρη στο hegding η εταιρεία ήταν η μοναδική εταιρεία του κλάδου που παρουσίασε καθαρά κέρδη παγκοσμίως. Με μέση τιμή αλουμινίου το 2009 στα 1658 δολάρια η τιμή του hedging ήταν 2831 δολάρια, με αποτέλεσμα το συνολικό κέρδος από πράξεις παραγώγων να είναι 192,509 εκατ., εκ των οποίων 11 εκατ. options και τα υπόλοιπα από καθαρή αντιστάθμιση κινδύνου.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2009
Στα αποτελέσματα του 2009, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον Όμιλο Μυτιληναίος διαμορφώθηκε στα 662 εκατ. ευρώ έναντι των 929 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, μείωση που οφείλεται στη μειωμένη δραστηριότητα του κλάδου Μολύβδου & Ψευδάργυρου μετά τη διακοπή λειτουργίας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία και στις καθυστερήσεις στην εκτέλεσή έργων που αντιμετώπισε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ λόγω απρόβλεπτων γεγονότων κατά το Α΄ Εξάμηνο.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 119,0 εκατ. ευρώ από 109,5 εκατ. ευρώ το 2008, αύξηση που αποκτά ιδιαίτερο βάρος λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη πτώση της τιμής αλουμινίου στο LME, που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 1.667 δολάρια/τόνο έναντι 2.572 δολάρια/τόνο το προηγούμενο έτος, τη μείωση παραγωγής του αλουμινίου κατά 20%, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον ύφεσης των διεθνών αγορών και οικονομιών.
Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 13,7 εκατ. ευρώ έναντι 18,5 εκατ. ευρώ το 2008 (ποσό στο οποίο είχαν ενσωματωθεί 10,3 εκατ. ευρώ μη επαναλαμβανόμενα κέρδη). Τέλος, σημειώνεται η διατήρηση υψηλής ρευστότητας, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου να ξεπερνούν τα 210 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο του 2009.


 


ΣΙΔΕΝΟΡ:
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  
Ο Όμιλος έθεσε ως στρατηγικό στόχο και επέτυχε τη διατήρηση του λειτουργικού κόστους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα, μέσω της προσαρμογής της παραγωγικής δραστηριότητας στις νέες συνθήκες ζήτησης, καθώς και της μείωσης των γενικών εξόδων και της ενίσχυσης της ρευστότητας.


 


Θετικές είναι οι προβλέψεις της διοίκησης της Σιδενόρ για την πορεία της εταιρείας κατά το τρέχον έτος εξ αιτίας της ανάκαμψης που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στην Δυτική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Η εταιρεία σκοπεύει φέτος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την βελτιωμένη πρόσβαση που έχει πλέον στις εν λόγω αγορές μέσω λιμανιού που εξαγόρασε πριν τρεις μήνες στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο Δούναβη. Η λειτουργία του λιμανιού θα διαδραματίσει μείζονα ρόλο στις δραστηριότητες της Σιδενόρ στα επόμενα χρόνια καθώς μέσω αυτού η εταιρεία αποκτά πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη μέχρι και τον Ατλαντικό.


ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη διοίκηση της Σιδενόρ, θα επιταχύνει την πρόοδο μεγάλων έργων όπως είναι η κατασκευή αγωγών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και άλλων αγορών όπως είναι η Αλγερία και η Αίγυπτος, αλλά και τη σημαντική αναδιάρθρωση εξόδων και δανεισμού που έκανε ο όμιλος τα τελευταία χρόνια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η το 2010 θα είναι καλύτερο από το 2009 το οποίο σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη της Σιδενόρ ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της από πλευράς αποτελεσμάτων. Εξ άλλου η εταιρεία έχει προχωρήσει από το 1998 μέχρι σήμερα σε επενδύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ύψους 653 εκατ. ευρώ γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να μπει δυναμικά στην αγορά όταν ο οικονομικός κύκλος θα μπει σε ανοδική φάση.
Στην Ελλάδα η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε μειωμένους όγκους πωλήσεων, που -σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων χάλυβα- οδήγησαν σε μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά και σε συμπίεση των περιθωρίων κερδοφορίας για τον Όμιλο το 2009. Η ΣΙΔΕΝΟΡ έθεσε ως στρατηγικό στόχο και επέτυχε τη διατήρηση του λειτουργικού κόστους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα, μέσω της προσαρμογής της παραγωγικής δραστηριότητας στις νέες συνθήκες ζήτησης, καθώς και της μείωσης των γενικών εξόδων και της ενίσχυσης της ρευστότητας.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
To 2009, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ διαμορφώθηκε σε 938 εκατ. ευρώ έναντι 1.713,4 εκατ. ευρώ το 2008, μειωμένος κατά 45,3%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων της χρήσης 2009 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 58,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 47,4 εκατ. ευρώ το 2008. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη 22,3 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ το 2008. Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 71,3 εκατ. ευρώ (ή ζημίες 0,742 ευρώ ανά μετοχή) έναντι κερδών 29,3 εκατ. ευρώ (ή 0,304 ευρώ ανά μετοχή) το 2008.
Η σημαντική εμπειρία, η συνεχής ανάπτυξη με τις στρατηγικά τοποθετημένες υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής και το ισχυρό δίκτυο διανομής, καθώς επίσης η σημαντική διεθνής δραστηριότητα του Ομίλου, με άνω του 62% του συνολικού κύκλου εργασιών να πραγματοποιείται σε χώρες εκτός Ελλάδας, αποτελούν εχέγγυα για την αντιμετώπιση της παρούσας αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Επιπλέον οι σημαντικές επενδύσεις που την περίοδο 1998-2009 ξεπέρασαν τα 650 εκατ. ευρώ., διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων προϊόντων.
Όσον αφορά στις προοπτικές για το 2010, κύρια επιδίωξη του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ παραμένει η συνεχής βελτίωση της κοστολογικής βάσης και της παραγωγικότητας, η διατήρηση του κεφαλαίου κίνησης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και η αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης λιμενικών εγκαταστάσεων σε στρατηγικό σημείο στον ποταμό Δούναβη, με σκοπό την άμεση εκμετάλλευση της διαφαινόμενης ανάκαμψης των δυτικοευρωπαϊκών αγορών.


