Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2010-Τεύχος 362                              

“Ασπιρίνη” το σχέδιο διάσωσης


Παραδώσαμε τα “κλειδιά” της οικονομικής (και κοινωνικής!) πολιτικής σε ξένους τεχνοκράτες, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις κάνοντας λογαριασμούς με ψυχρούς αριθμούς και όχι αναλογιζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες με τις οποίες ανθρώπινες ψυχές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες.


Τέθηκε, λοιπόν, και επισήμως η Ελλάδα “υπό κηδεμονία”. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η κηδεμονία; Σημαίνει ότι -ως προς την χάραξη οικονομικής πολιτικής- η ελληνική κυβέρνηση θα έχει... διακοσμητικό ρόλο για αρκετά από τα χρόνια που έρχονται. Σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποενοχοποιεί τον εαυτό και την παράταξή του παρουσιάζοντας ένα διπλό άλλοθι του τύπου: “η ΝΔ πτώχευσε το κράτος, οι ξένοι επιβάλλουν τα σκληρά μέτρα”. Σημαίνει ότι οι “άνθρωποι του μόχθου”, κατά την  πρωθυπουργική ρήση, θα κληθούν να πληρώσουν όσα ροκάνισαν οι άνθρωποι της κλεψιάς, της ρεμούλας, της κατάχρησης, της κακοδιαχείρισης, του ρουσφετιού...
Οι “άνθρωποι του μόχθου” θα πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα εκείνων που έχουν τεράστια μαύρα κέρδη από την παραοικονομία και την σκανδαλώδη φοροδιαφυγή. Οι συνταξιούχοι των 800 ευρώ θεωρούνται ήδη... πλούσιοι, ώστε να επίκειται περικοπή των συντάξεών τους, και αυτοί των 1400 ευρώ πάμπλουτοι, ώστε να καλούνται να συνεισφέρουν υπέρ των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων. Άντε, λοιπόν, και πληρώνουν τα κορόιδα που δουλεύουν και φορολογούνται τα σπασμένα των χαραμοφάηδων και φοροφυγάδων. Θα μπει, έτσι, τάξη στην οικονομία της Ελλάδας, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου την επαύριον της παράδοσης των κλειδιών της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Θεραπεύει η έξωθεν ενίσχυση προς το ελληνικό κράτος τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας; Αλίμονο, όχι! Ο ετοιμοθάνατος θα πάρει απλώς βραχυπρόθεσμη παράταση ζωής. Θα μπορέσει, όμως, να σταθεί στα πόδια του και θα αναρρώσει ποτέ;


Πολιτική πτώχευση
Ποιος στ' αλήθεια πτώχευσε, όμως, και ποιος κυρίως θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πτώχευσης; Ε, όχι λοιπόν, κύριοι Παπανδρέου και Καραμανλή. Δεν πτωχεύσαμε εμείς, οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που ασκούμε με σχετική συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπρέπεια τις οικονομικές δραστηριότητές τους. Εμείς κάτι παράγουμε, λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμο στην κοινωνία και κάτι συνεισφέρουμε στο κοινό ταμείο, που σκοπό έχει να μας εξυπηρετήσει όλους.
Είμαστε, λοιπόν, άμοιροι ευθυνών; Όχι, δεν είμαστε. Πάνω απ’ όλα, επειδή εμείς σας εκλέγουμε, ξανά και ξανά, ανεχόμενοι όλα όσα κάνετε, προκειμένου κι εμείς να απολαμβάνουμε μια βόλεψη, που νομίζαμε ότι θα διαρκούσε για πάντα.
Ακόμη περισσότερες ευθύνες από εμάς φέρουν αυτοί που συνειδητά τίποτα δεν παράγουν και τίποτα δεν προσφέρουν στην κοινωνία, πλην όμως προθύμως και ευχαρίστως τρέφονται και επιβιώνουν λάθρα από τα κρατικά λεφτά, και οι ίδιοι και τα παιδιά και τα εγγόνια τους, επειδή έτσι έχουν διδαχθεί και έτσι έχουν συνηθίσει.
Και από αυτούς, όμως, μεγαλύτερες ευθύνες έχουν εκείνοι στους οποίους οι ψηφοφόροι αναθέτουν τις ευθύνες μιας λογικής (ας μην πούμε «χρηστής», γιατί πάμε μακριά) διαχείρισης του κράτους. Εκείνοι που οφείλουν να έχουν γνώση ζητημάτων τέτοιων που δεν υποχρεούται να γνωρίζει κάθε πολίτης. Που οφείλουν, δηλαδή, να προβλέψουν το εθνικό ρεζιλίκι που έρχεται όταν ανοίγουν το κρατικό ταμείο και το μοιράζουν σε ημετέρους και εκλογική πελατεία, σαν να πρόκειται για την προσωπική περιουσία που κληρονόμησαν από τους παππούδες, τους πατεράδες ή άλλους... συγγενείς.
Και πάλι, όμως, η ευθύνη επιστρέφει σε μας. Διότι εμείς επιτρέπουμε οι δημόσιες θέσεις εξουσίας στην Ελλάδα να αναλαμβάνονται κληρονομικώ δικαιώματι και η ίδια η εξουσία να ασκείται ανεξέλεγκτα, με μόνη προϋπόθεση την εναλλαγή, προκειμένου όλα τα «τζάκια» να είναι ικανοποιημένα.

  Περιεχόμενα
EN_APXH: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
REIC MONEY CONFERENCE 2010
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ, κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΦΑΚΕΛΟΙ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site