 


ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ:
ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ

Γεωγραφική διαφοροποίηση, βελτίωση ανταγωνιστικότητας, καθετοποίηση δραστηριοτήτων, επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, οι τέσσερις άξονες της στρατηγικής του Ομίλου.Χειρότερο από το αντίστοιχο περυσινό ήταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για τον όμιλο Υγεία. Σύμφωνα με τη διοίκηση το περυσινό πρώτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικό για τον όμιλο, κάτι που σημαίνει ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να ξεπεραστεί σε επιδόσεις από το αντίστοιχο φετινό. Σε ότι αφορά το σύνολο του 2010 προβλέπεται να παρουσιαστεί κάποια κάμψη στα αποτελέσματα, η οποία όμως θα είναι πολύ μικρότερη από τον ανταγωνισμό σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ομίλου.
Αν και η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας δραστηριοποίησης του Υγεία, το 2010 θα είναι ένα έτος που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στις εκτός συνόρων αγορές. Στην Τουρκία ο όμιλος αναζητά στρατηγικό επενδυτή ενώ στην Αλβανία γίνεται προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο εντός της διορίας που έχει τεθεί δηλαδή μέχρι τις αρχές Ιουλίου.  
Επίσης λόγω των δημοσιονομικών και γενικότερων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας η διοίκηση του Ομίλου Υγεία θέτει ως  προτεραιότητες για το 2010  τη μείωση των ελαστικών λειτουργικών δαπανών, τη βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, την περαιτέρω μείωση του δανεισμού, την βελτίωση των μεριδίων αγοράς, τον περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας,  και τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των συνεργιών εντός του Ομίλου. Ο Όμιλος Υγεία θα συνεχίσει να επενδύει στην παροχή υπηρεσιών υγείας προστιθέμενης αξίας με γνώμονα τον κοινωνικό του ρόλου στο ελληνικό σύστημα υγείας και τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων του.
Δεδηλωμένη παραμένει η δέσμευσή της διοίκησης  στους τέσσερις στρατηγικούς άξονες: τη γεωγραφική διαφοροποίηση, τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων και την επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.


ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας κατά την οικονομική χρήση του 2009 επέδειξαν αντοχή αντανακλώντας την ορθότητα των βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων του Ομίλου Υγεία. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της χρήσης του 2009 δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2008, λόγω της πλήρους ενοποίησης του Ευαγγελισμού της Πάφου από τον Ιούλιο 2008, του Ομίλου Safak από το Δεκέμβριο του 2008 και της εταιρείας Bio-Check Intl από τον Ιούνιο του 2009.
Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2009 ανήλθε σε 353,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 25,4%, έναντι 281,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη χρήση του 2008. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής αυξήθηκε κατά 6,6% και ανήλθε σε 141,4 εκατ. ευρώ. έναντι 132,7 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2008.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διολίσθησαν κατά 0,4% στα 49,6 εκατ. ευρώ. Το ενοποιημένο περιθώριο των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA margin) διαμορφώθηκε στο 14%. Σε εταιρικό επίπεδο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9,5% και ανήλθαν σε  24,9 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικών κερδών ως ποσοστό των πωλήσεων βελτιώθηκε κατά 47 μονάδες βάσης στο 17,6%.
Τα συγκρίσιμα και επαναλαμβανόμενα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το 2009, υποχώρησαν κατά 3,5% στα 10,6 εκατ. ευρώ.


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη του 2009 είχαν επιβαρυνθεί από την έκτακτη φορολογική εισφορά ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, η οποία επιβλήθηκε στις ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον τα καθαρά κέρδη του 2008 ήταν αυξημένα κατά 10 εκατ. ευρώ, λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία είχε προκύψει από τη  μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά μια ποσοστιαία μονάδα κατ’ έτος από το 2010 έως το 2014. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου (μετά την έκτακτη εισφορά) προσέγγισαν τα 8,9 εκατ. ευρώ. 
Σε εταιρικό επίπεδο τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 17,2%  στα 13,6 εκατ. ευρώ
Επίσης, παρουσιάστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του κλάδου Υγείας στη Ελλάδα. Δόθηκε έμφαση στον Ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία του 2009 και την εκτίμηση της ICAP για το μέγεθος της ιδιωτικής αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας, η καθετοποιημένη δομή του Ομίλου Υγεία τον κατέστησε αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην παροχή υπηρεσιών υγείας με μερίδιο αγοράς 13,9%.  Επιπλέον, ο Όμιλος Υγεία μέσω των κλινικών Μητέρα και Λητώ κατατάσσεται πρώτος στον κλάδο των Ιδιωτικών Μαιευτικών Κλινικών με μερίδιο αγοράς 39,8%.
Το 2010 αναμένεται  να είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου η διοίκηση του Ομίλου Υγεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί.


 

  Περιεχόμενα
EN_APXH: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
REIC MONEY CONFERENCE 2010
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ, κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΦΑΚΕΛΟΙ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site